Už ďalej nevládzem
Ludia,co mam robit?Uz som tu poslednu dobu viac krat pisala.
Mam 3 mes.dceru na ktoru som sa velmi tesila a snazili sme sa o nu 5 rokov.Cele tehotenstvo prebehlo hladko,no ako sa mala narodilo,vsetko bolo zle.
Zacalo ma vsetko stresovat,aby som stihla popri malej navarit,pouoratovat a tak…Vsetko sa zacalo kazit.Problem s kojenim,dostala som mykozu na prsiach a prezivala som obrovske bolesti,no nechcela som skoncit s kojenim.Nic mi nepomahalo,sama som si na nete hladala,co by mi mohlo pomoct.Myslienky stale dokola,ze ako to idem vyriesit,ze nechcem davat umele mlieko.Mala je zavysla na prsniku.Nakoniec som si fakt zistila,co by mi pomohlo.Zacali aj ine problemy v rodine a tak.Proste prve dva mesiace obrovsky napor na hlavu,az mi jedneho dna zacali obrovske uzkosti.
Uz to trva mesiac.Mam obrovsky strach,nevidim buducnost ruzovo,nemozem spat,stresuje ma starat sa o malu.Stale sa chce len nosit…Na podlozku nechce,hned place,alebo je tam len chvilku.Niekedy som sa liecila na uzkosti.Tak som volala psychiatricke.Nasadila mi antidepresiva sertralin 50mg.Po dvoch tyzdnoch zvysila na 100mg.Tieto sa mozu uzivat pri kojeni.Necitim ziadnu zmenu.Uz ich beriem 3 tyzdne.Vraj to moze trvat dlhsie.Zijem v zahranici.Nema mi kto pomoct.Priatel chodi domov sz o 18.Nevladzem sa o nu starat,ale staram sa samozrejme.Stoji ma to vela sil.Necitim radost.Premyslam co dalej.Kto mi pomoze,kto sa o nu postara keby nieco.Prezivam celodenny strach.Niekedy na to nemyslim,odhanam tie myslienky prec a je mi ako tak den dobre.
Nemam mamu,sestru….Zijem v norsku a tu sa bojim ist za dr aby mi nevzali malu.
Je to asi poporodna uzkost.Neviem ci aj depresia,lebo radost sice nenam,ale neplacem vobec.
Bojim sa,ze tabletky nezaberu,mam z toho obrovsky strach.
Tak by som potrebovala pocut,ze tabletky zaberu a bude lepsie 😟😟😟
Zazil niekto nieco podobne?
Priatel na psych.problemy nema pochopenie.Povedala som mu to,ale bere to na lahku vahu
@1andrea111 tie nemozem ked kojim
@olimuc a za akou rodinou?Ja nie som na slovensku.A mala este nema pas.
toto su tie prípady, kedy by som naozaj regulerne zakázala dojčiť.. sama si popísala počiatok.. si vyčerpaná, zufala a uzkostná. naozaj ti to stojí za toto čo prežívaš ? ja by som už ani na jednu sekundu neuvažovala nad odpoveďou a zaviedla umelé mlieko. a to nehovorím iba o tebe je vás veľa baby :( keby si bola na svk určite by som ti aspon morálne pomohla aby si sa mala o koho opriet ako o kamosku, fakt srdečne by som ti pomohla. :(
nikto Ti dieta nezoberie mozno by si mala ist tam k lekarovi.Nemoze si partner na tyzden zobrat dovolenku?Sama vies, že lieky zaberu aj,ked to teraz vidis cierne uz raz zabrali...potrebujes byt v klude a mat pocit, ze sa mas o koho opriet.Jeho rodicia ci kamaratka nemoze byt niekto s tebou?na tvojom mieste ukoncim kojenie aj to to moze sposobovat a dam si lieky na ukludnenie nech Ti nie je zle z AD tie na zaciatku zvysuju uzkost.Chod sa poradit ku gyneokologovi aj ohladne psychiky.Nikto Ti dieta nezoberie ved ma aj otca len si vystresovana zo vsetkeho.Toto je presne priklad, ked niekto berie lieky je mu dobre a vysadi vela gynekologov, psychiatrov tak radi a pride tehotenstvo, porod velka zataz a vsetko je spat.Chuti Ti jest, ako tak spis dobre?najdi a zaplati niekoho co bude aspon par hodin s tebou ako spolocnost to Ti pomoze
Ahoj, skus aspon na noc zaviest UM ked je zaspata a nech jej ho dava manzel. Popripade nech s nou aj skusi pospat a ty do vedlajsej izby. Mozno sa pri manzelovi mala bude inak spravat...potrebujes sa hlavne vyspat a upokojit sa. Na noc ju skus odstavit a ponukat UM, hladaj co jej zachuti ktora znacka...posielam 🙏
Presne podľa banderasky, daj jej UM, možno sa zasýti a bude kľud u nej aj u teba,
Keď sa bojíš barnevernetu, je to už vážne a prosím ta.... Vydrb sa na cele kojenie.
Keď to nejde, tak to nejde.👣
Uzkosti ma kazdy, okrem pár psychopatov, ktorí ich spôsobujú.
Ja som bola na materskej v 1993,ty si možno ťaky ročník. To bolo krátko po prevrate, rozdelení csfr, obdobie politického kvasu, mafiánskeho teroru, vypredaja majetku. Vtedy Bugar organizoval "Komárňanská zhromaždenie, s motívom ako utlacani Maďari na sk konečne povstanu a porobia poriadky z nasilnými Slovákmi.
Ty... nechci vedieť, akú depku som mala ja... Dokedy neprišiel o 16." starý z roboty, bála som sa rádio pustiť a vystrčiť nos na ulicu, ze začala vojna....
A antidepresiva vtedy neboli v móde a hanbila by som sa o také čosi žiadať.
Prežila som a kazdy rok odvtedy prekoná niečím to vtedajšie swinstvo od Beeeelu. 🍀
Myslím, že hlavne teraz posledné mesiace nebolo v Nórsku moc svetla. Pre mňa to urobí veľký rozdiel, na severe som žiť nemohla, vydržala som jednu zimu. Takže neviem, nakoľko to vyrieši tvoj problém, ale už nechýba veľa do tejto v tomto lepšej časti roka... Potom ako to aj oni robia, v každú možnú chvíľu na slnko. Alebo rovno niekam na 2 týždne smerom na juh, kľudne aj s dieťaťom.Drž sa
ahoj. ti co prezivas je narocne a tazke. zenske dusevne zdravie je po porode velmi krehke...
precitak si vydumamky.sk
pripadne zva online psychoterapiu zo slovenska mozno majdes za cca 35-40 eur za hodinu to by ste utiahli financne?
skus meditacie a mindfullness to na uzkosti pomaha napr aplikacia headspace alebo aplikacia calm
to co popisujes znie ako uzkostno depresivna porucha. ak nezaberu prve antibiotika zaberu druhe. ak mavas rpoblemy aj so spankom za zvazenie by stalo trittico.
chapem co prezivas. moja dcerka bola vymodlena po 4rokoch a ivf mala som pri sebe rodinu priatelov manzela co ma podporoval ale aj tak som plakala pomaly kazdy den a mala.som poporodnu nespavost z ktorej som sa liecila 7 mesiacov.
verim ze ti pomoze aj slnko a oteplenie. posielam silu! je izasne ze si pripustas ze nieco nie je ok a aktivne hladas sposob napravy. ty ho najdes. myslim na teba. si dobra mama
@banderaska29 dakujem za tvoje slova
@jj298 zijem tu 13 rokov
@luccija neda sa mi spat,hlava stale pracuje.Moc mi nechuti jest,ale jem.Nema mi tu kto pomoct
@jo234v praveze najviac potrebuje prsnik v noci.Furt ho hlada,aj sa ukludnuje na nom.
@juliet86 dakujem ti moc
Mala som.poporodnu depresiu a pomáha len jedno
Prestat prehanat
Máš kde byvat, máš čo jesť,máš vytúžené dieťa, si zdravá...a si tomu ver
Uvedom si ze sú aj horšie veci
Začni sa každé ráno usmievať , pusti si hudbu, chod von, venuj sa malej a odíde to samo
Čím viacej si budeš privolavat problémy tým viac ich bude
dojčenie je prepojené aj s hormonálnymi procesmi. ak sa chceš dostať do kľudu zaviesť um, skončiť s dojčením.. dieťa potrebuje teraz viac zdravu maminku ako materske mlieko (nedehonestujem dojčenie ak by sa toho chcel niekto chytit), začať sa venovať aj sebe, aspon mierne športovať, ak to je možné v rámci dohody s partnerom nájsť si aj čas na seba. plávanie je liek, beh je liek.. hlava sa ti pretransformuje zo strachov na ciel.
tie antidepresíva skús aj ďalej užívať, daj tomu čas, viem že to vie trvať aj niekoľko týždnov (nie z vlastnej skusenosti, ex bral). no a hlavne ta to, že prestaneš dojčit odbremení. budeš ty viac v kľude, aj bábatko, potrebuješ hlavne spánok. to je nevyhnutné pri uzkostiach. už si zacyklená v strachoch ktoré sú neopodstatnené.
@banderaska29 ale ja s dojcenim nenam uz problem.Mala pekne papa a pribera.Mne skor robi obrovsky vedu to,ze budem musiet pripravovat umele mlieko
Na to umele mlieko su take speci flasky, kamos to ma pre dvojicky a za par sekund je mlieko hotovo aj v noci. Takze toto je uz domyslene. Nemusis kdesi o 2:00 stepovat v kuchyni. Normalne to maju v spalni cely ten kit na to.
Ja mam tiez uzkostno-panicku poruchu a mne moja psychiatricka vyslovene neodporucala kojit, ze sa to moze zhorsit. Tak neviem, mozno by som predsa zvazila este to UM. Lieky ti pravdepodobne tiez cosi pomozu, ale nastup ucinku moze byt kludne az o 4-6 tyzdnov. Ale to uz bude za chvilu.
Ono po porode naozaj vela robia hormony a nevyspatie. Nedostatok spanku sposobuje, ze nervova sustava sa dostatocne neregeneruje. U niekoho to ma za nasledok uzkosti, paniku alebo depresiu. Hormonalne vykyvy k tomu este prikladaju, kedze zenske hormony tiez ovplyvnuju chod nervovej sustavy.
Urcite pride zase lepsie obdobie, ja uz tymito problemami trpim vyse 20 rokov a naozaj aj po najhorsej krize vzdy pride zlepsenie, nieco vzdy pomoze, pripadne sa to postupne nejako zhoji. Aj ked to vyzera, ze tentokrat to uz nikdy neskonci, tak vzdy sa to vylepsi. Aj tebe bude lepsie.
@marianarem ale ja uz nevladzem.Nic nespim,nemam chut sa o malu starat(ale staram sa)Netesim sa z nej.Je mi zle z kazdeho dna,uz som aj nervozna.Strasne sa bojim uz aj toho,ze v afekte mozem nechtiac ublizit malej.Toto nie je sranda.Nema mi kto pomoct.
@kiki68 ake su to flasky?
Ja viem, poznam to. Tiez som mala casy, ked sa mi zdalo, ze sa neda dozit ani dalsieho dna. Kazdopadne ziadaj manzela o viac pomoci aspon cez vikendy.
Skús pouvažovať nad tým neurolom či niečím podobným aj keď kojis, musíš nejako fungovať. Prip. prejsť na UM aby si mohla lieky.
Navrhujem docasne kym sa budes citit lepsie odist k rodine na Slovensko.Urcite ti pomozu,podporia,postrazia malu,mozes tu vyhladat psychologicku.Ostat teraz v zahranici kde si sama je zle riesenie.
@1andrea111 vraj nie je dokazane,ze taky liek by nejak zavazne skodil dietatu.Ale nie je zrejme ani na 100% iste,ze sa nieco nemoze stat,takze v letaku je napisane,ze sa to nesmie uzivat a len malo ktory doktor taky liek predpise pacientke.Ale niektore to beru.
@maminkadeticiek mala nema este ani pas,takze je nemozne vycestovat.
@jj298 veru nie.Skoro vsetci sa uz odstahovali spat na slovensko.A ti,co su tu,maju rodiny,pracu,su zaneprazdneni.
A to je nieco neriesitelne vybavit jej pas?

@deti95060810 dala mi ich psych.zo slovenska.Kqmarat mi ich priniesol