icon

Upratovanie, domácnosť, čas s dieťaťom

5. feb 2023

Ahojte, ako to doma stihate? Ja neviem, ale ked chcem mat doma stale tip top upratane, poprane, pozehlene, mam pocit, ze sa potom malo venujem dietatu, pridem z roboty po 16:00, musim hned dat prat, varit, povysavat, plus rozhadzane hracly a kade co popratat, syn je doma uz po 15:00, medzitym mu dam jest, musim zasa povedat pradlo, suche zvesat, poskladat, pripadne pozehlit, upratat do skrin … okolo 8 ide syn spat, hodinu ho uspavam, vyjdem o 21:00 zo spalne, len vtedy sprcha, nejaka vecera a este vykladma mycku a zasa nakladam …. Ako to stihate ostatni? Teraz vikend, to robim aj vacsie veci, umyvam kupelnu tip top, nech sa leskne, drhla som celu linku, vsetky skrinky, vysavanie, zmyvanie zemí, utieranie prachu, okrem toho ako cez tyzden, varenie, pranie, vesanie, skladanie, zehlenie …. Stale mam co robit, ked nahodou polavim, tak mam pocit, ze doma uz je katastrofa …. Ako to robite ostatni? Dik

Strana
z7
luna18
7. feb 2023

Ahoj,
Necitala som celu diskusiu ale …. Tvoj manzel nebyva vo vasej domacnosti? Neje z taniera? Nepije z pohara?ako prepac v prvom rade si matka v druhom rade si partnerka a nie sluzka. Ak chce mat domacnot tiptop nech si nakle uprstovacku alebonech sa zapaja do domacich prac. Keby si odisla na tyzden prec alwbo by si pchorela a bolav nemocnici tal co by sa stalo?! Cakal by dokym by si prisla a vsetko spravila? na deuhej strane nepotrebujes mat doma vuprarovane laudy den ako leby ti mal peist hygiena, myslim ze aj pranie mozes zminimaliuovat na kazdy druhy den , zehlit nezehli., varit tiez mozes na dva dni alebo si obcas objednajte donasku 🙂
Namiesto stresu ze co nestihas a ze co vsetko mas este spravit sa pohraj s doetatom a ked budemat muz reci tal nech sa chyti roboty on

cimage
7. feb 2023

Suhlasim s komentarmi vyssie. To sa aj zle cita. Muzska a zenska praca v domacnosti? Volakedy mozno, ked muzi robili okolo domu, zvierat. Kolko zvierat ulovil tvoj muz? Kolko dreva prichystal na zimu? Kolko zeleniny vypestoval pre rodinu? To, ze donesie domov eurace nie je muzska cast starostlivosti o domacnost. Ty tak isto pracukej a prinasas peniaze do rodiny. Je ine ked je zena doma s dietatom, ale ty uz pracujes, takze si nevalas sunky doma pri kave, aj ked mnohe mamicky ani to nestihaju pri viacerych detoch.
Ty si musis dupnut a nie sklopit usi a ist upratovat a jemu chudacikovi zvlast vesat pradlo. Ma dve ruky, ak sa mu nepaci, tak nech prida ruku k dielu. Ked chce tip top, tak nech si to robi sam. A nech ti ukaze zeny co to stihaju, lebo ako vidim, tak tu ani jedna z tychto zien sa neide roztrhat za ziarivou linkou a vylestenymi kachlickami. Samozrejme netreba zit v spine, ale ani to prehanat. Pre teba je dieta prvorade, tak sa venuj jemu, lebo co vidi doma? Mama-zena musi vsetko stihat a ocko raz za tyzden vylozi umyvacku 🤦🏽‍♀️. Neskor to bude ocakavat aj od svojej zeny a to nechces. Takze zober vsetky sily a hor sa do boja. Syna tiez zapoj do domacich prac. Hracky upratat, spinavy riad po sebe odlozit do myckx, alebo umyvadla, pomahat s pradlom, vysavat, atd. Moje deti od mala takto pomahali, nie je to 100%, ale snaha sa ceni a vlastne takto tiez travite spolu cas a mozete sa rozpravat, spievat. Drzim palce 😉

letfenixa
7. feb 2023

@autorka paneboze, že vstepila matka! Tak nech žije s ňou!
Musím si zrušiť notifikacie, lebo samé perly píšeš 🙄

cinky16
7. feb 2023

to to je presne aj u nas doma, naucit sa so starsim, cela domacnost na mne a na toho mladsieho vobec nemam cas, ano, manzel sa mu venuje, ale ja mam pocit, ze len ja som na robotu doma a zijeme tam 4 osoby

theabloom
Autor odpoveď zmazal
17alexis
7. feb 2023

Mame pol ročné bábo, popritom rozbieham podnikanie, čiže veľa času trávim s telefónom na uchu a pri PC. Snažím sa to však smerovať na dobu, kedy bábo spí a keď bdie, som mama na 95%. O varenie sa stará manžel a tiež aj o nákup potravín. Ja si so zvyškom viem v pohode poradiť. Každý druhý deň umyjem dlažku v dome,2x týždenne obriadim kúpeľňu s wc a prevádzkový neporiadok máme minimálny, nakoľko máme málo vecí, čiže zvládať sa to dá. Zatiaľ. 🙂

lucia_ma
7. feb 2023

inak netreba sa ani porovnavat kazdy je iny jedneho naplna praca doma druhy sa z toho citi ako zbity pes.. jeden ma take naroky na poriadok iny za ine.. zaklad pre poriadok je minimalizmus.. cim menej veci doma mate tym menej neporiadku bude. urcite sa riadte podla seba predpoklam ze ked to sem pisete tak vam nieco vadi a odpoved viete najlepsie sama.. vadi mi to ze.. pomoze mi to ked.. a to si vyrieste doma necakajte ze muz sa zmeni zo dna na den..

audrye
7. feb 2023

Wau.. tak teba mi je naozaj luto. Mas doma despotu a nemas silu alebo povahu presadit sa.. on sa ma ako kral, hra sa a oddychuje, spevnuje puto so synom... Ja by som asi prestala robit vsetko doma, aspon na tyzden, mozno aj mesiac, ak by bolo treba. Alebo by som sa prestala starat o neho. Neprala, nezehlila jeho veci. Neumyla riad po nom.. a pod. Ved je dospely. Kym sa nespamata. A ak by si neurobil svoj diel povinnosti, urcite by som to ja neurobila... Ale na to asi nemas povahu. Vies, pravidla by mali platit pre oboch rovnako, a aj vysady. Mozno by stacilo zacat zrkadlit jeho spravanie. Je v poriadku, ked to robis ty? Tak potom to mozem predsa aj ja. Nechapem, preco mu robis sluzku. A o by sa stalo, keby si mu to odmietla? Zacal by ta tyrat? Aj ked ty uz asi si psychicky deptana dost... Raz by ma skritizoval, ze je neporiadok takymto stylom, alebo by mu nebolo dost dobre, mohol by si to pekne robit sam... Ak by nebolo inej cesty a snahy z jeho strany, asi by som sa s nim rozlucila...toto nie je chlap do vztahu..

blackcat8885
7. feb 2023

Inak ja neviem čo sa dá celý deň upratovať. Mam 2 deti psa a prácu a aj keď mam voľno a upratujem trvá mi to možno 2hodiny,max 2, 5.Povysavat, umyť dlážku WC kúpeľňa, utrieť prach to je základ tieto veci. Riad umývam priebežne, hračky si deti musia samé upratať večer. Navarím umyjem hned sporák linku podľa potreby. Zehlim raz za týždeň periem 2-3x za týždeň. Veci ako umývanie okien, celej linky atď si plánujem vopred. A ozaj veľa veci môžem urobiť aj keď sú doma deti, napr variť alebo žehliť či utrieť prach keď sa starší učí a malý sa hrá alebo mi pomáha.

lucia_ma
7. feb 2023

musim ale povedat ze sa mi paci kolko zien zije uz zivot ze s partnerom to maju rovnocenne alb aspon muz teda tiez nieco robi.. lebo ja to mam doma tak tiez a pride mi to prirodzene neviem o ziadnom dovode preco by muz nemal robit veci v domacnosti v ktorej zije.. ale aj tak je stale vela ludi ktori s tymto nazorom dokazu suhlasit vidim to aj v mojom okoli. kde muz doslova ani nepohne prstom max tak cez vikend povysava a pod.. ked uz ma na to teda cas.. a mne to bolo dokonca dane za priklad.. ze ved aha tato zena to vsetko zvlada sama ja mozem byt len vdacna ze ten moj mi tolko pomaha.. chapete ten postoj.. ze nedali ten druhej zene za priklad mna.. tej ktora je unahana vsetko musi stihat za dvoch ale ona sa teda nestazuje.. ale ja si mam brat priklad z nej.. mne to rozum nedokaze spracovat.. ale tak si tak to mam doma tak aby sme boli vsetci spokojni a mame to tak od zaciatku!

callisia
7. feb 2023

Autorka. Je mi ťa ľúto. Mne môj muž povie, že namiesto upratovania sa mám radšej hrať s malým. A to ani nie som žiaden upratovací maniak, žiaden tip top sa u nás nekoná.

evica17
7. feb 2023

@lucia_ma lebo spolocnost je tak nastavena, hlavne starsia generacia a aj niektorí mladí, ktorým to bolo tlacene do hlavy. ked si predstavim moju svokru, ktora vsetko robi sama, a chlapom nedovolila nic robit , lebo oni to nevedia tak a to je zenska praca (ci uz varenie, upratovanie), hra sa na superhrdinku a potom je unavena a nevladze. ale sama si to robi (predtsav si, ze ona sla prec na tyzden k dcere strazit deti, byvaju v rovnakom meste, a ona nieže by tie deti vzala na vylet alebo kde, ona kazdy den chodila domov upratat po "neporiadnych chlapoch" , lebo by asi neprezili) . a moj muz sa napr dlho odhodlaval uvarit nieco, kedze vraj to nevie, ale podarilo sa mu a zistil ze to nie je take zlozite podla internetu a teraz nechape co ta mama tolko pri tom stresovala a ze to zvladne aj chlap.

bora0123
7. feb 2023

Ked uz ma syncek 3 roky zapojila by som ho do domacich prac 😁 ono sa to nezda ale deti si to moc uzivaju, moj syn ma 2 roky a je cely pysny ked pomaha naplnit pracku alebo upratat si hracky, najnovsie stale chce utierat prach...je mi jasne ze dieta ti toho vela nepomoze, ale obaja budete stastni, aj ty si upraces aj on bude rad ze sa ti moze pliest popod nohy a "pomahat", treba len ratat s tym ze taketo domace prace zaberu ovela viac casu a niekedy je vacsi neporiadok ako predtym (pomahanie pri vareni a tak) ale syn to urcite oceni a aj jeho buduca manzelka haha 😂

ale inak vsetky ostatne rady su skvele, co nestihnes to nestihneš ved hadam nikto za tebou nestoji a neboduje kolko z 10 si navarila/upratala, radsej si daj chvilu pre seba a hned budes oddychnutejsia a budes mat viac energie do dalsieho dna, ak ti muz na nieco pinda tak mu prestan dva tyzdne varit zehlit prat a hned si to rozmysli 😂 na veceru mu supni daco z konzervy alebo bagetu z tesca a bude, drzim palce 😁

lucia_ma
8. feb 2023

@evica17 ano urcite je to dost hlboko zakorene.. a zalezi podla mna ako si to clovek - ako dalsia generacia potom zoberie.. su aj muzi ktori napr videli ako ich matka maka cely zivot a nikto si to nevazil a povedia ze oni budu zene pomahat.. su zeny ktore si povedia ze nikdy nebudu sluzky ako matka.. ja verim ze to nastavenie je v nas
ale niekedy je to proste tazke pochopit ako sa na to niekto takto moze pozerat v dnesnej dobe.. ked naozaj uz ti partneri su rovnocenni a niekedy zeny aj zarabaju viac..
za mna je dolezite to aby sa kazdy citil doma ok a za dalsie si to nastavit hned na zaciatku su zeny ktorym to tak vyhovuje ze si to doma porobia same nehadaju sa s muzom a pod.. aj to je ok ak su tak spokojne..

lucia_ma
8. feb 2023

a este jedna vec.. velmi zalezi na tom ako to berie aj ten muz.. su muzi ktori si to naozaj vedia vazit aj ked zene nepomahaju ale napr zoberu ju potom na veceru nieco jej kupia alb proste nejakym sposobom vyjadria vdaku..a su muzi ktori sa spravaju povysenecky chcu stale viac beru to automaticky a pod.. treba si uvedomit ze len my urcujeme to ako sa k nam bude niekto iny spravat.. vacsinou je to odrazom toho co si my sami o sebe myslime a hlavne tym davame priklad detom.. nejde len o to kto tu mycku nalozi

lenkakravcova
8. feb 2023

Chápala by som keby ze takto upratuješ a staráš sa sama o domácnosť, keby ze si doma.. Ale ty chodíš do prace. Rovnako ako tvoj manžel. Takže by sa mal zapájať tiež rovnako do domácich prác.

lujza123
8. feb 2023

@lucia_ma súhlasím s tebou, pekne si to napísala. Jedna vec je z akého rodinného prostredia pochádzajú (aj tu autorka spomínala ze jej mama bola žena v domácnosti a väčšinou ženy ktoré zakladajú takéto témy vyrastali bez otca/muža v domacnosti alebo s otcom co nič nerobil) ale druhá oveľa podstatnejšia vec je ako sám seba človek vníma, jeho postoj k sebe, sebeláska.
Niekto kto si vôbec neverí, je príliš submisivny väčšinou skončí s nejakym tyranom, despotom, manipulatorom alebo niekym kto ho nehorázne využíva.

Bohvie s kým v skutočnosti žije táto žena, možno ju doma chlap mlati alebo psychicky tyra keď sa ho tak boji. Nehľadá možnosti ako si rozdeliť prácu s muzom , jej otázka znela ako to ma všetko stihnúť.

Mne je jej hrozne ľúto, že si nemôže doma ani chvíľku sadnúť lebo ju muž hneď začne buzerovat koli pradlu na vešiaku.
Ale s tymto si musí pomôcť ona sama, ona sa do takej situácie dostala a dobrovoľne v nej žije. Domov ma byt miesto kde sa cítime dobre a bezpečné, nie miestom teroru

lucia_ma
8. feb 2023

@lujza123 ano to uplne suhlasim a napodiv vela ludi to nedokaze.. zastat sa svojho vlastneho osudu a pritom nikto za nas zivot zit nebude len my sami..
ja mam napriklad v mojom okoli priklad ineho osudu kedy zena vsetko robi muz pomoze len cez vikend ale v skutnocnosti proste ziju pekne.. kazdy si je nejak vedomi tej svojej role.. ze on ju nebuzeruje a ona zase na neho nehuci ze jej nic nepomaha.. akoby sa chcu vyhnut tomu hadaniu sa.. je zaujimave ze aj tak sa da proste prijat ten osud..
ja poviem len tolko ze pokial niekomu nieco vadi a dlhodobo zije v tom ze sa neciti dobre citi tlak z hocijakeho dovodu riskuje tym priamo svoje zdravie.. a aj ten muz co nic nerobi moze potom zistit ake je to byt bez zeny.. netreba ale cakat az do tohto bodu!!

emmusska
8. feb 2023

Bola som aj ja takato, ze som chcela mat vsetko tip top, vsetko stihat, mam upratane, navarene, poprate, ozehlene, ale prisla som na to, ze potom som v kolobehu, ktory ma nerobi stastnou a som z toho akurat tak nervozna, neprijemna na kazdeho okolo seba a potom moja rodina zbytocne trpi.

lucia_ma
8. feb 2023

@emmusska presne a ja znovu len zdoraznujem ze takyto stav ako opisujete sa vie podpisat na zdravi. a ako ste vy vymanili z tohto kolobehu?

mirco50
Odpoveď bola odstránená
emmusska
13. mar 2023

@lucia_ma povedala som si, ze nebudem robit otroka, radsej sa vezmem a pojdeme s malou niekam, ten cas spolu je ovela viac ako ozehlene oblecenie, poumyvany riad a tak podobne. 🙂 Radsej sa pojdem von prejst alebo nieco, ostatne pocka. To take precitnutie som potrebovala aby ku mne prislo.

gabu_lienka
13. mar 2023

Autorka, pri precitani tejto tvojej vety:
“ a keby uz od unavy sadnem, tak na deuhy den bude poznamka, to do kedy bude to pradlo na susiaku?!”,
mi normalne dekel nadletel. Ved na tom susiaku su jeho handry, ktore si milost pan nezela susit v susicke. ked douspavas maleho, tak sa to opytaj ty jeho, ci uz si pradlo spratal, ked lehni na gauci. Pripadne mu ich vyplesti cez okno aj so susiakom 😂
Bohuzial zijes s neschopnym primitivom. Diskusia na fore ti nepomoze, jedine zaviest iny rezim u vas doma a nerobit sluzku.

lily09
29. nov 2023

@simsalabim to si niemde do bytu vyvesim 🥲 super citát

lily09
29. nov 2023

Uprimne, mam male deti na ktore treba dohliadat a co stihnem, stihnem, casto robim kompromisy. na prvom mieste mam to aby bolo co jest, a potom hned za tym aby bol cisty riad, oprate veci. A ci mam nejake veci pohadzane, to musi pockat. Smratka rozlisujem cisty a spinavy bordel. Ked muz vezme niekam deti von alebo ked spia tak si dobieham ostatne. Hlavne sa snazim nestresovat, ze ako yo maju a nemaju ini ale priznam sa ze niekedy mam z toho nervy ale co uz. Raz vyrastu a casu bude viac, dufam :D

lily09
29. nov 2023

@evica17 ah, presne taketo povahy nechapem. Bozechran ze by som ja niekedy muzovi branila varit, ved to svet nevidel :D

Strana
z7