icon

Zvládnuť druhé dieťa pri zdravotnom postihnutí prvého?

21. máj 2025

Dobrý deň, prosím vás, sú tu mamičky, ktoré majú prvé dieťa so zdravotným postihnutím a zvládli to aj s ďalšími deťmi? Naše dieťa je postihnuté, momentálne som na predĺženom rodičáku. Je to pre nás náročné nielen časovo, ale aj psychicky. Chodíme na terapie, zatiaľ navštevuje škôlku na štyri hodiny denne. Snažíme sa ho začleniť medzi zdravé deti, maximálne sa mu venujeme, cvičíme. Manžel je pre mňa veľkou oporou, rodina nie veľmi. Máme viac ako 30 rokov a zvažujeme druhé dieťa, ale mám obavy – či bude zdravé, či to zvládneme, a či nebudem zanedbávať staršie dieťa kvôli novorodencovi alebo to mladšie kvôli zdravotným obmedzeniam toho staršieho.

dory11
21. máj 2025

Čo ma dieťa za problém .
Ale ak chcete ďalšie podľa mňa nehra rolu či je prvé zdravé alebo nie .
Je to o vás rodičov čo chcete .
Poznám kamarátku má dve deti prvé má oneskorený vývoj reči myslím a má aj druhé a to je autista.
Je to podľa mňa na každom ako si to predstavuje .
Aj moje dieťa má niejaky zdravotný problém ale druhé dieťa chcem

negymama
21. máj 2025

nemam tu skusenost, teda nie az v takej miere.
moja druha dcera mala iba NKS a neskor sa ukazal aj aspergerov syndrom - mali sme po nej este dve deti, synov.
Nasi znami, mali po postihnutych dvojcatkach, DMO, este jedneho zdraveho chlapca. Je to narocne, ale nie pre to zdrave dieta, to funguje normalne, pomahaju im aj stari rodicia, zdrave dieta chodi do skoly, na kruzky , na sk. vylety . Narocne maju hlavne s tymi postihnutymi detmi, hlavne s jednym dvojcatom, ktore je mentalne tazko poistihnute, obcas /po operaciach/ prejde kusok s chodulkou ci bicyklikom, inak vozik.

negymama
21. máj 2025

ale oni su radi, ze maju toho tretieho syna. Ze zaziju aj radost z bezneho zdraveho dietata, jeho uspechov.
Lebo s tymi chorymi sa zaoberaju tak ci tak.

nin12345
21. máj 2025

Ak je to niečo geneticky podmienené ja osobne by som druhé dieťa neriskovala mať svoje ale radšej adopcia. Poznam ľudí ktorí majú ťažko postihnuté dieťa a majú aj druhé a ani to nie je v poriadku. Neviem bála by som sa

diewcatqoo
21. máj 2025

Nesla by som do toho. Nepises presne, aka je tam diagnoza a ci je to geneticky podmienene. Odhliadnuc od toho strachu, ci sa narodi zdrave alebo nie... ak by aj bolo to druhe zdrave, vzdy bude na druhej kolaji, lebo vzdy bude to starsie vyzadovat viac pozornosti.

deti95060810
21. máj 2025

bála by som sa...

nikiki29
21. máj 2025

Veľmi záleží od diagnózy …

kiki68
21. máj 2025

Zalezi co to je za postihnutie, cim sposobene, ci to je geneticke, ci to je napr porodom, vyvinom. To je vela faktorov. Toto musite zvazit a konzultovat s lekarom.

autor
21. máj 2025

Upresním, že ide o autizmus, predčasne narodené dieťatko, teda možno zhoršené popôrodným stavom, NKS, plienkované zatiaľ. Ale v manželovej rodine sa už toto ochorenie objavilo, teda určite je tam aj genetická predispozícia.

doriiis
21. máj 2025

Je to pre vás už teraz náročné a vy si chcete ešte pridať? V živote nikdy by som nešla do druhého dieťaťa vo vašom prípade.Genetiku neobabres

ivangeline
21. máj 2025

Nechod do toho, jedine, že sa akosi zadarí...

autor
21. máj 2025

Len na druhej strane, keď tu nebudeme - kto pomôže tomu dieťaťu? Ostane samé. Aj keď zas mať druhé dieťa, od ktorého očakávaš, že sa bude starať, je to ťažké.

marianarem
21. máj 2025

Byvala spoluziacka ma naozaj tazko postihnutu prvu dceru a potom mala este 2 dalsie. Zvladaju to, tiez ma dobreho muza.

lenkasarka
21. máj 2025

Nerob si druhé dieťa len preto,aby sa mal kto postarať o prvé, keď tu vy nebudete. Každý človek ma právo na vlastný život. Presunúť svoje bremeno na druhé dieťa (v dospelosti) je ehm.. neviem nájsť to správne slovo,aby som sa ťa nedotkla.

kiki68
22. máj 2025

Tak v tomto pripade by som to dost zvazila, autizmus nie je spolahlivo odhalitelny v tehu, iba nejake pribuzne syndromy, plus ten predcasny porod. Ale hlavne sa nespoliehat na to, ze to dalsie dieta sa nejak postara. To moze byt uplne inak.

taktotedanie
22. máj 2025

Vsetky rodiny co poznam a nie je ich malo po dietati so ztp uz dalsie nemali
Resp ak mali velmi chore dietatko, ktore to nezvladlo tak po nejakom case sa pokusili a mali dalsie dieta
Nemaj dalsie dieta len ako nalepku na tvoju bolavu dusu ze mas postihnute dieta, neber ho ako opatrovnika do buducna ma pravo na vlastny zivot nie poberat opatrovatelske na surodenca, z dietata bude tzv “neviditelne sklenene dieta”, to je dieta , ktore ma postihnuteho surodenca bol o tom aj dokument, nebude mu tolko venovane casu a zaujmu, kedze je tam surodenec so ztp

zoja1234
22. máj 2025

Ak je prvé postihnuté, nerobila by som si druhé. To ešte neviete, co vás čaká, aký bude mať ono život, a vy sním. Druhé dieťa bude odsúvane, a je veľká šanca,ze ho tiež môže postihnúť nejaká diagnóza. Zvládnete to? Aj finančne? Mate za chrbtom rodinu? Pomoc support?
Pre mna by to bolo 100% stop. Bohuzial. Ale radšej jedno postihnuté, a dat mu všetko čo bude treba, ako dve (možno obe postihnuté), a zblázniť sa.

lienka.7
22. máj 2025

Co genetika???
Teraz čítam ze autizmus a v rodine.
V tomto prípade v žiadnom pripade.
Známa ma presne takto 2 autistov...prvý ťažkú formu, 12 rokov, nerozpráva. Ten druhy aspoň ze ľahšiu.

breznica
22. máj 2025

Mám zopár známych, čo to riskli. Niektorí mali šťastie a ďalšie dieťa, deti sú zdravé. A bohužiaľ niektori mali smolu a aj druhé dieťa s postihnutím. Ja som druhé neriskovala, mám dieťa fakt ťažký stav, po predčasnom pôrode. Dr.ma upozornil, že v mojom prípade je veľká šanca na ďalší predčasný pôrod, tak bolo jasné, že do toho znova nejdem. A prakticky ani nebolo s kým, otec dieťaťa sa na nás vykašľal po necelých 2 rokoch

bielasovicka
22. máj 2025

Nie, určite druhé nie. A ešte dupľom po tom, co si napísala, že by sa postaralo o to prvé. Nechcem povedať co si o tom myslím. 😕

zoja1234
22. máj 2025

@autorka chcete si urobiť druhé preto, aby vám neskôr pomáhalo s prvým postihnutým? To co je za prístup... To by ste dokazali? Takto zničiť zivot druhému dieťaťu? Urobit si sneho asistenta? Doživotného opatrovníka prvému? No tak toto nemyslite vážne.

vilma7
22. máj 2025

Ahoj, ja pracujem v domove s osobami s rôznymi postihnutiami a ani jeden z klientov nie je jedináčik. Niektoré rodiny mali 2 deti zo 4 s postihnutím, mám klienta kde sú 3 deti zo 4 s postihnutím.
Ak je tam predispozia , čo u vás žiaľ je, asi by som do toho vedome nešla. Aj keď zas veľmi chápem túžbu mat zdravé dieťatko.

maury
23. máj 2025

Áno, poznám takú rodinu. Prvé dieťa ťažké postihnutie rečové a pohybové centrum, rozumovo je na tom veľmi dobre. A druhé dieťa vitálne, zdravé, športovec. Nemali to jednoduché, stálo ich to kopec úsilia, obety aj všetkého, je to celoživotná starostlivosť. Ale tam bola veľká podpora nielen manželov, ale aj zo strany rodiny a súrodenci majú medzi sebou skvelý vzťah, takže aj keď rodičia niečo, vedia sa spoľahnúť na mladšieho syna.

1sally12
25. máj 2025

Takže o toto tu ide🤦‍♀️ prv som si aj vravela prečo chcete druhé - určite máte dosť starostí a práce s prvým. Teda preto aby sa mohlo druhé o to prvé postarať🙏 🤦‍♀️ neskutočne pokrytecké zmýšľanie. To by ti nebolo sprosté voči tomu prvému dieťaťu? Urobiť z neho opatrovníka. Ja byť to dieťa už ma v živote neuvidíš.

janickacrazy
25. máj 2025

Ja mám prvé dieťa ZTP a máme aj druhé, ktoré je tiež ZTP a dokonca aj tretie, ktoré je zdravé, ak nepočítam diagnózu NKS, ktorá je prakticky už na ústupe unho. Tiež ma mnohí ľudia nechápali, ale ja som vždy chcela viac detí a svoje deti zbožňujem. A nech si každý myslí, čo chce.

janamoto78
27. máj 2025

Podľa doplňujúcich informácií o dedičnosti, by som do druhého tehotenstva nešla. Kamarátka si nedala povedať a má dve rovnako postihnuté deti. S odstupom 12 rokov.