icon

Zvážte viac detí, ak sa neviete postarať

7. apr 2024

Tento príspevok dávam anonymne, lebo nie je na mne o tom hovoriť verejne, nakoľko sa jedná o mužovu rodinu a nie moju. Ale pointa je, že môj manžel je z 5tich detí. Nakoľko ho poznám dlhé roky, viem, ako vyrastal a aj ako to u nich chodilo. Môj muž bol oproti iným deťom vždy nejakým spôsobom zanedbávaný. Zo začiatku emocionálne, časom aj finančne. A dôvod? Jednoduchý. Nebol najobľúbenejšie dieťa svojich rodičov. To, ktoré by bolo na ich obraz alebo obraz, ktorý by si „vysnívali". Môjho muža to dodnes neskutočne trápi a zanechalo to na ňom nepekné rany. Preto píšem tento príspevok. Pretože je to od rodičov detí svinstvo. Ja osobne si myslím, že aj kecy rodičov o tom, že majú všetky svoje deti rovnako radi, sú naozaj len kecy. No ak už som si tie deti predsa len narobil, tak preberiem aspoň tú zodpovednosť a nedám to tým deťom pocítiť. Milí rodičia viac početných rodín, vstúpte si do svedomia. A ak ešte len 20 detí plánujete, lebo je to podľa vás super cool, tak si to radšej ešte tak 10x premyslite. A tiež kecy o tom, že veď súrodenci sa budú mať radi a v živote si pomôžu – to môže, ale absolútne nemusí platiť. Takže vás všetkých prosím, ak na to nemáte, či už finančne alebo na tej mentálnej úrovni, aby ste sa ku všetkým vašim deťom správali rovnako, nenarobte si ich za autobus.

Ďakujem a prajem každému rozumnému človeku a dobrému rodičovi pekný večer ❤️

autor
7. apr 2024

@reanda Tak nehovorme ľuďom, čo robia zle... to bude najlepšie riešenie, aby nááhodou nemali pocit viny...

autor
7. apr 2024

@54tinka54 Jasné, že ti môže byť ukradnuté, v tom prípade scrollni ďalej a vybavené 🙂

portret7
7. apr 2024

@vanilkovazmrzka to je vsetko ok, mna zaraza ta odvaha niekoho o nieco ziadat…ak sa aj niekto v tomto prispevku najde, myslis si, ze mu pomoze a zrazu bude vsetky svoje deti lubit rovnako a dokaze ich financne zabezpecit? Lebo autorka o to ziada a dost pismesnym sposobom (citujem: . Milí rodičia viac početných rodín, vstúpte si do svedomia. A ak ešte len 20 detí plánujete, lebo je to podľa vás super cool, tak si to radšej ešte tak 10x premyslite. A tiež kecy o tom, že veď súrodenci sa budú mať radi a v živote si pomôžu – to môže, ale absolútne nemusí platiť).

hederamonstera
7. apr 2024

Milujem ich rovnako ale vacsiu trpezlivost mam pri prvom😂 asi to je ich malym vekom, neviem posudit starsie deti ale ja to proste citim, ze prvy je proste prvy. Milujem ich oboch, ale ten prvy je so vsetkym prvy.
Preto viac deti uz nechcem, a to som uvazovala este o jednom. Ale ked som si toto uvedomila…ostaneme pri 2

autor
7. apr 2024

@portret7 Upresním to finančne – ak má niekto na to, aby svojim deťom kúpil auto, tak nech ho kúpi obom, trom, štyrom, nie len jednému... Ak nemá rodič na to, aby kúpil auto, ale má len na to, aby svoje deti nakŕmil, tak ak už kupujem cukrík, tak dám všetkým deťom, nie len jednému.

ckocka
7. apr 2024

A ak má jedno dieťa špeciálne potreby ktoré vyžadujú viac pozornosti, peňazí, starostlivosti? Tak to majú ignorovať, zbaviť sa náročného dieťaťa alebo sa zbaviť menej náročného, aby náhodou niektoré nepociťovalo krivdu? Alebo bude stačiť presne rozrátať autá a cukríky?

autor
7. apr 2024

@ckocka V príspevku som absolútne nenarážala na takýto prípad. Ale to je asi všetkým jasné 🙂

reanda
7. apr 2024

ak mas dostatocne IQ, musi ti byt jasne, ze ak by ti ludia boli schopni vidiet, ze cinia nieco zle, pripadne by nic zle cinit nechceli, tak to tak urobia.. snad si nemyslis, ze cakali na tvoj prispevok, aby si to uvedomili..
navyse, kazdy mame iny pohlad na to, co je to 'zle'.. mozno ak by sme poznali pribeh tvojho muza, zistili by sme, ze ani nebol az tak zanedbavany.. mozno je len zavistlivy a mysli si, ze musi mat vsetko to, co maju aj druhi.. rodicia nie su povinni davat vsetkym detom rovnako.. staci dat kazdemu, co potrebuje.. neviem si predstavit, ze by som sa citila zanedbavana, keby rodicia kupia surodencovi auto a mne nie.. oni ho totiz nemusia kupovat nikomu 😉

vanilkovazmrzka
7. apr 2024

@portret7 ja asi nemam potrebu to brat doslovne. Ludia si robia deti stale, kopa z nich je nahoda, nechcene, neplanovane, ked sa niekomu stane a nechce, tak stale to dieta mat nemusi. Vnimam to skor tak, ze ked spolocnost akceptuje ludi, ktori nechcu mat deti, alebo uz nechcu mat dalsie deti, netreba ich otravovat tym, ze “mali by svojmu prvemu dopriat surodenca” a pod, alebo odsudzovat niekoho napriklad za interupciu. Lebo rozhodnutie nemat viac deti moze byt pre danu rodinu to najlepsie rozhodnutie. Je to kazdeho osobna vec, a nebolo tu povedane v zasade nic zle, za co by si sa mala urazit 🙂

autor
7. apr 2024

@reanda mnohokrát si ja sama uvedomím niečo o sebe, keď si náhodne prečítam nejaký článok alebo príspevok.... ad 2, keby moji rodičia robili medzi bratom a mnou takéto rozdiely, čo nikdy nerobili, určite by som sa necítila rovnako milovaná. Učili nás vždy, že sme pre nich rovnako dôležití a za to im Ďakujem. Naučilo nás to aj to, že sme s bratom team a tak aj dodnes fungujeme.

detskytovar
7. apr 2024

Milá drzá autorka, čo keby si sa starala o svoje manželstvo, o váš sexuálny život, vašu psychiku a vaše svedomie, a prestala sa starať do životov cudzích ľudí 😘

autor
7. apr 2024

@detskytovar Bohužiaľ tí druhí ľudia produkujú zlomené duše a mne to nie je jedno 🙂 A ja sa o ničie manželstvo ani sexuálny život nestarám 🙂

portret7
7. apr 2024

@vanilkovazmrzka neurazam sa, slusne diskutujem.

ckocka
7. apr 2024

Mne to teda absolútne jasné nie je. Pretože nepoznám dve deti, ktoré majú úplne rovnaké potreby. A dobrý rodič sa snaží plniť rozne potreby svojich roznych detí.

veronka1996
7. apr 2024

Dnes by som neodporučila ľuďom mať ani jedno dieťa. Vďaka súčasnej vláde máme 4. najvyššiu infláciu v eurozóne, kvôli zahraničnej politike tejto vlády a prezidenta sa nám investori otočia chrbtom, budú nám zoškrtané eurofondy na rozvoj ciest, nemocníc a škôl, kvôli plánovanému zvyšeniu DPH sa zníži dramaticky životná úroveň väčšiny ľudí, čaká nás odliv mozgov (už začal), vysoká nezamestnanosť, chudoba, chaos. Nikto rozumný, kto nemá zarobené alebo nakradnuté na 100 rokov dopredu by do takejto čiernej budúcnosti nechcel priviesť dieťa.

autor
7. apr 2024

@ckocka Napísala si špeciálne potreby, tým sa v našom jazyku označujú väčšinou deti, ktoré majú nejaký hendikep.

jana_eyre_2
7. apr 2024

Autorka ty už nejaké dieťa máš?

Vravíš že chces len prehovoriť ľuďom do duse, urobiť dobrý skutok.. tak aj ja urobím jeden - fakt prosím ťa ak ty nemáš plný "autobus deti" a tým pádom si v živote nepocítila lásku k viacerým deťom naraz, tak prestaň urážať ženy s viacerými deťmi, že len kecaju že majú radi všetky deti rovnako.. nemáš absolútne ich skúsenosť.. lebo to čo zažil tvoj muž je jeho skúsenosť, nedá sa nanášať na každú viacdetnu rodinu, nech sa tu budeš certit ako len chces..

Anonymne si uzurpujes právo niekoho poučovať, na to ale právo ani v najmenšom nemáš.. to, že svoje deti rovnako ľúbim nie sú žiadne kecy..

silvike
7. apr 2024

Tak ja k tomu len tolko, ze dopredu nikdy nic nevies. Mozes mat nejaku mienku o sebe ako to vsetko das aky budes super rodic. Porodis dajme tomu prve dieta, fajn, vsetko funguje parada, porodis druhe a bum, uz nieco nefunguje. Uz zlyhavas ako rodic, lebo...( zdravie, nevyspatie, rozvod narocne dieta, financie, svokrovci a xyz premennych). Ako mozes dopredu vediet ako budes milovat vsetky svoje deti, ci rovnako ci nie ? Ved aj oni su samostatne osobnosti, nevies dopredu ako budes s nimi vychadzat ako to vsetko bude, ake budu vztahy. Predstavy mozu byt pekne, realita ina. Ci pri dvoch, ci pri piatich detoch. Ja poznam viac detne rodiny a veru v ani jednej nikto nejaku krivdu nepocitoval. Zo vsetkych deti vyrovnane, schopne, vzdelane osoby. Skratka, nevies dopredu aky budes rodic ci jednemu, ci dvom ci piatim detom.

autor
7. apr 2024

@jana_eyre_2 opakujem, že na konci je napísané, že všetkým dobrým rodičom prajem pekný večer... treba dočítať do konca, nehovorím, že všetci sú takí. A áno, dieťa mám 🙂

ckocka
7. apr 2024

To je ten vyhrotený prípad. Že neexistujú dve deti ktoré majú úplne rovnaké potreby je všeobecný fakt. Ako budeš pomeriavať rozne služby, dary, aktivity, vynaložené peniaze napr. na krúžky tak, aby to bolo absolútne spravodlivé a žiadne dieťa nikdy nepocítilo krivdu?

hortenziaj
7. apr 2024

Niekto môže mať aj 8deti a dokáže dať v set kým po emocionálnej a finančnej stránke rovnako, niekto bude mať len dve a urobí také rozdiely ze až.
Môj muž boli traja, dvaja bratia a sestra, a teda ze sestru nebili rodičia, chodila po dovolenkách, oni zatiaľ sedeli pri babke, oni všetko zlé robili, robia a sestra je topka. A je to aj pri našich deťoch a jej deťoch. Ja som sa odstrihla, zminimalizovala kontakt, nebudeme zažívať takéto veci a urážky, muž postupne zisťuje co jeho mama robila, a ze to není a n bolo ôk, ale on to doteraz tak nevnímal (sestru neboli, lbbo dievčatá sa nebiju, a asi nerobila tak zle ako my s bratom, sestru zobrali vždy leb o si rozumela s mamou, a nás nechali doma, ale ved to nevadí), aj vďaka podcastom, co počúvame.... A jeho brat sanodstrihol o svokry úplne a ma pokoj,

jana_eyre_2
7. apr 2024

To že napíšeš ako prajes každému dobremu rodicovi pekný večer vôbec nedokazuje že nezovseobecnujes všetky viacdetne rodiny.. prečítaj si svoj príspevok trocha kriticky..

autor
7. apr 2024

@silvike Ja vnímam rodičovstvo ako najdôležitejší záväzok a zodpovednosť. Preto trochu dopredu rátam s tým, že to nebude vždy ružové a napríklad ja presne kvôli tomuto skôr druhé dieťa nechcem, ako chcem. Skrátka jedno mám a vnímam to tak, že je moja povinnosť byť mu dobrým rodičom (ono sa na svet nepýtalo), a kým sa rozhodnem mať druhé, tak zvážim, či je v mojich silách to dať, aj keď sa stane toto, toto, toto.. ak si nie som viac menej istá alebo nie som odhodlaná, tak do toho radšej nepôjdem. Samozrejme, ak sa dieťatko pritrafí neplánovane, tak aj v takom prípade do toho dám všetko, čo môžem. V každom prípade, bavíme sa o dvoch rôznych veciach možno, lebo ja v príspevku hovorím o do očí bijúcom uprednostňovaní, o účelovom uprednostňovaní a nie o takom letmom, ktoré si mnohí samozrejme nemusia ani všimnúť.

autor
7. apr 2024

@jana_eyre_2 Pekne a slušne hovorím, že nezovšobecňujem. Ak mi to aj tak máš potrebu vkladať do úst, tak je možno problém inde. Opakujem, nezovšeobecňujem, ak máš viac detí a si im rovnako dobrá mama, máš môj úprimný obdiv. Naozaj.

autor
7. apr 2024

@ckocka Ak chce jedno dieťa klavír a urobí ho to šťastné a druhé chce farbičky a urobí ho to šťastné – tak je to ok. Tam ide o pointu, že ak jedno dieťa chce chodiť na krúžky a je mu to dopriate, no druhému to dopriate nie je, tam je problém. Chápeš ma už?

rozculena
7. apr 2024

si naivná,ak si myslíš.že sa v tom niekto nájde a bude sa podľa toho riadiť.

autor
7. apr 2024

@rozculena Možno, a možno niekoho osvieti 🙂

anjelicek26
7. apr 2024

Hlavne pausalne to "schytali" velke rodiny a nie je to fer...tento fenomen a problem mas v kazdej rodine, kde to rodic nedava... nehovorim o dokonalom zivote, dokonalej starostlivosti, dokonalom vyupratovanom byvani, strave, vychove, peniazoch... hovorim o tom, kde su rodicia narcisticke osobnosti, egoisti, flakaci, alkoholici, fetaci, workoholici, nasilnici, maju depresie a ine psychicke problemy... vsade, kde nemaju deti a ich pokryte potreby na tych prvych prieckach svojich priorit. O tom, ze polovica dnesnych deti vyrasta v kadejakych poskladanych vztahoch, kde jedno dieta je "bio" noveho partnera a druhe nie, v striedavkach, vikendoch a prazdninach raz tam raz tam a nenavisti ex-ex vztahov ani radsej nezacinam... ocakavas a chces, aby vsetky deti vyrastali v tych top podmienkach, ale toto bohuzial mozeme zarucit len pre nase vlastne deti tym, aky budeme rodicia my... proste sa snazit na maximum a neopakovat chyby nasich rodicov. A aj tak ich narobime dost pri vsetkej snahe.

jana_eyre_2
7. apr 2024

Možno bude problém aj v tom, že nie si ani len ochotná sebakriticky prečítať si po sebe text ktorý si napísala.. ale ano, zrejme si ten človek čo vidí vždy chyby v druhých len nie v sebe..

ckocka
7. apr 2024

Chápem že si mladá.