Vianoce v šestonedelí
Ahojte, termín pôrodu bude pred Vianocami, t. z. ze sestonedelie bude počas sviatkov. Moja mama chodí k nám každý rok na sviatky, príde 24.12. a odchádza 26.12., som jej jedine dieťa, nikoho mňa nemá. Akurát sestru, ale ona bude so svojimi vnúčatami. Myslíte, že ju volať na vianoce k nám? je to mama, a bude bez nás sama. Avšak nie je vhodné k dvojtýždňovému bábätku v chrípkovej sezone volať iné osoby, čo s nami nežijú.
O tom,ze ked mama mala covid a otec chcel prísť je iná kapitola🙈 brat zas chcel prísť so synom a zenou,že ,,včera mal malý horúčky,dnes je mu dobre, prideme,, ale som povedala rázne nie.a večer písal,že sú na pohotovosti -ešte toľko k ohladuplnosti
@mama2024 presne, a kazdy to tu komentuje co ma isto super vztah s mamou a mamu mali nasackovanu uz v porodnici … ja mam super mamku nemozem povedat nic, ale pri prvom dietati som bola taka emocionalne rozbita ze som doma nechcela nikoho ani ich mudre rady … mala som dost sebadovery od prveho dna robit veci podla seba 🤷🏼♀️ a kazdy jedinec navyse ma znervoznoval … takze chapem ze kazdy to ma proste inak …
Ja som tak mala… dcera je narodená 10.12 a áno chodievali aj do nemocnice, dokonca manžel bol chorý aj keď po mna prišiel ( mala som jo vyhodiť z bytu?)a mamu som tiež mala na Vianoce… je to mama chceš aby bola sama!??neprehanaj a nerob problém kde nie je
Záleží aké máte vzťahy, ak normálne, tak kvôli chrípke by som sa nebála. Ak Ti bude mama liezť na nervy, že z nej stratis mlieko napríklad, tak potom radšej nie.
@elizabet173 jasne ved aj moja by bola u nas ak by tak chodila kazdy rok, .. mna len stve ako to zrazu zeny nedokazu pochopit ze nie kazdemu je spolocnost a pomoc po porode prijemna a do autorky sa navazaju … v kazdej diskusii iny meter
@hendikep
@mama2024
Presne ženy.. Ja som povolila návštevy, keby viem tak nepovolím. Mamina mi pomohla, okupala malého ale ostatní aj keď ich milujem, sedeli na káve, pozerali na malé dieťa co spalo v hniezde a ja som nestíhala vložky meniť, mlieko tieklo, každú chvíľu mi bolo do revu 🤣 katastrofa
Čiže pri druhom návštevy nie, a to ze niekto doniesol rsv k nám a skončili sme 2 týždne na kyslíku s 10 dnovym ani nehovorím..
Takže chápem autorku..
Rodila som 25.12.21 počas pamdemickej covid vlny. Už neviem koľkej v poradí. Manžel bol pri pôrode. Chodil za nami každý deň. Čakal na nás pred oddelením šestonedelia.
Našim rodičom sme nebránili vidieť vnúča. Chodili po vzájomnej dohode aj počas šestonedelia. Mamina s ocinom každý deň. Navariť, pomôcť kúpať, zabaviť staršieho syna, ktorý bol škôlkar no pre chorobnosť v MŠ bol od Mikuláša doma a nastúpil až na začiatku februára, mamina mi pomáhala s prsníkmi. Nosili rúško a po čase ani to nie.
Čo sme rodinu poprosili, nech detičky v rodine počkajú, aby spoznali osobne nový prírastok. Tam sme fungovali cez videohovor. Majú jedinú fotku pod stromčekom s rúškom na puse, a to takí, že všetci stroja pri kolíske, odfotili sa išli preč. Smutná doba, ale taká bola. Všetci sme sa rešpektovali.
Mne veľmi zo začiatku pomohlo, že sa moji rodičia na určitý čas prisťahovali bližšie. Manžel ma šialene pracovné tempo. No zhruba po 2 mesiacoch som už pociťovala, že by sme sa malo vrátiť do svojich životov, rodičia a aj ja. Tak sa odstahovali naspäť, kde bežne žijú. Ale naozaj, veľmi mi pomohli. Hlavne staršiemu synovi, venovali sa mu, zobrali ho von a pod.
Fuha, zas sa tu do teba pustili dokonale konikovske ženy..
Ja rodim v novembri a uz som manžela upozornila, ze počas šestonedelia (alebo minimálne pokiaľ sa na to nebudem ja sama cítiť), tak nechcem žiadne návštevy, ani rodičov... Do pôrodnice na chvíľku prísť môžu ale ked uz prídeme domov, chcem sa dat najprv trochu dokopy fyzicky a psychicky ja, zosuladit s bábätkom.. A fakt pri tom nepotrebujem divákov... Aj ked mam so svojou rodinou dobré vzťahy, su veci, ktorými si radšej prechádzam iba v tom najuzsom moznom zoskupení.. A regenerácia po pôrode sem patrí...
Co sa tyka mamy a Vianoc, napriek vyssie uvedenému by som asi nechcela, aby moja mamina bola sama na Vianoce... Cize záleží, kedy porodis... Ako sa budeš citit... Ale maminu by som samu na Vianoce nenechala... Ale ona zas nie je ten typ, ze by všetko nechala na mňa, pravdepodobne by uvarila a o všetko sa postarala za mna... Cize záleží od vzťahov..
preboha, veď je to tvoja mama nie kamarátka. A keby bola chorá, hádam ti to povie a nepríde. A chripková sezona býva na jeseň a na jar. Nie v decembri.
@elizabet173 tu ide o Vianoce, v podstate o 2 dni. Nemusí sa autorke do ničoho miešať, s ničím jej pomáhať. Ja si zase neviem predstaviť, že by aspoň babky neprišli a chvíľu pozrieť vnúča.
Jasne, že by som pozvala mamu a bola by som vďačná za jej akúkoľvek pomoc. To je milá predstava, že aj tento rok budete všetko sami pripravovať s manželom, ale je celkom pravdepodobne, že je to odtrhnuté od reality.
Nie vždy je to tak, že bábätko sa napapa a potom hodiny sladko spí, kým vy pripravíte šalát s kaprom . Moje babo napr prvé 2 týždne ani sa nevedelo poriadne prisat, kojila som 1-1,5hod a potom po 30min pauzy zase..... A za tým 30min som mala stihnúť sprchu (odporúča sa po každom kojeni, kým odchádzajú lochie), a potom WC, najesť sa, vyspať sa.... Aha, a ešte odsavat mlieko, aby sa tvorilo viac plus do kŕmiť malého z fľašky, lebo nepriberal...... Ja som bola rada, keď mi niekto strčil pod nos tanier s jedlom, lebo natrieť chlebom s maslom bola pre mňa obrovská časová strata..... Nerada spomínam na to prvé obdobie..... A pritom moje dieťa nemalo koliky, neplakalo hodiny, ako niektoré novorodenci.....
A v deň príchodu z nemocnice som preplakala, pre mohli ma hormóny, prišiel baby blues a ja som len nezastaviteľne plakala...
Tiež som si to inak predstavovala....
Jasne, ze návšteva tetiek, kamošiek, susedky, sesternica počká po šestonedelia, ale mamu by som určite pozvala (aj otca), aj svokrovcov, ak by to bolo tak zaužívané. Ak budú vykazovať známky choroby, tak myslím si, že sami zhodnotia, že návštevu odložia...
Si predstav, že keď budeš mat 2-3.babo, tak to dieťa tiež nebudeš púšťať do kolektívu (napr do školy) x týždňov pred pôrodom a po pôrode, aby náhodou niečo domov nedovlieklo? Však to sa ani nedá...
...este si neporodila...je leto.. co to uz riesis?
@lelelienka bude to plánovaná sekcia, takže viem
@ivangeline lebo ma to napadlo
Autorka - podla mna to neskutocne hrotis. 🙂 Urcite si prvorodicka 🙂
@bolarazjedna to je tretie dieta, ja všetko čo píšeš mam zvládnuté, no je to prvé decembrové, predvianočné
@autorka prepac, ale tebe v juli naplanovali sekciu na december? Akoze presny datum? Tak pocula som uz vselico, ale toto je teda extrem na mna 🤷♀️ ale aj ked mas naozaj tento plan, nic to nemeni na mojom tvrdeni, ze plan je jedna vec a realita druha.,,,
@hendikep konečne niekto chápavý 😊
Aj ja som mala.rodit sekciou, bohužiaľ,.nestihli mi ju naplánovať ani vykonať, malý sa vypýtal na svet predčasne a v zlej polohe. Bola som s ním 2 týždne v pôrodnici. Takže.planovat niečo, čo nastane o veľa mesiacov je síce fajn, ale chce to an troška flexibility.
Čo sa týka návštev, stačí spolu komunikovať podľa aktualnej situácie a dohodnúť sa, ked to príde.
@barbora19911 tu nejde o to, že nepomôže, ona by aj pomohla, no nechcem jej pomoc, lebo v konečnom dôsledku to bude viac škody, jak úžitku
@veronikaszabova určite nie som
Tak potom nechápem, prečo je to iné.... Choroby číhajú vacsinu roka, keby si rodila od oktobra tak do konca marca, stále je šanca, že niekto ochorie.... Napr aj manžel počas predvianočného nákupu....
A pri 3 deťoch s novorodencom po sekcii klobúk dole, ak zmáknete sviatky tak, aby z toho mali potešenie všetci, aj staršie deti. Pre mňa je to sci-fi ☺️
Ale my sa tu nebavíme o maminej pomocí po pôrode ale o Vianociach… či som zle pochopila?

@barbora19911 mne nikdy nepomáhala mama ani svokra. Len prišli, sadli. Takže počas druhého sestonedelia som ich ani nevolala a povedala,že návštevu neprijímam, že sa na to necítim. Nie každá má,že pomôžu. Ja aby som mala uvarenú polievku, mäso, aj kolac ku káve a všetko nachystat, naložiť, obslúžiť.zatial co obe sedeli. Len niektoré nechápu,že nie každá má pomoc a oporu v rodine