icon

Už to psychicky nezvládam

22. nov 2022

Mam 4 a pol rocne dievcatko a 8m chlapceka.
Obe deti su take spolocenske a priebojne typy... nechcem to pisat v zlom, ale su proste zarevanci a nervaci. No to, co nam robi starsia poslednu dobu..... baby..... snazila som sa ju vychovavat respektujucou vychovou, mala velmi tazke obdobia (ze sa bila po hlave a pod), ale teraz jej asi znova preplo do rezimu "truc"... trva to poaledne 2-3 mesiace.
Priklad:
Bola v skolke. Poobede bola zima, vzala som jej nove teplejsie leginy, obliekla som ju, isli sme na prechadzku. O hodinu mala kruzok, tam som ju vyzliekla a odisla. Prisiel muz po nu, ide ju obliekat....dostala zachvat, ze tie leginy nie su jej. Normalne panicky kricala "tato, neber ich, to nie su moje", skryla sa zanho a revala, stahovala mu nohavice pred vsetkymi rodicmi... on uz nevedel co, zavolal mne, ja som jej hovorila cez telefon ze su to jej nove, ze tieto mala poobede, ked sme isli zo skolky...nie, nie , nie.... neporadite si s dietatom, musel ju odvliect nasilu na rukach, uz som mala naozaj pocit, ze mu strelia nervy a dopadne to veeelmi zle...

Dalsi priklad:
Rano chodime do skolky. Poobliekam Ju, seba, maleho, davam ho do fusaka, ju do bundy... ona sa zacne pucit, revat, ze toto ju tlaci v bunde, na pancuche je sitie, leginy ju tlacia medzi nohami.. jednoducho stoji, natahuje sa, reve, puci, mrnci, nervaci. Napravam ju, ale nepomaha, stale ma zachvat a nechce sa pohnut z rohu izby..

Ako zijete s detmi, ktore su tak citlive? Mam dojem, ze moje nervy to nemozu ustat a ze naozaj raz velmi skaredo vybuchnem..... nemam nadej, ze respektujuca vychova pomoze 😭

Strana
z3
anjelicek26
22. nov 2022

Tak ale spytala si sa jej, preco tie pancuchy a nohavice na to nechce? Ja presne viem odpoved - je to uzke,tlaci to, blbo sa to oblieka a v skolke je mi brutal teplo... u nas prakticky len jedno dieta akceptovalo pancusky pod oblecenim a uprimne - ja som sa naucila akceptovat moje dieta... ked nie pancuchy - tak som dala len tie hrube leginy alebo tenke leginy a softshellky, proste aby to nikde netlacilo. Ked nechceli ciapku, museli mat kapucu, ale na vyber mali... chori prakticky boli v zivote len - corona... ine nic, sople, kasle, proste kazdy ma inu termoregulaciu, nemozes ist stale proti nej, lebo "pocasie", lebo tvoj vnutorny pocit... ona ma iny... a 4,5 rocna ti jasne povie, ze jej bolo ten den zima a mozete to dalsi den zmenit. Niektore veci proste - nezazijes - nepochopis - v zmysle dietata... syn siel do skolky v pyzame, pretoze sa odmietol obliect, a ano - prvy a posledny krat, kedze to malo zelany vysmesny efekt od kamosov...nemusela som to usmernovat nijako, usmernilo sa "to" same... bundu jej zapinaj az ked uz fakt idete von, musi sa potit, kym ty das maleho do fusaku a veci tomu podobne... proste ona posledna a odchadzate.

A na jej revanie si nastav lepsi filter. Naucit sa hovorit - ale ked places, tak ja ti nerozumiem/ja ta dobre nepocujem. Skus mi to pomaly vysvetlit a nerev pri tom a potom ti viem pomoct...

Jo a odvliect dieta "nasilu" na rukach je bezny vychovny prostriedok, ktory cele okolie chape... lepsie ako na neho nakricat ci mu dat po zadku v prevale emocii na oboch stranach...odniest ho s miesta konfliktu a nechat ho vyzurit sa mimo proste obcas to dieta potrebuje. Dolezite je ako rodic nestratit nervy, je to len plac, je to len krik a nie, nie je to hanba, dieta sa proste prave uci spracovavat emocie, nie je to dospely racionalne zmyslajuci jedinec.

mackamizjedlaskrec
22. nov 2022

Ocko ked ju obliekal tak sa jej mal opytat ze pod mi ukazat ako ste sa hrali alebo tak proste zahovorit nech sa ukludni a potom pokracovat .Pri ranajsej rutine to iste ona nech si mele svoje a ty sa jej spytaj popritom co mas varit napriklad ...Ja by som si z nej hlavu nerobila su to trucy proste .

lauriik
22. nov 2022

Nasa starsia je takato nervacka. Presne viem o com pises. Vcera sme mali scenu v skolke, ze ona sa neprezlece do treningoveho (zo skolky chodi na trening v pondelok) Taky zachvat chytila - reve, krici, dupe, nepocuva co jej hovorim 🤦🏼‍♀️ ja som myslela, ze ju tam necham a utecem. Tiez ma aj take tie zachvaty, ze ju nieco tlaci, puci sa, trucuje, dupe a hlavne ona nepocuva co jej hovorim aj ked chcem sa s nou dohodnut. Alebo jej specialita, ked pre nu pridem do skolky a ona zacne na mna vrieskat, ze nejde lebo ona sa teraz hra s kamaratkou. To ma ide roztrhnut. Tiez sme skusali respektujuce pristupy ale na nu nefunguje ani jeden. Takze pomoc nemam ale nejste v tom sami. Druha dcera u nas je zase naopak za odmenu a funguje na nu vsetko 😅 Tak mozno to tak budete mat aj vy s druhym ☺️

khuliniova
22. nov 2022

Ja dávam mojim chlapcom do škôlky také tenke legíny a na to teplaky. Teplaky dame v škôlke dole a maju pohodlne oblečenie. Pancuchy su úzke nepohodlné a mam pomaly 30rokov a neznášam ich doteraz 😂

autor
22. nov 2022

@anjelicek26
Jej nevadia pancuchy ako take, jej vadi sitie hore nad prstami, co mas aj na ponozkach, pata musi byt na mieste a pod. Ked jej dam zateplene leginy, tlaci ju to medzi nohami alebo si proste nieco vymysli. To iste urobila muzovi aj minuly tyzden, ked isli do mesta, musel zajst do Lindexu a kupit jej o 2 cisla vacsie leginy, ktore jej maximalne padali a boli tenke. Sama uznaj, ze sa tak neda rano chodit, ked ideme peso a je 1 stupen. Snazim sa to maximalne korigovat aj rano, ja sa obliekam uplne na komplet ako prva, potom zapnem ju a hned ide pred dvere (lenze ju tlaci bunda, ktora je hruba.. avsak nemozem za to, ze je zima a mala jej rozhodne nie je, je jej asi az velka - inak nema len jednu a problem je vzdy rovnaky). Ked je mala oblecena, ide uz pred dvere a pocka tam minutu, kym obleciem maleho do overalu. Byvame v dome, cize je hned na schodoch pred dverami a nepari sa. Ja uz fakt neviem, ako jej vyjst v ustrety.......

filipka250
22. nov 2022

U nas sa velmi osvedcilo, ze si deti od skolky vyberaju oblecenie same. Nech si vecer vyberie aj ona, pripadne nech to aj skusi, ci jej bude pohodlne .

simik22
22. nov 2022

Môj syn bol takýto. Vyrástol z toho, tiež to nebolo ľahké

drzaopica
22. nov 2022

Niekedy je najlepsie dietatu nevyjst v ustrety🙂

141117mmn
22. nov 2022

skolka - prechadzka a kruzok - strasne vela na 4,5rocnu,
- pancuchy v kombinacii s leginami ..presne ako napisala @anjelicek26

drzaopica
22. nov 2022

Robi len divadlo a upozornuje na seba.Ziadne leginy ani sev, bunda ju netlaci len nevie co so sebou a manipuluje teba a ty mas starosti ako jej ulahodit.Nikdy som deti nebila, ale vyhodila by som ju za dvere a tam moze revat a mrncat kolko chce.Toto je velmi nestastna povaha.Muz urcite nemal s hrozou volat tebe zo skolky.

141117mmn
22. nov 2022

No a presne to robim aj ja ako @filipka250 sama si vyberie, sama sa oblecie..ideme...parada..

bagre
22. nov 2022

rešpektujúca výchova asi nie je to čo popisuješ
verím, že sú to ťažké stavy na zvládnutie, ale práve preto sa snaž prísť na to, kde je problém, mám pocit že to nie je o oblečení
áno, sú deti, ktoré majú absurdné problémy, - teda nám sa to tak zdá, ale pre nich to môže byť problém naozaj. A čím viac to potláčajú, tým je to horšie...
príklad - štítok na oblečení - kým s tým neprišlo moje tretie dieťa tak som netušila aký to môže byť problém, nepomohlo nič,- len odstrihnúť. A prestal s tým chodiť, teda príde len vtedy, keď ho to naozaj škriabe. Predtým sa dokázal vyhysáčiť, doškriabať,...
Ja ti neporadím riešenie, na to musíš prísť ty - ak riešenie existuje, lebo myslím že sú tri druhy týchto problémov - dieťa má len fázu a prejde to,
- dieťa je citlivé na isté veci /fyzicky/ a neprejde to, treba nájsť spôsob ako nasýtiť aj vlka aj ovcu nechať celú, ale bez toho aby sa šlo proti nej
- problém je úplne inde a riešenie je na vás...

doriiis
22. nov 2022

Možno to robí preto,lebo vie,že môže.Vie,že jej budeš dohovarat,naprávať,presviedčať a hlavne vie,že bude vždy po jej vôli.Jednoducho povedať nie a trvať na tom.A keď chce revať v kúte izby,nech reve aj celý deň.Vylozit veci,čo si oblečie na druhý deň ráno večer pred spaním,dohodnúť sa že toto sa ráno oblieka a basta.

141117mmn
22. nov 2022

A take male dieta - v skolke hurhaj do toho doma hurhaj od 8mesacneho a do toho este kruzok...kedy oddychuje? S toho je unavena a podrazdena...

mimikas
22. nov 2022

@mackamizjedlaskrec nie na každé dieťa to funguje, tiež mám také jedno, ktoré proste neukecas, nezakecas, nepresvedčis. Proste niekedy ich treba vziať pod pazuchu a ísť aj na silu. Ale je to veľmi nepríjemné a nlvycerpavajuce pre rodiča. Zaujímavé že tie deti sú o 10 min v pohode akoby sa nič nestalo a ty si vynervovana až tá klepe. Proste oni to zo seba musia dostať a ty ako matka si proste ventilačný prostriedok.

doriiis
22. nov 2022

Nikdy,nikdy sa s deťmi nevyjednava.Bud im dás na výber a oni sa sami rozhodnú,čo si chcú obliecť,alebo jesť,alebo za ne rozhodneš ty.

mimikas
22. nov 2022

@doriiis vieš čo ale sú deti čo to skúsia dva krát a dôjde im to, napr môj starší, vyskúšal 2-3x a došlo mu to. Mladší bude skúšať aj 380x a skúsi aj na budúce či predsa sa to nepodarí. Do škôlky chodí štvrtý rok a aj keď si trucom nikdy nevydobil že ostane doma aj tak to ešte včera ráno skúšal že či náhodou sa to nepodarí, čo ak sa situácia zmenila. Tam pomôže len jedno, proste ich zobrať ako sú a ísť, lebo to sú deti čo nepresvedčis, neukecas, nepodplatis. Mám také jedno doma a aj zakladateľku chápem, lebo sú to náročné deti na psychiku a hlavne to že si musis stále stáť za svojím lebo inak zneužijú situaciu je dosť náročné. To sú zväčša dosť inteligentné deti či vedia ako čo využiť a zneuzit

141117mmn
22. nov 2022

@doriiis ty si aka prisna😁

michaelkanr
22. nov 2022

Venujes sa jej aj samej? Ze si s nou bez syna, ze venujes len jej nezriedenu a celu pozornost? Mozno takymto spravanim upozornuje na to, ze jej nieco chyba, ze potrebuje viac pozornosti.
Skus si na nu vyhradit cas, aspon raz do tyzdna len vy dve ist “na kavu”, do kina, ak nie ty, tak manzel.
U nas to velmi pomohlo.
A inak si z toho nic nerob, kazdy ma svoje problemy s detmi, ktore riesi.

doriiis
22. nov 2022

@141117mmn ...áno som.So mnou deti nikdy nezametali.Ja som sa stala matkou nie preto,aby som bola otrokom svojich detí.Milujem svoje deti,ale odtiaľ podtial.
@mimikas ....zaujala ma posledná veta.Ked vieš,že tu situáciu využijú,prečo ich nechas ju využiť? Prečo vychovávať malého manipulátora?

doriiis
22. nov 2022

@autor....normálne ju ráno postav pred skriňu a spýtaj sa: Čo si chces obliecť? Vonku je zima,treba si dať teplé tepláky a legíny.Tricko s dlhým rukávom,vyber si.Ona si vyberie a to sa oblieka.Hotovo.Ked si nevie vybrať,daj jej na výber z dvoch veci...

mimikas
22. nov 2022

@doriiis čítaj s porozumením, ja som jasne napísala že sú to deti čo nemôžeš povolit, lebo to využijú a že je aj náročné byť pri nich stále v strehu a riešiť to že keď raz niečo povieš musíš to na 150% dodržať. Ale sú ťa veľmi inteligentné deti či si vedia spojiť dve a dve.

doriiis
22. nov 2022

@mimikas ...no však nech si spojí dve a dve.Trvat na svojom a basta.

bagre
22. nov 2022

popis tvojich detí - spoločenskí, nerváci, priebojné typy... no neviem
8 mesačný práve zisťuje ako funguje svet - a vidí sestru ktorá každý deň vyvádza, rodičia sú vo vývrtke - tak ako bude asi on reagovať? A ak v tomto pôjde aj ďalej, tak to nie je priebojnosť, ale manipulácia...
A dcéra - ak si predtým búchala hlavu tak problém s obliekaním nie novinka, len sa to presunulo k oblečeniu- aj preto som napísala že sa mi to zdá byť trošku inak
Nie je mojím cieľom ťa zvoziť pod čiernu zem, ale či tu nájdeš radu, keď to, čo si popísala je len vrchol ľadovca a rady si tu dostala od - do... hoci v skutočnosti nik nevidí čo všetko je za tým....
Ja mám doma spektrum od 5 do 16 rokov a stále hľadám cestu, vidím kde som spravila chyby ja, vidím, že tie deti sú rôzne /a môj cieľ môže byť rovnaký, len spôsob ako ich tam dostať bude trochu iný/

nwnw
22. nov 2022

Vzbudzuje pozornost aj negativnu,hlavne nech sa venujes jej a nie bratovi. Tiez to mame doma akurat nie s oblecenim. Ked Ti skace po hlave v 4r, co bude robit v puberte?

lienka192
22. nov 2022

Môj syn tiež mával takéto stavy, ťažká a tvrdohlavá povaha, tiež sme ho koľkokrát už zo zúfalstva niesli vrieskajuceho pod pazuchou, lebo inak sa s ním nedalo. Najhoršie to bolo v období vzdoru od 2 do 4 och rokov. Takýmto deťom proste nevysvetlis, nepočúvajú, sú tvrdohlave, svojhlavo si idú svoje. Mamičky, ktoré toto nezažili, to asi ani nevedia pochopiť. Ja ta chápem, musíš sa obrnit nervami, aj keď je to veľmi ťažké. Ale u nás sa to vekom veľmi zlepšuje, už takéto stavy syn nemáva, uvidíš aj tvoja čím bude staršia, tým bude rozumnejšia a bude lepšie.

mimikas
22. nov 2022

Nám pomáha veľmi tabuľka dobrého a zlého správania. Ak sa ráno oblečie ako človek a ide do škôlky ako človek dostane smilika, ak má za celý týždeň smilikov v sobotu ráno môže hrať Xbox alebo si večer pozrieť film. Keďže včera bolo ráno aké bolo a išiel ako zvieratko kviliace, vie že tento luxus mať nebude a aj to vcera sám povedal, ale aj napriek tomu viem ,že v sobotu ráno to bude skúšať aj tak, či má neukeca. Chce to len pevné nervi, môj ma už 6 a síce ešte tieto ataky má, ale je ich menej aj keď intenzita ostala žiaľ taká silná. Môj švagor bol tiež taký a je z neho normálny, citlivý inteligentný chlap.

barbie1981
22. nov 2022

Tiež mám takú dcéru, čo jej vadí všetko na oblečení.Uz má 7, ale to čo jej vadilo v 3 jej vadí aj v 7 ,čiže ona z toho nevyrastla. A tu platilo čo napísala pani v prvom príspevku. Počúvať dieťa čo jej vadí a nájsť štýl obliekania čo jej vyhovuje. Také pančuchy s legínami by si neobliekla nikdy, nemôže nosiť ani papuče čo jej to vadí ( nosí len letné kožené sandále namiesto papúč) , všetky štítky musia byť odstrihnuté, mikiny len bomberoveho strihu, žiadny šál ani rolák ani veci blízko krku, topánky len širokého strihu s dosť veľkým nadmernom.....a je toho ešte viac😁. Na toto obdobie ti radím tenké legíny a ponožky takého strihu čo jej vyhovujú, lebo aj s ponožkami bol u nás problem😀, na vrch softshelky , ktoré jej sadnú strihovo , také širšie a nikde netlačia. Ak ju oblečiete prvú tak otvor vchodové dvere a daj ju von, aj ja tak robím, lebo by našich roztrhlo od tepla😁

jesenzima
22. nov 2022

Tak ale toto nie je citlivé dieťa, to je obyčajný truc. Mám to doma tiež, krát dva, lebo malý je taký istý.. riešim to tak, že si ona sama vyberá veci, ktoré si chce obliecť, od spodného prádla až po mikinu .. príklad, ponožky, keď ťa tieto tlačia, choď si vybrať iné zo skrinky. Ide, vyberie problém vyriešený .... A to, že sa mi puči a hádže o zem od nervov,nuž, taká je jej povaha. SamoZrejme, že aj mne občas rupnu nervy, ale už som sa naučila počkať, kým amok prejde, potom si to vydiskutujeme a ideme ďalej...

mimikas
22. nov 2022

@lienka192 áno, kým to reálne nemáš doma tazko také dieťa pochopiť. U nás je ten extrém paradoxne mladší, ktorý má staršieho brata čo je ťažký pohodak. Ja autorku úplne chápem, tiež tie boje zažívam denne.

Strana
z3