Život s malými deťmi
Máme dve deti 3r a 7r,väčšinou sa o ne starám sama.Manzel robí cele dni,večer keď dôjde z roboty chvíľu sa im venuje pokiaľ nejdú deti spať.Cez týždeň ráno zanesem deti do škôlky školy,utekám do roboty.Poobede po nej,nakúpiť navariť,niečo upratať,učiť sa s nimi,ísť von na chvíľu a už je večer.V sobotu robím veľké upratovanie,deti mi pomáhajú v rámci možností.Manzel robí vonku na dome.V nedeľu doobeda varím, poobede ideme von niekam alebo sme len doma.Ja som taká unavena už zo všetkého,keď poviem manželovi nech zobere aspoň tú sobotu na dlhšie deti von aby som si oddýchla.Nemoze lebo treba robiť aj na dome.Neviem ako zariadiť čas a povinnosti aby som mala aspoň neaky čas na seba.Vecer deti chodia spať o 21 to som už taká mi že idem spať aj ja.
No kúp aspoň umývačku riadu, sušičku, robotický vysávač, keď je muž lemravy. Trochu to pomôže, ale ja by som toto isto netrpela. Išla by som na wellness cez víkend sama, deti mužovi a nech si to skúsi.
@thereisabear Není kto,ja som volala jeho brata(môjho švagra) no povedal že jemu sa nechce,že on sa narobí dosť v robote.
@janickacrazy So sušičkou nemám dobré skúsenosti.Umyvacku riadu nechcem.Roboticky vysávač plánujem na Vianoce kúpiť.
Za mňa skôr umývačku a sušičku ako robotický vysávač. Vysávať predsa každý deň netreba a omrvinky vieš rýchlejšie prebehnúť tyčovým. Kdežto riady sú denno denne, naložíš myčku a máš spratané.
Tiež si inak myslím, že chlap sa len zašíva. Máme dom a teda neviem si predstaviť čo také tam môže každú sobotu robiť. Upratať nech si uprace jeden víkend poriadne a poriadok nech udržuje.
@autorka
Ale to ze nieco robi "kopa zien" neznamena, ze je to aj spravne.
Domacnost a deti maju mat vzdy na starosti obaja rodicia, a ak jeden z nich nemoze, tak by to mal vykryt napr. objednamim sluzieb upratovacky, nie hodit to na druheho rodica, ktory este chodi aj do prace.
Prepac, ale ja problem vidim aj v sebe - si submisivna, nevazis si seba, podcenujes sa a nech to vyznie akokolvek kruto - skoncila si ako jeho sluzka, upratovacka a opatrovatelka a pritom chodis normalne do prace. Ono sa tomu hovori - VYUZIVANIE
Inak, nehnevaj sa, ale vobec nechapem, co ta napadlo mat s takym muzom druhe dieta.
Rozdiel mate 4 roky medzi detmi, to si musela vidiet, ze nie je schopny sa starat o prve dieta, ze upratovanie v domacnosti mu nic nehovori... zbytocne si sebe skomplikovala zivot.
Muza neriesim je to tlk a sebec co Ti nic nepomoze
Ja varim a upratujem v piatok poobede aj, ked sa mi nechce, aby som v sobotu mala navarene a pokoj.Ziskas jeden den kedy mozes s detmi n iekam vypadnut.Ideal je, ked navarim v piatok na oba dni svieckovu, gulas...operies rano date si obed a uz by ma nikto doma nevidel.Muz sa bud prida, alebo nie nerob zo seba otroka
No moja. Kde začať. Cele zle.
Po prvé: deti su aj jeho nielen tvoje, takže pekne 50:50, fifty - fifty.. žiadne že ty všetko a on NIC
po druhé: voziť do ms/zs ich môže aj on, neviem prečo by si to mala robiť len ty
Po tretie: žiadne že ženská robota je upratovanie.. variť nevie, ok, ani môj nevie. Ale zato vysáva, umýva podlahy, utiera prach a robí doma všetko okrem žehlenia a varenia!
Po štvrté: stále pises že on oddychuje. A TY kedy oddychujes? NIKDY. Takže platí to čo píšem vyššie 50:50, rozumej fifty - fifty
Po piate: s dieťaťom sa môže učiť aj muž, nikde nie je napísané že to musí robiť len žena.
Po šieste: prestaň sa ho zastávať! Začni pozerať aj na seba a nie len na deti a naňho 🙈
Záver: ak o nic z tohto nemáš záujem, o žiadnu zmenu, tak sem ani nepíš...
A ešte dopisem - ako si si ho naučila, tak bohužiaľ máš 🤧 a už to bude len horsie keďže vidím z tvojho písania ze ďalej ho nemienis do ničoho zapojiť 🙉
Načo si zakladala túto diskusiu, keď máš na všetky rady odpoveď ako Jehovista? Nič sa nedá. Ty chodíš do práce, staráš sa o deti, varíš, perieš, upratuješ, nakupuješ a muž sa zašíva na dvore, v pivnici, pri telke len aby sa nemusel venovať deťom? To čo za bordel máte v pivnici, keď ju upratuje celú zimu? Ako sorry, ale fakt sa 3 a 7 ročné deti nezahrajú samé v záhrade? Máme záhradu, stromy, psov, rozostavaný záhradný domček, 2 pivnice, posilovňu ale fakt si neviem predstaviť upratovať pivnicu celú zimu. A to kúrime drevom! Iba oslravedlňuješ neschopnosť svojho muža postarať sa o deti a domácnosť. Aj chlap vie pustiť práčku, vyvešať prádlo, nakúpiť, navariť, povysávať. Nechceš umývačku, sušičku? Tak buď otrok svojej domácnosti, padaj na hubu, pozeraj na muža ako 💩 robí a nesťažuj sa, keď to nechceš zmeniť. Už pri tom prvom dieťati si musela vidieť, že všetko je na tebe a muž nemá o podielaní sa na chode domácnosti a starostlivosti o dieťa žiaden záujem.
No voľakedy pred 7h večerník a išlo sa spať. O 21 je pre nich neskoro a ty nemáš čas pre seba a ten je veľmi dôležitý ak sa nechceš zblázniť. Pouvažuj o tom...🤷
@lalenka33 Máme tu ešte bordel,sme kúpili dom po starých rodičoch a ešte stále je čo upratať.Ani dvor a záhrada není ešte správena na sto percent.Tym pádom deti nemôžu byť vonku bez dozoru sa hrať.Ja len odpovedám na vaše otázky ako to máme doma.Nemyslim si že som otrok svojej domácnosti,upratujem čo treba,zas nemáme to tu také že dá sa jesť aj zo zeme.Kedze upratujem všetko s deťmi tak to není tip top.
Máš za muža neschopného blbca, ktorý sa len vyhovára. Ako to že tebe sa dá s deťmi upratovať a jemu nie?kebyze chce tak s tými deťmi je, vymedzí si na ne nejaký čas popri tom ako vonku ,,stojí a premýšľa”. Prečo on si môže oddychovať a ty nie? Ste partneri, nie si jeho sluzka, ale dobrovoľne si sa ňou stala. Plus ako radia ženy, keď už je on taký neschopný že nevie ani robiť ,,ženské veci” tak nech kúpi mycku sušičku a vysávač. Hádam sa naučí aspoň stlačiť jeden gombík keď bude oddychovať a ty budeš sama s deťmi von.
Môj chlap je bežne sám s troma deťmi a ja si chodím po svojom, od cvičenia, cez kaderníčku, po kamošky. Muž s deťmi kadečo robí, vezme ich do lesa, hrá sa s nimi spoločenské hry, minule som prišla domov večer z obchodu, v dome tma, všade svetlá farebné, ja kukám, že, čo robíte a oni “máme diskotéku”. So staršími sa môj muž učí, keď treba, keď niečo majstruje, syn mu pomáha a nechce sa mi už ďalej vypisovať, lebo je toho ešte kopec …. to ti píšem ako inšpiráciu, čo môže chlap robiť s deťmi. Ďalšia vec, ktorú nechápem … máš 3 a 7 ročné deti, moje mladšie deti majú 3 a 6, ale oni sa furt spolu hrajú 🤷♀️. Ja keď potrebujem niečo robiť aj muž, prídu pišťať, že čo majú robiť, tak buď im dám robotu (upratovať niečo, umývačku vybrať, utrieť prach, pomáhajú pri varení) alebo im poviem, že sú traja a musia sa prebaviť sami. Ja som ich matka, nie animátor. Zatiaľ si vždy poradili. A posledná vec, ktorú nechápem vôbec, prečo nechceš umývačku???? Keď z nejakého divného trucu nechceš umývačku, tak si stoj denne a umývaj riady, ale potom sa nesťažuj, že všetko robíš sama a nemáš čas pre seba. Ja by som tie riady nechala pomaly umývať to 7ročné dieťa, napríklad.
Ked uz si si zavesila na krk takeho tlka, bojuj, no. Pises, ze kazdy den nakupujes, varis, upratujes... naco? Urob si zoznam na cely tyzden, nakup raz, ked navaris, tak viac porcii a smar ich do mraznicky, upratovanie kazdy den je zbytocna otrocina. Na smrtelnej posteli normalny clovek nebilancuje, kolko m stvorcovych naglancil, ale ako si ten zivot paradne uzil. Umyvacka nieee, susicka nieee... Je to v tvojich rukach. Bud budes mrncat, ako sa co neda, alebo urobis zmenu, je to na tebe, na nikom inom.
@yoxinka Tu umývačku,za cca 10 minút umyjem riad ručne.To je sikovno.Deti sa spolu dlho nezahrajú,staršia chodí do prvej,menší jej berie veci,už aj také bolo že zošit jej roztrhal.Alebo bere ceruzky a fixky že chce kresliť.Pri tom aj on má také isté svoje.Este sa tak spolu nezahrajú,skôr menší staršej robí zle.Kadernicke a chodím aj ja,aj s kamoškami sa stretávam ,no berem aj deti so sebou.Manzel dôjde večer o 18 domov a to už sme potom len doma,chystáme sa na spánok.
@elizabet173 Neviem to bolo také samozrejmé od začiatku že ja ako mama sa starám o deti, domácnosť a varenie je tiež na žene.Ked boli deti malé,staral sa aj manžel,aj v noci vstal k nim pár krát.Len potom začalo mu to vadiť že sa nevyspi do roboty,a ja som doma mne to môže byť jedno či vstanem k deťom alebo nie.A tak časom sa zo všetkého vykrucal.Priklad keď varím on je zatiaľ s deťmi,hrajú sa.Ked si idem sadnúť na chvíľu,on ma vidí a hovorí že už si dovarila tak môžeš ma vymeniť aby som išla ja za deťmi a on si oddýchol.
@elizabet173 Čo mám kamarátky a navštevujeme sa,majú to podobné ako ja.Muz celý deň preč v robote a doma robí minimum.Jasne sťažujú sa ale čo majú/máme robiť.Ako to zmeniť?Mám mu vykričať že haló pomôž mi?A čo s tým získam nič.Kamaratka jedná sa stále háda s mužom kvôli tomuto aj hadze po ňom veci od nervov,no nič sa u nich nevyriešilo.Co získa keď bude hystercit, nič,aj tak chlap nepomôže.
No mne teraz stúpol tlak. Ty máš doma jedného lenivého a ignorantského blba (prepáč za úprimnosť). Že neupratuje - no dajme tomu ok, môjho muža tiež radšej k tomu nepúšťam, lebo by to vyzeralo otrasne, ale že sa nemôže postarať o deti, lebo on si potrebuje porobiť, lebo si potrebuje oddýchnuť, lebo na ne treba dávať pozor, lebo, lebo, lebo…? To čo sú za argumenty? Ty si si tie deti spravila sama? To sotva, on je tiež rodič, prečo by si mala mať na krku všetko ty? Môžeme si to zosumarizivať:
Povinnosti tvojho muža:
1) Práca na plný úväzok
2) Práca v záhrade
Tvoje povinnosti:
1) Práca na plný úväzok
2) Upratovanie
3) Varenie
4) Staroslitvosť o deti (program, hranie sa, učenie sa s nimi - tipla by som si, že PN a OČR si čerpáš tiež len ty, lebo veď pán tvorstva nebude doma s deťmi)
Ty si zo seba dobrovoľne urobila otroka pre svojho muža a deti. Nechce sa mi veriť, že tvoj muž ti pomáhal už s prvým dieťaťom, keď bolo bábätko a ty si mala čas na seba. Osobne neznášam tú frázu, ale teraz ju použijem - ako si si zariadila, tak máš. Pri takom chlapovi by som druhé dieťa nechcela ani za nič.
PS: Sušička aj umývačka sú asi najlepšie spotrebiče v domácnosti, ktoré vedia ušetriť ohromné množstvo času. 10 minút sem, 10 minút tam a máš z toho minimálne hodinu, ktorú vieš využiť úplne inak. Ty ale hľadáš len výhovorky. Veľa šťastia pri takom nastavení.
PS2: Pamätám si tvoju prvú tému a nič sa nezmenilo. Táto je o tom istom - nechcem, nedá sa, nemôžem. Nie som si istá, či zakladanie tém na MK ti v tomto pomôže.
Jezis Mária keď toto citam dakujem sama sebe za muža, ktorého som si našla. Ved preňho je radosť byt s deťmi. Vôbec nie ako tvoj že aha už si dovarila tak ma vymeň. To kde si vyhrabala takého ani neviem ako by som ho opísala.a nerozumiem moji su dva roky po sebe a čo si pamätám vždy sa pekne hrali. Ale no ako si si zariadila tak máš.
Si mala hneď napísať, že ste sa všetky s kamoškami ocitli v 19. storočí a píšeš odtiaľ. Ja toto myslenie, že žena má sedieť doma na riti a starať sa o deti a na nič iné nemôže ani pomyslieť, raz nepochopím. A fest pochybujem, že umyješ riad za 10minút. Akože z celého dňa? Ja keby umývam ručne, tak buď umývam po každom jedle, ok to by bolo 10minút alebo večer hodinu. By ma z toho švihlo.
@yoxinka Neumyvam po každom jedle,až keď máme plný drez špinavých riadov.Cca 2 krát denne,keď sme není doma cez týždeň tak raz večer 10 minút.To je nič, kvôli tomu nemusím hneď umývačku kupovať.A ani nemám kam to dať,mám malú kuchyňu.

A nemáte možnosť niekoho z rodiny/kamarátov zavolať na sobotu/víkend aby pomohli manželovi s dvorom? Aspoň ho dať do stavu, aby tam deti mohli byť?