icon

Už to psychicky nezvládam

22. nov 2022

Mam 4 a pol rocne dievcatko a 8m chlapceka.
Obe deti su take spolocenske a priebojne typy... nechcem to pisat v zlom, ale su proste zarevanci a nervaci. No to, co nam robi starsia poslednu dobu..... baby..... snazila som sa ju vychovavat respektujucou vychovou, mala velmi tazke obdobia (ze sa bila po hlave a pod), ale teraz jej asi znova preplo do rezimu "truc"... trva to poaledne 2-3 mesiace.
Priklad:
Bola v skolke. Poobede bola zima, vzala som jej nove teplejsie leginy, obliekla som ju, isli sme na prechadzku. O hodinu mala kruzok, tam som ju vyzliekla a odisla. Prisiel muz po nu, ide ju obliekat....dostala zachvat, ze tie leginy nie su jej. Normalne panicky kricala "tato, neber ich, to nie su moje", skryla sa zanho a revala, stahovala mu nohavice pred vsetkymi rodicmi... on uz nevedel co, zavolal mne, ja som jej hovorila cez telefon ze su to jej nove, ze tieto mala poobede, ked sme isli zo skolky...nie, nie , nie.... neporadite si s dietatom, musel ju odvliect nasilu na rukach, uz som mala naozaj pocit, ze mu strelia nervy a dopadne to veeelmi zle...

Dalsi priklad:
Rano chodime do skolky. Poobliekam Ju, seba, maleho, davam ho do fusaka, ju do bundy... ona sa zacne pucit, revat, ze toto ju tlaci v bunde, na pancuche je sitie, leginy ju tlacia medzi nohami.. jednoducho stoji, natahuje sa, reve, puci, mrnci, nervaci. Napravam ju, ale nepomaha, stale ma zachvat a nechce sa pohnut z rohu izby..

Ako zijete s detmi, ktore su tak citlive? Mam dojem, ze moje nervy to nemozu ustat a ze naozaj raz velmi skaredo vybuchnem..... nemam nadej, ze respektujuca vychova pomoze 😭

jesenzima
22. nov 2022

@barbie1981 presne toto je moja dcéra 😀 topánky kupujeme každý rok úplne také isté, len väčšiu veľkosť, papuče, ponožky detto ... Rifle nehrozia, nič čo ma gombiky, mikina môže byť iba bez kapucne ... A milión iných veci plus ...

mimikas
22. nov 2022

@barbie1981 bože to oblečenie, môj mladší zas v zásade nenosí pančuchy a nosí len legíny a na to outdoorove gate, tiez nenosí mikiny ale len teplú vestu a na to bundu, odmieta nosiť rifle, rukavice nosí už keď je vonku 10C lebo jemu je zima na ruky. A najdôležitejšia vec, keď ideme von, on sa začne obliekať 5 min pred ostatnými, lebo jemu nemôžeš s ničím pomoc, on vie sám a cudzia pomoc je smrť. On dokáže stát a 10 min skúšať zips zapnúť ale musí si ho zapnúť sám, ty mu pomoct nemôžeš. Takýto sebestačný je od veľmi útleho veku a my sa doma smejeme, že on je v hlave asi 30rocny a jemu vadí že nás musí poslúchať a má telo dieťaťa 🤣🤣

marzuz89
22. nov 2022

Prosim ta, ako si prisla na to, ze toto je respektujuca vychova? Absolutne nie je. V prvom rade vobec nerespektujes, ze sa v obleceni neciti dobre. Na pancuchach ju naozaj moze tlacit svik a leginy jej mozu byt neprijemne, tak jej daj teplacky.
Pretazujes ju, na 4r dieta mat celodenny program he velmi vela, potom je nervozna. S manzelom ju nezvladate, este napises, ze nepomozes si s dietagom, tak ju revajucu odniesol prec. To NIE je respektujuca vychova a pomozes si, ked vies, ako na dieta, si dosledna, spravas sa konstantne a hlavne zaujima ta nazor dietata. S leginami bol nejaky problem, bolo sa jej treba spytat, aky, a vyriesit. Dohodnut sa s nou, ze este v nich pride domov, a tam sa pozriete, kde je aky svik, aky problem. Napriklad. Nikdy som nebrala vrieskajuce dieta pod pazuchu a prec, vzdy to vyriesime na mieste. A syn ma teda prisne hranice, pravidla, spankovy rezim, naozaj som prisna. Lenze som aj dosledna a dodrziavanie pravidiel vyzadujem. A v ramci toho mame respektujucu vychovu, syn vychivne veci riesi s nami - komunikujeme s nim.

V skolke raz nechcel ist zo zachoda, utekal, krical, pani ucitelka ho chmatla pod pazuchy a vrieskajuceho odniesla. Ked som ho preberala, hovorila mi to, ze nevie co sa deje ale teda ze takyto este nebol a mal amok este 10minut. Hned medzi dverami, este pred pani ucitelkou, som sa spytala, co sa dialo, aky bol problem, preco nechcel ist do triedy z WC. Ze si cvrkol na ponozku a potreboval ist do satne po cistu. Hovorila som pani ucitelke, ze STACI sa ho nabuduce spytat, PRECO nechce ist do triedy. Vymenili by ponozky a nebol by absolutne ziaden problem. Ale ak si chce niekto uplatnovat hrubu silu a nezaujima ho DOVOD, tak vzdy budu hysaky, amoky, "zle" dieta.

Navyse, ty 4r dieta obliekas? Vyzliekas? Naozaj? Respektujuca vychova je aj o podpore samostatnosti, posuvania dietatka. Preco ju nevedies k samostatnosti?

Nechcem byt zla, uz asi som, ale idete na to velmi nespravnym koncom, a este to aj nazyvate respektujucou vychovou.. Skus si nieco viac nacitat, precitat. Ak to ale nemas v sebe, bude to tazke nastavit sa. Naozaj mozem povedat, ze s resoektovanim dietata v ramci pevnych hranic dojdes vo vychove velmi, velmi daleko, aj bez amokov.

marzuz89
22. nov 2022

@mimikas a preco je problem, ze velke 6r dieta (asi uz skolak) sa oblieka sam a nechce pomoc? 😉😉 Ved toto som syna ucila od 2r postupne a som pysna, ze okrem bundy a zipsov celkovo sa v 2,5r obliekal uplne sam. Ma 3,5r a stale mu zapinam zipsy teda ja, ale iba pre to, ze ho to neucim, ale robim automaticky 🤭 inak absolutne vsetko vyzlieka oblieka sam a pre mna je to rodicovska povonnost, viest deti k samostatnosti. Ani by mi nenapadlo chciet obliekat 6rocneho, ci sa pozastavovat, ze chce SAM

sisulia
22. nov 2022

Mozno by stalo za to ju tak viac pocuvat. Uz je dost velka, daj jej na vyber co si oblecie. Proste mozno by sa to posunulo vyber zopar modelov a nech si z nich vyberie. Ono toto by mala byt respektujuca vychova - vypocut si dieta

141117mmn
Autor odpoveď zmazal
babulkomale
22. nov 2022

Ako ta chapem! Riesenie nemam, len snad - drzme si palce a objimam ♥️

drzaopica
22. nov 2022

Respektujucu vychovu nemozes realizovat na kazdom dietati.Su deti upejpane a tie budu mat vzdy s niecim problem uz len z principu.Bud sa obrnis, alebo budes behat okolo princeznicky, aby bola spokojna a ona nikdy nebude spokojna a svoju frustraciu hodi na teba a za vsetko vzdy budes vinna ty

marzuz89
22. nov 2022

@drzaopica preco by si nemohla respektovat kazde dieta a vyzadovat dodrzuavanie hranic? Naozaj ma to zaujima.

opica_skorica
22. nov 2022

@marzuz89 áno, presne, viesť k samostatnosti a nenechať si skákať po hlave.
Ach jaj bože, keď tu v diskusii čítam, že “rešpektujúca výchova”, “nezriedená pozornosť”, striaslo ma.

141117mmn
Autor odpoveď zmazal
opica_skorica
22. nov 2022

@141117mmn aká drezúra? Koho? Čoho?

domak2
22. nov 2022

Vieš čo, mam 100 rad, takto v kľude keď sa ma to netýka. Ale reálne v strese panike, keď sa niekam ponáhľam a niečo podobné sa deje tak akurát potichu nadavam aby nehodilo o zem aj mňa 🤣

141117mmn
Autor odpoveď zmazal
cezia
22. nov 2022

Naša nosí dve tričká a dvojo legín dookola, lebo je všetko ostatné oblečenie má nejakú "vadu" a furt je niečo zle. Sú proste také deti Monkovia, nevyhovies....má 8 rokov . Dnes si vyberala desať minút vyhovujúce ponožky 😂...
.

opica_skorica
22. nov 2022

@141117mmn ach tak, som kukala jak puk😳🙈

autor
22. nov 2022

@marzuz89
Prepac, nepotrebujem to nazyvat respektujucou vychovou, mozes sa od toho odosobnit, nech to nepises dookola? Myslela som to tak, ze ju naozaj nemlatim hlava nehlava a snazim sa jej vyhoviet VO VSETKOM. Neda sa tu vypisat vsetko za 4 roky. Respektujem, ze absolutne nechce skusat oblecenie, nechce vyskusat ani zimnu capicu, ktoru si nemusi obliekat len dat na hlavu, uz to naozaj nelamem cez koleno a mam ich na vyber 10. Ked ju rano obliekam az vtedy zistim, ze toto jej je male, toto je uzke, samozrejme, ze ju prezlieciem. Ale ked jej obliekam bundu, ktoru uz mala a bola skvela... a ked jej davam mikinu, ktoru uz tiez mala a bola skvela ale dnes je jej mala (podla jej slov, pritom v nej plave), co mam urobit? Kolkokrat ju mam preliezkat a skusat od hlavy po paty, ci ju nic z toho netlaci? Ano, ja viem, v konikovskom svete by som ju mala prezliect dalsich 5 krat, akurat ze vstavame o 6tej, asi by sme si na tieto modne prehliadky mali vyclenit hodku navyse - odhliadnuc od toho, ze ked sa zacne pucit, uz so sebou nenecha manipulovat. Lebo jeden den su tie leginy ok a na druhy nie a na treti opat ok., tak ako sa vyspi.
Podla mna absolutne nevies, ake je to mat take dieta. Este napises, ze to vyriesis na mieste..... nie sme primitivni, aby sme to neskusili. Nie, taketo dieta nevyriesis na mieste. Moze sa pytat akokolvek chces, mozes hladat riesenia, vacsinou ti nepovie nic aj niekolko desiatok minut a mozes sa pred nou aj rozrevat, nech len nieco povie. A pytas sa dookola a pytas. Myslis si, ze nemame ziadnu dohodu? Ze nevie, ze ked je jej nieco nepohodlne, ma povedat? Ze som ju neucila odmalicka obliekat? Neisla v pyzame na ulicu, ked sa prezliect nechcela? Ked mala 1 a pol roka, robila si sama prazenicu a umyvala zuby kazdy den. Ked ona nie je dietatom, ktoremu sa niekto venoval, tak uz nikto. Ucitelka tvrdi, ze je v skolke najsikovnejsia. Vie vsetko. Ale asi som urobila chybu, ze som si ju velmi rozmaznala. Mala by som byt viac prisna a zjapat kazde rano, nech ma stres aj vstat z postele. To, co tu opisujes, je u nas neaplikovatelne....Viem, aky postup radia krihy pri jednotlivych problemoch 🙂 a to je tak vsetko. Na nasu malu neplati nic.

Na zaver by som velmi rada napisala, ze ma tvoj komentar uplne demotivoval cokolvel robit a riesit. Vsetko je na prd, ideme na to uplne zle, davas mi tu priklady, ktore su az primitivne jednoduche. Ak by to tak primitivne islo, nepisem tuto diskusiu. Kazdopadne po precitani tvojich rad mam dojem, ze uz nic nema zmysel a ze muz ma skutocne pravdu, ze jej pomoze uz len bitka. Vdaka za komentar.

negymama
22. nov 2022

nechapem preco 4,5 rocnu obliekate. ja som mala syna sice nie nervaka ale total provokacneho lenivca, vsetko robil preto, aby dosiahol kompletnu obsluhu. raz ma niecim nahneval, vysla som zo skolky s tym, ze ho pockam s mladsim v kociari vonku pri vchode. Vysiel sice po dlhej dobe, ale komplet obleceny, ano pancuchy naopak, sveter naruby a ciapka naopak..ale obliekol sa sam a odvtedy uz vzdy. To iste doma, hodila som mu rano kopku oblecenia a obliekaj sa, chces ine, vyber si. Ked mu bolo prihoruco ci prizima...poucil sa. Takto sa naucil vnimat seba, pocasie , svoje obliekanie uplne kompetentne. a pre zaujimavost islo o cerstvo 3 rocneho!! v decembri mal tri roky v ten rok ked nastupil do skolky. Samostatne obliekanie nedava priestor na fanty a vymyslanie...
Ucitelka mi na konci roku povedala, ze on je z chlapcov v triede najsamostatnejsi.
Ja ked som videla v skole, nieze v skolke, ako rodicia komplet obliekali obuvali prvakov druhakov aj starsie deti, este im aj ciapku navliekali, d*prcic , to uy ani tuto vec samo dieta nezvladne?! Berieme detom kompetencie, tam kde su schopne, pritom v inych veciach na ne kladieme neprimerane naroky. Potom sa cudujeme ich frustracii..

viera321
Autor odpoveď zmazal
domak2
22. nov 2022

Ale pri respektujucej vychove sa jej nemusis pytat ci a co si chce obliecť. Dáš jej na výber dve veci a z tých musí vybrať. Aj ona musí rešpektovať teba. Som v UK a od 4 rokov nosia uniformy do školy. Žiadne ze ona nechce by sa nekonalo.
Tato baba je super a ma kopu videí aj o rešpektujucej výchove, ale s humorom. Len je to len po anglicky 🙂

https://youtube.com/@pleasantpeasantmedia

negymama
22. nov 2022

a inak mladsi syn neznasal nieze pancuchy ale vseobecne viac vrstiev na nohach. Mal 2-3 zateplnene rifle a mancestraky, k tomu ponozky a prezil to aj v mrazoch, on este aj oteplovaky mal "naholo" 😀 A chory nebol, praveze patril medzi tie odolne otuzile deti, za celu dobu skolky od 3 do 6 rokov bol chory AZ dva x.

141117mmn
Autor odpoveď zmazal
autor
22. nov 2022

@marzuz89
Este doplnim - ano, do skolky ju aktualne obliekam ja, pretoze ked rano vstane a oblieka sa sama, vacsinou chyti hysak, ked jej nejde ruka do rukava alebo nevie prevliect nohu cez leginy. Takto sa snazim predchadzat tejto zbytocnej situacii a zbytocnemu hnevu, viem, ze v skolke a oblieka normalne sama a poobede sa ide prezliect tiez sama. A ak si myslis, ze som jej 500x v dobrom nehovorila, ze to ma robit s kludom, ze je to v poriadku, ked jej to nejde, ze jej podrzim rukav, ze hento, ze toto.... tak ano, hovorila som jej to milion 500x. Boli rana, ze sme si vyslovene privstali, chytila hysak, bola som tu pri nej, ze ked chce, moze sa pri mne vyplakat tak sa vyravala, potom sa dalej odmietla obliect, ze ona teda do skolky chodit nechce a nebude, ze je to zle tricko. Ok, dala som jej ine, aj toto je vraj zle...vsetko je zle. Nie je mojim cielom, aby mi 4 rocne dieta rozkazovalo, kedy do skolky pojde a kedy nie. Toto skakanie po hlave je pre mna extrem, nema ziaden respekt, nic....a ked zacala muza vyzliekat po kruzku, stahovala mu nohavice... vtedy som si myslela, ze to uz fakt ani on psychicky nezvladne, prvykrat som videla chlapa, ze sa vratil domov zufaly so slzami v ociach, lebo to riesil vyse pol hodiny, boli tam posledni, ona mala zachvat ze az chrapcala a dookola opakovala "nieee,nie su moje", ani jej ich neobliekol povedal ze ukazeme mamke ak nebudu tvoje, vratime ich (pritom som mu to potvrdila cez telefon, ucitelka jej to hovorila, nikto ich nechcel, boli jej, mala ich poobede na sebe!!). Proste uz bol zufaly, zatvarali budovu a nie, nedalo sa to ziadnym sposobom vyriesit na mieste ani tak, ze si ich len strcil do vrecka a odisiel. Jedine riesienie vidim v tom, ze by ich tam nechal, ale to odmietam....odmietam zahadzovat veci len preto, ze si ona nieco zmyslela. Hovorila som jej, ze nevadi, ze si to nevsimla, vytiahla som z pracky druhe, ukazala, ze ma dvoje, ze tieto som kupila nedavno ..nijako....

ivangeline
22. nov 2022

Zjavne teplo. Ja vidim take veci jednoducho.Obliekam seba a 3 deti! Bud mam pri tom otvoreny balkon alebo obleceny ide pred byt...alebo zipsujeme a ciapky/rukavice/saly az vonku obliekam.

doriiis
22. nov 2022

@ autor...tvoj koment 9:52....ideš z extrému do extrému.Nikto tu nepíše o bitke ani o ziapani.Reagujes prehnane a hystericky. Vieš prečo sa oblieka v škôlke sama? Lebo nemá na výber.Nikto jej rukáv nepridrzi,nikto nevyberá z práčky iné veci,nikoho nezaujíma,že má zaseknutý nohu v Tatrách.Vyriesi to aj sama.Nikto jej nevenuje pozornosť a neskáče jej okolo zadku.A nesnaží sa predísť situáciám,proste nechajú,nech si to tvoja dcéra vyrieši sama.

petricka22
22. nov 2022

Ja mam podobne problemy a je to uz niekedy tak vycerpavajuce, ze nevladzem. A kto to nezazil, tak to tazko pochopi. Ked od rana do vecera je nejaky problem. Pre vsetko, vzdy sa da vymysliet dovod, preco sa da revat a zurit. Ja som uz od zufalstva navstivila detsku psychologicku a zvolili sme formu filialnej terapie a musim povedat, ze to pomaha aj mne velmi a myslim, ze sa posuvame spravnym smerom. Mozno clovek aj pozna tie spravne rady, ale nevie ich spravne aplikovat.

doriiis
22. nov 2022

Nohu v gatiach tam malo byt

mimikas
22. nov 2022

@marzuz89 čítaj, že od útleho veku chce všetko robiť sám, skús chápať celý text čo som napísala a v ak kontexte. A áno aj 6 ročné dieťa potrebuje niekedy pomôcť, sa zas netvarme že mu niekedy nepomôžes.

141117mmn
Autor odpoveď zmazal
thoughtfulweirdo
22. nov 2022

Mám 4,5 ročnú a nechávam ju samu si vyberať oblečenie. Pre mnohých nonsens, pre mňa zbavenie sa problémov. Rok to takto robím, nemali sme jediný problém ohľadom oblečenia. Toť nedávno išla ráno do škôlky s holými nohami, lebo ona si bola istá, že sa to dá vydržať. No načo by som s ňou zápasila, legíny do tašky a išli sme o 5 minut skôr, aby som mala rezervu na obliekanie po ceste. Vydržala 10 krokov a nepredpokladám, že by ešte do konca zimy mala rovnaký nápad. Keď jej nejaké oblečenie nevyhovuje, nenosí ho. Hoci mi je po pás, stále je to človek a nevidím dôvod, prečo by mala nosiť oblečenie, v ktorom sa cíti z akéhokoľvek dôvodu zle, len pre môj pocit, že "to sa tak má". Oblečená chodí podľa svojho pocitu chladu, nie podľa môjho, u nás je to niekedy rozdiel 2 vrstiev ;) keďže ju nechávam riadiť sa jej termoregulaciou prakticky od 2 rokov, ani raz ešte neochorela z nedostatočného oblečenia, ani z behania po ihrisku v tričku v novembri, ani z bosých nôh v snehu, ani z kúpania po stehná vo februári. Zdravé 4 ročné dieťa dobrovoľne nezamrzne. Akurát teda, keď si ju doteraz obliekala podľa svojho pocitu, treba to uvoľňovať postupne, nie zrazu. A čo sa týka vzdoru a afektívnych scén z mnohých iných dôvodov, naozaj veľmi odporúčam knihu The whole brain child, je to tam skvele vysvetlené.