Zmenilo vám materstvo radikálne život?
Je to naozaj pravda, že svet sa už potom točí okolo dietata? Naozaj ako matka nemáte čas na seba, na svoje záluby, na kozmetiku atd? Naozaj sa v noci nevyspite?
Naozaj je stav po porode niekolko týzdnov bolestivy, že si niekto ani sadnut nemože? Aké máte s týmto všetkým skusenosti?
@cecil36 rodicia su rodicmi cely zivot... a su aj starymi rodicmi... pri pomoci detom, nejde o to byt 24hodin denne k dispozicii... to si zase lahko predstavujete. A nie vsetky matky su take sikovne ako matka tvojho manzela ;) Maju svokru k malej ani osamote nepustim a byva dokonca v inom state...
Ja by som svoju dceru nadala za nic, ale v kazdom pripade si treba najst doveryhodnu osobu este pred porodom, ktora dokaze pomoct ked sa nieco stane. Dobry priklad je, ze ma odviezla sanitka do nemocnice, doma ocko s malym dietatom... a co teraz? bola som tam tyzden, do dnes som nebola schopna ist na dalsie vysetrenia, lebo nema kto ostat s malou.... ako toto samostatne zienky zvladnete?Nijak, a to vam vravim ako clovek co od rodicov nikdy pomoc ani od nikoho ineho nepytal a ani nedostal. Vsetko co mame sme si vybudovali sami. Babka po jednom dni radsje kupila lastminute do turecka, co nastalo u nas doma si predstavte... Je pekne hrat sa na super samostatne a tvarit sa ze stihneme 500 veci naraz, ale raz sa to ukaze.. ze nezvladneme... keby som vedela, ze to takto bude zariadlila by som sa bez prislubu rodicov, ze pomozu... TIez som v tehu bola frajerka ze vsetko zvladnem sama a nikoho mi netreba. Ked sa rodicia netrapia pre vnuca, aspon stav ich dietata (aj ked dospeleho) by mal byt pre nich dolezi 🙂) Teda neviem, ked vam odrastie dieta, v 18tich ho vyhodite z domu a viac sa nestarate? Ja tu nevravim o sponzorste, ale o obycajnej starosti o dieta a pomoci, ked potrebuje...
Cez vikend si zena co vybavi? Skocite si v malom meste nebodaj na kozmetiku/ku kadernicke.. mozno v nakupnom centre;) Alebo si niektora vybavi lekara, skoci na nejaky urad, postu? Poviem Vam co urobi zena cez vikend, ked muz nebodaj vezme dieta von... uprace, zapne pracku, pripadne sa osprchuje, da si masku a da varit obed, pripadne si skoci do obchodu... nic viac, lebo domov sa vrati vyhladovanec 1 a vyhladovanec 2 a treba ich obriadit. Cez tyzden ked som s malou mozem ist nanajvys na nakup (co kocik odnesie), alebo na kavu, ktoru si vypijem studenu, lebo sa popri tom hrame... nic viac, nic menej...
@kraskaaa Ahoj, Ano, materstvo mi zmenilo radikalne zivot - ale len k lepsiemu🙂 Je pravda, ze sa vsetko toci okolo dietata, ale ja som nedala dopustit na to, aby som si nespravila make-up, alebo sa pekne neobliekla. Ved su to 3 zivoty a nie len 1. Ano, zo zaciatku sa vsetko toci len okolo dietata (to sa uz nikdy nezmeni), ale aj o seba treba dbat 😉
Ja som chvala Bohu nemala ziadne zle skusenosti - ziadne poporodne bolesti (na to ti daju lieky proti bolesti), pekne som sa vyspala, lebo mala bola uzasna 🙂
Ja osobne mozem povedat, ze byt matkou ma naplnilo a urobilo moj zivot zazracnym 🙂 Mam zmysel, preco rano vstavat a usmievat sa 🙂
A este k materstvu, ked odhliadneme od volneho casu. Asi by som sa pred porodom poradila s nejakou laktacnou poradkynou/dulou alebo niekym podobnym. Aby som uz v porodnici vedela co a ako... vela som si o dojceni nacitala pred porodom, myslela som si ze to mam v malicku... sestricky v porodnici mi to az 2x ukazali, ale ked su problemy, nemaju na to cas aby to riesili... mala bola na UM a bola som najskor z toho velmi nestastna, hlavne ked zacali ludia ku mne pristupovat "ale to preco nedojcite! to musite! a pod." . Teraz by som to nepodcenila 🙂 Porod je ok, tu chvilu vydrzis naozaj... a to potom.. no ja hovorim ani som to nevedela, ze daco mam, keby ma to pri odpadavani stehov nezacalo svrbiet a pichat a co ja viem co...
Ano, zmenilo🙂 sitie po porode bolelo, nevedela som si poriadne dva tyzdne sadnut, kojila som vykrivena vo vselijakych polohach na boku:D, hroza bola, ked som musela ist niekam autom a sadnut si rovno na tie tvrde sedadla 😝 - to zalezi ako sa potrhas/nastrihnu/zasiju, kazda zena to ma inac, niektore sedia v pohode na treti den. V noci sa nevyspim doteraz, a to ma maly rok, Vianoce mame ked vstane len dva krat - to zalezi, ake budes mat babo, ci akcne, spachtosa, hladosa...
Na kozmetiku nechodim, ale to som nechodila ani pred porodom, staram sa o plet sama. Ku kadernikovi sa dostanem raz za dva mesiace. Na nakupy chodime spolocne raz ryzdenne a drobne veci kupi bud on cestou z prace alebo ja na kocikovani. Kamosky chodia k nam, chcu vidiet a byt s malym, takze spojim prijemne s uzitocnym🙂 par krat som si vyrazila bez maleho, ale uzila som si mozno 30min a potom som uz len myslela na synka, ci asi robi a ponahlala sa cim skor domov :D:D
Změnilo,ale krásně!Po prvním porodu jsem byla jako mátoha,všechno bolelo,nemohla jsem sedět,potřebovala jsem spát a nešlo to,nešlo ani kojení.První týdny hodně náročné.Po druhém porodu to bylo o poznání lepší.Teď už nekojím a klidně si zajdu s kamarádkou na vínko,byla jsem i na koncertě,zajdu si ke kadeřnici.Stejnou možnost má i manžel,který se hodně stará a snaží.Pořád je co dělat,ale otázka spíš zní..Co jsem sakriš dělala celé dny,když jsem děti neměla?
Zmenilo od zakladu..................
@simca06022011 kedze si rpispevok adresoval mne, tak odpoviem. Co spravi ocko s malym dietatom ked mama musi do nemocky? Postara sa on, je to totiz jeho otec a mal by sa vediet postarat. Najdoveryhodnejsou osobou, ktora sa dokaze postarat o moje deti je manzel, takze nikoho ineho som nemusela hladat. Ak potrebujes pochodit po vysetreniach, tak si to naplanuj v jeden den a v ten den nech ta zastupi manzel (OCR, dovolenka alebo neplatene volno predsa existuju stale). Ja som mala po porode problemy (nie gynekologicke) a v pohode ma doma zastupil manzel, kym ja som pobehala dr. Ked som bola na gastroskopiii a nemohla soferovat spät, siel so mnou a kocikoval okolo nemocky, kym mi spravili vysetrenie. Ale opakujem, v pripade zdr. problemov je pomoc rodicov samozrejma, teda ak maju radi svoje uz dospele dieta. O tomto som nepisala, ani o tom, ze svoje deti vyhodim v 18-tich na ulicu, len si stojim za tym, ze rodicia nie su povinni strazit vnucata. Je to ich dobra vola a nema to nic spolocne s tym ako nas maju ci nemaju radi. Niektori pracuju, ini maju zdr. problemy alebo jednoducho uz v tom veku potrebuju viac oddychu ci sa dokonca dali na nejaku aktivitu. Su preto horsi rodicia ako ti co denne pomahaju? Nemyslim si.
Co sa tyka vybavovaciek a podobnych zalezitosti. Posta u nas funguje aj v sobotu doobeda, ale ja nemam problem ist na postu aj pocas tyzdna (nerozumiem, aky problem ti robi ist na postu, ak je otvorena), rovnako ako do obchodu. Kadernicky aj kozmeticky u nas tiez funguju v sobotu doobeda, len sa treba objednat. Byvala som aj v mensom meste a sobota doobeda to istila vzdy 😉 V nakupnych centrach ti spravia frizuru aj v nedelu 😀 (to vsak nie je v kazodom meste, takze sa treba spolahnut na sobotu). Ano, urady treba pobehat cez tyzden, ale po prve nerobis to denne a zvycajne ani nie tyzdenne, takze raz dajme tomu za mesiac sa to da zvladnut aj s kocikom alebo v case predlzenych strankovych hodin a podobne.
A teraz ta zacitujem a v tom vidim najväcsi problem: "Poviem Vam co urobi zena cez vikend, ked muz nebodaj vezme dieta von... " Ked muz nebodaj vezme dieta von. Preco preboha nebodaj? Ved je to jeho dieta, tak by to malo byt hadam pravidlo, nie? Dalej preco sa aj otec nemoze doma hrat s dietatom, dat mu jest, kym ty robis nieco ine? Toto je problem zien, stazuju sa ako co nejde, ako by im mali rodicia pomoct a nepomahaju, ale vo vlastnom dome si "neupracu" a robia z dospeleho chlapa dalsie decko, ktore maju na krku. Ked muzovi povies alebo naznacis, ze nieco robi zle (nie podla tvojich predstav) a radsej si to spravis sama, tak ver, ze si to budes cely zivot robit sama, viac sa tej cinnosti nedotkne. Naco? Aby ho zas nejaka zenska zbuzerovala? Ved preboha nerobme z normalnych muzov nesvojpravnych demenotv co sa nedokazu postarat o vlastne decko.
A k tomu obedu, vyhladovanec 1 sa nemusi nechat obriadit od manzelky a moze pokojne nakrmit vyhladovanca 2 😀
Zmenilo, k lepsiemu...Konene ma zivot zmysel a je pre koho zit. Kazdy den sledujem co nove urobi, ako krasne smeje hoci aj ked v noci musim k nemu vstavat. Ked hodi o 4 rano usmev tak je mi totalne jedno, ze som unavena. Nastastie vstavame len 2krat.A vsetko raz skonci aj on raz bude spat celu noc, je to len docasne. A ano, po porode to bolelo...asi tak 3tyzdne ..horsie to bolo doma ako v porodnici, rozpadol sa mi jeden steh a hojilo sa to. Ale teraz si ani nespomeniem. Ja som s malym cez tyzden sama, takze fakt nemam cas na nic a vsetko robim po veceroch ked uz spi ale cez vikend ked pride priatel tak mozem mysliet na seba a venovat sa sebe. Samozrejeme malemu papat kedze kojim a inak sa postara on.
Mat dieta je uzasne! Ale to podla mna zisti clovek fakt az ked sa babo narodi. Ja som si to tak neuvedomovala ked som bola tehotna, bolo to take nehmotne.
zmenilo a určite k lepšiemu.konečne som dostala rozum a prestala behať po diskotékach,cicmať sa s chalanmi
Samozrejme ze zmenilo 🙂 ,prvni pulrok sem nemela diky superurvanymu diteti cas na nic, pak uz to bylo lepsi a ted je to super. Muzu se zas venovat i svym konickum, s malou je ted sranda a s tatkou to hezky zvladaji taky 🙂
V mém případě spíš dostal život další rozměr, roky s dětmi mají švih, barvu a intenzivní pocit odpovědnosti. Ale jedno "bohužel" to má taky, když se narodila první dcera, litovala jsem, že jsem víc nevyužila volný čas, který jsem měla jako bezdětná. No a když nám radostně přibyla i druhá lentilka, říkala jsem si, co jsem měla času jako mamka jednoho dítka... Teď bych ráda ještě třetí ( a bohužel přesně vím, co si budu říkat... 😀 😀 😀, takže hurá do toho!!!
@cecil36 Suhlasim. A v mojom pripade neide len o teoretizovanie, lebo ako som pisala - kedze nikoho nemam, tak musi ist dcera so mnou. Ma 10mesiacov a ja som v 6tom mesiaci tehotenstva, tj chodim raz mesacne ku gynekolkogovi plus na odbery a testy tiez raz mesacne. A vsetci to musia akceptovat, ze dieta je so mnou. No a co? Gynekolkogovi nepadla kralovska koruna z hlavy, ked mi robil morfo ultrazvuk a Julia sedela v kociku pri nas. A pani co mi brala v laboratoriu krv bez reci akceptovala to, ze mi dcera pri tom sedela na kolenach.
Dopredu sa ale musim pripravit na to, aby ma manzel plnohodnotne zastupil kym budem v porodnici. Je to jeho dieta rovnako ako moje, cez tyzden ho zatazujem minimalne, lebo pracuje +3h dochadza za pracou kazdy den. Al emusi vediet dceru kompletne obriadit.
Atak isto musim ratat s tym, ze bude treba niekoho najst na to, ze ak budem v porodnici, manzel bude vybavovat papiere, alebo bude so mnou, alebo neviem co, tak Julia bude MUSIET byt u nejakej pani. Nie som absolutne zastancom toho davat dieta do jasliciek, ci au pairke tak skoro ako je to len mozne, ale na druhej strane som presvedcena o tom, ze pre dieta je lepsie, ked nezaziva na smrt vystresovanu matku, ako ked mozno raz do tyzdna pride nejaka pani povarovat. No tak sa prisposobim a prestanem haluzit, ze oooo cudzi clovek v mojom byte.Koniec koncov to nie je len nova moda - moja kamoska rovesnicka,tj pred 30rokmi bola male dieta - tiez ju rodicia nosili k nejakej pani dochodkyni co sa o nu starala od urciteho veku. Ved vtedy bola MD tusim 6mesiacov - kto chcel ostal dlhsie, kto chcel dal do jasliciek, kto chcel mal pani...mozno nie po 6m, ale vobec nebolo pravidlo, ze po 3r.
@alenka600 presne tak. Ja sa nebranim, ze nikdy ziadna opatrovatelka alebo nikdy svokre. Ale to ide skor o urgentne ci inak nezvladnutelne situacie. Npr. ak mi maleho nevezmu do skolky, tak budem musiet uvazovat o opatrovatelke. Ale na bezne veci si nepotrebujeme nikoho hladat, zatial to v poho zvladame 🙂 U nas je to tak, ze ak je mm doma, tak vybavujeme veci spolu ci jeden je s malym a druhy vybavi. Ak som sama a mm je v praci a je nutne nieco riesit (nakupy, lekar, urady, posta a co ja viem co vsetko), tak jednoducho dieta do kocika ci do auta a ide sa. Ved nie som jedina co chodi s dietatom 😀 Kamoska je kadernicka- zivnostnicka a zacala ciastocne pracovat ked mal maly mesiac (hol zivotna situacia dotlacila). On pekne spinkal na teraske kaderka alebo sa hral v autosedacke a v poho to prezila mamina, dieta aj zakaznicky. Toto je skor extremna situacia, ale aj to sa da bez pomoci rodicov, ak inak nejde. Inak pozeram, ze mame rovnako stare deticky 🙂
Když okomentuju úvodní dotaz..tak ano, všechno je to pravda. Akorát po druhém porodu jsem byla úplně fit, žádné problémy nebyly. Na sebe moc času nemám, ale s tím jsem pro prvních 7-8měsíců počítala, dítka nebyly hlídatelné, dokud neměly aspoň dva příkrmy. Teď už je to lepší. Nespím už víc jak rok, budí se oba, starší po 5h vstává.
Ale vím, že bude líp. Od 1 roku byla se starším sranda, dal se hlídat, mohla jsem kamkoliv...teď je taky príma, šikovný. Takže věřím ve světlejší zítřky. Do toho 1roku je to hodně náročné a pro mě únavné...ale dítka jsou úžasné, miluju je strašně moc a jsem ráda že je mám.
Akorát teda rodičovství je pořádný nápřah i na vztah, půl roku jsme nebyli s mužem sami mimo domov. Ale i to už plánujeme 🙂
ano,ale teraz pri druhom to vôbec tak nevnímam-vyslovene si to užívam,pri prvom to bolo horšie 🙄
ano zmenilo a myslim, ze je to tak u kazdeho rodica, vsetko sa zmeni i ked ako dieta rastie sa to lepsilo aspon u nas, mala je starsia, samostatnejsia, mam viac casu na seba, takze super 😉
@kraskaaa ano zmeni mne osobne zmenil len a len k lepsiemu som ta najstastnejsia mama na svete deticky nam robia len radost a nemenila by som a ani manzel by nemenil za nic na svete a bolestive no ano prvy porod bol spontanny mala som nastrih a bolelo asi mesiac som si nemohla dobre sadnut ale dalo sa a teraz som mala sekciu a bolelo priserne este aj teraz po roku boli ale kludne si to vsetko velmi rada zopakujem stoji mi to za tie nadherne batosteky
Ak chces byt stastna s dietatom - tak sa dobre rozhodni, s kym ho budes mat. Ked muz/buduci otec dietata je clovek ktory ma zaujem o teba aj o dieta, stara sa, miluje ta a podporuje ta, tak su veci ovela krajsie, materstvo jednoduchsie a ty stastnejsia. A zmena? Je to len etapa. Ked je dieta male, tak sa toci vsetko okolo neho. Ale to nebude vecne. Skolka, skola, kruzky, a zrazu ho pol dna doma nevidis alebo idealne chodi domov neskor ako ty 😀 A problemy pri porode mozes eliminovat napr Epi-nom 😅, pripadne alternativne cisarsky rez ak mas uz teraz z toho nejaky psychicky problem (sa da dohodnut)
Ale koli kratkej dobe kedy mas inak nastaveny rezim - nespis sice celu noc ale mozes pospat cez den, kozmeticku dohodnes tak, aby si dieta mohla nechat na pol hodku s rodinou ktora sa o neho urcite s nadsenim postara (pripadne kamaratka ktora ma uz miminko urcite nepovie nie) by som urcite nezahodila sancu mat dieta.
Ale skutocne najdolezitejsia je otazka, ci mas podporu a lasku od otca tvojho dietata. Pretoze tato cast sa neda nahradit, zmenit ani opravit.
@kraskaaa Etapa zivota s dietatom je ina ako slobodneho cloveka bez zavazkov. To sa ani neda porovnat. Kazde obdobie ma svoje caro 🙂 A co sa tyka Teba ako matky - nie je pravda, ze nemas na seba cas! Cas sa da vyborne naplanovat a zadelit. Tych 10 minut na svoje skraslenie si najde kazda jedna mama - ktora chce! 😉 Ale materstvo moze niektorym aj posluzit ako vyhovorka, ze nic nestihaju a preto vyzeraju, jak vyzeraju. Tu sa nejedna o kazdodenne trojhodinove procesy v salonoch krasy, ci kadernictvach..to je o inom. Ale nech mi nikto nehovori, ze si pri jednom dietati nenajde chvilocku pre seba!
@@kraskaaa ooo, jasne za sa vsetko zmenilo...k lepsiemu...naucila som sa ovladat, prestala som nadavat, som kludnejsia, rozvaznesia a pokojnejsia, odkedy mame dieta...vyspime sa od jej 2 a pol mesiaca, nakoko odvtedy prespi cele noci bez zobudenia...samozrejme ze su noci aj tyzdne ked strajkuje a v noci sa budi/budila, ale vzy to bola reakcia na nieco...mala som sekciu, tajze uz na piaty den som robila vsetko ako predtym......vztah s partnerom je lepsi, zrelejsi...ma vacsi zmysel.....aj ked prve mesiace po porode to je horsie, lebo si vy traja nejako nerzumiete a mate naburany system...ja nemam vztah k detom, ani teraz nie, iba k svojmu, ale je uzasny....to, ze mam dieta je to najlepsie, co ma v zivote stratlo,je to laska aku by som inak nezazila, je to nieco neopakovatelne a neopisatelne silne...je to uzasne...
No zaujimave, veru zmenilo sa vsetko, malu sme neplanovali, boli ine plany, ak si presvedcena o tom, ze nic ine ti k zivotu nechyba len dieta, tak je vsetko ok, vtedy ide vsetko asi o dost lahsie, moja mala bola urevana devat a pol mesiaca, pol roka zaspavala len s placom, v noci spala celkom ok, od siedmeho mesiaca je to dost zle, cim je starsia, tym spi horsie, ale uz bezka sama, tak konecne stihnem aj daco urobit, ale ako vravia maminy, ked mas okolo seba rodinu, muža a znamych, tak sa to da, ja som stastna, i ked je to obcas velka rutina, moja krpana nikdy nebola kludne a pohodove babatko, tak som rada, ze rastie ako z vody 😉..avsak jedno je iste, milujem ju nadovsetko a neviem si bez nej zivot uz ani len predstavit!!!
Ahoj, ano, absolutne sa mi/nam zmenil zivot. U nas neplati vsetko, co si napisala. Je fakt, ze vsetko sa "toci okolo dietata", ale to "tocenie" je prijemne, lebo sa vlastne toci aj okolo nas (dieta je sucast nas, my sucast jeho), a okolo koho/coho by sa vlastne ten zivot mal tocit ak nie okolo rodiny? 🙂 Osobne som nemala pocit, ze som permanentne nevyspata, prve dni po narodeni dcerka spavala takmer cele dni 😀 , v noci sa budila vzdy 1x maximalne tak 2x - a to bola kojena velmi dlho. Mna tiez nastrihli, ale len 1 steh som mala, sitie som necitila a sedela som hned normalne, nic ma nebolelo - ani som netusila, keby mi doktorka sama nepovedala, ze ma musela nastrihnut trosicku 😉 Osprchovat a umyt sa som cas mala (aj ho mam doteraz), tych par minut som si vzdy nasla - snaha bola vzdy stihnut to aspon do 10-tej rano 😀 Dokonca som sa pre vlastny dobry pocit v case, ked dcerka spala, snazila aj namalovat trochu a upravit (ako ked som chodila do prace, tak decentne) - tych 10 minut casu som tomu venovala, hoci nie vzdy sa mi chcelo - ale pre ten pocit, aby som nebola ze uplne hrozna 😀 Prve tyzdne boli unavne, ale tak krasne unavne, velmi dobre si teraz na tie chvilky spominam, vsetko to tak neuveritelne rychlo ubehlo, ze sa mi zda, ze to uz ani pravda nie je. Cas a laska, ktore detom das, sa Ti tisicnasobne budu stale vracat, a to je na celom materstve to najkrajsie 😉 Nezabudni, ze nie si na to sama - urcite mas partnera (manzela), ktory Ti bude pomahat, prip. rodinu ci priatelov 😉
@kraskaaa nuz, na materstvo a to potom Ta nikdy nikto nepripravi. Zalezi uz len na tom do akej miery sa necha jednotlivec zaskocit realitou, ktora je diametralne odlisna od tej predtym. Prichod dietata je a vzdy bol obrovsky medznik v zivote zeny a nie len jej. Ale predsa len tych obmedzeni sa jej tyka viac, ze ano - je tehotna, porodi, koji....spolocnost este stale ocakava akosi automaticky, ze ona zostane doma, vzda sa svojich ambicii a zvolni tempo. Je to tak. Obycajne jej aj spolocnost dava vyzrat pocity frustracie, ktore z nejakeho dovodu su pokladane za nepatricne, ved predsa sa zena stala matkou, je doma a stara sa o domacnost, mala by skakat blahom, niet dovodu na ponosy.
Ano, nevyspis sa nejaku dobu, zalezi od dietata, ale aj ked je prikladny spac, raz darmo, priroda to zariadiala tak, ze sme v strehu este aj ked spime. Spanok uz nie je taky ako byval. Hovorim z osobnej skusenosti a potvrdila to aj moja mama. Jednoducho sa zena zobudi na kazdy suchot, zamrncanie ci len prevalenie dietata, prebudi sa, skoci z postele, ide skontrolovat. Muzi takuto vybavu zabudli dostat do vienka. 🙄 Takze ano, spanok sa stava vzacnym, nevyspatost robi divy. 😝
Potom je tu neustala zodpovednost za to male stvorenie, plne na nas odkazane. Uz je tu, je tu z nasho rozhodnutia, nie vlastneho, treba mu byt k dispozicii a v urcitom veku sa jeho potrebam aj podriadovat. Kopec veci ide bokom. Najma my.
Okrem tejto "fusky", lebo med lizat to nie je, celodenne niekolko rokov sa starat o dietatko, byt neustale v strehu, dbat o dostatok kvalitnej zabavky, turbovat si hlavu co mu dat kvalitne a prospesne jest....a kopec dalsich rutinnych, ale dolezitych ukonov je tu este dalsia stranka - my a vyrovnavanie sa jednak z fyzickymi zmenami po tehotenstve a porode a jednak zvykanie si na nase uplne ine miesto v spolocnosti. Casto nedocenene a az podcenovane. Ze jo, dovolenka! 😠
Tie fyzicke zmeny - cele roky si zvykame na seba, stotoznujeme sa so svojim zovnajskom a celkovym pocitom zo seba samych a bum! Pridu dalsie zmeny a zvykame si zas. Ano, su aj take a nie je ich malo, ktore si par tyzdnov po porode nesadnu. Som jednou z nich. A davaju sa dohromady pekne dlho. A pekne to cloveka zasiahne. Ved kto len tak prehodi za hlavu, ze bol fiknuty na tych najintimnejsich partiach, ze? A este ako poriadne! Suvisi s tym vela neprijemnych nasledkov, ktore sa davaju dohromady rozne dlho.
Suma sumarum, je to zmena a obrovska, mozno sa naozaj da povedat, ze radikalna. Kazdy asi tu mieru zmeny vnima inak, v zavislosti od toho ako ho zasiahla. Niektora je spokojna bez vyhrad len co sa stane matkou a ina nie. Zalezi kto je ako nastaveny, co zazival pred materstvom, co ho robi stastnym. Niekoho len materstvo a niekto potrebuje okrem neho aj dalsie podnety.
Inak baby, co citam prispevky to citam o aktivitach typu - kozmetika, kadernicka, kava s kamoskou. Akokeby zeny ani po nicom inom netuzili.Trosku zjednoduseny a zjednodusujuci pristup, nie?To vas vazne oblazi navsteva kozmetickeho salonu natolko, ze toto povazujete za super straveny cas, nabijajuci vas energiou a sebauspokojenim? To fakt? Uprimne, vyzeram v poriadku az dobre aj bez tychto zariadeni a osobne potrebujem vypnut a dobit uplne inak. Vytlacena plet a zastrihnute haro ma nikam akosi neposuva. Sorry. Ale jeden by mal vazne dojem, ze ide len o toto, ked vas cita. Snad vam v zivote chybaju podstatnejsie veci, ci?
@jabadaba já to nemyslela tak, že tam musím být každý týden, ale jednou za měsíc na upravu obočí a barvení řas a to samý barva na vlasy cca 1x za 6-8týdnů...., cítím a vím, že pak vypadám líp...než když máš odrosty od hlavy 10cm a zarostlé nevýrazné obočí....ono totiž pak se nemusíš kolikrát líčit....takže ti to ušetří čas....
ono taky záleží, jak jsi to dělala do porodu....pokud jsi o sebe dbala v tom smylsu, že jsi kadeřnici i kosmetičku navštěvovala a jsi na to zvyklá, že se nějak upravíš, tak prostě to třeba oželíš, že tam nejdeš tak často, ale chceš tam zajít....a podle mě to je naprosto normální....
a pokud jsi na to zvyklá nebyla, tak je jasný, že ti to je uplně jedno....
@jabadaba a ještě káva s kámoškou, já chodím fakt málo, většinou po kadeřnici, protože to mám zařízené hlídání :D ale vážně, ono musíš taky mezi lidi, nemůžeš být zavřená a izolovaná ode všech....a zase když to není každý týden, tak proč si na kavu a pokec nezajít....asi ne na začátku, když je mimi ještě hodně malé, ale časem určitě....
a navíc je uplně jedno, kdo to jak má, hlavně že vypne a odpočine si - at už v kadeřnictví, na masáži, s kámoškou na kávě a nebo u sportu.....akorát to není tak často, jako dřív...ale ono už ani o to člověk tolik nestojí...prostě dítě je jiná etapa života, jak jsme tu psaly....a život změní....už to není vyspávání a dělání si vysloveně co chci jen já....ale už tu je někdo jiný, na koho se bere ohled....ale tak to cítíme a chceme....proto děti máme... 😉
@tarra27 tarri, to neber osobne, nie si jedina, ktora to tu spominala. Len ma to uz tak dopalilo, ze o inom ani zeny netocia len o tomto. Tak preto moja reakcia, nic inak v zlom. Jasne, treba vypadnut ked sa da, ale to su take instantne momenty, sice padnu fajn, ale...
Ja to mam poriesene vdaka rodicom, ktori varovali a varuju deti skutocne kedykolvek pootrebujeme, vacsinou su to vsak vybavovacky, ktore s detmi jednoducho nejdu realizovat a s muzom to potom takto dobiehame. Ale toho spolocneho casu ako za slobodna je skor ako safranu, uz sa neda len tak zabudnut s muzom v kine, na prechadzke, neustale letis domov, pozeras na hodinky a beries ohlad aj na toho, kto deti varuje. Pomoc mam uzasnu, ale nechcem ju zneuzivat. Jednoducho uz ta volnost nie je.

@tarra27 @bets absolutny suhlas 🙂