icon

Zmení sa vzťah s rodičmi po pôrode?

28. júl 2024

Keď som čakala syna ktorý ma teraz 14 mesiacov tak jasné ze dokonale predstavy aka budeme rodinka ako sa babka s dedkom budu hrať atď.
Ale čím ďalej sa mi zhorsuje vzťah s rodicmi. Vzdy ked pridu na navstevu tak su to len vselijake komentáre posmešne a vselijake narážky a podobne. Nerešpektujú keď mi niečo vyslovene vadi a majú z toho len srandu. Ked prídu citim sa skôr ako taká opatrovateľka, ktorá nemá v tom momente zavádzať.
Niektoré veci su sice drobnosti ale stále viac sa to nabaluje takže uz stačí aj nejaky komentár ze nieco uvarím inak ako su zvyknuti a ja uz mam nornalne takú gucu v krku že zas som nieco nespravila podľa ich gusta.
Napriklad otca som uz viac krat rázne poziadala aby prestal syna stale natriasat, pretacat dole hlavou a podobne lebo to fakt neznasam ked s nim trase, 9 z 10 je to ešte aj vzdy ked je najedený, viackrát som mu syna vzala z rúk nech to proste nerobí ale aj tak to nabudúce zopakuje.
Také reči ze synovi hovoria pod ku nam mi ti uvaríme lepšie, podme von mama je nudná, alebo že koho ľúbiš viac dedka alebo mamu? Co s tým ked tomu syn bude rozumieť? Rozhodne nechcem aby ma pred dieťaťom takto zhadzovali ale neviwm uz akym jazykom im povedat ze mi to vadí. Viac krat som to povedala mame ale nič sa nezmenilo.
Väčšinou to otočí na styl ze aj mna vychovali a ze som tu, ale neviem kto im povedal ze to spravili dobre lebo teda ja som bola vzdy z kamaratiek s najprisnejsimi pravidlami, zakazmi, vzdy bolo treba nosiť samé 1, skôr su pre mna vzor že aky vztah so synom mat nechcem. Vacsinu casu som sa citila ze nie som na nic dosť dobrá a ze k nejakým uspechom ma skôr hnalo to ze im dokážem ze som šikovná a aj tak to vzdy skonculo nejakým ponizovanim.

Strana
z2
autor
28. júl 2024

Normalne sa dostavam do stavov ze im uz niekedy ani nezdvihnem telefon lebo viem ze chcú prísť na návštevu ale veľa krát pridu ze len zrazu klopú na dvere.
Co by ste mi poradili? Máte to niekto podobné?
A ďakujem za prečítanie.

beata_k
28. júl 2024

Poradila by som ti, ze to velmi prezivas...

autor
28. júl 2024

@beata_k a z čoho si to prosím ta usúdila? Tiež ta vychovali ze je normalne vlastnému dieťaťu podryvat sebavedomie takže to berieš za prirodzené??

lenkakravcova
28. júl 2024

Synovi to nadhadzovanie vadí, alebo len tebe?
Lebo naši sa nadhadzuju radi.
Tá otázka koho má radšej je dosť bežná, a väčšina ľudí ju berie s vtipom. Možno by si mala prestať brať všetko tak vážne. Mne to príde ako opis bežných situácii so starými rodičmi (iná generácia), ktorí sa snažia vtipkovať.

mabenn
28. júl 2024

ano, zmenil sa mi po narodeni syna vztah s rodicmi - otvorilo mi to oci a po roku od narodenia syna som ich odsekla a nebavim sa s nimi...je to to najlepsie, co som mohla pre ochranu mojej rodiny urobit

beata_k
28. júl 2024

Si strasne uzkostliva. Z tvojho prispevku to priam krici. Napr. to natriasanie. Verim tomu, ze dieta sa pri tom zabava. To len ty mas problem.
Tie kecy koho mas radsej. Normalne kecy. Kazdy to zazil a nik pri tom nema pocit podryvania autority.

lenkakravcova
28. júl 2024

Asi radšej skoc za psychológom, lebo keby si mala normálne sebavedomie, len by si nad tým mala rukou (v ich generácií je to bežné a nezmeniš to, majú už svoj vek, považujú to za vtip). Psychológ ti pomôže sa s tými pocitmi vysporiadať a vysvetlí tí čo a ako nebrať vážne.

viestta
28. júl 2024

Privelmi to prezivas. Ked vychovali teba, tak nieco predsa len zvladli aj so svojimi "krepymi" hlavami. Ci?
A ano, babka lepsie navari a s babkou a dedkom je vacsia zabava ako s rodicmi. Babka a dedko su na rozmaznavanie, rodicia na starostlivost a vychovu.
A nie, tebe nikto nemusi podryvat sebavedomie. Ty to zvladas bravurne samoobsluzne, pretoze ak by si bola nad vecou, ziadne sebevedomie by ti nikto nepodryl aj keby sa velmi snazil.

mabenn
28. júl 2024

este ti poradim - ignoruj komentare, ktore ta budu spochybnovat, lebo tie zeny, ak to neprezili, tak nevedia, o com to je...daj na svoju intuiciu a pocity matky

andrejkap123
28. júl 2024

Ja som po precitani zhrozena a urcite nemam z toho pocit ze robis z komara somara. Mne by to extremne vadilo tiez toto zhadzovanie a posmesky… ked maly zaspi, nebude pri vas tak si vazne posad s vetou ze idete sa vazne rozpravat lebo nejake veci ti vadia a ak ta nebudu respektovat ako matku svojho dietata tak budes riesit co dalej. Ocividne ta beru ako obycajne decko stale. A to je problem generacie nasich rodicov. Nerespektuju nasu vychovu, to co sme sa naucili za cely svoj zivot, to akí sme atd…
Ja rodim o chvilu ale mam 5 rocneho psa a jedna babka pride a krmi ho kolacmi!! Poviem jej vyslovene ze moj pes má kvalitnu psiu stravu a nepotrebuje jest koláče a s vysmechom odlamuje kusok kolaca pocas toho ako to hovorim a dala mojmu psovi zas. Potom sa cuduju ze sa snimi nebudeme bavit a dieta nedostanú na “strazenie” nikdy.

autor
28. júl 2024

@lenkakravcova
@beata_k
Stačí keď napíšem ze mu raz pritom buchol hlavu o strop??

andrejkap123
28. júl 2024

A dodam ze som zhrozena z komentarov. Preco by sme si my mali nechat sa ponizovat rodicmi? A starsou generaciou?

beata_k
28. júl 2024

A chcel to urobit, ci len nahodou sa mu podarilo? Lebo aj ja som detom obuchala hlavu o auto ked som ich pchala do autosedacky a ver tomu, ze ich lubim a nechcela som. Ako pisem, si uzkostliva a precitlivena. Nech urobia cokolvek, aj tak to bude zle. Nemam pravdu?

earlgrey
28. júl 2024

Možno sa ti teraz vynárajú spomienky na svoje detstvo a prežívaš to dvojnásobne. Čo vlastne neospravedlňuje to, že ťa nerešpektujú ako dospelú osobu, ich dcéru a dokonca už aj matku.

autor
28. júl 2024

@viestta vychovali? Zjapali na mna ze som hovno keď som raz mala 2 z chemie na gymnáziu? To je výchova?
Moja mama varit teda nevie, chodila som sa stravovat k babke, otec vari len ťažké jedla na žalúdok a vysmazané. Vsetko v kuchyni som sa naučila sama.
A teda sorry ale ja ako mama som neni len na výchovu, som aj na zabavu a rozmaznavanie, presne toto je to co nechcem... Aby mna dieta videlo ako nudnu mater ktorá dava len rozkazy a príkazy.

viestta
28. júl 2024

Joj ale si vztahovacna. Ale v poriadku, rob ako myslis.

andrejkap123
28. júl 2024

A zienky to vam pride normalne ze hovoria vnukovi ze my ti uvarime lepsie ako mama? 😅 ved to je ponizovanie priamo pred synom!!! Potom sa bude syn rovnako spravat k mame. Deti extremne zrkadlia. To vam pride ok?

luliu
28. júl 2024

@beata_k trošku rozdiel buchnúť dieťa hlavu keď ho dávaš do autosedačky a buchnúť mu ju pri vyhadzovani o strop

autor
28. júl 2024

Vlastne 9 z 10 ľudí tu schvaluje ze ked k vam pridu rodicia tak vlastne maju pravo na to vas urazat a ponižovat a mat LEN posmešne komentáre.
Wau.
No snáď sa aspon buducej generacii dopraje vhodnejšia výchova ako tu mali niektori z vás.

beataxxx
28. júl 2024

Asi treba trosku ubrat na obidvoch stranach…..rodicia by mali respektovat Tvoje namietky a Ty by si mala byt menej uzkostliva, moj muz ma vzdy srandu z toho, ze vnucky vyklada na vysoke skrine a stromy a podobne, oni vrestia, on ide akoze prec od nich, samozrejme vrestim zase ja na neho, ale deti maju z toho srandu a miluju to…tiez ich vsetci vyhadzuju a chytaju, to je asi vsade rovnake….moja dcera ma tri deti a je vdacna za kazdu minutu, co sa detom venujeme- co je skoro kazdy den a sme tomu vsetci radi🙂🙂🙂

beata_k
28. júl 2024

@luliu Aj moj muz buchol dieta o strop. Chcel? Nie. Mam sa z nim rozviest? Podla MK ano...

mimixxxx
28. júl 2024

50 + začína demencia + mnohí sú zadubeni celý život + vyrastali v inej dobe. Ale netreba to zlahcovat. Autorita rodiča sa nepodryva a keď ide o zdravie, tiež treba zakrocit. Keď starí ľudia záklonia hlavu, môžu mať nedokrvený mozog, zatmie sa im pre očami a spadnú aj s dieťaťom. S malým bábätkom sa triasť nemá lebo sa mu môžu jemne cievy potrhat. A 1.5 ročne dieťa už je akože veľké že sa s ním môže triasť jedna radosť?

cyberk
28. júl 2024

Tiez mi to nepride normalne, ked rodicom povies, aby nieco nerobili a oni sa pri tom este debilne smeju a pokracuju... obmedz kontakt s nimi, a ak ti este ako protiargument povedia, ze toto robili aj s tebou a si tu, tak im povedz presne to co si povedala na konci tvojho prispevku, ze taky vztah - rodic, ktory podkopava furt dietatu zivot by si nechcela mat atd. :/

beata_k
28. júl 2024

Zaujimave, ze ta najhorsia spina sa zacne vytahovat az ked ludia nie su zhrozeni z tvojich rodicov hned v uvode...

lenkakravcova
28. júl 2024

Treba rozlišovať. Keď nevedia s dieťaťom narábať, tak im ho nedávaj. Mne deti ani starí rodičia ani oni ľudia keď sa s nimi hrajú, neobuchavaju o strop keď ich nadhadzuju.

Vieš čo, tie veci si mala napísať hneď. Na začiatku si to napísala tak ako keby si bola len citlivka od pôrodu z hormónov a nezvládala to emocionálne.

Tak či tak, zajdi za psychológom. Vysvetlí tí ako si máš určiť hranice a v ktorých veciach a ako byť asertivna.

earlgrey
28. júl 2024

Ako som písala, nesieš si toto nastavenie už z detstva a teraz sa to len a len prehĺbuje, pretože pokiaľ si nemala dieťa a bola dospelá, možno si to v svojej hlave dala do úzadia a keďže teraz máš dieťa, vynára sa ti všetko to, čo rodičia robili tebe a nechceš, aby to robili aj tvojmu dieťaťu. Je to pochopiteľné. Ale tu pomôže len vážny rozhovor a zminimalizovanie konatktu, pokiaľ si neuvedomia, ako sa cítiš a pokiaľ ťa nezačnú rešpektovať.

autor
28. júl 2024

@earlgrey áno toto si napisala uplne presne, aj tento príspevok som mala napísať viac bez servítky mozno by si niektorí neurobili nazor ze ja som citlivka ale by si fakt povedali ze ta mala rodičov debilov, ktorí ju psychicky nicili.
A presne až ked sa tu niektoré komentáre objavili tak mi zrazu napadlo tolko situácii ktoré som sem mohla radšej napísať , ale to je nadlho nemala som čakať ze z jedneho prispevku bude mat niekto pre mna pochopenie, to sa asi nedá.

staromodna
Autor odpoveď zmazal
misicka31
28. júl 2024

A čo tak im to všetko povedat do očí?urazia sa,aspoň bude pokoj....vyžalovaním tu,si neuľavíte...

maryetta
28. júl 2024

Pri prvom som to i ja viac prezivala. Ale zase… aj ked ich mam styroch teraz. Ked mam svoj rezim. Predstavy a system tak chcem aby to bolo dodrzane. Niecze ja zakazem a za chrbtom budu podkopavat autoritu.
Ale zas niektore veci moc prezivas. A zase niekedy okej. Ved povedz aj 10x ze toto a toto sa ti nepaci….
A hlavne sa vzdy ozvi lebo ved oni si mozno myslia ze ticto nevadi alebo ze si zmenila nazor… nie nezmenila. A kludne si aj buchni po stole ze ano myslis to vazne.

Strana
z2