Zmenilo vám materstvo radikálne život?
Je to naozaj pravda, že svet sa už potom točí okolo dietata? Naozaj ako matka nemáte čas na seba, na svoje záluby, na kozmetiku atd? Naozaj sa v noci nevyspite?
Naozaj je stav po porode niekolko týzdnov bolestivy, že si niekto ani sadnut nemože? Aké máte s týmto všetkým skusenosti?
Ano, je to pravda !
U mna rozhodne, ked som sa prvé dni stihla ospchovat, nebodaj aj vlasy zmyt bol to fajn den. Ale je to začiatok, postupne nájdeš logistiku a tvoj život bude taký ako chceš. Nie som žiadna super matka, ktorá všetko stíha, dokáže. Som úplne priemerná žena. Nechcem ta strašit , ale ani balamutit rečami ako je všetko fajn, super a život sa prakticky nezmenil, len doma mám babatko, ktoré možem obliekat do super rozkošných vecičiek a mám sa čím pýšit na facebooku. Je to tažké a náročné v začiatkoch. U niekoho menej, u niekoho viac a dlhšie. Nie nadarmo práve kvoli materstvu ženám v rôznych kulturach a časoch dostáva ucty a obdivu, uznanie. Matersvo je svojím sposobom obeta. Ale ked to človek popisuje nezainteresovaným má pocit súcitu, lenže tá volba mat dieta bola správa. Nikdy by som ju nelutovala. Život sa zmenil, podstatne, ale je pre mna aký si hodnotnejší, plnší...krajší 🙂
No, tie prvé týždne boli perné, ale postupne sme si našli rytmus a bolo to fajn a dodnes je. Viem si nájsť čas na všetko, kozmetika, manikúra, kaderníča. 😉 Malá je už moja parťáčka a neviem si svj život bez nej predstaviť. Áno, zmenil sa mi život, ale k lepšiemu... Mám svoj pokladík a nemenila by som. 😉
@liz_lemon co rozumies pod pojom von s manzelom? Pretoze ja s mojim muzom von chodim, chodime na prechadzky, plavat, na navstevy.... atd. Starsie ditko uz ma svoj program, takze zvycajne chodi s nami len to mladsie. Vobec mi rpi tom nevadi a necitim sa nim obmedzovana. Ak myslis ist si niekam vecer sadnut ci zurovat, tak to sme nechodili ani predtym kym sme deti nemali, tento druh zabavy nam nic nehovori. Ked sme sli na nejaky koncert (nie v nocnych hodinach), tak s mladsim synom bola starsia dcera. Je na svoj vek velmi zodpovedna, vie nakrmit, prebalit, okupat, proste vsetko, lebo odmalicka som ju do tychto cinnosti zahrnovala. Ako 5 rocna dokazala zavolat starej mame zachranku, ked s nou bola sama a stara mama odpadla. Takze ani v tomto smere sa nebojim, ze by nevedela co robit keby nieco. Svojej dcere verim viac ako cudzej opatrovatelke. Osobne, som proti, aby mladi vyuzivali starych rodicov na to, ze sa chcu ist bavit von. Nepoviem, ak treba ist k lekarovi alebo do prace a pod. a stari rodicia su vitalni a ochotni ok. Ale aby som sla na chatu, zurku, sadnut si do restiky a deti niekomu zavesim, toto mi je proti srsti.
dítě a mateřství vám život změní a to zančně - uiž se nedíváte jen na sebe a coc chete vy, ale už tu mite odpovědnost za někoho dalšího....už si prostě nejdete lehnout jak chcete a kdy chcete, ale kdy to jde...na začátku je to náročnější, ale časem se to upraví, nicméně už na dítě berete ohled vždy ve svém životě - at jdete nakoupit nebo máte práci nebo chcete jít spát a nebo chcete na dovolenou....i proto si myslím, že by si rodiče měli rozmyslet, kdy si mimi pořídí....já bych to ani nepopsala jako obět, jen další část nebo etapa života....pokud vám jednou za čas někdo pohlídá, ok, ale stejne vůbec na začátku mimi potřebuje mámu a tátu...a potřebuje vás stále....až mu budou víc, budou spát u kamarádek a babiček - občas, ale VY jste rodiče a VY se musíte starat a vychovávat....na druhou stranu zase když chcete, najdete si na sebe s manželem čas...večer uložíte a klidně si sednete k vínku - dvojce...a my třeba s malou grilujeme v léte i do 22h a nechali jsme ji s náma a pak šla spát a my si ještě poseděli....ono vše se dá, ale musí se snažit oba - proto doporučuji hodně dobře rozmyslet s kým si mimi pořídíte, protože s někým, kdo lítá po diskotékách, hospodách atd....to budete mít sakra těžké....ono je něco jiného,když jde manžel jednou za čas s kámošem se odreagovat na pivo a nebo když někde musí být každý týden....a navíc, taky se změníte vy, budete unavený, nevyspalý třeba, nebudete mít po porodu postavu, kterou by jste třeba chtěly....
ale přesto všechno je mateřství a děti to nejkrásnější....obrátí vám to život, ale proto tady na tom světe jsme....já rozhodně nelituji, naopak jsme štastná, že děti máme....a jsem ráda,že jsme měla první až ve 27mi a že jsme nic neuspěchala....člověk musí být vnitřně přesvedčen, že ted chce...že si diskotek a zábav a mejdanů užil už dost...a že má partnera, o kterého se může opřít a už ho trochu zná...(ne třeba jen 1rok)...a hlavně musí chtít oba.....
takže stručně - ano změní a pokud máte vhodného partnera a pokud již sama chcete, byť je to někdy hodně náročné, je to i nepopsatelně krásné....
No mne sa veru zmenilo všetko... Moje dieťatko bolo vytúžené, tehotenstvo pri konci som niesla dosť ťažko, pribrala som 23 kg, pôrod bol ťažký, malého museli ťahať vakuom, šitá som bola zvnútra aj zvonku, šila pol hodiny, mlieko nabehlo až na 5 deň, dovtedy mi malý plakal nonstop od hladu, prišli sme domov a hned prvý večer malý dostal takú koliku, že som myslela že je to jeho aj môj koniec, tieto koliky trvali denne 3,5 mesiaca, krvácala som non-stop silno vyše dvoch mesiacov, nesadla som si asi rovnako dlhý čas, laktačná kríza v 3-ťom mesiaci - zasa 3 dni revy od hladu, vyspala som sa prvý krát po 20-tich mesiacoch, kedy nastal zlom a malý sa prestal vnoci budiť, dovtedy min. 3x hore noc čo noc, strážiť mi nemá kto, na kávu môžem ísť iba tak, že malý lieta okolo stola a po celej reštike a ja po nom a potom si tú studenú kávu pri odchode vypijem a unudená kamoška už dávno odišla... atď atď... ale na všetko toto "trápenie" zabúdam v okamžiku, ako môj krásny milovaný synček povie tým svojím anjelským hláskom "MAMA"...🙂) Je to najkrajších 20 mesiacov v mojom živote🙂 neexistuje nič krajšie...
@liz_lemon moje druhe dieta ma 10 mesiacov, takze medzi tvojim a mojim nie je az taky rozdiel. A tiez mal pred zhruba pol rokom 3,5 mesiaca, takze je to to iste. Nechapem v com je to ine..... Navyse mat pubertiacku da tiez zabrat 😀 Ja nevidim nic zle na tom, ist s dietatom nakupovat. Uz davno su prec casy ked matka musela kocik s dietatom nechat pred obchodom, takze ani v nakupovani nevidim problem, dieta je mojou sucastou. Na vecere nechodime, moja intolerancia mi nedovoli zjest nic, co si nepripravim sama 😀 Navyse, ani ma tato cinnost nikdy nelakala. Vies, spoliehat sa na rodicov je velmi velmi jednoduche 😉
@kraskaaa Pre mna sa zmenili priority, takze ano zmenil sa aj zivot. A co sa tyka tej bolesti, nevyspatia a pod., nic nie je take hrozne ako sa zda, ako citas, ako pocuvas ..., ked mas zdrave dieta, vsetko je malina 😉 A nezabudaj, ze dieta je malicke len chvilu, doslova rastie pred ocami a co chvila sa vsetko opat zmeni ... 🙂
@kraskaaa my sice skriatka este len cakame, ale budeme robit vsetko preto, aby sa v nasej rodine nic nemenilo. samozrejme, ze mu dame vsetko, co treba a k tomu vsetku lasku sveta, ale v zaujme nasej zabehnutej pohody bude skriatok sucastou nas, nie my sucastou jeho 🙂
ale samozrejme uvidime, ako to nakoniec dopadne.
@cecil36 mne sa nezda vhodne tahat male babo (aspon to moje) do obchodu, kde je plno ludi, klimatizacia...ked vidim tie malicke deti v autosedackach, je mi ich luto, ale viem, ze rodicia zrejme nemali na vyber
preco by som sa nespolahla, ked mozem? ked bude moj syn vacsi, budem ho brat s nami, ale teraz na to nevidim ziadny dovod
babky sa tesia, ze s nim mozu byt, ja sa tesim, ze na chvilku vypadnem zo stereotypu
nemusim sa hrat na matku roka, co vsetko zvlada sama bez pomoci, a to mam este partnera, ktory ked pride z prace, okamzite prebera starost o dieta, pripadne uvari veceru
netreba to dramaticky prezivat "materstvo a ucta" je mi z toho tak trosku smiesno. Proste sa dieta narodi a je tu a treba sa on postarat.niekto ma dieta zlostne a preziva kazdodenny boj niekto ma slniecko a ma veget. Ja som druhy pripad. mala je vysmiata jak leco, zahra sa sama, ze sa koji som si zvykla, robim prakticky od 1tyzdna( ucto), ano je to o tom ako si to clovek zariadi, niekto pisal ze ist kuput chleba je boj? ako nic v zlom ale take zeny aj bez dietata boli nemozne nie ze este s nim ( mam v rodine, u svagriny vecne nasackovana jej mama aj svokra lebo co si ona pocne s 2detmi, 38r zena OMG) takze netreba sa starsit dopredu, treba dokladne zvazit otca a podmienky.
A tiez svoj postoj k zivotu, dieta nemusi byt vystajlovane ked idete kupit 3 rozky, kadernicka, kozmeticka, do 2m tazsie najme ked mate kojenca co pyta jest kazdu hodinu ale neskor sa da, a tiez nechapem zeny ktore obracaju svoj zivot naruby a ziju len pre dieta. Dieta sa narodi, a snazime sa ho vclenit do nasho zivota ( samozrejme su potrebne kompromisy), nevravim ze s novorodencom pojdem na Krivan ale v m sme zacali cestovat po slovensku. Ked som bola v obchode pred krstom svokra hotova, co to robime ( zijem vo velkomeste 🙂 nie na lazoch ) ... staci zapojit zdravy rozum, chladnu hlavu a nohy v teple.
A este k porodu, niekoho boli, niekoho nie, sitie umrtvia a ak si aj tyzden nesadnes co nie je pravidlo tak budes mat insie starosti a potom je to pohoda.
No mne sa zmenil o 180°C... nestiham asi ani na wc pri malej ako bolo napisane v prvom clanku. Po porode som sice nemala problem si sadnut, ja som mala problem nevykrvacat, vdaka kvalitnej praci... + k tomu pridruzenych kopec zdrav.komplikacii. Ale zase, mala mi spala celu noc... zo zaciatku sa krmila tak o 11tej a potom az rano.. ale rychlo ju to preslo🙂
Neviem co je to kadernik, kozmeticka, telocvicna... proste nemam babku, dedka, manzela co by na to aby sa venovali 2 hodiny malej, mali cas. Ked mala zaspi, okrem domacnosti, musim stihnut kopec prace (ved v porodnici som tiez na druhy den riesila danove priznania) Ale je okolo mna kopec mamiciek co si matersku uzivaju, zalezi to na tom, co vsetko ma mamicka na pleciach a kto z rodiny pomoze. Viem, ze pri dalsom dietati (keby sa mi v takomto stave nebodaj postastilo), uz by som si to zariadila uplne inak.
idem po otázkach. áno je to pravda že sa môj svet točí okolo dieťaťa. nie že nemám čas na svoje záluby,ja som si vytvorila ešte aj nové zaluby pri dieťatku 😉 ktoré s ním ale nemajú vela spoločného. V noci sa vyspím ukážkovo a ked nie tak určite nie kvôli dieťaťu. ale to nebolo pravidlo. prvé týždne som chodila ako mátoha,potom bol klud a potom od pol roka som mala celé noci nekludné plné plaču a nervov. v roku akoby uťalo. a čo sa bolestí týka-hej tie som mala. cítila som sa akoby som ostala ochrnutá. potom som otvorila oči a pomaličky začala pridávať so všetkým na intenzite a množstve a "dala som sa na poriadok". ale netreba sa preceňovať. ja som si v istom okamihu po pár dňoch myslela ako som v pohode a stačilo zlé usadnutie na nevhodnú stoličku a videla som hviezdičky 😝
Každý to vníma inak. ja som nechápala kde je ten pocit nadšenia ked porodíte dieťa o ktorom každý hovoril. netušila som kde je tá radosť z kojenia a napriek tomu že som mala deti rada a mala som s nimi predchádzajúce skúsenosti, nejak som nevedela nadviazať vzťah so svojim dieťaťom 😝 až mi raz kamoška povedala že sa s ním musím zmieriť 😅 znie to hnusne ale kedže som bojovala s nenormálnou popôrodnou depresiou tak som bola rada ked som si v jednom momente začala konečne materstvo užívať. ALE netreba to všetko tak hrozne prežívať. áno zmení sa život a riadne a hej občas uvažujem aké by to bolo keby sa pre mimi nerozhodneme ale to je len chvílkové vrátenie do minulosti po ktorom zistím že je dobre ako je a nič lepšie ma nemohlo stretnúť.
neviem čo sa tu rieši s nakupovaním len zbežne som niečo videla ale čo nechodíte von, na prechádzky? dieťa v kočíku, behnete do obchodu po ceste a máte nakúpené 😝 to sú také malichernosti....
@eeffka však samozřejmě, že neznamená, že o sebe žena přestane dbát a najednou odstrčí muže, zavře se doma....ale život ti dítě prostě změní - i finančně, navíc bereš na něho ohledy, pokud nejsi sobec - je zvyklé, že půjde po obědě spát? ok, naplánuješ věci tak,aby mohlo....je nemocné? kdo s ním bude doma? jasně že matka...chceš si koupit nové oblečení? ano koupíš si, ale třeba ne tolik jako dříve....na dovolenou - dítě taky nenecháš doma....tak vybereš klidnější než třeba dřív někde, kde je to samá diskotéka a rušno, pláž, kde děti nemůžou dobře do vody - přístup apod....a to samé hotel....navíc, asi tam nepůjdete na diskotéku do pěti do rána....
a je fakt, že každé dítě je jiné - některé se budí po 2h do skoro 3let a jiné spinká krásně celou noc od půlroku.....
podle mě - spokojená maminka = spokojené miminko....
dítě vám prostě život změní, podle mě by si měli lidi pořizovat později, aby byli opravdu připravení, že už nechtějí chodit po diskotékách....a hlavně mít spolehlivého partnera...ono totiž když se nevyspíte a on vám pomůže, tak si odpočinete...ale když vám bude lítat po hospodách, budete z toho na nervy....vím o čem mliuvím, moje sestra si pořídila mimi ve 20ti, chlap byl starší - 34let, ale samá diskotéka, hospody....a ona byla uplně ale uplně vyřízená....a synovec je fakt chudák....ted už ted je s nekým jiným, kde to funguje, ale tři roky masakr....na vše byla sama.....
@kraskaaa Vidis, skoro kazda baba Ti tu pise nieco ine.
Ja som sa pripravovala na to, ako strasne sa mi zmeni zivot, ako sa nevyspim, ako si uz knihu neprecitam, ako sa nedostanem nikam von - lebo tak som to odpozorovala v mojom okoli. Samozrejme zavisi od povahy dietatka, od toho ci je zdrave,ci ma zena poporodnu depku, ale strasne vela zavisi aj od toho ako sa k tomu postavis. Ja som nemala ziadnu inu moznost ako vziat vsetko do vlastnych ruk - rodicov mam 1600km odtial, najblizsiu rodinu, resp. ludi, ktorym by som mohla zverit dieta mame 400km od nas. Manzel bol po mojom porode este 6 tyzdnov na povinnej sluzobnej ceste, vracal sa len na vikendy, plus v nasej dedine nie je ani obchod. Takze ked sa inac neda, tak sa da uplne vsetko zvladnut aj bez rodiny a pomocnych ruk, len sa netreba lutovat. Nakupit som si musela sama(autom), dcera musela ist so mnou, ina moznost nebola, kamkolvek som isla, sup dieta do satky a ide sa spolocne - na postu, ku gyndosovi, do obchodu. A kym mala dcera mozno tak 4mesiace, mala som more volneho casu, odkedy lozi tak je to uz trosku o inom, ale aj teraz si najdem cas na knihu, ci nejake hobby. V noci vstavam k dcere len ja, manzel ma spankovu poruchu, takze neda sa. A uplne kludne sa dostaneme aj do restauracie s manzelom, jasne, ze kino nehrozi, ale posediet si - preco nie? Mozno ked zacne mala chodit tak to bude zas o inom....A este si sa pytala na spanok.....no od porodu som asi nespala dlhsie v kuse ako 3-4hodiny, lebo musim krmit, ale zato spim tak hlboko ako nikdy pred tym. Aha a mam maly home office job, par hodin do tyzdna, da sa v pohode-
Aby som len nespievala ody na to ake je vsetko uzasne - co mi chyba, je ten pocit slobody, ako ked som bola bezdetna a v ktorejkolvek minute som mohla vecer zmenit plany, lebo to bolo len na mne - pozvat kamosov, ist von, chodit po obchodoch, kupat sa, citat si - no hocico. Taky uplny reset, vediet, ze nikto nie je odo mna zavisly a ked zmiznem na dva dni ku kamoske, tak sa nic nestane. Na druhej strane nelutujem, nemenila by s0m, naucila som sa byt samostatna, nefnukat atd.
Este povazujem za velmi dolezite aj to, ze netreba po porode zabudnut na to, ze nie som len matkou, ale aj partnerkou, zenou a v neposlednom rade clovekom 🙂 Tj nestoji vsetko len na mne, nemusi byt vsetko vypulirovane, nemusim spasit cely svet a byt dokonala - mam pravo si dat dobry kupel, zafarbit si vlasy, namalovat sa aj ked som len cely den doma - a to vsetko mam pravo urobit aj na ukor "domacnosti". Ze nebude povysavane? A stane sa nieco? 😵
@simca06022011 já si myslím, že záležína partnerovi/manželovi - když pomáhá, je to lepší...na velký nákupy zajet společně....nebo aby se zastavil sám....a očas pohlídal....
cvičit taky nechodím, když chodí partner do práce, to ybch asi nedala časově, ale kadeřnici k té chodím....zase o sebe dbát musím....
a když už mám volno, uklízím, vařím.....prostě domácnost...malá spinká krásně celou noc dlouho, tak jsme se rozhodli brzy pro druhé...a už tu bude hodně brzy a těšíme se....nicméně jen proto, že partner opravdu hodně pomáhá a neřeší, když nestihnu uvařit nebo uklidit jako dříve....navíc se věnuje malé, když přijde z práce i o víkendu, je schopen ji vykoupat, uspat, připravit jídlo, prostě komplet se o ni postarat....
a ještě co se týká hlídání - babičky a dědečkové, někdy by si lidi měli uvědomit, že to není jejich povinnost a že když si pořídí děti - ano je to super, že mají zájem a chtějí, ale neznamená to, že děti budou šoupat po příbuzných stále....
@tarra27 ked je partner 10 hodin denne v praci a musi riesit firmu, tak asi tazko bude strazit deti... jeden pokus bol a mala skoncila s hrcou na hlave a byt ako po bombovom utoku... takze tolko ku strazeniu. A ked dieta spi 2-3 hodiny denne to je ledva na upratanie a navarenie a potom stihnem maximalne skontrolovat zamestnancov co stvaraju a tak.
K starym rodicom... no ked sa starka chce chvalit s vnucatom a nosit ho po cukrarnach s nimi, to je v poriadku.. ked ho treba postrazit na chvilu, to uz je problem.. nie, nie je to povinnost... ale oni pomoc tiez od svojich rodicov vacsionou dostali, takze ked sa da, mali by tiez pomoct. U nas sa neda, pretoze vsetci pracujeme... To, ze teraz je taky benevolentny pristup k rodine, "ved sa nejak postaraju", sa mi vobec nepaci.. nikto nepotrebuje mat denne mamu/svokru doma, ale ked treba mali by vediet pomoct. Niekedy sa inak neda... Mozeme si najst opatrovatelku, ale to je na figu do maleho bytu este dalsieho cloveka (podotykam cudzieho), co bude behat okolo dietata? Vobec neuznavam rodicov, co rozhadzuju deti po rodite a potom utekaju do welness a na dovolenky, do barov a podobne... to je na kazdeho svedomi. Ale ked je niekto chori, potrebuje nieco surne vybavit, tak nevidim dovod na to aby sa nepomohlo. Ja mam smolu, zavolam mame nech si pride postrazit vnucku (pred porodom to bolo "2x do tyzdna ti ju pridem postrazit, nemusis hladat nikoho za seba do prace, to stihnes..." to viete... mozno 2x za pol roka myslela, ze pride, ked uz je zle...). Clovek sa zariadi aby stihal, ale nie po porode... treba to riesit pred tym, lenze najst si doverihodne osoby. A este jedna vec, ked si najblizsia rodina nema pomahat, TAK POTOM KTO?
@liz_lemon ide o to, ze aj dieta si musi zvykat na rozne situacie, na bacily, na xy veci. Ja netvrdim, ze na nakup pojdem s novorodencom alebo ho zoberiem ku kamoske ak ma chore deti, ale zas aj prirodzenu imunitu treba u deti pestovat, tym, ze ich zoberieme medzi ludi. Naozaj z nich netreba robit sklenikove kvetinky. Ale samozrejme, ako komu vyhovuje. Mne by opatrovanie deti starymi rodicmi, ked to nie je nevyhnutne vadilo. Mne svokrus iba raz varovala maleho (bola u nas par dni), ked mi robili plastiku celustnej dutiny a muz musel ist do roboty. A to som na RD s dietatom, ktore malo od narodenia zdravotny problem, pracujem od jeho dvoch mesiacov, studujem, mam cas na seba i na mnazela. Jedine v com mi pomaha raz za cas jedna mila pani, je väcsie upratovanie.
@alenka600 super napisane uplne suhlasim 🙂
@simca06022011 proto se to má vše řešit, vyjasnit už před otěhotněním....pokud to je možné...
a je jasné, že partner pravcuje, ale třeba o víkendu pohlídat může na dvě hodky s kočárkem....nebo proč si teda pořizuje dítě, když se mu nemůže věnovat - pokud je opravdu každý den 10h v práci včetně víkendu, k čemu je pak dítěti táta, když ho prakticky nezná....jak si s ním má vytvořit vztah??
a co se babiček týká, nesouhlasím s tím, že je to jejich povinnost nebo že by pomáhat měly protože jim taky pomáhaly.......podle mě to správné prostě není - samy chodí dopráce nebo mají svoje aktivity a ano, pokud se nabídnou a chtějí hlídat OK, ale ne že my si pořídíme dítě/děti a ony se budou starat....ony maji funkci babičky nikoliv matky....a dítě potřebuje matku...zejmena první rok a podle mě min 2-3roky...a potřebuje otce, mělo by vědět - to jsou rodiče a tam je moje místo, a to jsou prarodiče....
samozřejmě - budu nemocná, partner nemůže ok, poprosím babičku.....ta by měla být dítěi také blízká, ale nemůžu na to 100% spolehat, že pokaždé když já si vymslím, ona kývne,....její povinnost to není.....
ja uz pri mojich detoch hovorim skor o rodicovstve. zmenilo nam to s manzelom zivot, je to ine, ako ked deti nie su. zodpovednost a starostlivost o deti budeme mat uz cely zivot.
ale mne ten zivot zmenilo v pozitivnom zmysle. ja som rada, ze mam moje deti. rodinny program si volime tak, aby bol rodinny, aby sme boli vsetci spokojni. rovnako vyhladavame kamaratov, komunitu rodin s detmi. a robime maximum pre nase deti od rodinnych taborov, rodinnych akcii a pod. takyto rodinny zivot nam plne vyhovuje aj v nadvaznosti na zivot s inymi rodinami. prave tieto nase deti nas nakopavaju k aktivite, nielen k bezcielnemu plavaniu zivotom.
navíc přece si nepořídím děti nebo dítě s tím, že budu chodit do práce já i partner a malé se bude starat někdo jiný??? to je podle mě uplně mimo....
Točí se hodně věcí kolem dětí, ale čas na sebe si udělám třeba když malý spí a Luci si hraje a nebo když je doma manžel. Jinou možnost hlídání nemáme, ale nestěžuju si. Děti jsem chtěla, tak proč bych jim kousek toho sebe nedala.
V noci se vyspím jak kdy, ale musíš to brát pozitivně, ne se na to dívat černými brýlemi, netrvá to věčně🙂
A oba porody jsem měla bez nástřihu, u jednoho dva vnitřní stehy u druhého nic, takže jsem seděla hned bez problémů.
@simca06022011 nie nie je to ich povinnost, neviem ako tvoji rodicia, ale moji sa o mna postarali v detstve a v dospelosti je to na mne. Samozrejme, ak je nieco nutne tak jasne, treba si pomoct. Ale za nutne nepovazujem dat dieta k starym rodicom a ja si budem upratovat alebo pojdem na veceru. Jediny, kto by mne mohol pomoct (mamu uz nemam a otec je chory) je moja svokra, ktora vsak byva od nas 300 km. Takze kedze jej povinnost je pomahat nam, ma chodit ku nam na tyzdnovky? 😀 Cudzim osobam, ktore nepoznam svoje deti nezverujem, takze opatrovatelka nehorzi. Ono, ked is vies zariadit a zorganizovat chod domacnosti aj relax, tak ti v beznych veciach pomoc rodicov ani nechyba. Je to o tom naucit aj partnera postarat sa o dieta, aby neskoncilo s hrcou na hlave (i ked to sa stane aj ked traja ludia strazia jedno dieta 😉 ) a byt aby nebol ako po vybuchu. Moj muz robi 24-ky a predsa sa vie o deti a domacnost dokonale postarat. Preco? Lebo ho to uz v detstve naucila jeho matka.

@katren prajem ti to aby nemuseli strihať a bolo to bez problemov, uprimne ,ja som už tretie nechcela mať ale každej želam aby nemala s toho traumu ako ja cely život,milujem svoje deti a som na ne hrda ale od toho šitia mam panicky strach a to s akehokovek vyšetrenia alebo operacie teraz po rokoch som bola na plastiku vraj zle zošity krčok pri porode mi robil problemy a neviem či ma nečaka hysterektomia koli prolapsu,už som s toho neštastna naozaj,bohužial mne porod dal okrem dieťaťa aj dosť problemov ,nenapíšem že banujem že mam deti to nie,,ale niekedy mam pocit že dan za ne bola vysoka