Zmena po narodení dieťaťa
Ahojte, len taká obyc diskusia. Som bezdetna a mám tri bližšie kamošky čo majú dieťa. Odkedy porodili, tak skončili nejaké debaty, ktoré sme viedli pred tým ako sa stali mamami. Teraz každý deň milión fotiek malých bábätiek a všetko čo zje, kolko spi, že má nový zub. Chápem že sa tešia, ale teda je to veľmi jednostranne. Myslite že väčšina žien je takáto? 😀 že odkedy porodia už len deti deti a deti.
Mám 10mesačné dieťa, prvé a asi aj bude jediné… Poviem ti za seba - minimálne prvý rok a hlavne podľa mňa pri prvom dieťati je to fakt tá hlavná téma 😁. Človek rozoberá to, čo ho najviac zamestnáva a ono je to hotová veda, nielen udržať dieťa nažive, ale aby priberalo ako má, hýbalo sa ako má, aby fungovalo vylučovanie, všetky tie vývojové míľniky a tak…tak sa človek veľmi teší, keď sa mu niečo z toho podarí 😁. A aj keď si o sebe myslím, že som vcelku racionálna osoba, mám asi milión fotiek a videí malej a teším sa z každej drobnosti…ono ti to nedá inak 🙈.
Tebe to teraz pride hlupe ale ked raz budes mat svoje vlastne dieta,uvidis,ze bude pre teba stredobod vesmiru,aspon teda prve mesiace.my sme mali s dcerou zaciatky velmi tazke,vela sme nachodili po lekaroch,riesili travenie,bolave brusko,x krat v nemocnici,nespali sme poriadne a nezili pokym sa jej zdravie nezlepsilo.prvy rok bol mega tazky a tiez sme o nicom inom nerozpravali...teraz ma dcera 3 roky,je zdrava🙏 a ja konecne mozem vybehnut von s kamaratkami alebo na nakupy,ale urcite neriesim s nimi,kde sme sa ozrali cez vikend,alebo kto s kym kedy 🤷♀️ proste bezne veci zo zivota,aj deti,pracu..
Kým bol syn maličký, bola som zúfalá z otázky, čo mám nové. Lebo nič. Celý deň si s dieťaťom a reálne ničím iným nezijes. Riešiš zúbky, bruško, kakanie a spinkanie. Ak tvoj muž nemá super pracovnú dobu, alebo nemáš mega ochotnú rodinu, na nič iné nemáš čas, nič iné neprezivas. Ak chces ostať aspoň trošku v kontakte, proste píšeš o dieťati.
uplne suhlasim s prispevkami vyssie - skratka tym clovek zije a aj nechtiac sa stale bavis o tom dietati, ono ani velmi nie je o com, ked 24 hodin denne riesis dieta, hlavne do roka 🤷♀️ a highlight dna je, ze spalo lepsie alebo sa vykakalo alebo zjedlo prikrm 🙂 ja sa snazim pytat aj na ine temy, ked sa s niekym stretnem ale pravdu ti poviem, ze ja sama som sa pozastavila nad tym, ze ked napr. idem pozriet kolegov do prace aj oni so mnou zacnu temy iba o detoch 🙈 a ja by som sa rada bavila aj o inom
To ani neni o radosti, ale ja napriklad fakt nemam moc o com rozpravat😀ved furt som len doma, muz v robote, ked niekam idem, tak idem s deckom. A este do toho ta korona, cize fakt len cele dni kukam, ako kaka, slinta, ako sa mu zuby deru…😀😀
Vies co...aj ja sa rada vyrozpravam o detoch. Mam 3 ale som aj za ine temy. Len medzi mamkami to skoci vacsinou pri detoch alebo manzeloch. :D
vies, poviem ti to takto, v podobnom zneni ako ostatne prispevky, mame starsiu dceru, ktora sa uz vie zabavit sama, chodila som do prace, nejake to studium pre zvysenie kvalifikacie, mala som svoje zaujmy.... zrazu som otehotnela, prisiel covid, zostala som doma, narodil sa maly, prve mesiace boli fakt narocne, ked prespal v noci dve hodiny, alebo ma zobudil za noc len styrikrat som bola stastna, ked prisiel manzel z roboty a spytal sa ako bolo, tak naozaj som mu povedala iba "kakal, papal, buval"..... a uvedomila som si ze zrazu naozaj nemam o com inom hovorit, stratila som kontakt s vonkajsim svetom, nemala cas na zaluby a nic ine okrem domacnosti a bola stastna ak maly prespal hodinu cez obed aby som sa mohla najest. takze rada by som hovorila o niecom inom, ale nemala som o com.
My máme cez messenger skupinu, sme 3 baby,kamošky, bývalé kolegyne,čo si píšeme. Prvá som odišla na materskú ja,po polroku ďalšia a posledná je zatiaľ bezdetna. Keď som ostala doma tak baby chceli každý deň fotku nášho fešáka 🙃 doslova ju žiadali. Ale vždy sme preberali aj iné veci,co sa deje v práci a tak,aby sme vždy mali prehľad. Teraz práve fotky už málokedy posielame, riešime bežné problémy ,radíme si.
No nie každá žena je taká, ale veľa áno. Ja mám jednu kamošku bezdetnu a tým pádom som tak trochu nútená baviť sa aj o iných veciach ako deti. Som zato rada, že naše priateľstvo pretrvalo, lebo v okolí mám ženy, ktoré sa prestali kamosit kvôli tomu, že jedna má deti, druhá nie a trvá to už dlhé roky.
Ja si zase myslím, že aj ženy matky môžu mať so svojími bezdetnými kamoškami inú debatu ako o deťoch. Ja sa vždy veľmi poteším, keď stretnem bezdetné kamošky a môžem viesť aj inú debatu ako len o deťoch a veciach okolo nich. Napr. počas druhého tehotenstva som si každý týždeň kupovala Trend. Chcela som byť v obraze. U nás sa nepočúva Paci Pac, Spievankovo a pod.
Keď si teraz uvedomím, mám viac priateľov oteckov na materskej ako maminy na materskej. Tú mám len jednu. Oteckov oveľa viac a nebavíme sa o kakaní, plienkach, či už chodí a pod.
Vieš po narodeni dieťaťa žena matka objavi novu lasku a nove krasne aj menej krasne pocity a ma potrebu otom rozpravať.Je to bežne,ale ako dieťa rastie a uz je samostatne zase sa to dostava na bežnu uroveň😊
My sme na messengeri v skupine 4 kamošky, bývalé spolužiačky, kamarátky od škôlky. Tri máme deti, štvrtá nie. Sem tam padne reč o deťoch ale 90% komunikácie o deťoch nie je. Ja som už v robote ešte keď som bola bezdetná mala nervy na ženy, ktoré nevedeli rozprávať o ničom inom, len o deťoch. To proste ľudí nezaujíma. Ani rodinu som nezahlcovala informáciami a fotkami.
Mám dvojičky a i keď nejakým otázkam a debatám o nich sa úplne nevyhnem (lebo predsa len dvojičky nemá každá druhá)...tak vyslovene sa chcem baviť s ľuďmi okrem manžela o NEdetských témach. Kvôli tomuto sa ani nedávam do partie s ďalšími mamičkami, lebo to by skončilo pri kakaní a cikaní...
😄 a o čom inom majú rozprávať? Veď okolo neho skáču celý deň 😄😄😄. Ja osobne som skôr počúvač ako rozprávač, takže moja bezdetná kamoška si pochvaľuje, že napriek deťom sa so mnou aj naďalej dá
v pohode rozprávať 😄. Ja ju vypočujem s jej problémami v robote, s frajerom, s tým kde s kým bola, atď, ale čo môžem ja na to nadviazať? Akurát muža trošku poohováram 😄🤷 Tak jednoducho rozoberáme jej život 😁.
Ja mam dve deti,kamoska má dve deti a tie mladsie mame rovnako staré cca a veru už nie sme v kontakte skoro vôbec… ja sa s dospelými chcem rozpravat aj o iných veciach ako o detoch lebo deti mam “dost” s rodinou keď sa má pýtajú nie že ako sa mam ja ale čo decká… takze ja som možno tiež jedna z tých výnimiek čo aj keď má deti,rada si vypočuje a porozpráva sa o niečom inom ako o jedeni,kakani a spani a plazeni a chodení a papulovani a upratovaní 😃🤷♀️Mna vyslovene unavuje vkuse rieist len deti a veľmi rada vytiahnem raz za cas paty z domu a zdrhaaaam čo mi sily stačia😃a pritom fakt moje deti milujem a sú pre mna vsetkym ale ešte stále sa považujem aj za samostatnú osobu a časť tej Ivany je vo mne stále,ktorá tam bola pred detmi🤷♀️😃
Veľmi záleží aké veľké je to dieťa a akú majú pomoc okolia (muž, starý rodičia...), Ja si nahovaram že som ostala normálna, dosť skoro som sa vrátila čiastočne do práce a aj voľnočasové aktivity nejaké mimo deti mám. Ale ak sa žena stará 24/7 sama o bábo, je logické že na iné neostáva čas.

Väčšinou áno🙂veď tým žijú 24 h denne nebude Ti písať, že kde majú dobrý drink.Ono to potom opadne trocha teraz sú na vlne hormónov je to normálne.