icon

Upratovanie, domácnosť, čas s dieťaťom

5. feb 2023

Ahojte, ako to doma stihate? Ja neviem, ale ked chcem mat doma stale tip top upratane, poprane, pozehlene, mam pocit, ze sa potom malo venujem dietatu, pridem z roboty po 16:00, musim hned dat prat, varit, povysavat, plus rozhadzane hracly a kade co popratat, syn je doma uz po 15:00, medzitym mu dam jest, musim zasa povedat pradlo, suche zvesat, poskladat, pripadne pozehlit, upratat do skrin … okolo 8 ide syn spat, hodinu ho uspavam, vyjdem o 21:00 zo spalne, len vtedy sprcha, nejaka vecera a este vykladma mycku a zasa nakladam …. Ako to stihate ostatni? Teraz vikend, to robim aj vacsie veci, umyvam kupelnu tip top, nech sa leskne, drhla som celu linku, vsetky skrinky, vysavanie, zmyvanie zemí, utieranie prachu, okrem toho ako cez tyzden, varenie, pranie, vesanie, skladanie, zehlenie …. Stale mam co robit, ked nahodou polavim, tak mam pocit, ze doma uz je katastrofa …. Ako to robite ostatni? Dik

autor
5. feb 2023

@luccija ano, on akoze ked upratujem sa mu povenuje, len mna to hneva, ze by som radsej viac s malym, len potom zasa si vypocujem, ze je bordel

loginexistuje
5. feb 2023

tak on sa hra buduje si vztah so synom a ty mas kmitat pekne na striedacku jeden den kmita on jeden ty ak si teda vyzaduje tip top

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
pinkgirl
5. feb 2023

No ja neviem čo máte stále s tým upratovaním. Veď to je byt kde sa žije a nie priestor na katalógové fotenie🤔.
Priebežne uprac čo je súrne a fakt špinavé, ostatné stačí obriadiť 1x za týždeň. Nech ti partner kúpi sušičku a budeš mať viac času na oddych. A hlavne prestaň byť otrokom domácnosti. Ak partner trvá na tip-top poriadku, nech priloží ruku k dielu alebo zaplatí upratovačku. A tiež z nikoho neubudne ak bude cez týždeň suchá večera... či aj na tom varení partner trvá?
O pár rokov bude tvoj syn školák - tak si predstav že okrem toho čo teraz robíš, budeš musieť stíhať s ním aj úlohy do školy. Kde vezmeš ten čas, ak už teraz "nestíhaš"?

autor
5. feb 2023

@lauriik stale mam co prat, maly za den vela veci zaspini, ja veci po robote, mamzel, k tomu nejaky uterak a hned je plna pracka

autor
5. feb 2023

@viestta ja som to s nim riesila velakrat, len vzdy to potom skoncilo tak, ze jeden den pomohol mycku napriklad a koniec … dalsi den uz nic

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
5. feb 2023

@mamula20 ano, to su presne jeho argumenty, ze vsak to su prace zeny a to ma robit zena a vsetky ro stihaju

eskop
5. feb 2023

Vyskúšaj, hodinu denne sa venovať domácim prácam a inak synovi a sebe. Navariť možno na dva dni, nájsť si systém.
Manžel nech kúpi napr roboticky vysávač a mopovac, nech máš klud. A možno aj sušičku pradla😃

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mamula20
Odpoveď bola odstránená
evica17
5. feb 2023

jedine ty to vies zmenit. vadi mu to ? no a co, tebe nie a komu to vadi, nech si to urobi. venuj sa malemu, zachvilku ti vyrastie a budes mat cas na upratovanie do aleluja. ale zivot nie je len o tiptop domacnosti, treba sa naucit prehliadat urcite veci (ono na materskej doma je to v pohode, aj sa venovat dietatu a mat cisto, vtedy si zvyknes na urcity standart, ale ked uz zacne zena chodit do prace , tak treba polavit a urcit si priority

konikkon
5. feb 2023

Prosím ťa, čo peries každý deň? Veď to nemôže byť ani polovica práčky, ak by si aj prala komplet Všetko, čo máte oblečené v ten deň na sebe. Prečo varíš každý deň, nestravujete sa v práci a škôlke?

viestta
5. feb 2023

Moja zlata, to musis byt dosledna. Nie, ze panko sa na to vykasle. Nabuduce prid domov, zadel robotu a zober syna na vychadku. Nech sa pan domaci postara aby bolo vsetko tip top. Par krat to zopakuj, on sa alebo zbada alebo si zvykne na bordelicek. Ale vsetko je v tvojich rukach. Mas este sancu, aj ked toto si mala robit uz davno.

domak2
5. feb 2023

Takže otázka vôbec nie je "ako to stihate", ale "manžel ma buzeruje za blbosti, čo robiť" Ja nestíham nič, ale zatiaľ ma všetko pockalo a nespravilo sa same. Muž maximálne navarí, ale to potom kuchyňa vyzerá ako po bitke, ale aspoň nepinda na poriadok. Poradiť ti neviem, lebo to co by som mu ja vytmavila by si za klobúk nedal. On ma teda ako muž nosit domov dostatok peňazí aby si nemusela chodiť do práce keď už sme pri tom. 🙄

tiezjedna
5. feb 2023

A manžel robí doma čo?

autor
5. feb 2023

@tenerifka niekedy vyberie a nalozi mycku

erickatt
5. feb 2023

Moja krsna sa raz rozprávala s mojoj mamou, su sestry. A mama ,, vycitala" krsnej ze vzdy mala bordel a nepoprane a vsade vsetko, ze vzdy len niekam s detmi a krsnym chodili. Ze a co si z toho mala? Doma bordel! A krsna jej odpovedala, ZÁŽITKY A SPOMIENKY S DETMI

siska25
5. feb 2023

No ja mam 4 deti, velky dom, zahradu a tiez mam rada poriadok. Som sice este doma, ale tak raz pojdem tiez do prace... K praniu, tiez mi nejde do hlavy, ze ste 3 a peries denne. My sme 6 a periem denne jednu pracku, celkovo mi to aj s poskladanim a pripadnym vyzehlenim muzovej kosele zaberie max 20 min. ( zehlim iba kosele). Ja ale moje deti, ked sme doma neprezliekam pri kazdom spinavom flaku po jedle. Velka pomoc je susicka. Ak chodis do prace, tak ja osobne by som nevarila teplu veceru, nieco rychle, pricom ti moze asistovat syn. Ja osobne umyvam kupelnu narychlo kazdy den, pri tolkych ludoch treba, ale to je otazka 10-15 min. Vysavam kazdy den, cely dom dam za 20 min. Veci si odkladame vzdy na miesto. Kuchynu umyvam priebezne. Deti si hracky upratuju same. Nemaju dovolene ich rozvlakat po celom dome. Ked sa s jednym dohraju, najskor spracu a az potom beru dalsie. Dalej co robim, ja sa s detmi vyslovene nehram, ked nieco robim ( varim, skladam pradlo), su pri mne a hraju sa kreslia si, tak sme vlaste spolu. Vecer ich kupe muz, ja mozem spratat kuchynu. V tvojom pripade by som zapojila muza, od 15 kedy je doma, nech povysava, syn si moze pozriet rozpravku zatial. Ked prides zostane ti teda to varenie, spravit rychlu veceru sa da za 30 min., syn sa moze pri tebe hrat napr. s plastelinou. Vecer by mohol umyt a ulozit syna muz, ty zatial spraces saty, wc, kuchynu. A este preco nevecerias naraz so synom a muzom, ale az ked ho uspis, ved aj to je spolocne straveny casa venovanie sa mu.

autor
5. feb 2023

@syslik81 moj muz nevari, nevie …. Susicku mame, ale mamzelovi sa zmensovali veci, takze jemu musim vesat normalne

deedol
5. feb 2023

porozpravajte sa s muzom, ako si to kazdy z vas predstavuje, a dospejte k nejakemu kompromisu.
ked sa teda pytas, ako to stihame my: u nas nie je tip-top poriadok, radsej ideme cez vikend niekam na vylet. cez tyzden sa na domacich pracach podielame obaja a s dietatom sa hrame obaja bud na striedacku alebo aj vsetci traja. syn ma 4,5r a takto fungujeme v podstate od zaciatku s nejakymi mensimi obmenami - ked jednemu z nas nieco nevyhovovalo, tak sme si sadli a prehodnotili to.

turga
5. feb 2023

Moj manzel pozdravuje tvojho, ze ma zobrat handru do ruky, vysavac a pomoct ti. Nas je 5. Mame 3 deti a teda neperiem denne, cca 3dni do tyzdna a susicku nemame. Zehlit nezehlim, vynimocne ak nieco treba. Tiez mal kedysi muz blbe poznamky, ked sa nam narodilo prve dieta a doma nahodou bol bordel ked prisiel z prace a nedajboze nebolo navarene. Pekne dostal sokovu terapiu ked ma cez zimu 2 tyzdne dovolenky a v lete znova a potom pochopil. Nechala som mu na starosti dieta, domacnost no vsetko a zrazu zistil ze to co vyzadoval su blbosti a odvtedy pomaha bezproblemov, prebral sa do reality ale proste musel to zazit na vlastnej kozi, uz po 3 dnoch ma prosil aby som ho netrestala 😀 ze uz nebude vymyslat a buzerovat. Teraz ked vidi ze jendoducho som nemala cas tu kuchynu popratat bez slova ide spratat on. Aj mycku nalozi vylozi kolko krat ani neviem kedy. Rano pred pracou pusti, ja pocas dna vylozim a tak, jedine co nerobi je pranie, ale to v pohode vyriesim ja. Tak pekne muzovi priprav SOKOVU TERAPIU a chod na wellness 🙂

ibajaanikiny
5. feb 2023

Odpovede tu ti nepomozu,lebo bud na nastves a preplachnes muza tak,ze sa to u Vas zmeni,alebo budes otrokarcit do aleluja,chapes?nie je to o tebe,ze ty to chces robit,ale ty to musis robit. My chodime obaja do prace,mala jasle. Cize sme traja ako Vy,ale periem kazdy druhy/treti den,ked ma muz HO,tak da rano prat on,alebo cez pauzu. Cez tyzden prebehne podlahu nas otrok-roboticky vysavac. Ked mala zaspi,posklada jeden z nas pradlo. Nezehlim takmer vobec,iba kosele,resp ak je nieco vykrcene ako krave z papulky. Ked sme doma vsetci,malu neprezliekam po kazdej spinke na tricku. Je to zbytocne,lebo aj tak ma na doma stare veci,co nejdu dobre oprat,takze len na donosenie. Raz za tyzden vycistim ja jednu kupelnu,chlap druhu,utriem prach,chlap povysava a poumyva. Vecere robim rychle,lebo obedy mame v praci a skolke. Cez vikend navarim v sobotu nieco jednoduche a v nedelu tak,ze dojedame este v pomdelok,pripadne v utorok na veceru. A tu to konci…raz za 3-4 mesiace umyjem okna a urobim nejake vacsie upratovanie,ale viac tomu nevenujem pozornost. Dnes obed varil muz,ja som bola s malou von,potom som upiekla kolac,on sa hral s malou. A takto to mame stale. A k jedlu,mne muz sam povie,ze nevar,oddychni,staci aj nieco lahke,rychle. Ale on nema problem zjest co i len leco na veceru,alebo vlocky,chlieb s niecim…proste ked sa na to necitime,tak mame oddychovy cas s malou. Ked si nevstupi do svedomia,tak si nahrata a svoj zivot preupratujes…

autor
5. feb 2023

@elizabet173 problem je v tom, ze ja ked mu poviem, vsak nech sa paci, uprac to, tak povie, to si zenske roboty a ine zeny to zvladaju….s tym pranim to fakt da mi kazdy den nasklada pračka …. Varenie by som mohla skusit kazdy den nie cerstve, ze na dva dni …

autor
5. feb 2023

@pinkgirl susicku mame, ale podla manzela sa mu tam veci zmensuju, cize jeho tam davat nemozem …. To varenie by som mohla skusit obmedzit …

marianarem
5. feb 2023

Na toto by som mu povedala, ze muzska uloha je zase starat sa dietatu o mamu, vytvorit jej take podmienky, aby mala cas nielen na domacnost, ale aj na dieta, aj na seba. A ze ini chlapi to zvladaju.

siska25
5. feb 2023

Tak mu tie jeho daj na susiak a nech si ich sprace on sam, ked mu ich susicka zmensuje. Aj mne sa obcas stane, ze sa zmensi, uz som si zvykla kupit o cislo vacsie. Moj muz chofi z prace po 18- tej, ale ako pride, rovno mi pomaha, bud je s detmi a ja robim alebo vylozi umyvacku, spravi detom veceru ( chlieb so sunkou, krupicovu kasu, parky zvladne). Vsetci spolu sa najeme, on ide deti umyt, ja popracem prizemie. Potom muz uspava dvoch starsich synov, ja najmensieho. Ked zaspia, idem ja este nieco dokoncit ak treba a on zbycajne este robi do roboty.

asocial
5. feb 2023

Podľa mňa prehanas. Prat každý deň? To peries dve veci? Však počkám, kým sa mi naberie kopa rovnakej farby.. Prať prázdnu pracku je totálne neekologicke a neekonomicke...zehlim potom raz za týždeň. A ani by mi nenapadlo vysávať každý deň (nemáme zviera). Chodím z roboty o 17.30, deti chodia domov so mnou, a stíhame sa aj učiť.

joannita
5. feb 2023

Autorka, prepac, ale za toto si sama mozes 🤷‍♀️
A cim dlhsie takto budete pokracovat, tym viac si panko zvykne ze su to "zenske prace"
A muzske prace su ake? On robi nejake muzske prace?
Tak on vyzaduje poriadok a neurobi nic? Vies o tom ze si spravil z teba sluzku ze?
Keby si na materskej a on zaraba.... Ok beriem. Lebo tak na materskej s 1 dietatom sa da pekne postihat vsetko. Ale ty robis a on toto vyzaduje?
Mne sa nozik otvara vo vrecku za teba.
Moj muz na zaciatku vztahu tiez tvrdil ze upratovanie a varenie su zenske prace. Trvalo mi to asi rok, ale "vysvetlila" som mu to.
Zenske prace to boli, ked zeny boli doma a muz zarabal. Teraz ale aj zeny zarabaju, takze nech sa spamata chlapec.

aurora33
5. feb 2023

Ja tiež periem každý deň, aj niekoľkokrát denne, plus žehlím, neznášam neozehlene veci. Ale u nás manžel rad vari a veľmi mi pomáha. Čiže celkom stíhame aj deti aj poriadok. Ináč si to neviem predstaviť, naozaj musíš fungovať ako robot. Treba viac zapojiť manžela, to vôbec nie su ,,ženské prace”.