icon

Všetci hovoria, že materská je zázrak. Prečo mi o tej druhej strane nikto nepovedal?

Dnes o 09:12

Prosím vás, kto vymyslel, že materská je najkrajšie obdobie, nech si to príde na týždeň skúsiť ku mne domov. Lebo ja som práve na materskej a mám pocit, že som úplne mimo. Všetci mi hovoria, užívaj si to, je to len raz, ale ja fungujem na troch hodinách spánku, dieťa mi celý deň plakalo a ja mám nervy už len z toho, že niekto na mňa prehovorí. Teraz konečne spí a ja som tak strašne unavená, že si nedokážem ani zdriemnuť, len ležím a civím do steny, hlava ide na plné obrátky, tak som sa radšej prišla sem trochu vykričať.
Dnes ráno som sa rozplakala len preto, že som nevedela nájsť čisté bodyčko. Dieťa plakalo, ja som mala mastné vlasy, neumytú tvár a pocit, že to vôbec nezvládam. A potom mi mama do telefónu povie, že toto sú najkrajšie chvíle môjho života. Normálne som mala chuť jej povedať, nech si to vyskúša ona. Ja svoje dieťa milujem, ale momentálne mám pocit, že som len dojka, prebaľovačka a niekto, kto nestíha ani základné veci. O sebe ani nehovorím, mám pocit, že som úplne zmizla.
Najviac ma na tom štve, že sa o tom nehovorí narovinu. Všade len usmiate fotky a reči o zázraku materstva, ale málokto povie, že je to aj psychicky ťažké, že bez spánku človeku prepína a že sa cíti precitlivený na všetko. Ja sa teraz necítim, že prežívam niečo najkrajšie, skôr mám pocit, že len nejako prežívam deň za dňom. Fakt by ma zaujímalo, či to má niekto teraz rovnako, alebo som ja jediná, čo to takto nezvláda.

Strana
z3
hopatko
Dnes o 09:19

A potom pojdes do prace, budes musiet zvladnut pracu, domacnost, chore dieta, ulohy, kruzky, skolu...a hladanie cisteho bodycka bude tvoj najmensi problem. Ale ano hovori sa o tom, je starocia znamy fakt ze vychovat cloveka je sakra narocne.
P.S.1: tvoja mama si to uz minimalne raz skusila.
P.S.2: krasa zivota a obdobia sa nemeria iba pocitom v danom konretnom okamihu, ale komplexnym vysledkom a uspechom urobit to dobre a spravne.

lenka.25
Dnes o 09:21

Netreba sq porovnávať . Kazd až nás ma iné dieťa . Keby som ti napísala ako fungovali moje decka , tak by som ta ste viac vytocila. Ale je plno žien , čo ro ma podobne ako ty . Hlavne pred tým nezatváraj oci , nepodceňujem to a nevojenské pozaiadat muža / mamu/ sestru o pomoc . Drzim palce , nech bábo či najskôr získa režim a prespi celu noc 🫶

anonym_933263
Dnes o 09:21

Neboj, je nas takych velmi vela. Kolko ma dieta? Ja som si zazila mesiace co som spala podobne ako ty, hrozne stavy som mala, myslela som ze sa zblaznim. Ale povzbudim ta, bude to stale lepsie a lepsie 🙂 moja ma dnes 15 mesiacov a sice je to stale obcas narocne ale je to uz celkom partacka a uzivame si spolocne chvile 🙂 takze len vydrz, bude to lepsie uvidis

anonym_a88bdf
Dnes o 09:22

Poviem ti tajomstvo..mať dieťa nie je povinnosť 🙂

anonym_933263
Dnes o 09:23
@anonym_a88bdf

@anonym_a88bdf ale ona uz dieta ma takze toto je trosku zvlastny komentar 😀

martinmmartin
Dnes o 09:23

Jo a este ta caka svata trojica - Vlastna menopauza, Dieta v najhorsej puberte , a rodic v senilite . Vsetko naraz na tvojom krku

anonym_a88bdf
Dnes o 09:24
@anonym_933263

@anonym_a88bdf ale ona uz dieta ma takze toto je trosku zvlastny komentar 😀

@anonym_933263 to aby premýšľala keď bude chcieť druhé..hlavne by jej mal partner začať pomáhať, potrebuje to 🙏

anonym_3fb4df
Dnes o 09:25

Mam jedno dieta a ano byt s dietatom doma je to najkrajsie obdobie. Ale samozrejme, ze velmi zalezi od dietata. Nase dieta od pol roka prespalo celu noc. Od mala zlaty, usmiaty chlapcek.
Cim viac budes nervozna, tak aj tvoje dieta bude nervozne.

oceanahory
Dnes o 09:26

@anonym_autor Uplne ta chapem...pre mna bol prvy rok a pol doma s malym to najnarocnejsie obdobie v mojom zivote. Ale mam dobru spravu, casom to bude lepsie ☺️. Dieta bude vacsim partakom a ty si to mozno aj troska uzijes s nim doma...aj ked uprimne, do prace som nastupila teraz v septembri a som ako znovuzrodena 😁, vsetko zvladam dokonca ovela lepsie. Teraz si tie chvilky s malym naozaj naplno uzivam a su mi vzacnejsie 👍.

anonym_110772

Joooj akoby som seba videla 3 roky dozadu. Tiež som to mala s malou ako na horskej dráhe. Bola uplakane babatko, ja som uz potom.plqkqlq spolu snou a tešila sa ked pride manžel domov aby som na ňu nebola sama. Ked si to tak spatne premietnem, teraz uz ma 3 roky a tym ako rychlo ten čas ide, by som si to moje malé bábätko vychutnala odznova a odznova 🥰 aj ked ton nebola prechádzka ružovým sadom 🙂

anonym_933263
@anonym_a88bdf

@anonym_933263 to aby premýšľala keď bude chcieť druhé..hlavne by jej mal partner začať pomáhať, potrebuje to 🙏

@anonym_a88bdf tak to ano, ja som tiez povedala ze dalsie uz radsej nie 😀

anonym_110772
Dnes o 09:28
@anonym_a88bdf

@anonym_a88bdf toto je hrozne odveci.

anonym_a2b329
Dnes o 09:30

@anonym_autor neviem ake stare mas dieta ale zvycajne sa spanie u vacsiny deti cca po roku o dost zlepsi. Plus skus sa dohodnut s muzom aspon cez vikend, ze ta necha pospat. Hned to bude lepsie. Ale teda musim suhlasit s komentarom vyssie aj ked to ti teraz asi noc nepomoze, ozajstny zahul prisiel az po nastupe do prace. Vsetko okolo dietata + praca + revy okolo skolky + choroby dietata a nasledne aj mna. Uplne peklo.

anjelicek26
Dnes o 09:31

Co ti tu baby chcu napisat, ze kazde obdobie ma svoje vyzvy a svoje krasne momenty. Ano mat babatko je nadherne, lebo ti neodvrava, nikam neutecie a stale vela spi 😂 Hovorim z perspektivy full time prace, skoro 2 rocneho torpeda doma a 4 pubertiakov 😅 Verim, ze si unavena, ja mam pocit, ze najnarocnejsie bolo mat jedno dieta, lebo z momentu - som zodpovedna len sama za seba - pribudne milion drobnych kazdodennych povinnosti a o tvojom zivote zacne rozhodovat niekto iny 😂 Ale ono sa to ustali... Mojkajte sa, spite spolu, kup si nosic, satku, lehatko hojdacie, cokolvek, co ti vie trochu pomoct, sprchu das aj s hojdacim lehatkom a pustenym Jarosom pred sprchoud, ved to je 5 minut, rovnako ine veci, upratovanie pocka na poobedie a aj navar sebe vecer na dalsi den, ked muz bude doma a vezme male na chvilu... Cez vikendy rano berie muz dieta, ty sa dospis... pomoze to..

glorikarebeka
Dnes o 09:32

Tuto pomôže len to,že musíš spať keď spí dieťa...

misickaa4
Dnes o 09:35

@anonym_autor treba si dat pozor na poporodnu depresiu, vtedy su pocity a prejavy ako opisujes.
Ale kazda sme to tak mali-mozno su vynimky. Mna vzdy ukludnovalo to, ze raz to prejde. Ze to je len obdobie. Kazdopadne, ak by to zachadzalo daleko a citila by si sa naozaj zle, treba navstivit lekara
A treba poziadat rodinu/manzela/blizke osoby o pomoc

anonym_45a997
Dnes o 09:38

Ja to stale hovorím. Ten kto vymyslel frázu tehotenstvo a materstvo je najkrajšie obdobie zeny, musel byť na práškoch. Bohužiaľ len vydržať. A ano nikde sa o tom nehovorí, ze je to náročné a ťažké. Samozrejme záleží to aj od dietatka a od okolností doma....ale je to fakt. Posielam len velke objatie a pozitívnu energiu...🩷🩷🩷

anonym_ca3d83
Dnes o 09:40

akože moja mala bola aj je náročná a to ide čoskoro do školy. Kojila som ju 2,5r (blbosť velka) v noci 10x hore, cez den spala minimum ako babo ale teda nikdy som nemala taketo myslienky. Ja som nevedela cez den zaspať, ani teraz neviem takže to bol velký kamen urazu...Ano boli horšie dni, ale častokrát teraz ked ja v práci už 2r, ona v školke by som si povedala ako fajn by bolo opať nachvilu doma nikam sa neponáhlať a byť "len"doma s dcerou. Teraz je to kolotoč ráno obliecť, zaviesť do školky, rýchlo do práce aby som prišla na čas. Z roboty pre malu, odviesť 2x do týždna na kružok - hodinu čakať kým skončí, navariť, upratať atd atd.. a môžeme akurat sa okupať a spať :D

anonym_1a5eef
Dnes o 09:41

@anonym_autor
pozri, spìš 3 hodiny denne, z toho zblbne a stane sa labilnou priserou kazdy - aj bez dietata!!
Je uplne jedno ako to vyspekulujes, musis spat. Ja si dam v narocnejsom case energi drink v práškz. Je v nom guarana a kofein - a ano kojim. Dam si jeden okolo 14:00 a o jpolnoci som este v pohode funkcna, neunavena.
To nie je zazrak na vsetko ale v kritickych casom mi dost pomoze. Mame 3 deti male a jed su chore

ludmilik13
Dnes o 09:42

ja viem, ze je to na prasky. ale ver mi - bude horsie. a to vtedy, ked pride praca a budes musiet zvladat toto vsetko, co teraz + choroby, ktore bude dieta nosit zo skoly + tvoju pracu, takze fakt je to teraz relativne ok. nie je to lahke, to nikto ani netvrdi, ale bude to tazsie.

oceanahory
Dnes o 09:47
@ludmilik13

ja viem, ze je to na prasky. ale ver mi - bude horsie. a to vtedy, ked pride praca a budes musiet zvladat toto vsetko, co teraz + choroby, ktore bude dieta nosit zo skoly + tvoju pracu, takze fakt je to teraz relativne ok. nie je to lahke, to nikto ani netvrdi, ale bude to tazsie.

@ludmilik13 Hmm, ja napr. nemam tento pocit, vsetko zvladam lepsie ako babatkovske obdobie 😅, za mna to bolo fakt mega narocne...je to zjavne individualne.

anonym_37aa56

Ja som počula aj o tehotenstve že to je najlrajsie obdobie. Jedine pekne čo v ňom je tak že cítim pohyby dieťaťa. Inak pre mna je najhoršie obdobie tehotenstvo. Som zvedavá aké bude materstvo keď porodim.

anonym_ca3d83
@ludmilik13

@ludmilik13 napríklad ja som mala ovela horšie obdobie do cca 6mes ked bola babo, ako mam teraz ked chodí do školky a ja do roboty... Bola dosť upištane dieťa, nespala dobre ani cez den ani v noci. Odkedy je v školke a ja v práci je to uplne o inom aj ked áno je to kolobeh povinnosti

anonym_ca3d83
Dnes o 09:49
@oceanahory

@ludmilik13 Hmm, ja napr. nemam tento pocit, vsetko zvladam lepsie ako babatkovske obdobie 😅, za mna to bolo fakt mega narocne...je to zjavne individualne.

@oceanahory presne

deedol
Dnes o 09:49

podla zmienky o bodycku a prebalovani predpokladam, ze dieta je este malicke. vsetko, co prezivas, je normalne a prejde to. moja mantra (aj mojich kamosiek) v tomto obdobi bola "je to len obdobie". postupne to bude lepsie, nie horsie. ten nedostatok spanku je najnarocnejsi. a kedze uz nepises, dufam, ze sa ti podarilo zaspat. u nas fungovalo, ze rano vstaval s malym muz (syn vstaval casto medzi 5 a 6) a nechal ma vyspat aspon do 8. chapem, ze nie kazdy ma taku moznost, ale mozno aspon cez vikend by to pomohlo. a mas pravdu, malo sa o tom hovori, ake je to narocne, ale uz viac ako v minulosti.

anonym_1a5eef
Dnes o 09:50
@anonym_1a5eef

@anonym_autor
pozri, spìš 3 hodiny denne, z toho zblbne a stane sa labilnou priserou kazdy - aj bez dietata!!
Je uplne jedno ako to vyspekulujes, musis spat. Ja si dam v narocnejsom case energi drink v práškz. Je v nom guarana a kofein - a ano kojim. Dam si jeden okolo 14:00 a o jpolnoci som este v pohode funkcna, neunavena.
To nie je zazrak na vsetko ale v kritickych casom mi dost pomoze. Mame 3 deti male a jed su chore

@anonym_1a5eef
byvam nevyspata, je super mat nieco take. Nikdy predtym som ziadne energetaky nepila.
Popros hocikoho, nech strazi babo a ty spi. Uolne kludne daj um na noc muzovi/mame a nech krmia. Alebo odsaj a daj svoje.
Nepises kolko ma babo tyzdnov/mesiacov.
Ha som dlho odsavala, babo kolikove. Na hlave mi vzniklo hniezdo hodne nskladenia drozdich vajícok! Cestou na wc by som bola najradsej sa najedla a osprchovala. Pri troche casu som nevedela ci spat, jest alebo sa umyt. Domacnost cau nazdar - to robil muz po robote.
V kritickych momentoch som fičala na sladkom, kedze to otvorim a v kratkom case mam plno kalorii a cukru.
To co ti opisujem nie je super zdrave ani vychovne ale mne to pomohlo. Nikdy oredtym som sa neprejedala alebo obedovala cokoladu 🫣.
Pikial mozes, zaplatte niekoho, aby si ziskala cas pre seba.
A ciste oblecenie? Mala som toho tak mic, ze aj 2 tyzdne by som prat nemusela. Podostavala som.
Zvolni z narokov, ono to prejde, ale teraz ti je tato info naprd. Rob vsetko aby ty si bola v pohode a nie, nie si jedina, co nezvlada.

really8
Dnes o 09:52

@anonym_autor strasne sa opustas a to vlastne ani nic extra nemusis. Dieta je zdrave? Manzel je na okrasu?

nikushka8
Dnes o 10:00

bola som na tom podobne, mne sa ako prve dieta narodil spankovy terorista, akoby jej malo nieco ujst, keby spala (ako novorodenec nezaspala skor ako o 23:00, boli obdobia, ked tahala do 1-2 rano). Bolo to na maslu, preto som aj v 11m prestala kojit. Nemalo to zmysel, nicilo ma to. A zrazu zacala spat. Ver mi, raz to prejde. My sme tiez neverili, ze sa raz dockame dna, kedy ju budeme budit my. No ten den prisiel nastupom do skolky 😂
Aby si sa nezblaznila, zvolni naroky na seba, na domacnost. Rozdelte si to s muzom. Ak pomoze babka, je to len plus, my taku vymozenost nemame. Mne napr. na zaciatku pomahalo aj velke mnozstvo oblecka a je tomu doteraz. Ja aj mesiac nemusim prat a maju co nosit (mam 5 a 7rocnu).

salamistka
Dnes o 10:09

Mala som kľudné dieťa, ktoré v noci dobre spalo, dni sme trávili hrou a prechádzkami, nemala vážne zdravotné problémy, bola som viac-menej oddýchnutá...a predsa som chytala "hysáky" keď som nevedela, prečo plače, keď ochorela alebo som si nevedela s niečím poradiť....ty to máš ťažšie, lebo máš náročné dieťa a ani tvoja mama nemá pochopenie, ja si ale myslím, že to zvládaš dobre, len si vyčerpaná, to je všetko, teraz treba myslieť trochu na seba, delegovať niektoré povinnosti na členov rodiny, napr. poprosiť mamu o pomoc a nemať vôbec žiadne výčitky svedomia kvôli tomu. Mne vždy všetci hovorili, že každé problémové obdobie je prechodné, potom príde iné, síce s ďalšími ptekážkami, ale ty budeš stále viac silnejšia a pripravená prekonať ich.

haley7897
Dnes o 10:12

Postupne to bude lepšie. Prvých 20 rokov je vždy najťažších. Upusti od perfectionizmu, spi s dieťaťom cez deň, doma nemusí byt všetko tip top. Hygiena nad perfektný, "na vzhlad" upratany byt. Postupne si najdete spolu rutinu a budeš ľahšie zvládať a znova zaraďovať do života bežné činnosti na ktoré teraz nemáš cas. Spi, krm, prebaluj... hlavne kľud

Strana
z3