Túžba po treťom dieťati vo veku 45 rokov
Mam dve deti..19, 8..budem mat o 3mesiace 45r., ale už 5r mam vkuse v hlave túžbu po treťom dieťati..nechranime sa už 3r.,nechávala som tomu voľný priebeh, ale nepodarilo sa..tak rozmýšľam ci sa este pokusim pracovať na tom intenzívne( ak sa ani tak nepodarí, budem zmierenia s tým, že som to aspoň skusila), alebo to už nesíliť??😔..psychicky , finančne sa nato citim, len mam obavy ako bude reagovať rodina, znami ..počúvali by ste svoje srdce, alebo rozum.???.
Prosim odpuste si poznámky tipu, že budem babička na stužkovej..to má nezaujíma…
@vevesh Ja som ale žiadne milióny, ani Mercedes na mysli predsa nemala. Veď dobre vieš, ako som to myslela. Klasické školné, krúžky, možno hobby, knihy, učebnice. Ten základ, ktorý žiaľ už dnes nie je pre každého.
Paradoxom je, že skutočne najskôr páry, rodiny, ktoré idú "z ruky do huby" majú tých detí najviac, ja často uvažujem, že čím to je. Viac ich baví sex? Alebo proste nevedia, ako to robiť? Alebo dávky? Alebo čo?
@heleninamama Ty píšeš veľmi tvrdo. Veľmi tvrdo, ale absolútne pravdivo. Ono to tak skutočne je. Tu u autorky cítim obrovský strach z prázdneho hniezda. Preto zvažuje dieťa v tak pokročilom veku.
Ja z vlastnej skusenostii by som uz nesla po 40 do tehotenstvs. Nam sa dlho nedarilo a prvu dcerku som rodila v 35 a druhu v 37. Porody neboli najlahsie, velka strata krvi a hodina a pol sitia. Cez tyzden som sama na deto manzel je v praci a z rodiny nema kto pomoct. Pte mna je to narocne ale som vdacma a stastna ze ich mam. Poznam maminky ktore rodili v 44 a su v pohode. Je to kazdeho osobne rozhodnutie Tuzba je niekedy velmi silna. Drzim palce nech sa stane tak ako si zelas.
@drahomirrra vela ludi sa nezamysla tak daleko do buducnosti (odhadom niektori uvazuju tak maximalne rok dopredu)- z mojho okolia a skusenosti davky hrali najmensiu rolu v takychto rodinach. Naopak najvacsiu rolu hrala filozofia "ak boh da, nejako bolo, nejako bude, ak boh pozehna". A ti ludia si neuvedomuju, ze rovnica stoji ale "pomoz si clovece sam, aj boh ti pomoze", lebo ocakavat od boha, ze mi da na zaplatenie skolneho, kruzkov, zdravotnej starostlivosti atd. je a aj bolo v minulosti iba zbozne prianie veriacich.
A tiez nie je zle, ak rodina kupuje vsetko "second hand" - na tom sa da velmi vela usetrit pri velkych rodinach.
do pipiny, zeny ..... ja som prve porodila v 36 aleze tazkym porodom, druhe v 40 za hodinu a pol bez sitia a problemov. obe tehotenstva bez najmensich problemov, bez zasahov, prirodzenou cestou, bez liekov, predchaadzal im jeden MA (co sa stava aj ovelka mladsim zenam) .... deti uplne OK. vyjadrujete sa tu o matkach po 40 ako o babkach .... ze nevladzu atd. ja teda ozaj neviem, popri oboch detoch som pracovala, pri ruhom vlastne nepretrzite, prvy prespal celu noc, druhy max 3 hod vkuse, do 3 rokov som nevedela, co je to prespata noc, kojeny na poziadanie, ale zila som uplne v pohode. zarabala a detom davala maximum, prechadzky, dovolenky, vylety .... nemame problem im kupit, co potrebuju, vymysliet program, zabezpecit im byvanie, prazdniny, sport, ci kulturu. ked mlady povie, ze chce ist studovat do zahranicia, pojde... a teda minimum spoluziakov ochoch deti ma mladych rodicov. v skole/skolke stretavame skor nasu generaciu (po 30-40r) - ani ked nastupovali ako trojrocni, nechodili tam 21-22rocne maminy. nikdy som sa necitila stara na rodicovskom ... dokonca anoi najstarsia. rovnako v praci - kolegyne 40-45r maju rovnmako stare deti, ako ja. vsetky sme rodili 30-40rocne. ono je to vsetko vec pohladu .... mam spoluziaka, co ma uz dospele deti na vyske, on si nevie predstavit, ze by mali take male deti, ako ja ... ja si zas neviem predstavit, ze by som mala dospelaka - urcite by som nebola tam, kde teraz. je uplne prirodzene, ze zena, co porodila v 18-20, sa uz v 40 na dalsie dieta neciti, ked doma moze mat uz vnuca. ale ja ju za jej nazor neodsudzujem, ani neponizujem .... ano nebudem ani zenu, co sa v 45 rozhodne mat dalsie dieta, ak jej to priroda a telo dovolia - moj nazor je, ze kym je zena plodna, je normalne mat dieta. nepaci sa mi uz len to, ked sa kvoli tomu znasilnuje priroda - do toho by som nesla, ale rovno poviem, keby som aj teraz nahodou ostala tehotna (hoc neplanovane) a dieta by bolo zdrave, neriesim a necham si ho a necitim sa na to staro ... ano, mam stastie, stalu pracu, uz aj nejaku karieru a nepracujem tazko manualne, aj to hra svoju rolu (to na margo unavenych 42rocnych babiciek prispievajucich), no v 20 ci 25 som to nemala a detom by som nevedela dat tolko zazitkov a moznosti, ako teraz.
@vevesh toto dáva celkom logiku, že proste ideš a neuvedomuješ si, že by si mohla nevládať...
Ja žijem fakt aktívne. Vkuse na nohách, tancujem, cvičím, lietam so psom, môj denný priemer krokov je 15-17000, veľa cestujeme, bavíme sa, užívame si.
Ale opicu cítim dva dni, keď mám ruksak, spoti sa mi chrbát pod ním a potom ma ofukne, som tri dni invalid, kolená ma bolia asi vkuse, keď nie kolená, tak päty 🤣. Na insta sledujem viac fyzioterapeutov ako hereciek 🤣🤣. Fakt si neviem predstaviť postavat na ihriskách, stavať niečo z piesku, chytať dieťa na bicykliku, utierať zadok, sople, riešiť choroby, rozvoz po krúžkoch... teraz mi už starší rozváža mladšieho.
Zas mám viac starostí, nespím, keď decko v noci nie je doma a tak no...
@tilly však toto, keď sú tí starší neni doma, nie je to len tak späť 😂
@danielahamar príjemnejšie je nespať, keď ti decko reve, ale je vedľa teba, ako nespať, lebo sú 3 ráno a tvoje decko nie je doma
@tiezjedna este som len na 3 tej strane, tak ze neviem co sa pise dalej 😅, ale uplne s tebou suhlasim. 45 je 45 nech sa staras, robis, vyzeras, citis sa aktualne hocijako. Samotne tehotenstvo moze zenu extremne vycerpat a co potom, ked tu bude malinke babo a nebude vobec spat napr dva roky (realne zazila moja sestra pri všetkých troch detoch). Zena v nasom veku (mam 44) potrebuje normalny spanok, aspon ja urcite. Pre dieta treba vela energie. @autorka este doma ma dieta o ktore sa treba plne starat a tam by mala zamerat pozornost za mna, co urcite aj robi. Moze sa teraz citit super vitalne aj s muzom, ale v priebehu, roka, dvoch, piatit to tak vobec nemusi byt. Moze, ale nemusi.. proste pravdepodobnost zdravotných problemov u 45 a vyssie je oveľa vacsia, ako napr u 30, 35 rocnej zeny. Proste telo, organizmus starne a to neoklameme. Za mna urcite nie, moj strop bol 35 a ani dietatu by som to neurobila. Diata ma mat matku/rodičov v normalnom veku, nie pred 50 tkou, ked uz pomaly na vnuca mame čakať. Je to len moj nazor samozrejme.
@tilly ja mam 44 a absolutne sa necitim tak fresh a sviezo, ako napr 10 rokov dozadu a aj keby ano, nespat rok, dva, čo sa moze/nemusi stat by ma dorazilo a neviem, kde by som brala energiu este pre dieta a pre zivot. Samorejme, ze uz sa ozyva chrbat atd a normalny spanok potrebujem ako sol 😅.
Chapem tuzby aj vsetko.....ale nie je to egoisticke z tvojej strany? Ja chcem a to ako to to dieta bude mat v buducnosti ma uz nezaujima. Ked bude mat 15 asi nebude pocuvat rady 40tnikov a uz vobec nie babicky po 60tke. Keby malo deti, tu uz budes mat okolo 80 a asi ako mu pomozes? V 33 som mala druhe a uz vtedy som citila velky rozdiel a nevladala som. V 46 no neviem, zvaz si to velmi dobre, nehovoriac o zdravotnych rizikach pre teba a dieta. Prajem ti vsetko dobre 🌷
Este nehovoriac o menopauze, co ti zacne o chvilu, budes rada, ze si rada a nie to este o male sa starat, muz v prechode, druhe dieta v puberte, prve zacne vchadzat do vlastneho zivota
@tilly ja zažívam aj aj naraz, mne to vysvetľovať netreba
@lilivar Moja svokra mà cez 80 a o vnucata od prveho syna sa nezaujimala moc ani ked mala 50+ Cize som vedela ze to nebude ine ani s vnucatami od mladsieho syna. Moja stara mama este v 80 +varovala pravnucata dvojicky .. to nie je o veku ale o cloveku . Ked ta 15r nepocuva ked mas 40 tak ta nebude ani ked mas 30 ci 60. To je povahou a vychovou. Ide o to co a ako si tych prvych 15r snim robila . Uz 15r je neskoro vychovavat mà vlastnu hlavu a uz by mal vediet to podstatne od rodicov. 😉
Ak uz 3 roky to nevychadza..vzdala by som sa tuzby..a to ti hovorim ako ta, ktora porodila tretie tesne pred 40..starsie mali vtedy 18 a 12..ale nam to vyslo na 1.krat, ked sme sa rozhodli a strop som si dala do 40 rokov..to je podla mna rozumna hranica este..tvoj vek je uz dost vysoky..pockaj na vnucata a mozes sa realizovat pri.vychove..ocenis to, ze budes moct hocikedy vrátit rodicom a oddychnut si..😉
Ahoj autorka....ja mam 45 rokov a som v 4 mesiaci tehotenstva.....mam uz 4 deti. Tri deti som mala povedzme mladsia-29 rocna, 32 rocna, a 34 rocna. Skor sa nedarilo. A ked som mala 39 r zatuzila som po dalsom babatku.Kym sa zadarilo mala som uz 41... ale ako som si toto tehotenstvo a dieta uzila ! Sto krat viac ako ked som bola mladsia !!!! Uz pocas tehotenstva som si hovorila ze mam medzi detmi velky rozdiel, ze bolo by dobre este jedno nech su dvaja mladsi 🙂 takze tak pol roka po porode sme sa začali opat snažiť a uz to neslo.....bola som stale smutnejsia a nakoniec som si povedala ze sa to uz skratka nepodari, odlozene tehotenske veci som podala dalej a v ten mesiac som otehotnela 🙂)))) Ja sa riadim tym co je v Biblii ( ale nie som nejaka extra nabozna a nemam viac deti kvoli viere) tam rodili aj stareny, lebo Bohu nie je nic nemozne.Takze ak on da dar aj starsej zene, tak to ma byt a my ubohi ludkovia tu mozeme akurat len smiesne filozofovat ze co ak...vzdy sa moze niečo stať, vzdy, mladej starej, mlada moze ochoriet a nebude sa vladat o deti starat, stara moze byt ciperna do 80 tky. Ak tuzis po babetku a nejde to, skús hormonalmu jogu, je to super vec, mohla by ti pomoct s otehotnenim- ale zozen si original DVD priamo od jej autorky, inak 97 rocnej babky ktora do 93 cestovala po celom svete a ucila tu jogu zeny. Ona sama mala vdaka nej aj v prechode hormony ako 20 rocna slecna a jej gynekolog nechápal ako to robi. Ma svoje krasne huste vlasy a zuby doteraz....a este skus nejaku zmenu v ,,posteli,, nam sa to podarilo tak, ze sme to robili na posilňovacom stroji co muz kupil, deti isli von v lete stanovat a vzali aj najmladsiu a my sme s muzom mali zrazu dom cely pre seba 🙂)) no ako pubertaci ked rodicia nie su doma 🙂)) tak mu vravim podme na stroj a tam to muselo vyjst 🙂 ako som pocitala 🙂
Ja by som šla podľa srdca.
Moja kamarátka porodila dieťa ako 47ročná. Jasné, reči a pohľadov bolo veľa, ale ona si išla za svojim. A to, že bude mať 65r na dcérinej stužkovej? No a čo. Poznám veľa dôchodcov, ktorí sú v lepšej kondícii ako 30tnici, športujú, cestujú, zaujímajú sa o spoločenské dianie. Nemusia riešiť hypotéky, úvery, na život majú zarobené. Už dávno neplatí, že 60tnik je starý ujo alebo stará teta.
Ja by som si zodpovedala otázky, prečo chcem ďalšie dieťa… túžba starať sa o niekoho? Byt užitočná? Bojím sa , že už ma nikto nepotrebuje a ostanem sama?
Mám tiež 45 a dve dospelé deti. Nikto by ma na ďalšie dieťa nenahovoril. Môžem si užívať, cestovať, chodiť kam chcem a vracať sa kedy chcem. Môžem si po príchode z práce vyložiť nohy a dať vínko pri krbe, alebo ísť na večeru s mužom, do kina či sa ísť bicyklovať. Vianoce môžem tráviť v exotike a v lete ísť lyžovať. Deti sú dar. Najväčší, keď už majú svoje domácnosti 😃 ale ty si sprav ako to cítiš.. aj tak je to správne 🤍🙏🏻👼

@tianna Nemyslím si, že ženy v minulosti túžili rodiť od puberty do prechodu, to boli skôr výnimky ako aj teraz. Oni nemali inú možnosť a ich hlavnou povinnosťou bolo dať mužovi zdravých a silných dedičov a pomocníkov. Navyše, zvyčajne nemali vzdelanie ani iné možnosti realizácie. Rovnako chlapi - sexovali, bola to biologická potreba a deti boli len jej vedľajším produktom. Okrem toho, kresťanské bolo plodiť a rodiť - deti sa neplánovali, neriešili popredu a často ani po narodení. Slovensko bolo v tomto smere dlho zaostalá, silne náboženské gubernia a takéto zmýšľanie tu prežíva stále. A výchova detí a nároky na ne boli v minulosti úplne iné ako teraz, čo mnohí ignorujú.
Ďalej tu je otázka, či muž toľko detí aj chce (nielen urobiť), ale aj vychovať a financovať, alebo to bude úplne na žene. A či vôbec dokáže toľko zarobiť, aby dlhodobo uživil ženu - matku a viacero detí. Na túto tému sú tu dosť často smutné príspevky. Ženy navyše často v deťoch hľadajú náhradu lásky, ktorú nedostávajú od manžela, partnera a často ju nedostali ani od rodičov.
A ešte je tu skupina žien, ktorá rodí z dvoch dôvodov: nechce sa im pracovať ale peniaze potrebujú, tak chcú poberať dávky od štátu, ktoré sú u nás pomerne štedré. A práve tieto často glorifikujú skromnosť až chudobu ako cestu k úspechu a k dobrému charakteru. Pričom často z chudobného dieťaťa vyrastie rovnako chudobný dospelý, často závistlivý a ukrivdený a ako bonus je bez vzdelania a pracovných návykov, lebo u rodičov nič také nevidel, nezažil.