icon

Tri deti - za a proti

mimka161
4. sep 2023

Prajem pekný deň všetkým. Poslednú dobu sa u nás čoraz častejšie skloňuje téma ešte jedného dieťaťa . Keď sa nám narodila malá (4 roky ) povedali sme si že sme komplet a takto nám to vyhovuje. Máme ešte 7 ročného druhaka. Čo sa týka detí nemôžem sa sťažovať ..sú bláznivé sem tam neposlušné, pohádajú sa , pobijú..zároveň sú skvelé , myslím že dobre vychované a dobrosrdecne. Ja pracujem od kedy mala dcéra dva a pol roka..nezarabame milióny..neviem aké sú bežné platy v slovenských rodinách ... Nebudem chodiť okolo horúcej kaše..ja zarobím cca 800€ a manžel cca 1200€.. samozrejme plus mínus... nesťažujeme sa ..máme všetko čo nám treba ..chodíme na výlety, kúpaliska, kade tade a každé leto do Chorvátska.. objednávame si jedlo , chodíme do restik..neuskromnujeme sa ... Obaja cítime že po dieťati túžime...ale ..bývame v trojizbovom byte ... čiže detská izba spolu ..a tri deti a dnešná doba? Oblečenie pre tri deti , neskôr tri deti , škôlka , škola...toto sú otázky ktoré nás brzdia a preto je to všetko zatiaľ iba v hlave .. žienky čo máte dve a viac detí a priblizne rovnaké platy..dá sa to ? Prehrali sa pri väčšom vekovom rozdiele? Syn by mal teoreticky 8 a dcéra 5 keby sa nám samozrejme zadarí čo nemusí byť. A ešte rodina...moja mama moje deti ľúbi veľmi ale keď spomeniem tretie dieťa tak otázka načo by vám to bolo ? Manzelova rodina ani nehovorím tí by mali hádam názor že rodim ako čerešňa 🍒 . Ako reagovali blízky na tretie tehotenstvo? A strach z budúcnosti..mali ste niekto ? Čo ak jeden z nás ochorie...a ten druhý zostane na tri deti sám ..možno si niektoré teraz poviete keď máš takéto otázky ani tri deti nemaj..ale ja mam takéto otázky naozaj v hlave a naozaj by som sa o tom s niekým rada porozprávala. Ďakujem

Strana
z2
bluka2
4. sep 2023

Mne sa zdáš dosť racionálna a takí ľudia toho zvládnu dosť 👍🏽

martul
4. sep 2023

@mimka161 napriek tomu že sama mám 3 deti, môj nazor je, že nie. V trojizbovon byte je to moc. Áno teraz sú to ešte deti. Ale o pár rokov bude najstarší pubertiak, ,,svoj priestor " absolútne žiadny, sestra takisto má iné potreby ako chlapec, k tomu najmladší čo bude dobiedzať....

mimka161
autor
4. sep 2023

@bluka2 od mala som sa prebijala životom pri mojich rodičoch až pri manželovi som získala domov a šťastný život 🙂

ailiba
4. sep 2023

@mimka161 prepac, ale vy zarabate spolu 2000 eur a 1200 az 1400 vam ostane? Tak to ste fakt kuzelnici.... My teda mame 2 deti, obcas je u nas krstny syn (1r. ,3r. a 9 rokov) a teda minieme ovela viac. Stale varím, plus kvalitne topanky pre deti majlant, najom, hypo a podobne....a este skolka...
V kazdom pripade citime, ked mame 3 deti, ako dost velky rozdiel, aj financne, aj priestorovo. A to tomu najstarsiemu nekupujeme vsetko. Aj vam ked budu deti rast, tak naklady porastu. A urcite im nebudu stacit jogurty a pecivo... To nebudete stacit varit, plus ich zaujmy, oblecenie...
No pravdaze zalezi na vas. V kazdom pripade treba ratat prve roky s mensim prijmom. Ale nie je to len o peniazoch. Clovek sa vie uskromnit, ked nieco velmi chce. Je to len na vas. A druhy nech si hovoria, co chcu, vy sa budete starat. Ale ten vekovy rozdiel mi pride uz trosku vacsi.

simona92101
4. sep 2023

@mimka161 mame 2 deti,cakame tretie neplanovane.ale..byvame v dome,obaja platy podstatne vyssie od vasich,obe deti intolerancie cize tam ide vela penazi na zvlast stravu,ja si dost potrpim na kvalitnu obuv pre deti,pre mladsiu si platime sukromnu fyzio-chvalabohu uz je vidiet vysledky..cize my mame naklady podstatne vyssie na deti.a veru obavam sa ci to dame.dobrovolne by som do tretieho nesla,a uz vobec nie vo vasom pripade.3 deti v 1 izbe,neviem si to predstavit.niekto tu pisal ze deti nepotrebuju osobny priestor a sukromie-no veru cim budu starsie tym viac ho budu potrebovat,miesto na ucenie,svoj klud na relax ...

denithestrange1993
4. sep 2023

@mimka161 vies si predstavit zivit 3 deti do skoncenia sš,popripade vš? Jedlo,oblecenie,lieky,skolka,skola,kruzky,elektronika,vylety? Akoze zvladnut sa to vzdy da nejako,ale podstatne je ci ti dalsie dieta stoji za to uskromnenie. Resp ci viete casom zvysit svoje prijimy,lebo teda vydavky vam budu rast exponencialne. Ten trojizbak by som neriesila,ludia s 3 detmi bezne ziju v 3izbakoch. To co si kto mysli o pocte tvojich deti je nepodstatne,dolezite je co si myslis ty s manzelom a co viete dostojne vychovat dalsieho cloveka.

marjenka
4. sep 2023

Vaše tretie dieťatko bude veľmi šťastné 🙂 Pretože nie každé dieťa príde na svet chcené, občas je už vopred oplakané… A to Vaše už teraz žije vo Vašich myšlienkach, tešíte sa tej predstave, čaká naň ho milujúca mama, oco, sestra, brat 🙂 Nech to už dopadne ako chce, ste podľa mňa skvelí!
Mám tri dievčatká, budú spolu rásť a vyrastať v jednej izbe. Ak zatúžia po súkromí, potom to budeme riešiť. Všetko dobré Vám prajem.

kristinapetronela
4. sep 2023

Presne kamarátka ostala na 3 deti sama ... Veru má sa čo obracať ... Treba aj takto rozmýšľať

walentina7
Odpoveď bola odstránená
sevcikovaa
5. sep 2023

Nechajte to na osud 😉 u nás sme sa dohodli nie a bum máme 3❤️🤎❤️
Zlyhala antikoncepcia 😉

blackcat8885
5. sep 2023

V dnešnej dobe by som ja do toho nešla hlavne kvôli peniazom. Tiež máme 2 deti 10 a 5r a chcela by som tretie ale v 3izb byte nie. Už teraz sme s peniazmi tak akurát takže keby mame vyšší príjem a 4izb byt alebo dom možno. Ald tiež uz mame vek muž 40 ja 35 uz nie sme najmladší.

mamina7070
5. sep 2023

vedome by som do toho nesla mate nizke prijmy ono plati male deti male naklady a velke deti ….

zofizulka
5. sep 2023

Ono je to všetko o vašom nastavení a rozhodnutí. Ak to tak cítite a rozhodnete sa, že chcete viac detí, tak tomu viete prispôsobiť aj svoj život a svoje nároky. Ak je pre vás dôležitejšie mať pohodlie a finančné istoty, tak asi sa pre viac detí nerozhodnete. My sme s manželom vždy chceli viac detí. Túžba prešla do rozhodnutia a proste sme neriešili financie. A ono sa o to Boh vždy nejako postaral. Manžel si našiel lepšiu prácu, zvýšili mi rodičovský príspevok, našli sme si lacné bývanie, čosi sme zdedili, atď. Nikdy sme núdzu netreli, vždy sme si vedeli aj nasporiť. Ak by bolo najhoršie, vrátila by som sa do dobre platenej prace. Ale zatiaľ nikdy nebolo treba. Bola som na materskej vkuse 10 rokov. Ono aj deti nemusia chodiť na 3 krúžky ak si to proste nebudete môcť dovoliť. Dáte hranicu, vyber si jeden krúžok, hotovo, dieťa to bude rešpektovať a bude mať aj viac času ako deti čo celý týždeň behajú z krúžka na krúžok. Možno to aj ocení. Čo sa bývania týka, stretla som sa raz s jedným párom. Obaja boli z viacdetných rodín. Ona žila v rodinnom dome, každý zo súrodencov mal vlastnú izbu. On býval v 3-izbovom byte, všetky deti v jednej izbe. On mal celý život skvelé vzťahy so súrodencami, ona si bola so súrodencami cudzia. Ja to vidím aj na našich deťoch. Prakticky nechodili do škôlky, lebo som bola vždy doma na materskej s ďalším dieťaťom, boli stále spolu a doteraz sa spolu vedia pohrať, každý s každým. 10 ročný nemá problém zabaviť mi dvojročného. Vedia sa pohádať, ale aj uzmieriť. Vedia ako rozveseliť toho druhého. Vedia sa podeliť, aj obetovať. Sú si navzájom najlepšími priateľmi. Zatiaľ sú všetci spolu v jednej izbe. A ani by to nemenili. Uvidíme, čo prinesie puberta.
Ono existujú životné poistky, ak sa veľmi bojíte, že sa vám môže niečo stať. Alebo proste mať vždy nasporenú nejakú rezervu. Podľa mňa finančne nie ste na tom zle, ak viete tak veľa mesačne nasporiť. Asi žijete v menšom meste.
Prajem vám pokoj do rozhodovania. Ak v tom rozhodnutí nájdete pokoj, tak do toho choďte, ak nie, tak radšej to nechajte tak.

tiezjedna
5. sep 2023

@mimka161 ja som z troch súrodencov, bývali sme v 2-izbovom veľkom byte, izba spoločná a bolo to peklo. Hlavne v puberte. Žiadne súkromie, prakticky okrem postele a jednej skrine nič moje... No díky, to by som svojim deťom nikdy neurobila.

Sama mám tri deti, prvé neplánované veľmi zavčasu, súrodenci prišli s viac než 10 ročným odstupom (a už s našim rozumom😀). Mysli na to, že tri deti ti rozkopne model rodiny 2+2, na ktorý je nastavená a kalkulovaná väčšina služieb, takže okrem bežných výdajov sa zvýšia náklady na dovolenky (rodinné izby, prípadne dve izby), auto (neviem aké máte, ale na tri sedačky vzadu nie je stavané každé), vstupy všade, hory. Proste všetko. Iste, nemusíte chodiť nikam, alebo iba do lesa, keď na to nebude. Ale ja som vždy vedela, že chcem deťom ukázať svet, dopriať im dobré vzdelanie, zážitky, spomienky, pretože tie im nikto nikdy nevezme. V tomto sme mali s manželom jasno. Takže keby sme nemali príjem, ktorý je teda niekoľkonásobne vyšší než ten váš, tak do toho proste a jednoducho nejdeme. Navyše ja som mala vždy v hlave, že chcem mať len toľko detí, koľko som schopná uživiť sama, bez manžela. Vašu túžbu chápem, a ak sa pre miminko rozhodnete, tak to určite bude rozhodnutie správne, pretože ono sa to vždy proste nejak urobí. Ale u mňa vždy prevládalo rácio, takže ja by som na tvojom mieste do toho nešla.

tanuuulka
5. sep 2023

@mimka161 ahoj. My sme sa nakoniec rozhodli pre tretie dieta a samozrejme sme si kladli rovnake otazky. Teraz ma 4,5 mesiaca a bolo to nase najlepsie rozhodnutie. Ak po babatku tuzite, nie je o com, mate stale kde usetrit a ta laska, ktora zaplni vas byt, bude obrovska. Moje deti tak lubia svoju malu sestru, ze ked ich vidim spolu, vzdy zabudnem na vsetky trapenia ❤️

kvetinka75
5. sep 2023

my máme príjem cca rovnaký. Za posledné roky sa u nás objavili intolerancie - lepok, laktoza, strava ma stojí brutálne peniaze. A prišlo to z ničoho nič. Dcéra, už dospelá ale študuje, brigáduje. Potrebuje aj svoje súkromie, aj chce cestovať, chodiť s kamarátmi von. Tiež to niečo stojí. Veľa kamarátiek jej študuje v zahraničí a cez prázdniny dovolenkovala tam. Platila som jej letenky, niečo si aj ona. Tak náklady sa s pribúdajúcim vekom zvyšujú. Rátaj si školské výlety, neskôr budú chcieť chodiť deti s kamarátmi von, kúpaliská, kiná, výlety. Dcéra sa bude chcieť parádiť - oblečenie, kozmetika, make up. Teraz sa začal ďalší šk. rok, nebude už toľko dcéra brigádovať, tak náklady sa zvýšia aj mne. Okrem toho 7 ročný bude o pár rokov potrebovať súkromie a 4 ročná dcéra tiež. Ak to tretie bude chlapec, komu ho dáš do izby, alebo budú všetci traja v jednej? 3 deti v jednej izbe, to už je podľa mňa dosť.
A ako sa už niekto pýtam, keby sa niečo stalo, uživila by si ich aj sama? Deti treba učiť skromnosti ale mali by mať vytvorené aj také podmienky, aby sa mohli venovať svojim záujmom, krúžkom, štúdiu, rozvoju.

hederamonstera
8. feb 2025

Ako ste sa rozhodli?🙂

mimka161
autor
8. feb 2025

@hederamonstera Povedali sme si že to necháme na osud a keď bude mať byt tretie dieťa bude . Ale u nas sa toho v podstate dosť zmenilo … teda taký základ určite … firma v ktorej sme obaja pracovali začala prepúšťať cca 50% firmy dostalo výpovede . Najskôr dostal môj muž a o štyri mesiace aj ja . Takze myslím že sme boli radi že to v tej dobe neprišlo .

monikazs
8. feb 2025

@mimka161 ja by som bola vdacna, ze mam 2 zdrave deti. Uz by som.nepokusala osud. Nikdy nevies, ci osud dozici tretie zdrave.

Strana
z2