icon

Svojho manžela milujem viac ako naše dieťa

nanunkaaa
30. mar 2015

Po narodení synčeka som si myslela, že dieťa bude pre mňa všetko a na prvom mieste. Ja to tak však necítim i keď ľúbim svoje dieťa na prvom mieste mam manžela. Je to podľa Vás správne? Aké pocity ste mali vy?

mima4
4. júl 2015

@linduska86 to uz nie je na mna otazka. Ja si za svojim rebrickom stojim, viem ze je spravny a z pripadov x rodin vidim, ze vyborne funguje.

linduska86
4. júl 2015

@jaron hlavne tu nepis nieco , co nemas na 150% overené vedou. Uskodit v akom zmysle?

linduska86
4. júl 2015

@mima4 krestanskych rodin, ktoré sa tak isto rozvazdaju , podvazdaju a su niekedy horsi ako rodiny, ktore v Boha neveria.. a to mam odlsedované na viacerých vzorkach ludi 🙂
inak co je Boh - Boh je podla mna viera- je to ina distanicia- je to nieco . co mas vhlave a myslis si , ze to existuje lebo v to veris - ako ja v nieco verim napr. v nejaku energiu .. osud nieco. je to to iste.. - ale nemozes stavat Boha alebo vieru na rebricek - je to hlupost..
pretoze ak v to skutocne veris - v toho Boha ak oho nazývas - tak ten boh je rovnako aj pri manzelke a manzelovi a rovnako aj pri detoch .. a rovnako aj v rodine , cize nemoze byt na rebricku.. lebo je pri kazdom rovnako 🙂

petra7777
4. júl 2015

@jaron Ja nie som na také "ďalekosiahlé" príspevky, ako ty....Takže to zhrniem....taký chlap, ktorý by niekoho miloval viac, ako seba...sa ešte nenarodil 🙂 A k ďeťom toľko...moje sú už z domu, žiadne "pupočné" šnúry nás už nedržia...nie sú to žiadne "mamičkine cecky".....ale sú to moje deti a navždy nimi budú a budem ich milovať naveky....amen 🙂

jaron
4. júl 2015

@linduska86 pustila si sa do otázky viery, to je trochu iná téma a nie je hlavným predmetom tejto diskusie.
Ale keď už, tak naozaj tento princíp môže fungovať trochu aj u "neveriacich" (a u mnohých aj funguje). Že veria ešte akémusi vyššiemu princípu, zásadám, čestnosti a pod. a môže paradoxne nastať situácia, keď jeden z partnerov pod vplyvom ťažkých životných okolností navádza druhého na nejaký podvod, ten to odmietne (zrazu akoby bol ktosi, alebo čosi na prvom mieste pred partnerom). Z odstupom času sa však nakoniec môže ukázať, že to rozhodnutie (proti navádzaniu partnera) bolo dobré aj pre neho.
(To je len jasný príklad, v živote to býva zvyčajne menej výrazné). Alebo príklady zo života slávnych ľudí, ktorí síce milovali svojich partnerov, ale predsa len mali aj niečo navyše, nejaký životné poslanie, ktorému venujú celý svoj život a často ich to poslanie - "vyšší princíp" aj spájalo (Sklodowská atď.)

linduska86
4. júl 2015

@petra7777 😀 amen 😀

mima4
4. júl 2015

@linduska86 Boh nie je energia, je to persona, a taktiez ako ja Ho mam na prvom mieste, ma Ho aj manzel..a raz budeme viest aj deti k tomu, aby Ho mali na prvom mieste... pretoze opakujem, ak je Boh na prvom mieste, VSETKO je na spravnom mieste.

Ty nie si veriaca, takze tazko vies posudit tieto veci...

linduska86
4. júl 2015

@jaron pocuj viera a boh - su dve a tie iste veci ak tu niekto napise ze na prvom mieste je a teda má BOHA tak je apriori prirodzene , ze to do tejto diskusie patri.. to co ty nazyvas nieco je SVEDOMIE - ma to normalne takto pomenovanie. ale nieje to Boh , je to svedomie a to su 2 rozlicne veci.. metafyzické terminy a podobne veci.

jaron
4. júl 2015

@petra7777 niekto vraví, že deti by sme nemali milovať naveky? 🙂

jaron
4. júl 2015

@linduska86 ešte raz - viera a Boh nie je hlavným predmetom tejto diskusie, je to iná a veľmi zložitá téma

linduska86
4. júl 2015

@mima4 ako vies, ze niesom veriaca?! opakujes sa, ale pritom si nechces pripustit, zeby to tak ani nemuselo byt.. boh nieje persona to mi ver. Boh, ktorý sa zjavil v Jezisovi Kristovi je nadprirodzena sila.. a inak inak Boha chápu krestania, ktorí hovoria ze boh je trojdielny, otec, syn a duch sväty.. takze ak to beries takto - tak to osoba moze byt - ktorá sa cez jezisove zmrtvych vstanie premietla do tejto osoby.. (zjednodusene povedane)
Grecka filozofia chápe boha ako to thein - nieco neosobné. Gréci Boha chápali nie ako personu, ale ako zákon, cieľ prirodu a pod.

linduska86
4. júl 2015

@jaron vobec to nieje zlozita tema ..

jaron
4. júl 2015

@petra7777 Objektívna realita je skôr taká, že takého chlapa si ešte nestretla, nie že by sa nenarodil.

jaron
4. júl 2015

@linduska86 ale je
zložitá téma je aj téma tejto diskusie, nieto ešte keď sa k tomu pridá ďalšia

linduska86
4. júl 2015

@kosicanka1 a pytala si sa ich nato ty? alebo kto?ak si to bola ty, tak je to normalne , ze povedali ze otca- je to psychologicky takto dane. prirodzene, ze povedali druhu stranu.. a uplne normalne , takze toto by som sem neplietla..
takze ja to otocim - teba nemaju rady, ? ale otca rady maju? preco?

linduska86
4. júl 2015

@jaron preco tu splietas stale to svoje naucene nalinajkovane. jedna baba tu postavila boha na prvu priecku - podla mna je to chore. stavat imaginarnu "bytost" pred rodinu - teda je to viera . boh.. atd.. takze to k tejto diskusii patri.. precitaj si ju celu.

jaron
4. júl 2015

@linduska86 "uškodiť v akom zmysle?"
Ešte si nepočula o závislostiach? O nezdravom lipnutí na svojich deťoch? O neprimeranej snahe riadiť život svojich dospelých detí? atď.

linduska86
4. júl 2015

@jaron to si len ty myslis, ze taky chlap neexistuje - mas o tom dokaz? nie - tak potom? ak by si za manzelku neumrel ako mozes povedat, ze ju milujes viac ako svoje deti? pytam sa jednoduche otazky - nic zlozite.. ak by si neumrel to zn. ze ju dostatocne nemilujes?
a umrel by si za svoje deti?

jaron
4. júl 2015

@linduska86 to, že mima napísala o svojom vzťahu k Bohu (s ktorým sa inak stotožňujem) ešte neznamená, že sa mení téma tejto diskusie, rozumieš?

jaron
4. júl 2015

@linduska86 ja neviem, či by som v kritickej situácii dokázal umrieť za manželku alebo deti, ja iba viem, že by som to v kritickej situácii chcel dokázať, za manželku aj za deti.

linduska86
4. júl 2015

@jaron ja ti nieco poviem- neuznavam ludi, ktorý sa ohánaju Bohom ako ho maju na prvom mieste a pritom su to pokrytci najvyssieho zrna. ako moze niekto povedat, ze miluje viac muza ako svoje deti? - milujem svoju rodinu rovnako a lásku delim rovnako medzi ne - odporucam ako som uz spomenula alebo psychiatra -a lebo si precitajte sväté písmo- ci aj tam Jezis Kristus staval lásku nad nieco - alebo dával lásku kazdemu rovnako.. dobru noc

linduska86
4. júl 2015

@jaron ja nehovorim o mime.. ked uz sme pri tom--

linduska86
4. júl 2015

@jaron ty to nevies? to je dost od veci.. ja viem, zeby som dala aj zivot za svojho syna takoj teraz hned. okamzite!!!!
to je láska v pravom slova zmysle, ze sa viem ako sa JEzis Kristus obetoval lebo nam dal lásku.. amen

mima4
4. júl 2015

@linduska86 ved ja ti nehovorim, comu mas verit a aky mas mat rebricek hodnot..ja som len uviedla ten, ktory je podla mna spravny.

jaron
4. júl 2015

@linduska86 to si správne napísala, že nemôžeme niekoho milovať "menej" to sa nedá, lebo by sme ho už nemilovali. Môžeme len milovať každého iným, spôsobom.
To ostatné, čo píšeš vypláva z toho, že si nepochopila to, čo som písal ja alebo iní ľudia z diskusie, inak by si ich neposielala k psychiatrovi 🙂
S pochopením Sv. Písma a Ježiša to bude asi ešte problematickejšie

mima4
4. júl 2015

@linduska86 a preco mas taky brutal problem s tym, ze niekto ma na prvom mieste Boha?

jaron
4. júl 2015

@linduska86 to je pekné, že to vieš, aj Peter si myslel, že to vie... (ak vieš, o čom hovorím)

jaron
4. júl 2015

@linduska86 dobrú noc

petra7777
4. júl 2015

@jaron Pekný pokus 😀 😀 😀 Ako by si teraz sám o sebe tvrdil, že ty taký nie si.....Ach jáááj...to mužské ego 🙂

moni73
4. júl 2015

@jaron podla mna pripadov "traumatizovanych" deti, kde rodic prehnane lipol na dietati je menej ako "traumatizovanych" deti sposobenych nezaujmom, resp. malym zaujmom rodica. faktami dolozit bohuzial neviem. mne neskonale vadi rebricek! nie kto je na ktorom mieste, ale jeho samotna existencia. moj vklad do kazdeho vztahu, do ktoreho idem je v podstate rovnaky v kvalite aj kvantite. predpokladam, ze vsetky vztahy mi budu fungovat dozivotne. ci som v ulohe dietata, partnera, rodica, surodenca, priatela, ....
k bohu sa vyjadrit neviem.... len mozno by som si dovolila, ndchcem nikoho urazit. myslim, ze milovat boha mozme prostrednictvom lasky, ktoru prejavujeme svojej rodine a celkovo ludom, ktori to potrebuju, pomocou bliznemu atd..