Vyrovnávanie sa s emocionálnou traumou po ťažkom pôrode
Ahojte toto bude dlhšie, moje výkyvy nálad. momentálne som takmer 7 týždňov po pôrode a mám pocit že som úplne prepnuta 😭 myslela som že mne sa niečo také nemôže stať ale asi sa to proste stalo. Pôrod mi vyvolávali a bol teda dosť ťažký, rodila som 18 hodín a keďže mi stále pichali oxytocín nech to ide rýchlejšie tak som medzi kontrakciami nemala vôbec čas na oddychnutie. Proste to bol ako horor len som sa modlila nech to konečne skončí alebo nech mi konečne spravia cisársky. Moje bábätko malo strašne slabé ozvy a musela som stále len ležať a sestrička do mňa stale hukala že si dusím dieťa (nedalo sa mi normálne dýchať cez tie kontrakcie) také silné bolesti som mala síce len 3 hodiny ale predtým som mala tiež kontrakcie dosť silné lenže aspoň medzi nimi som mala čas na oddychnutie, bol to proste masaker. A to teda povedal aj môj chlap ktorý je zvyknutý na všeličo. Keď už malo prísť ku koncu a mala som tlačiť, tak som vôbec nemala pocit tlačenia nechápala som že už mám rodiť keď nemám také bolesti aké mám mať a tak to aj dopadlo no. Dr má rozťahoval a bábo ťahal nasilu a PA sa mi z celej sily zavesila na brucho len aby ho vybrali. Lenže pre mňa začal ten masaker až po tomto. Malý sa konečne narodil videla som tu jeho vlasatu hlavičku a ja celá unavená ale natešena som si vytiahla košeľu dohora. Myslela som že mi ho dajú ale hneď mi ho zobrali preč, a to myslím tak že ho brali preč z pôrodnej izby. Iba som smutné pozerala ako mi moje malé bábätko berú a ja som sa tak tešila na to ako si ho ešte také krvavé, "nepekné" môžem pomojkat. Ani mi ho neukázali, ja som nevidela vôbec ako vyzerá. Úplne ma to dostalo a od tej doby som bola ako vymenená. Keď mi ho doniesli ukázať a ja som na neho pozrela ako na niekoho cudzieho vedela som že to je zle. Chcela som aby si ho zobrali späť povedala som že neviem sa poriadne postaviť. Tak mi ho na noc zobrali preč. Plakala som, veľmi som plakala, celé noci. Keď mi ho vždy doniesli tak som ho vždy fotila a stále som dúfala že tá láska príde ale ona nikde...bolo to strašné. Asi po 10 dňoch doma som to začala brať inak a zistila som že láska prichádza. Že už sa o neho nestaram nasilu. Ale preto že ho milujem a naozaj to myslím vážne. Myslela som si že už to bude super. A že na všetko čo sa stalo zabudnem, ale nezabudla som. Každý večer pozeram fotky z pôrodnice a plačem lebo by som to chcela zažiť. Chcela by som ho tam vtedy ľúbiť. Prečo sa nám to stalo ja to nechápem 😭 stále sa len sama seba pýtam prečo mi ho pre boha zobrali prečo mi ho aspoň neukázali. Tešila som sa po tak ťažkom pôrode na ten prvý kontakt koža na kožu.
Už nikdy to nechcem zažiť. Vždy som chcela dve detičky ale ja to už zažiť nechcem. Prečo v 21. storočí sa niečo také deje. Vedľa mňa bol ešte aj pult kde s bábätkami robia. Prečo ho mne zobrali. Veď plakal. Dýchal. Moja psychika na Tom není vôbec dobre.
A nik o Tom nevie ani môj muž. Ale ja nechcem aby to vedeli.
Stále sa len modlím nech sa mi to dá všetko do poriadku. Nech si konečne môžem užívať materstvo naplno.
Ďakujem každému kto to dočítal až sem. Potrebovala som sa len vyrozprávať. Ďakujem Vám. 🙏
@anonym_autor Inac by ma zaujimalo preco ti vyvolavali ten porod? Bol na to nejaky zdravotny dovod ze museli dat dieta von? Podla mna tvoje dieta a tym padom ani tvoje telo nebolo vobec pripravene na porod a preto si ani nevedela ako tlacit. Oni to dieta z teba doslova nasilu vytrhli.
Stavim sa ze nebol a toto je dalsi porod spackany doktormi a na jeho konci sa oni tvaria ako hrdinovia ktori zachranili matku a dieta a matka im ma byt vdacna.
Ty si si asi chcela objat to krvave dieta koli tomu masakernemu porodu, ze ste boli v tom boji spolu a tak sa tam objimete ako dvaja dokaliceni bojovnici a ked ti ho doniesli cisteho umyteho, tak uz si si nemohla uzavriet ten krvavy boj.
Okej, mala si traumaticky porod. Kolko ubehlo od porodu? Do kojenia, zzivania sa s babatkom a starostlivosti on investuj vsetku energiu. Trauma pocka.
A az pride cas zaoberat sa traumou... Tu je moj priklad: 😊
Podobne hrozny prvy porod ako tvoj. Traumatizujuci.bola som 'nespolupracujuca pacientka'.
Druhe dieta som chcela, a bola som rozhodnuta si vybavit cisarsky.
Ked som otehotnela, rozhodla som sa ze si potrebujem dat druhu sancu. Dula, terapia, praktiky hypnoporodu... A porod bol najkrajsi zazitok zivota ❤️ bola som silna zena z pralesa, so 100% kontrolou nad celym porodom
A este dodam - ak by prvy porod nebol taka katastrofa, nenakopne ma to, a nezazijem ten druhy, dokonaly.
Prinajlepsom by som mala dva standardne/priemerne 🙂 takze v konecnom dosledku sa mi to v hlave preonacilo, a uz ani na ten prvy nespominam ako traumatizujuci 👌
@mircalla a lekari co? Ti maju informovat prvi, usetria si problemy za mna. Ako dve minuty to boli, povedali co sa deje a ja som zvolila. Na neonatologii tiez prisla sestricka a predstavila sa a povedala, co a preco ma mala na sebe za hadicky a ako to vyzera s dietatom. Bola to sympaticka zena a mna teda velmi ukludnila prave tym profesionalnym pristupom. Par minut, velky rozdiel
@kiki68 Ale ja netvrdim, ze nie. Lenze keby sa informovala a dozadovala informacii , ok chapem diskusiu. Ale mlci, nic sa nepyta, tvrdi, ze ju to dokonca ani nenapadlo a potom pise, ze nema k dietatu vztah, resp. ze ho zacala mat az neskor, lebo ho par hodin nevidela a ma traumu a cely vztah k dietatu ma pokazeny. No ja neviem, trosku zvlastne
@anonym_autor ja uplne viem ze preco si to neriesila na mieste. Bola si v najzranitelnejsej situacii, s prirodzenym respektom voci autoritam, s myslenim ze ved si v nemocnici, postaraju sa, plus nikto nechce robit problemy. .. Mne az doma spatne zacali docvakavat veci a uvedomovala som si co sa so mnou dialo. Nie je to tvoja vina, nic si nevycitaj. Mali povinnost teba aj muza informovat. Casto sa na to spoliehaju, ze malokto namieta, idu uplne rutinne.
Uplne v pohode zverejni ktora nemocnica to bola, varuj ostatne prvorodicky. Lebo ako inak sa posunut? Jedine ze si zeny zacnu vyberat lepsi pristup. Bratislavske porodnice nariekaju, ze im Bory kradnu porody - a tak im aj treba. Jasne ze zeny chcu rodit niekde, kde sa k nim nespravaju ako k otelenym kravam.
@selena_luna súhlas. Presne tak. Hormóny lietajú, strach, bolesť, rozbitý, vyčerpaný, potom aj úľava a radosť a niekde tam v podvedomí sa trasie nejaká myšlienka, že niečo nie je v poriadku, že niečo malo byť inak. S človekom narábajú ako...no proste neprimerane, nič nepovedia, načo...matka už porodila, už je dôležitejšie dieťa a papiere...
@anonym_autor Inac by ma zaujimalo preco ti vyvolavali ten porod? Bol na to nejaky zdravotny dovod ze museli dat dieta von? Podla mna tvoje dieta a tym padom ani tvoje telo nebolo vobec pripravene na porod a preto si ani nevedela ako tlacit. Oni to dieta z teba doslova nasilu vytrhli.
Stavim sa ze nebol a toto je dalsi porod spackany doktormi a na jeho konci sa oni tvaria ako hrdinovia ktori zachranili matku a dieta a matka im ma byt vdacna.
Ty si si asi chcela objat to krvave dieta koli tomu masakernemu porodu, ze ste boli v tom boji spolu a tak sa tam objimete ako dvaja dokaliceni bojovnici a ked ti ho doniesli cisteho umyteho, tak uz si si nemohla uzavriet ten krvavy boj.
@andreatytler Waw, ja zasnem ako presne vies, ako to bolo....stavim sa, ze lekari spackali ...
Nie baby. Nik nie je dôležitejší ako vy. Ani chlap, ani dieťa. Vy, my sme podstatou, tým nekonečným zdrojom. My sme tie dôležité, boli sme a vždy budeme. Lebo bez nás sa ten svet rozpadne. Tak už podvihnite tie hlavy a hláste sa o svoje práva!!!!! Aj v nemocnici aj inde. Ste ľudia, tak nech sa k Vám tak správajú.Vyžadujte to! Pýtajte sa! Nedajte sa odbiť. Nemusíte súhlasiť so všetkým, len preto, že iné, že autorita, že sa to patrí... Zoberte si späť čo vám , nám patrí, úctu , sebavedomie, toleranciu...
@anonym_autor pri prvom pôrode mi tiež pichali oxitocin jedna radosť, no dcéru mi dali hneď na hruď. Ale tá zaplavujuca láska neprišla. Starala som sa o dcéru automaticky. Asi o mesiac som si uvedomila, že to dieťa zbožňujem. Ono to niekedy nefunguje ako vo filmoch 🙂 ani pri 2. pôrode neprišla zaplavujuca láska. A predpokladám, že ani teraz pri 3.
Ale viem, že svoje deti nekonečne milujem. Niektoré veci si vyžadujú čas 🙂🤗
@anonym_autor Podla mna sa nemas co stazovat na bolestivy porod, ked si evidentne odmietla epidural. Ved si rodila 18h, hadam bol cas ho pichnut. K ostatnemu sa vyjadrim len tolko- mali ti ho ukazat, ale hadam si svojpravna. Mala si sa ozvat a stat si za tym, ze chces, aby ti dieta doniesli. Mne sa narodila mala predcasne, a aj tak som si vydupla, aby mi ju dali a dokonca som ju mala pri sebe ovela dlhsie, lebo som chcela, aby ju aj muz videl, ktory bol v zapche a nestihol porod. Az ked ju on videl, mi ju zobrali zohriat do inkubatora. Potom som ju videla az o 7h kvoli vysetreniam.
Nie baby. Nik nie je dôležitejší ako vy. Ani chlap, ani dieťa. Vy, my sme podstatou, tým nekonečným zdrojom. My sme tie dôležité, boli sme a vždy budeme. Lebo bez nás sa ten svet rozpadne. Tak už podvihnite tie hlavy a hláste sa o svoje práva!!!!! Aj v nemocnici aj inde. Ste ľudia, tak nech sa k Vám tak správajú.Vyžadujte to! Pýtajte sa! Nedajte sa odbiť. Nemusíte súhlasiť so všetkým, len preto, že iné, že autorita, že sa to patrí... Zoberte si späť čo vám , nám patrí, úctu , sebavedomie, toleranciu...
@zazka666 Boze, o com to tocis...My sa bavime o tom, ze sa mala ozvat a ze nech sa sustredi na buducnost. Ja som asi alergicka na tieto melodramy, co tu niektore predvadzate.
@jaskolka su na to vyskumy, nie su to ziadne blaboly.
@julish však nech budú výskumy, aké len chcú
..ale zase keď to vyžaduje stav novorodenca,aby ho ihneď skontrolovali,či je v poriadku dýchanie,akcia srdca a podobne ,tak asi výskumy pôjdu do úzadia.
Však to by malo byť jasné,že bonding hneď po narodení ok,ale len v prípade,že to dovolí zdravotný stav dieťaťa a matky, toto je prvoradé. Akonáhle je nejaký (hoci aj minimálny problém)tak proste je na prvom mieste zdravie a jeho kontrola
Ja som mala prvý pôrod ukončený VEX, malý plakal po pôrode,aj dýchal,ale hneď ho brali na kontrolu,ani mi ho neukázali,lebo prvoradé bolo zistiť,či je úplne v poriadku,nie bonding.A ani mi nenapadlo to riešiť,lebo najdôležitejšie,čo som vnímala,bolo,aby bol v poriadku syn.
..ale zase keď to vyžaduje stav novorodenca,aby ho ihneď skontrolovali,či je v poriadku dýchanie,akcia srdca a podobne ,tak asi výskumy pôjdu do úzadia.
Však to by malo byť jasné,že bonding hneď po narodení ok,ale len v prípade,že to dovolí zdravotný stav dieťaťa a matky, toto je prvoradé. Akonáhle je nejaký (hoci aj minimálny problém)tak proste je na prvom mieste zdravie a jeho kontrola
Ja som mala prvý pôrod ukončený VEX, malý plakal po pôrode,aj dýchal,ale hneď ho brali na kontrolu,ani mi ho neukázali,lebo prvoradé bolo zistiť,či je úplne v poriadku,nie bonding.A ani mi nenapadlo to riešiť,lebo najdôležitejšie,čo som vnímala,bolo,aby bol v poriadku syn.
@jaskolka No konecne niekto rozumny.
@jaskolka pravda ... Zdravie dieťaťa je prvoradé...
@jaskolka to je sice vsetko pravda, ale autorka pisala, ze mala box pre novorodenca vedla seba. Mohli ho vysetrit aj tam je divne, ze ho brali vedla a hlavne, ze jej to nevysvetlili. To sa vo vyspelych krajinach nerobi.
Este aj dnes sa pocas porodu pouziva nasilie ci uz psychicke alebo fyzicke. Uplne ta chapem a nie normalne to neni a neni to vobec v poriadku ked sa zena cely zivot tesi na tento moment a oni znicia cely start. Zial bude to pritomne tieto pocity vzdy ked si na to spomenies. Ostava nam len dufat.....skus sa pozerat do buducna aspon trocha sa ti ulavy.
@jaskolka Za dverami dali dieta na ruky muzovi a nechali ho sa s nim fotit a teda stav novorodenca urcite nebol tak urgentny aby ho museli okamzite brat prec.
Nevieme, prečo to tak bolo, nevieme,ake tam majú zaužívané postupy. Možno skrátka nerobia všade okamžitý bonding,sú také pôrodnice,preto je aj dobrý výber pôrodnice vopred potrebný.
Tak mohla sa to kľudne pýtať priamo v pôrodnici, všade je pravidlo,nerozumiem, pýtam sa. Áno, pôrod je ťažký, náročný,ale na druhej strane naozaj pre ten personál je to často len "rutina"denne majú XY pôrodov,preto je to už aj niekedy nemožné extra prežívať. Možno skutočne nemajú zaužívaný okamžite bonding,ak teda ani tej druhej matke dieťa ihneď nedali .
A zase na druhej strane,nikde nie je zaručené,že by autorka sa zle necítila,aj keby okamžite mala pri sebe dieťa,ešte mokré a krvavé. Kopec žien ten obrovský cit v sebe nemá,ja sama som ho vôbec nemala ani pri dcére, ktoru mi hneď dali. Láska nie je iba tá"okamžitá záplava pocitov"je to aj normálne vedomý a postupny proces,že to je moje dieťa,a som za neho zodpovedná. A
Ak autorka má skutočne problémy to spracovať,tak sa treba obrátiť na pomoc odborníkov,lebo ak keby teraz sa uplakala,alebo neviem ako sa trápila,už sa nič nedá vrátiť ,čo a ako a prečo sa stalo. Len to spracovať a ísť dopredu
@selena_luna Presne tak. Autorka to neriesila tam a na mieste preto, lebo prave odrodila a bola asi este v soku a ten diktatorsky pristup personalu. To je clovek naprogramovany aby bol ticho a robil co mu vravia
@sisaka Toto aj mna napadlo, ze je pre mna nepochopitelne ze nic nepovedala, ale to je preto ze my co sme vonku z toho slovenskeho zdravotnictva uz mame uplne ine myslenie. Alebo sme prave preto vonku z toho slovenskeho zdravotnictva, lebo sme neboli ochotne to akceptovat. To je myslenie celej spolocnosti ine.
@andreatytler veď to, že to myslenie je stále niekde inde a to na obidvoch stranách - pacient aj lekár. Čítam tieto témy už niekoľko rokov a tá zmena je minimálna.
Zdravotnícki personal absolútne neinformuje pacientov, v tomto prípade rodičku, čo s ňou idú robiť, čo s ňou robia a to isté sa týka aj dieťaťa.
Prítomnosť muža je stále len pro formo - pozri sa ako dieťa vyjde von a ťahaj odtiaľto.
Dieťa zobraté od matky po pôrode na ľubovoľný počet hodín, dieťa zobraté bez rodiča na vyšetrenia …
A keď to niekomu príde nedôstojne, neľudské, tak sa doňho pustia zo všetkých strán, že má byť rád že prežil a neriešiť prístup.
Ja by som fakt už takéto zaobchádzanie nezniesla.
@anonym_autor Podla mna sa nemas co stazovat na bolestivy porod, ked si evidentne odmietla epidural. Ved si rodila 18h, hadam bol cas ho pichnut. K ostatnemu sa vyjadrim len tolko- mali ti ho ukazat, ale hadam si svojpravna. Mala si sa ozvat a stat si za tym, ze chces, aby ti dieta doniesli. Mne sa narodila mala predcasne, a aj tak som si vydupla, aby mi ju dali a dokonca som ju mala pri sebe ovela dlhsie, lebo som chcela, aby ju aj muz videl, ktory bol v zapche a nestihol porod. Az ked ju on videl, mi ju zobrali zohriat do inkubatora. Potom som ju videla az o 7h kvoli vysetreniam.
@anonym_1325e4 ked už si chcela takto zdrbat autorku, prečo to robíš anonymne? Či pod vlastným nickom už na to chýba odvaha?
Vieš, epidural nie je bez rizika.
Dosť napr. zvyšuje riziko pôrodnej tiesne, čo je zníženie srdcovej ozvy dieťaťa, rovnako zvyšuje riziko vzniku problémov s popôrodnou adaptáciou dieťaťa.. výrazne zvyšuje riziko potreby ďalšej medicínskej intervencie.
To je jeden dôvod, pre ktorý ho niektoré ženy odmietajú.
Ďalej môže byť, že napriek dlhému pôrodu už bolo neskoro ho aplikovať. Pretože epi ti nepichnu len tak, kedy si zamyslis..
Plus ty nemôžes tušiť, v akom psychickom stave bola autorka, čiže nemáš právo jej vyčítať, že "nezabojovala". Niekedy to jednoducho nejde.
Tak či onak, nemáš právo nikomu vyčítať jeho negatívne pocity.
A je úplne absurdné, že spoločnosť považuje za ok praktiky novorodenca bez vysvetlenia odniesť. A v prípade nesúhlasu si musieť cokolvek musieť vydupavat, to je už úplný nonsens..
@anonym_1325e4 ja som rodila skoro 30 hodín, epidural som chcela a predsa sa nestihol podať. Záleží veľmi na okolnostiach pôrodu, nie je to len o tom, že keď si si nedala, tak sa nesťažuj, isto bol čas.
@andreatytler veď to, že to myslenie je stále niekde inde a to na obidvoch stranách - pacient aj lekár. Čítam tieto témy už niekoľko rokov a tá zmena je minimálna.
Zdravotnícki personal absolútne neinformuje pacientov, v tomto prípade rodičku, čo s ňou idú robiť, čo s ňou robia a to isté sa týka aj dieťaťa.
Prítomnosť muža je stále len pro formo - pozri sa ako dieťa vyjde von a ťahaj odtiaľto.
Dieťa zobraté od matky po pôrode na ľubovoľný počet hodín, dieťa zobraté bez rodiča na vyšetrenia …
A keď to niekomu príde nedôstojne, neľudské, tak sa doňho pustia zo všetkých strán, že má byť rád že prežil a neriešiť prístup.
@sisaka Ano, uplne zaklady chybaju. A viem ze ty si zdravotnik, takze to nie je ze toto hovori nejaky rozmaznany pacient. Toto hovori niekto kto je aj na druhej strane.
@anonym_1325e4 ked už si chcela takto zdrbat autorku, prečo to robíš anonymne? Či pod vlastným nickom už na to chýba odvaha?
Vieš, epidural nie je bez rizika.
Dosť napr. zvyšuje riziko pôrodnej tiesne, čo je zníženie srdcovej ozvy dieťaťa, rovnako zvyšuje riziko vzniku problémov s popôrodnou adaptáciou dieťaťa.. výrazne zvyšuje riziko potreby ďalšej medicínskej intervencie.
To je jeden dôvod, pre ktorý ho niektoré ženy odmietajú.
Ďalej môže byť, že napriek dlhému pôrodu už bolo neskoro ho aplikovať. Pretože epi ti nepichnu len tak, kedy si zamyslis..
Plus ty nemôžes tušiť, v akom psychickom stave bola autorka, čiže nemáš právo jej vyčítať, že "nezabojovala". Niekedy to jednoducho nejde.
Tak či onak, nemáš právo nikomu vyčítať jeho negatívne pocity.
A je úplne absurdné, že spoločnosť považuje za ok praktiky novorodenca bez vysvetlenia odniesť. A v prípade nesúhlasu si musieť cokolvek musieť vydupavat, to je už úplný nonsens..
@beronsche 😅 presne tak ja som epidural mala mesiac pred pôrodom vybavený ale keď som rodila tak som do cca 7cm bolesti v pohode znášala a všetko bolo fajn potom som si popytala epidural a povedali mi že už nemôžem mať epidural že Zachvilu porodim. A tá "chvíľa" trvala ešte 6 hodín 😅ale už to nejdem riešiť.
@beronsche 😅 presne tak ja som epidural mala mesiac pred pôrodom vybavený ale keď som rodila tak som do cca 7cm bolesti v pohode znášala a všetko bolo fajn potom som si popytala epidural a povedali mi že už nemôžem mať epidural že Zachvilu porodim. A tá "chvíľa" trvala ešte 6 hodín 😅ale už to nejdem riešiť.
@anonym_autor to je klasika, na pouceni “ vy rozhodujete kedy nas chcete zavolat a dat epi”, ked som sa pytala ze ci mozem epi, tak ze to od 4 cm, som ona na 1, o 40 min som bola uz na 8cm a vraj to sa neoplati. Mala som velmi bolestive kontrakcie a kazdy porod som sa otvorila z 1cm na 10 za cca 1,5hod max. Mam chut prist na dalsie poucenie ( su skupinove) a poslat ich do prdele aj s ich volanim.
@sisaka ale tak, keď sa nepáči rodiť v nemocnici, stále môžu ženy rodit doma. Tam sa môžu uložiť ako chcú, nikto im nekáže dýchať, môžu stonat, kričať, môžu aj na mužovi ležať, muž môže viesť aj celý pôrod, keď ho v nemocnici nepustia. Tak na prírodno ako si len žena želá.👍
@sisaka ale tak, keď sa nepáči rodiť v nemocnici, stále môžu ženy rodit doma. Tam sa môžu uložiť ako chcú, nikto im nekáže dýchať, môžu stonat, kričať, môžu aj na mužovi ležať, muž môže viesť aj celý pôrod, keď ho v nemocnici nepustia. Tak na prírodno ako si len žena želá.👍
@anonym_3bff9c veľmi hlúpy príspevok
Hlavne, že máš odvahu sa pod neho podpísať vlastným nickom..

@kiki68 Matka ma usta, aby sa pytala. Ja to tak robim, ked mam s niecim ci niekym problem. Ak sa pytat nechce, je tam manzel....
@mircalla a lekari co? Ti maju informovat prvi, usetria si problemy za mna. Ako dve minuty to boli, povedali co sa deje a ja som zvolila. Na neonatologii tiez prisla sestricka a predstavila sa a povedala, co a preco ma mala na sebe za hadicky a ako to vyzera s dietatom. Bola to sympaticka zena a mna teda velmi ukludnila prave tym profesionalnym pristupom. Par minut, velky rozdiel