Zvážte viac detí, ak sa neviete postarať
Tento príspevok dávam anonymne, lebo nie je na mne o tom hovoriť verejne, nakoľko sa jedná o mužovu rodinu a nie moju. Ale pointa je, že môj manžel je z 5tich detí. Nakoľko ho poznám dlhé roky, viem, ako vyrastal a aj ako to u nich chodilo. Môj muž bol oproti iným deťom vždy nejakým spôsobom zanedbávaný. Zo začiatku emocionálne, časom aj finančne. A dôvod? Jednoduchý. Nebol najobľúbenejšie dieťa svojich rodičov. To, ktoré by bolo na ich obraz alebo obraz, ktorý by si „vysnívali". Môjho muža to dodnes neskutočne trápi a zanechalo to na ňom nepekné rany. Preto píšem tento príspevok. Pretože je to od rodičov detí svinstvo. Ja osobne si myslím, že aj kecy rodičov o tom, že majú všetky svoje deti rovnako radi, sú naozaj len kecy. No ak už som si tie deti predsa len narobil, tak preberiem aspoň tú zodpovednosť a nedám to tým deťom pocítiť. Milí rodičia viac početných rodín, vstúpte si do svedomia. A ak ešte len 20 detí plánujete, lebo je to podľa vás super cool, tak si to radšej ešte tak 10x premyslite. A tiež kecy o tom, že veď súrodenci sa budú mať radi a v živote si pomôžu – to môže, ale absolútne nemusí platiť. Takže vás všetkých prosím, ak na to nemáte, či už finančne alebo na tej mentálnej úrovni, aby ste sa ku všetkým vašim deťom správali rovnako, nenarobte si ich za autobus.
Ďakujem a prajem každému rozumnému človeku a dobrému rodičovi pekný večer ❤️
@vevesh rozumiem, čo myslíš a súhlasím, prípad môjho muža je však horší by som povedala. Ako som už niekde spomínala, rozdiely sa robili aj v situáciách, kedy za tým nebolo nič logické. Takže hovorím skôr o tých fakt nezmyselných uprednostňovačkách. A napr. v jeho prípade ani láska nebola delená rovnako. A to že tu niekto napísal, že je možno len závistlivý a nedopraje ostatným. tak tým ľuďom by som priala zažiť, aké to je, keď dostávaš najavo od vlastných rodičov, že nie si pre nich dosť dobrý... Ale opakujem, rozumiem, ako si to myslela ty a súhlasím 🙏
ano, trpiaci ludia by ti casto povedali, ze sa radsej nemali narodit - tiez by som ti to svojho casu povedala.. teraz uz viem, ze je to blbost.. tak, ako je blbost apelovat na niekoho, aby deti nemal - z akehokolvek dovodu.. mmch, takych tu uz bolo v historii dost, co si mysleli, ze vedia, co je dobre a ten, kto to nesplna, by tu nemal byt, respektive by nemal mat deti.. a tiez to mysleli velmi dobre.. tak trosku na to pozor.. aby si svojimi dobrymi umyslami nenarobila viac skody, ako ti, ktorym chces 'otvorit oci'
Poznám jednu rodinu kde bolo 5 deti všetky deti majú školy, vlastne rodiny, mama im vystruhala také svadby že dovi dopo všetci majú pekný vzťah medzi sebou a to sú so skromnejších pomerov.
Potom poznám druhý prípad kde je tiež 5 deti a tam už vidno tie rozdiely. Vzťah nula bodov
A potom poznám aj takých čo mali spoločne 1 dieťa a neboli schopný sa o neho postarať, že svojmu dietatu vykrikujú všetko a popritom to dieťa ma vlastný byt študuje zarába si a ako keby to nesli prežiť, o láske sa nedá povedať tá nikdy nebola. To ich dieťa na rodičov pekného slova nenájde
TAKŽE nieje to o počte deti ale o RODIČOCH!
To,čo píšeš sa kľudne môže stať aj pri dvoch deťoch,vôbec ich nemusí byť 20. Neviem,či ty sama máš deti. Zrejme nie,alebo teda tiež preferuješ jedno keď tvrdíš, že sa nedá deti milovať rovnako. Čiže ti tiež do budúcna odporúčam len jedno,alebo žiadne, keď sa držíš tejto teórie
Týmto príspevkom si sa teda blysla🤦♀️ myslím, že si urazila viacero rodín....napr. tých kresťansky založených. Zanedbávany a nevšímany môže byť aj jedináčik. Nabudúce skontroluj prepojenie medzi 🧠 a 🙌 a až potom píš.
@thoughtfulweirdo tvoje príspevky si vždy vážim.. len mi prosím napíš kde v úvode jasne píše, že tým nemysli všetky rodiny.. lebo fakt začínam mať dojem, že nečítam dobre ak to tam niekto vidí.. čo dovysvetlila je jedna vec.. ale vec druhá je, že si ani neuznala že oslovila všetky viacdetne rodiny v úvode.. nemám rada zovseobecnovanie, o to viac ak sa v tom zovsebecneni súdi ktokoľvek a to som človek čo naozaj neznáša nespravodlivosť, aj takú čo sa týka detí ktoré poctuju že sú nechcené..
Ale to nie je vždy len o množstve detí. Aj jedináčika možno dogabať výchovou.
Sú rodičia ktorí milujú svoje deti rovnako a naopak ktorí robia rozdiely. Nehádž všetkých do jedného vreca... Je smutné čo zažil tvoj manžel ale to že to bolo u nich takto neznamená že je to tak v každej viac početnej rodine
Autorka to čo sa stalo tvojmu mužovi nie je problém viacdetnych rodín ale problém patologickych jedincov čo si cez rodinu riešia svoje komplexy a mindraky. Takí ľudia by nemali mať deti vôbec.
Tvoji svokrovci sú zrejme psychopati, výživaju sa v manipulácii, deštrukcii vzťahov a ublížovani druhým. Najlepšie pre deti a muža spravíš keď sa úplne odstrihnete.
Tu v diskusii dakto napísal že rodič sa v 1 z detí viac vidí - to zvyknú hovorit nacistické jedince co majú dieťa ako "doplnok" ktorým sa vystatuju pred kamošmi. Nedokážu mat skutočne radi, aj láska k uprednostňovanemu je len predstierana, dieťa nie je pre nich samotná bytosť len prostriedok na zvýšenie vlastného sociálneho statusu.
Dievčatá, k vašim posledným správam., lebo už nemám energiu písať každému, prečítajte si to ešte raz, nehádžem všetky rodiny do jedného vreca a mnoho štatistík ukazuje, že mám pravdu. To, že vy sa tu opúšťate nad tým, že si mám spojiť mozog s rukami, je len výkrik do tmy, lebo ako tu už bolo napísané, je to pravda ale nikto to neprizná 😉
A jasné, že je to rodičmi, že nestoja za nič, to si objavila ameriku....
@katka700 Je to tým, jasné. Lenže úprimne, myslím si, že čím viac detí, tým väčšie škody. (Znovu opakujem pre slabšie čítajúce, že to neplatí pre každú rodinu).
Včera sa presne stal incident, kedy napr. konečne už aj muž sám od seba uznal, že bude lepšie prerušiť vzťahy a bohu vďaka za to. Lebo nechcela som ho do toho nejak tlačiť ja, aj keď mi je viac než jasné, že mu kontakt s nimi len ubližuje. No toto muselo padnúť od neho... Ale máš pravdu, najlepšie je pre každého sa od tohto odseknúť, lebo to je tak patologické, že s tým sa nedá nič iné urobiť. S nimi sa o tom nedá ani rozprávať.
Tiež zaujímavý článok...
„Najväčšie rodičovské tabu" – Jedno z detí mám radšej ako ostatné. Priznáte si to?
Máloktorý rodič si to prizná, ale vedci tvrdia, že ich výskumy to potvrdzujú. Drvivá väčšina rodičov má medzi deťmi svojho obľúbenca: https://www.postoj.sk/110532/jedno-z-deti-mam-r...
@jana_eyre_2 Ahoj, máš na mysli tú vetu, čo začína "milí rodičia viacpočetných rodín, vstúpte si do svedomia..."? Máš pravdu, že tým oslovila všetky viacdetné rodiny. Ja sa za viacdetnú považujem pri dvoch deťoch tiež 😅 ale výzvu na vstúpenie si do svedomia osobne nevnímam nejak útočne alebo urážlivo. Veď si môžem vstúpiť do svedomia, byť spokojná s tým, čo som tam našla, zase z neho spokojne vystúpiť a ísť ďalej s vedomím, že toto sa ma netýka 🙂 a čo sa týka tvojej otázky, kde píše, že nemyslí všetkých, to som ja pochopila z tej podmieňovacej vety, že nemáme mať viac detí, AK ich nedokážeme opatriť aj nehmotne. Tým považujem za automaticky vylúčených všetkých tých, ktorí ďalšie deti plne opatriť dokážu 🙂
Autorka Ty zrejme nechápeš že práve týmito vyjadreniami "priznate si to?" zovseobecnujes.. že práve tým ako sem stále podsuvas ako máš pravdu v tom že ženy majú svoje obľúbenejšie deti hadzes všetkých do jedného vreca.. nie som slabšie čítajúca, vidím čo píšeš.. ty nie si ochotná pochopiť, že to takto nemá každá žena že má svoje obľúbené dieťa.. ani to nikdy nepochopís, lebo dieťa máš len jedno.. alebo ich máš viac a jedno uprednostujes?
@thoughtfulweirdo ja však stále čítam o kecoch keď niekto tvrdí že svoje deti ľúbi rovnako a ešte to podčiarkla posledným príspevkom.. toto vnímam ako zovšeobecnenie a od začiatku píšem o tomto..
@jana_eyre_2 zazdieľala som sem článok, ktorý tiež hovorí, že tri štvrtiny rodičov to tak majú. Keby s tým nesúhlasím, tak to sem nezazdieľam. Tak poďme na trochu matiky. Štvrtiny sú štyri, to znamená, že ak tri z nich to tak majú, jedna to tak nemá. Vuala. Inak je zaujímavé, že aj keď som viackrát upresnila, že tým nemyslím všetkých, stále máš nejakú potrebu sa v tom nájsť 🙂 Teda ešte upresnenie - majú to tak, že jedno dieťa uprednostňujú, čo stále neznamená, že mu to dávajú aj pocítiť, tým sa táto množina ešte zmenšuje. Čítaj s porozumením prosím. Sama si robíš tlaky, ktoré sú úplne irelevantné.
@thoughtfulweirdo je neskutočne osviežujúce vidieť, že niekto dokáže ešte stále takto rozumne reagovať a diskutovať na nejakej úrovni. Ja nerozumiem, prečo má každý potrebu nájsť sa v tej „zlej" časti a cítiť sa urazený. Inak je to celkom zaujímavé sledovať...
Toto je zvláštna doba. Niekedy mám husiu kožu z takýchto príspevkov. Minule tu niektorá vymyslela, že deti by nemali mať rodičia s nízkym IQ...
Ja svojím deťom hovorím, že život je nespravodlivý, nech si zvykajú. Je to boj a ja z nich chcem vychovať víťazov a nie porazených. A nie aby dospelý chlap prepadal depresii za krivdy zo svojho detstva, keď už ma pevne stáť na svojich vlastných nohách a vychovávať vlastné deti. 😉
@fido69 Vidíš, ty vychovávaš tak, aby depresie nemali, ale on tak vychovaný nebol. A útočiť na niekoho, kto má depresie, to je tiež super základ ako byť človekom, ktorý učí druhých, ako majú žiť. Snáď tvoj syn nebude mať nikdy z ničoho depresie, lebo mu určite dáš dobrú radu do života 🙂
@jana_eyre_2 Ja som reagovala hlavne na úvodný príspevok, prečítala som potom ešte pár komentárov na prvej strane, ale ďalej som to len tak zbežne preletela, je možné, že ďalej tá komunikácia pôsobila inak. A samozrejme, ako všade, tak aj tu pôsobí subjektívne vnímanie, takže je dobre možné aj to, že tie isté vety si každý z nás vyhodnotí v inom "tóne" a tým pádom v ňom zanechajú iný dojem 🙂
Ďakujem ❤️
Nikto tu nemá s depresiou tvojho muža nič spoločné. Nikto ti tu s depresiou tvojho muža nepomôže. To musiš vyhľadať odbornú pomoc lekára a nie tu kričať do priestoru "Prosím nemajte deti, lebo budú mať z vás depresie!" To je blbosť. 😉
@fido69 bože ja o voze vy o koze 😀
Výkrik do tmy? Nemyslíš vážne 😁 poviem ti príklad z reality. Dve dcéry. Uprednostnovanejsia a priam chránený svedok ta mladšia. A hádaj co? Zo staršej je zodpovedná mladá žena, ktorá si ide za svojím snom a nerieši krivdy z minulosti, pretože rodičov nezmení. A z mladšej je lemra lemrava lenivá. Toľko k tvojej výzve, skus sa na problematiku pozrieť aj iným uhlom a neocenuj tu každého, kto s tebou súhlasí.
@aandrea9 Väčšinou to tak býva, uprednostnovane dieťa má problémy v živote, lebo rodičia mu dali všetko na zlatom podnose. To druhé dieťa je väčšinou šikovné a samostatné, v podstate je nakoniec na tom lepšie.
možno si to myslela dobre, ale veľmi zle si sa vyjadrila. V podstate si urazila všetky viacpočetné rodiny, ako keby to u rodín s 1 alebo 2 detmi nehrozilo. To predsa nezávisí od počtu detí ale od rodičov. Ja mám 5 detí , všetky svoje deti lubim, každé lubim ináč, lebo každé je jedinečne, nedostavajú všetko rovnako, lebo každé ma iné záujmy. Ale za všetky by som dala život. Skôr ty mi prídeš ako tá, ktorá ma pre istotu len to jedno dieťa, lebo si možno nevieš predstaviť žeby si ľúbila to druhé, a zakrývaš to známou frázou, že radšej jedno , len nech mu dám všetko čo potrebuje .Ale ako hovoria naši bratia češi, človek potrebuje aj "strádať" aby si vážil čo má. Vo všetkom musí byť rovnováha. Ak si myslíš že si týmto svojim výlevom na viacpočetné rodiny pomohla svojmu mužovi, tak nech sa páči. Povedz mu že čo ho nezabije ho len posilní,

Tak, zazila som to ako prisediaca taketo protezovanie, aj ked to rodicom bolo vyrknute skolou, okolim, a aj samotnou dcerou, aj tak sa neuvedomili a tvrdia "ze vsetky svoje deti beru rovnako". Myslim, ze ani nie su veci schopni vidiet inac ako po svojom. A takychto ludi mas kopec a zbytocne sa im bude dohovarat,pisat, stazovat, apelovat, pojdu dalej svojou pravdou. A nesuhlasim, ze kazde dieta ma mat rovnako- to sa ani pri mnohodetnych rodinach neda, kedze nevies ako sa zvrtne zivot. Jedno dieta sa narodi v byte, druhe v dome a to tretie mozno pod mostom. Ci jedno bude mat bicykel, druhe motorku a tretiemu uz vyjde aj na mercedesa- toto nevie nikto ovplyvnit, kedze casy, vek, financna situacia sa rozne menia a nezavisi to od samotnych rodicov. Rodic ma byt v case delby spravodlivy, ale pri spravnej vychove aj deti pochopia, ze nemozu mat hmotne veci ako cez kopirak, lebo starsi/mladsi dostal. Takisto pozornost nevies v rovnakom case nadelit rovnako- ak mas babo, skolaka, pubertaka a dospele deti- predsa len babo si vyzaduje ine "obskakovanie" ako dospele dieta. Jedine, co mozes delit rovnako, je laska. A ja sa pridavam k tym mnohodetnym maminam, ktore vsetky svoje deti rovnako milujem bez rozdielu.