Vzdávame pokusy o 2. dieťa. Ako sa vyrovnať s jedináčikom?
Ahojte.
Prve dieta mam prirodzene s predchadzajucim partnerom. S aktualnym partnerom by sme velmi chceli dietatko, ale po niekolko x neuspesnych IVF a mojom vyssom veku (41) uz nevladzeme a asi to ideme vzdat. Bolo to psychicky a financne aj fyzicky velmi velmi narocne. A teraz by som od vas strasne silno potrebovala pocut, ze mate jedinacika / ste jedinacik, a nie je to nic hrozne, ze i ked nema ziadne sesternice a bratrancov (moji surodenci ani manzelovi nemaju ziadne deti - tiez sa im nepodarilo :( ) tak ze sa v zivote nestrati, ze mu tym neublizime. Velmi velmi ma to trapi, ako sa bude sam chudatko pretlkat zivotom ked my tu nebudeme. Mozno sa bude musiet starat o nas a este o tety, strykov, ked budeme vsetci stari. Prosim povedzte ze to uz ini zvladli. Ja takeho nikoho nepoznam. 🙏😢
Len mi prosim nepiste ze sa to este podari, ani ako si neviete predstavit len jedno dieta, aka je vyhoda mat dve. To vsetko viem. Ja potrebujem podporu ze jedinacik to zvladne sam.
Vdaka.
@strelicia my sme to "odzubali" pestunstvom a nečakali sme vôbec. Vzali sme do pestunstva dieťa, o ktorom sa vedelo, že je do budúcna osvojitelne (to sociálka vie), len ešte nemalo papiere vybavené a súdy, aby bolo zaradené do zoznamu na adopciu. Čiže sme ho vzali ako pestuni a po 9 mesiacoch adoptovali. Do adopcnych zoznamov sa nikdy nedostalo... (Na druhej strane nebyť nás, ani sa nikdy nedostane lebo niekde sa "stratil" spis na súde).
@strelicia prepac ale je to tvoja chyba ze dovolis okoliu aby na teba vyvijalo tieto tlaky..mozno aj citia ze ty sama s tym nie si ok ze nema surodenca..proste sa musis ohradit surovo natvrdo ze vam je takto dobre nech sa nestaraju...mat surodenca nie je vzdy vyhra -neznamena to automaticky ze si budu rozumiet vychadzat spolu..ako bolo spominane vezmite si dieta do pestunskej starostlivosti napr a ak je maly sam zaobstarajte mu napr psika -bude mat kamarata aj sa nauci zodpovednosti...
Mimochodom mas okolo seba "super" ludi ked sa tak staraju do vasho zivota a tym ta trapia (ale zas ked to ty nestopnes tak sa nedivim) raz by som pocula ze kedy sa vydam alebo druhe dieta alebo pod. a uz by som posielala do tepla😂
@strelicia a este k tym bratrancom sesternicam mam 2 sesternice ako male sme spolu ako tak boli aj to velmi malo vztahy nemame vybudovane skoro ziadne skoro nic o sebe nevieme (byvame cca 40km od seba) ked sa stretneme na oslave vramci vseobecneho rozhovoru pokecame ale nic osobne..bratranca som zistila ze mam az niekedy v puberte zije v cz mame sa na soc sietach stretneme sa raz za 1-2roky pokecame co nove a to je asi vsetko..takze ani mat bratrancov sesternice neznamena vyhru...🙂 Skor mu hladajte kamosov ti pomozu niekedy viac ako rodina;)
Niekedy mam pocit, ze zeny hlavne tu su upate na rodinne vztahy. Maju viac deti, aj ked si ich nemozu dovolit, aby to prvorodene neostalo "same"... Nikto nie je sam. Ja som vyrastala ako jedinacik, mam siroku formalnu rodinu, no nikdy by som od nich nic nechcela. Su to pre mna cudzi ludia. Mladsi v rodine maju vsetci bud ziadne alebo jedno dieta. Ja mam jedno a je nam tak fajn. Vie sa delit ovela viac ako deti, co sa neustale klbcia a natahuju so surodencami o hracky, vydobijaju si pozornost rodicov. A nema vsetko, co chce, lebo chceme, aby bol skromny a vazil si, co ma. Ja ako jedinak som bola vysoko samostatna uz v nizkom veku, v 16 rokoch som sama isla za studiom do zahranicia, davala som si vysoke ciele. Na mojej mame vidim, ako jej vztah s bratom jej skazil pohlad na svet. Je nesmierne zavistliva, ak niekto dosiahne viac ako chcela ona, tak je az agresivna. Napriklad sa to odrazalo na mne. Robila som sport a vzdy som sa porovnavala s tymi lepsimi a snazila sa vydrilovat samu seba. Nehnevala som sa, ked ma na sutazi niekto predbehol, proste bol lepsi ako ja. Namiesto frustrovaneho kriku som isla viac trenovat, hladala som chyby na sebe, ucila sa byt najlepsou verziou samej seba. No moja mama na to reagovala krikom, placom, dobre ze sa o zem nehodila, ohovarala mojich superov a hladala vyhovorky, preco boli oni zvyhodneni... Taky isty vztah mala s bratom, brat bol uspesnejsi ako ona, no to mu nikdy neodpustila, hlavne preto, zze rodicia im to davali velmi pocitit. Jej toto nastavenie znicilo cely zivot. Byt jedinacikom je dobre. Nevytvori sa v tebe chorobna ziarlivost, nemusis bojovat o niciu priazen, naucis sa riesit svoje problemy efektivne a racionalne, nespoliehas sa na rodinu, vlastne ju ani nevyhladavas, lebo si vies zivot zorganizovat po svojom. Mas vlastne ambicie prameniace z tvojich schopnosti, nielen chorobnu snahu byt lepsi ako surodenec a viac oceneny rodicmi ci okolim. Jedinacika s nikym neporovnavaju, pamatam si, ako na zakladke vsetkych mojich spoluziakov porovnavali s ich starsimi surodencami (Nika, toto islo tvojej sestre super, mala by si sa jej opytat, ako to robila; Stefan, neviem preco si takyto hnusny a po kom to mas, tvoja sestra je hotovy anjel;... A podobne. Ludia sa proste nikdy nezdrzali porovnavania). Vela ludi malo vynimku alebo nejaku ulavu, pretoze ich starsi surodenec bol taky a taky a preto boli protezovani napriklad.. Vela roznych pripadov. Jedinaka nebolo s kym porovnavat. Ked vidim teraz uz dospelych ludi, mojich spoluziakov zo ZS, ktori ostali so svojimi surodencami byvat v rodnej dedine, to je doslova nechutne, ake zabomysie vojny vedu. Jeden kupi nove auto, druhy musi kupit lepsie. Jeden ide na drahu dovolenku, druhy musi este na drahsiu. Stale sa len predbiehaju, kto bude lepsi ako ten druhy, stale chcu vyniknut, chcu mat vsetok kredit pre seba. Smutne podla mna. Nie su to vobec vyrovnane a stastne osoby. Nehladaju pokoj, nechcu byt najlepsou verziou samych seba, len vedu nezmyselne preteky o prestiz v rodine a neskor boje o majetky. Je velmi malo surodencov ,ktorych poznam a maju pekne vztahy. Skor vynimky. A co ma zarazilo- preco by sa malo dieta o vas a ujov/tety starat??? Ved ma pravo na vlastny zivot. My ked s muzom zostarneme, kym sa budeme vediet postarat sami o seba, tak budeme zit sami a ked uz to bude pre jedneho ci oboch tazke, tak pojdeme do domova dochodcov a nech sa o nas staraju ti, ktori to maju v naplni prace. Nie moj syn, ktory bude v plnom pracovnom zapale, s vlastnymi zavazkami. Clovek si nema robit deti, na to, aby sa onho dakto staral, ani sa mi nepaci myslienka, ze deti splacaju svojim rodicom. Kazdy ma deti zo svojho vlastneho sebeckeho presvedcenia, ze ich chce. Deti mu nie su nic dlzne.
@elementissa krasne si to napisala. uplne suhlasim. veru s tymi surodencami mas pravdu, moji rodicia su obaja s vela surodencov, ale cim su starsi tak sa uz so ziadnymi nestykaju, dokonca si vela uz ani nepisu/nevolaju, vztahy ochabli tym ze zije kazdy inde. A rivaita tam urcite bola a velka. Nemaju vyslovene zle vztahy, ale trosku nastrbene ano a take ochladnute. Ja mam tiez surodencov a (ale toto je skor tym ake sme povahy) nesadli sme si, presne cely zivot sme boli porovnavane kto je v com lepsi, horsi, v skole nas brali ako jedneho cloveka, rodicia sa s nami nikdy nehrali lebo ved sa mame hrat surodenci spolu. A nevyzadujem ani nechcem od svojho syna aby sa o mna staral na smrtelnej posteli, ale ak by on sam chcel, tak by mal tu nevyhodu ze by to bolo vsetko len na nom. Sme uz starsi a obava ze o nas pride prilis skoro je velka. Ale nastastie syn aj ked nie je ziaden Einstein, ma sedliacky rozum a je sikovny a zrucny, snad sa vo svete nestrati.
Som jedináčik. Nemám bratrancov ani sesternice a som tu. V úplne útlom detstve som si hovorila že by nejaké dieťa ešte bodlo, ale od tých 10 rokov už ko to bolo jedno. Boli kamosi. Teraz mi to tiež nechýba. Hlsvne keď vidím aké vedia byt súrodenecké vzťahy. Dobrá kamaratka môže byt niekedy viac ako sestra. Ja mám tiež jednu dcéru. Možno raz ešte bude mat súrodenca. Ale zatiaľ to tak nevyzerá. Ja mám zdravotné problémy a som rada že mám aspoň ju. Tiež nebude mat pravdepodobne bratrancov ani sesternice 🤷🏽♀️
@strelicia tak to posudi upsvar ci ste stari.mozno dieta do 3rokov. Kazdy chce babatka mozno starsie si zobrat. To je samozrejme na kazdom. Ja mam dve deti zadarilo sa nam ze su po sebe. A keby vam nevadilo etnikum tak by ste sa rychlo dosckali. Porozmyslajte, dalsie dieta vam da do zivota novy vietor.
@strelicia My mame jedného synčeka 💙 a sme rozhodnutí, že bude jedináčik. Viac detičiek nechceme. Ja nechapem vetu, že najlepšie čo môžu rodiča svojmu dieťaťu dat je súrodenec.... Prečo by to tak malo byt? Prečo by sa mal rodič "obetovať" a mat viac detí, keď po nich netúži? My nie sme také rodinné typy, ktoré potrebujú okolo seba 2 a viac detí. Manžel je jedináčik a je spokojný, že nemá súrodencov. A už vôbec by som nechcela byť tehotná v tejto dobe. My sme spokojní s naším miláčikom. Mame úžasné, šikovné, zdravé dieťa, menej stresu, viac času, viac kľudu, veľmi veľa radosti. A som povedala, že podľa mňa nášmu synčekovi súrodenec nebude chýbať už len z toho dôvodu, že ma úžasný vztah s nami. Manžel sa synčekovi veľmi venuje, keď je doma z prace. Naš chlapček bude vychovávany tak, aby v nás mal dôveru, aby nás bral ako kamarátov. Muž stále hovorí, že sa teší, keď budu chodiť spolu na koncerty, na festivaly, na futbal, na hokej, na ryby, na stanovačky, kúpia si motorky.... Proste budú úžasní partaci, lebo si tvoria vzťah od narodenia. Môj muž je perfektný tatino, vie ma zastúpiť vo všetkom. Takže záleží podľa mňa aj od toho aký vzťah bude mať ten jedináčik s rodičmi. To je môj názor a nikto mi ho nezmení. Takže bud šťastná, že máte jedno dieťa a užívajte si život v trojici. ❤️❤️❤️
@weronika171717 dakujem moja zlata. ano tiez mam podobneho manzela (Boze vdaka zanho 🙏). Je pravda, ze keby sme mali viac deti, tak by sme asi castejsie nechavali nech sa hraju spolu, namiesto aby sme sa hrali my s nimi. Tak to vidim aj v inych rodinach a je to veru skoda.
@strelicia mne osobne súrodenc chýba.
Oceňujem, že ste dali do toho všetko
Sami máme prvú z ivf.
Dcéra si to vynahradi deťmi. A nájde super muža. Dostane všetku pozornosť to je v detstve fajn, neskor sú kamaráti a keď už kamaráti nemajú čas.. je tu rodina, muž, deti. My máme dve a teším sa, keď budú mať každá aspoň dve deti.
@weronika171717 veľmi sebecky príspevok.
Prečo by ste sa mali obetovať. Tiež som jedináčik a mam dve dcéry. Neni nič krajšie pozorovať súrodencov ale tak, netúžite po tom a synček tiež nie. Prosím ťa odkiaľ to vieš? Aha bude takí ako vy.
Fakt smutné
@sono2 aký sebecký? 🤦♀️ Keď po tom netúžim, tak je to obeta podľa mňa. Pretože ďalšie dieťa má mat len človek, ktorý po tom dieťatku túži. Ja som chcela jedno dieťa a som šťastná, že ho mám. Nie kezda žena rozmýšľa rovnako. Takže, keď ty si chcela viac, tak maj aj 10 deti. Ja som chcela jedno a som rada, že mi bolo dopriate.
@strelicia mame šťastie na mužov 😍 a áno, nechávali, ale zase na druhej strane na čo budeš spomínať radšej..... Ako sa hráš so svojou dcérkou alebo rozprávaš so susedkou co varila (to bol príklad, neber to doslova 😁)..... Ja radšej dám ten čas môjmu syncekovi. Pekný dnik ti prajem. ❤️
@sono2 ach, tieto reci neni nic krajsie ako surodenci, to milujem. najma v tejto teme. to fakt uz nechcem tuto citat. nechapes ze niektore zeny to boli? a este ked niekto povie ze dat surodenca je to najviac co mozete dietatu dat. takze my co sme nemali stastie na druhe dieta, nedavame dietatu dost. toto je smutne!
@strelicia zareagujem hoci nie som jedinacik. Mam brata o tri roky mladsieho, destsvo si uz poriadne nepamatam, ale boli obdobia, ze sme sa zahrali, mame fotky, ako sme sa poobliekali do siat nasej tety, pamatam si ale aj to, ze sme sa hadali, pivystrajali blbosti, ale uz v detstve sme v istom veku isli kazdy po svojom. Brat mal 3 super kamosov, s ktorymi lietal po vonku, ja som mala par kamosiek, ale nic preborne, som dost velky introvert, takze si naozaj vystacim vela krat sama.
V dospelosti som sla na VS do zahranicia a domov som chodila malinko, ked sme potrebovali, tak sme si s bratom pomohli, prelozit extrakt k diplomke, on mi obcas pomohol s pocitacom, ale nemame vela spolocnych zaujmov.
Teraz obaja mame rodinu a vidame sa fakt malinko, viac sa nevidime ako vidime, hoci je to aj koronou sposobene. Dalsia vec, je ze byvame daleko od seba, obaja mame velke domy a velke pozemky, kazdy chce travit volny cas aj s partnerom a detmi, lebo inak je to kolotoc, do prace, na zahradu, atd.
Bratrancov a sesternice mame bud ovela starsich, ich deti su nasi rovesnici, alebo daslia sesternica byva daleko. Rodicia boli vzdy taki, ze sme na nejake rodinne oslavy moc nechodili, lebo ako sa vravi nebol nikdy cas - dom, zahrada, takze ani so sirsou rodinou nemame nejake extra blizke vztahy.
Ti co do teba rypu, raz toto potom tamto, pozri sa, ake maju realne vztahy ich deti, oni s detmi, jedna vec je to, co oni rozpravaju, druha vec ako realne funguju.

@ckatka zázraky sa dejú... Blahoželám