icon

Vnímate mamy predčasne narodených detí inak?

18. sep 2025

Dobrý deň. Zaujíma ma - vnímate inak nejako maminy predčasniatok? Že radšej by ste šli von s maminami s donosenymi detmi? Mali sme jednu takú zvláštnu situáciu a neviem nejako, či to môže niekomu vadiť alebo byť nepríjemné byť s nami alebo to len mňa taka hlúposť napadla.. máme len rok, vývoj ok, zatiaľ zdravý, bez dg, no menší oproti rovesníkom... vďaka za každý názor

Strana
z3
ivik4
21. sep 2025

Komenty necitam ale sprostejsiu otazku som naozaj nikdy necitala na koni a to som tu velmi dlho. To koho dokaze toto napadnut ? PRECO ? Preco by nas mal niekto davat mimo zivota ? Nerozumiem preco a cakam rozumnu odpoved 😃

rivini
21. sep 2025

@anonym_autor nejako extra to nevnimam. Mame v kruhu priatelov dve predcastniatka. Nikdy som to nijako neriesila.

evkatk
21. sep 2025

To je poriadne nasprostlá otázka. Predsa komu je čo do toho, kedy sa ktoré dieťa narodilo? Nikoho to nezaujíma. A ak niektorá mamička sa s niečim takým chváli, je strašne hlúpa a otravuje druhých tým, čo ich zaiste nezaujíma.

karlamon
21. sep 2025

@anonym_autor ja mám teda narodené dieťa predčasne, 36tt a váha 4050g..už ako ročný mal cez 15 kíl.. Do dvoch rokoch mi tak narástol, že ľudia na mňa pozerali jak na blbú, že tak veľké dieťa vozím v kočíku.. Máme 3 roky čerstvo, 120cm a 28 kíl 🙄 od narodenia bojujem s jebo váhou, čiže viem jak sa cítiš.. Tiež vidím pohľady inych ľudí a ide mi hlavou kadečo.. A pritom malý extrémny nepapač 🙄 pribrali sme hlavne kvoli oneskorenej motorike.. A tiež nemám chuť to každému vysvetľovať.. Dieťa na váhe vyše pol roka stojí, dokonca cvičením sme dosiahli, že sa váha hýbe smerom dolu.. Ale tiež od narodenia počúvať aký je malý veľký, aký je tučný a tak.. Napriek našej snahe a drine ktorú nikto nevidí

radacak
21. sep 2025

@anonym_autor určite nie..je to mamina ako každá iná

ja_bb
21. sep 2025

@anonym_autor aj keby šlo o mamu postihnuteho dieťaťa, však to nie je lepra. Ale dnes už nič neprekvapi,aki sú ludia :( asi by som sa vyhybala tej zene uz

vevesh
21. sep 2025

@anonym_autor myslim, ze tuto otazku pochopia iba maminy predcasniatok. Nasa sa narodila 3,5 mesiaca skor. A ked prideme na ihrisko, sice vyskovo-vahovo okej, ale su urcite veci, kde tie 4 mesiace vidno- a niekde velmi a sakramensky. A vzdy sa to zacne otazkami "a preco nerobi alebo robi...., vsak uz by mala/nemala...". Tak ako verklik, ze ma mala cas, lebo je predcasne narodena. Pri ostatnych detoch sa mi to fakt nikdy nestalo, vzdy boli +/- v priemere. Ten rozdiel zmizne okolo 6 roku, takze dovtedy sa len obrnit a pripravit odpovede ako "kazdy ma iny cas", ak nechces priamo odpovedat...

memma
21. sep 2025

@anonym_autor nie, nikdy ma to ani nenapadlo. Moja sestra aj sesternica porodili predcasne. Obe majú synov, obaja mali menšiu váhu ako 1000g

cervenaruza123
21. sep 2025

@anonym_autor No mna by to v zivote nenapadlo, by som povedala ze totalna hlupost, ze by to niekto riesil. Ale kamoska ma predcasniatko, uz velke dievca, zdrave, v pohode vsetko. A pocula som uz kadejake jej skusenosti s komentarmi druhych. Tak by som povedala, ze ocividne to niektori ludia riesia, ale chcem verit, ze ich je len malo a ze aspon clovek vie, s ktorymi sa neoplati sa bavit.

akje
21. sep 2025

@anonym_autor juj nie, každé dieťa sa vyvíja inak. A stretávame sa aj s mamičkami so staršími deťmi a aj s mamičkami s mladšími deťmi. Čiže každé sa vyvíjalo v inom čase a všetko ok. Nemaj stres 🤗

barrborka
21. sep 2025
@anonym_autor

@anjelicek26 ano, asi je to v mojom vnímaní, zato sa pýtam 🙂 to ste mali kráľovskú váhu, náš len kilo

barrborka
21. sep 2025

@anonym_autor môj je narodený v 25 TT,680 g,na kyslíku do roka,1percento na prežitie.
Už ma 8r
Nikdy by som to neriešila.
Je rozdiel predčasne a predčasne..

tim23
21. sep 2025

@anonym_autor som mama 2,5 ročného predčasniatka (32tt). Nevníma ma nikto inak, lebo nikto nevie že je predčasniatko. Nechápem prečo by ma aj mali inak vnímať 🤔

mira0611
21. sep 2025

@anonym_autor ahoj, moj sa narodil v 32.tt a mal 2600g a 45cm, brala som ho domov s vahou 2030g a musela som ho budit, kazde 3, aby sa napapal, lebo by prespal vsetko.
30ml mlieka sme pili asi 1 hodinu, lebo neustale pritom zaspaval.
Lekar mi povedal, ze sa nemusim bat do 3 rokov uplne bude na urovni rovesnikov. (mal pravdu)
Vysku by som neriesila, lebo su vacsie aj mensie deti nezavisle od tyzdna narodenia.
Co som si vsimla u mojho syna, ze niektore veci ma oneskorene napr.1,5roka mal ked mu konecne zacali rast vlasy, teraz ich ma huste a silne,
Mal 11 mesiacov ked mu vysiel 1 zub, koncom 1.rocnika mu vypadol prvy mliecny zub, ale ma 17 rokov a je bez kazov, v 7rocniku bol smutny, lebo kazdy bol uz vyssi ako on, mali uz iny hlas, on mal detsky....koncom 8.rocnika aj on pekne narastol a ma taky hlboky muzsky hlas...takze treba si vsimat veci, ale to ze inym tempom sa vyvyja to dieta nemusi byt negativne.

petrahl
21. sep 2025
@anonym_autor

@anjelicek26 ano, asi je to v mojom vnímaní, zato sa pýtam 🙂 to ste mali kráľovskú váhu, náš len kilo

@anonym_autor 2030 kg nie je kráľovská váha ☝️
Chápem, že keď sa tvoje dieťa narodilo kilové je to rozdiel. Ale toto kastovanie sa ešte aj v rámci predčasne narodených bábätiek ma vytáča.
Mám dve, obe +/- dvojkilové pri narodení a naozaj mám adrenalín na plafóne, keď niekto nad nami mávne rukou, že veď to je dobrá váha. Nie, nebola to dobrá váha, prežili sme si obdobie, ktoré si normálny príčetný rodič nechce prežiť, prosto bábätká sa majú rodiť s inou váhou.

A k tvojej otázke-asi nechápem. Na ihrisku som sa nepredstavovala ako "matka predčasne narodených detí", takže nechápem.

anonym_f8eb6c
21. sep 2025

@anonym_autor istotne nie. Kolko deti je narodenych v termine a su mensie, v niecom pozadu oproti rovesnikom atd. Chvilku Ti este potrva, kym prestanes svoje dieta analyzovat a hladat mozne nasledky predcasneho narodenia - a je to uplne v poriadku, kto iny ako matka ma byt taky? Nikto ☺️

damianadam
21. sep 2025

@anonym_autor nie nevnímam a keby aj mám dieťa s diagnózou a niekto by ma takto odpísal, nemala by som záujem sa s takým človekom stýkať. Je to úbohé.

anonym_a1353b
21. sep 2025

@anonym_autor povedz nam tu jeden dovod preco by sa matky predcastniatok mali brat inak??Iba jeden jediny dovod si prosime.Maju 10 ruk alebo 20 noh??Alebo tie predcastniatka maju 3 oci??Alebo o co tu vlastne ide,co je to preboha za otazku🥶Sak jeden sa narodi v tedy a druhy zas v tedy.Kazdy clovek na Zemi mal ine okolnosti pri narodeni,je to velmi individualna zalezitost.A xy ludi su radi,ze to neak cele aj prezili.Si jedina na celej planete komu napadla taka samarina .Gratulujem

ravehami
22. sep 2025

U mna by bola cervena to zmyslanie..podla mna ak toto niekomu dokaze napadnut a realne sa tym zapodievat, tak podla mna ta osoba riesi kazdu blbost a to by sa mne nechcelo pocuvat 🙂 takze otazne je, ci proste vsetko moc neriesis a ludia skor nechcu stretnut teba alebo si to proste len cele vsugerovavas a nikto s nicim problem nema…co sa tyka oredcasne narodenych deti s diagnozami ci bez, velke ci male..mne to je tak suma fuk kedy sa dieta narodilo..o to viac pokial si to dieta este aj rozumie s mojimi..a riesit vysku dietata..lebo my vsetci dospelaci sme uplne na cm a kg rovnaki :D

semtexka1
22. sep 2025

@anonym_autor predpokladám, že v tvojom okolí sa pohybuje nejaká hlupa puca, ktorá s tým má problém. Lebo mňa už ľudia neprekvapia, komentujú všetko a vadí im všetko...Oblúkom sa takej osobe vyhni a buď šťastná,spokojná a hrdá, že máš doma bojovníka.

basska_b
22. sep 2025

Toto neni o tom, ci bolo predcasne, ale skor naozaj o tej mamicke. Poznam viacero mamiciek predcasniatok a normalne sa kamosime, deti si neporovnavame a aj ked sa mi postazuju na nieco, co riesia, tak to normalne empaticky beriem. Ale poznam 3 mamicky, ktore ked stretnem, tak vzdy len vodopad staznosti a negativizmu, nielen na dieta , ale na cely svet... a myslim, ze ich deti ani neboli predcasne 😄

ajush5
22. sep 2025

@anonym_autor vôbec nejde o predcasniatka. Podľa mňa ide často práve o to, že matky nevedia ako nadviazať nejakú konverzáciu a baviť sa o deťoch a o tom, co je zjavné je najjednoduchšie. Keď máš jedno dieťa, tak o tom či už planujes druhé. Keď máš dvoch synov, či planujes dcéru, keď máš dvojičky tak aké p musí byt ťažké. Keď máš maličké dieťatko, tak prečo je také maličké, keď veľké, tak to zas muselo byt určite ťažké dostať von. Absolitne najviac klišé debaty ktorými sme si prešla každá jedna z nás a opakovane. Snažia sa byt len priateľské spôsobom, akým vedia. Tiež nevidím problém s v tom ako ťa vníma okolie ale ako to vnímaš ty. A povedať že sa s tým nezmieriš asi nikdy? Dievča nedramatizuj, máš zdravé dieťa. Skúsila by som vyhľadať odborníka, pretože ľudia sa dokazu vysporiadať aj s tragickejšími vecami ako zdravé predcasniatko.

svokrinjazykmonika
22. sep 2025

@anonym_autor nečítam celú diskusiu, nemám čas, ale spomenula som si na niečo, čo si už dva roky vyčítam. Taká blbosť.
Bola som vonku s malou, mala asi dva roky a začala sa hrať s ďalším malým dievčatkom, tak sa pýtam, že koľko má mesiacov.
A mamička mi odpovedala že dva roky a ja som skoro odpadla. Bola absolútne maličká oproti mojej dvojročnej dcére.
Tak som sa začudovala že - bože aká je maličká. A tá mamička len odpovedala že, no, ona vždy taká bola.
A potom sme odchádzali a ešte som nad tým rozmýšľala a došlo mi, že som reagovala ako úplná krava. Že proste to bolo pravdepodobne predčasniatko alebo nejaká vývojová vada... 🤦 Normálne ma to doteraz mrzí a hanbím sa. Len, proste... Som čakala ža má oveľa menej, tak ma to prekvapilo a reagovala som tak ako som reagovala.

lucopeda
22. sep 2025

@anonym_autor matka predcasniatka to ma vytetovane na cele,alebo ako sa to inak dozviem,aby som si taku matku vedela zaskatulkovat?

reela
22. sep 2025

@anonym_autor ja sa skor vzdy potesim, ze aj napriek problemom dokazala medicina zachranit dalsie babatko a pochvalim, ze co uz vsetko vie na ten korigovany vek

inaemre
23. sep 2025

Ja by som s vami nesla von lebo sa vyjadrujes "mame, kakame, zvraciame..." 🫡

euka210
11. okt 2025

@anonym_autor nie, mam taku ob susedku, maly ma 3r, je ok, ale velmi to na nej bolo vidiet, velmi schudla ked prisli po 2mes.z nemocnice. Normalne sa s nou bavim, bavime sa o beznych mamickovskych veciach...alebo o zahrade 😁 ...nase deti maju uz 9r+, takze taky maly je ako magnet na prihovorenie sa uz aj jemu 😁

anonym_d3bf5f
11. okt 2025
@anonym_autor

@mimka1402 práveže ja som opak a ja nerada o tom aj hovorím, až neznasam o tom rozprávať, aby ho nebrali ako nejakého iného a celkovo sa späť vracať k tým pocitom....beriem to ako je, no keď sa ma niekto spýta koľko má a že je menší tak teda poviem, že no mali sme predčasných pôrod, inak nikdy nezačínam s tym ja.

@anonym_autor vieš čo ja mám už dieťa veľké. Nikdy som neriešila predčasne narodené deti, prišli mi v pohode. Podľa mňa to tie deti dobehnú.. Ale, niektoré matky to majú potrebu riešiť aj keď ich deti majú 20 rokov. Skôr si myslím, že problém je v matkách. Nie v deťoch.

euka210
11. okt 2025

@anonym_autor ...moj je "normalne" narodeny, len je trochu mensi. Ma 9r, je stvrtak na Zs a typuju mu o 2-3r menej 🤦‍♀️, lebo je nizky. Cudzi clovek sa vzdy zacuduje...uz som si na to zvykla.

Strana
z3