icon

Ako zvládať nadmerný strach z baktérií?

4. máj 2025

Ahojte, mam taky problém, neviem, ci je to vôbec normálne, potrebujem nestranne názory. Keď prídem domov, prvá vec, co urobím, že sa prezleciem, umyjem. Nesadam si na gauč, stoličky, postele... v šatách, ktorých som bola vonku, príde mi to špinavé, nechutné. Nedovolím to ani deťom, ani manželovi. Keď máme návštevu, po jej odchode dezinfikujem všetko, na čom sedeli, aj podlahu. Veľmi ma to obmedzuje, veľa času to zaberá. Keď prídu deti dovnútra, z ihriska, zo záhrady, hneď ich vyzlečiem, nedovolím im nič chytať, pokiaľ majú špinavé, neumyte ruky. Pokiaľ ich neumyjem, pociťujem taký vnútorný stres, nervozitu. To isté, keď prídem z nákupu: čerstvo nakúpené veci odložím na vopred určenú policu na 1-2dni, pokiaľ z nich "nezmiznú všetky baktérie", až potom ich ukladám na ich miesto.
Denne si umývam ruky aj 30x, mám ich úplne vysušené, popraskana koža...

Strana
z2
mamamasama
4. máj 2025
@glade22

@mamamasama veď ale umývať si ruky je základ...ale prezliekas deti do čistého zakaždým keď prídu zvonku dnu a nedovolis sa im ničoho chytiť a nikde si sadnúť?

@glade22 Áno, nedovolím im v tom chodiť po dome. Ale ak majú taký deň, že behajú nonstop hore dole, tak ich po príchode do domu vyzlečiem, dám to oblečenie na terasu a keď chcú ísť opäť na záhradu, obliekam to isté, pokiaľ z toho netečie blato.

eliska13
4. máj 2025

Je to OCD s bude sa stupňovať si stále v strese a uzkosti

glade22
4. máj 2025
@mamamasama

@glade22 Áno, nedovolím im v tom chodiť po dome. Ale ak majú taký deň, že behajú nonstop hore dole, tak ich po príchode do domu vyzlečiem, dám to oblečenie na terasu a keď chcú ísť opäť na záhradu, obliekam to isté, pokiaľ z toho netečie blato.

@mamamasama ale keď ti 20x vybehnú von a potom dnu, tak 20x ich vyzliekas a zase obliekas? 😳

selenka7
4. máj 2025

...čerstvo nakúpené veci odložím na vopred určenú policu na 1-2dni, pokiaľ z nich "nezmiznú všetky baktérie"... Toto ma pobavilo 😂 ako si prosim ta prisla na to, ze po dvoch dnoch statia na polici budu veci zrazu sterilne?? Daj sa liecit prosim ta, nicis zivot celej svojej rodine a z deti robis neurotikov.

mamamasama
4. máj 2025
@glade22

@mamamasama ale keď ti 20x vybehnú von a potom dnu, tak 20x ich vyzliekas a zase obliekas? 😳

@glade22 Máme hranice. Ak sú na dvore, tak sú na dvore. Nevidím dôvod, aby mi behali 20 krát hore dole z domu na dvor a naopak. Jasné, že tak 5 krát áno a to zas nie je taká veda. Vyzliecť a umyť ruky. Moje deti sú na dvore ako prasiatka. Piesok,prach, blato, tráva. V dome to fakt nechcem mať.

lenkakravcova
4. máj 2025
@mamamasama

@glade22 Má. U nás sú choroby raz, maximálne dvakrát do roka. Mám deti v predškolskom veku, sme bežne medzi ľudmi a tá hygiena má svoje opodstatnenie. Parazity, baktérie, vírusy, svrab, ploštice. Doniesť si môžeš kadečo, preto je hygiena dôležitá. Moje deti sú takisto celý deň na dvore, ale aj tam majú svoje umývadlo a mydlo a vedia, že so špinavými rukami jesť nemôžu.

@mamamasama ja ti neviem. U nás sú deti choré raz do roka. Ja som nebola asi rok a pol. A teda neprezliekame sa po tom čo prídeme dnu, iba keď máme špinavé oblečenie. Pred spaním áno.
A koľko krát deti jedli so špinavými rukami od blata, to ani nepočítam. My sme tiež na záhrade niekedy pri vyberaní mrkvy zjedli aj takú priamo neumytu ešte od hliny a nejako chorí sme kvôli tomu neboli. Takže v tom to nebude.

mamamasama
4. máj 2025
@lenkakravcova

@mamamasama ja ti neviem. U nás sú deti choré raz do roka. Ja som nebola asi rok a pol. A teda neprezliekame sa po tom čo prídeme dnu, iba keď máme špinavé oblečenie. Pred spaním áno.
A koľko krát deti jedli so špinavými rukami od blata, to ani nepočítam. My sme tiež na záhrade niekedy pri vyberaní mrkvy zjedli aj takú priamo neumytu ešte od hliny a nejako chorí sme kvôli tomu neboli. Takže v tom to nebude.

@lenkakravcova Tak dobrú chuť Leni. A toto je len jeden z parazitov, čo na neumytom ovocí a zelenine nájdeš.
https://tvnoviny.sk/domace/clanok/963289-na-slo...

lenkakravcova
4. máj 2025
@mamamasama

@lenkakravcova Tak dobrú chuť Leni. A toto je len jeden z parazitov, čo na neumytom ovocí a zelenine nájdeš.
https://tvnoviny.sk/domace/clanok/963289-na-slo...

@mamamasama vďaka, v lese sa ale nestravujeme a líšky na ovocí a zelenine na dvore nemáme 😀

"Parazita u nás šíria najmä líšky. Lesné plody, huby, ale aj pôda môžu byť kontaminované ich trusom"

nikpa
4. máj 2025
@glade22

@nikpa
@mamamasama
Ja sa len pýtam, či ste postrehli nejaký efekt. Lebo dodržiavanie hygieny má len jeden dôvod - znížiť chorobnosť ľudí. V celej histórii väčšina epidémii bolo spôsobené nedostatočnou hygienou. Tak sa pýtam, či toto - za mňa extrémne - dodržiavanie hygieny, má aj nejaký efekt, teda, že nebyvate chorí, nemáte žiadne zdravotné problémy a podobne.
Lebo ja také veci nedodrziavam...veď v lete sa to napríklad ani nedá, deti behajú vonku-dnu 20x denne, keďže bývame v dome....a nemám pocit, že sme kvôli tomu viac chorí. Skôr som si všimla vyššiu chorobnosť, keď sme nevyspati, málo chodime vonku, jeme veľa sladkostí a malo vitaminov, keď sa veľa stresujeme a podobne.
Toto, čo popisujete ako normálne je maximálna otročina. A neviem si predstaviť, kedy to stíhate všetko.

@glade22 ale ty porovnávas hrušky s jablkami. To keď prídu tvoje deti ufulane z vlastnej záhrady by mi nevadilo. Pisala som o niečom inom, napr. keď idu deti s mhd a pred nimi sedí na sedadle smradlavy bezdomovec alebo som raz videla ako chodí na bidet môj syn v škole. Komplet ho poobtieral riflami počas toho ako čural. A v tomto mi ma potom doma sadnúť na gauč? To je podľa teba v poriadku?

mamamasama
4. máj 2025
@lenkakravcova

@mamamasama vďaka, v lese sa ale nestravujeme a líšky na ovocí a zelenine na dvore nemáme 😀

"Parazita u nás šíria najmä líšky. Lesné plody, huby, ale aj pôda môžu byť kontaminované ich trusom"

@lenkakravcova Lucky you. My líšky na záhrade máme. Mimochodom. Parazity ti donesie aj mačka. A dokonca aj tie líščie, tak by som si zas tak nevyskakovala. Aj pôda môže byť kontaminovaná. Istotu nemáš.Radšej si tie ruky predsa len umy. 😬

nicoletta98
4. máj 2025

OCD nie je len o upratovaní, ako si mnohí ľudia myslia. Tam sú aj ine symptómy čiže nemusíš mat hneď OCD - vylúčiť to môže jedine psychológ, tam by som šla. Ja ho mám diagnostikované, aj keď ma viacero foriem a potrpim si na hygienu a čistotu, nehrotím to však až tak, ako ty.

minenkaa
Autor odpoveď zmazal
minenkaa
4. máj 2025

Ja viem,že je to strasne takto žiť,ale ja som sa z chuti zasmiala,vies koľko kg baktérií máš v a na tele ?Vdaka symbióze s baktériami môžme žiť

lenkakravcova
4. máj 2025
@mamamasama

@lenkakravcova Lucky you. My líšky na záhrade máme. Mimochodom. Parazity ti donesie aj mačka. A dokonca aj tie líščie, tak by som si zas tak nevyskakovala. Aj pôda môže byť kontaminovaná. Istotu nemáš.Radšej si tie ruky predsa len umy. 😬

@mamamasama
My nie, lebo máme psy. A ono sa to nejako spoločne neznesie.

A aj keď si ruky umyješ, tak si tie spomínané vaj´ička môžeš doniesť napr. na vlasoch alebo inej časti kože nie len na rukách + keď sa toho dotkneš potom rukami, tak to ide kade tade opätovne. Takže to by si musela do nejakej dezinfekčnej vane, ak by si to takto brala. Umyť ruky v tomto ohľade určite nie je postačujúce.

verka1818
4. máj 2025

Ahoj, ja to mám tak isto s tým prezliekanim, príde mi to nechutne, keď si predstavím, že na lavičke v parku alebo v MHD sedel bezdomovec, prípadne iný smudlo a ja sa potom v tom vyvalim na gauč alebo do postele...deti sú tak naučené, že prídu zo školy a prezlecu sa do domáceho oblečenia...ruky ich tiež posielam umyť...po návšteve tiež mením uterák na ruky, často vidím, že ľudia mydlo nepoužívajú, a že si iba ovlazia ruky vodu a utru 🤔preto uterák vymením po návšteve...to s potravinami neriešim našťastie, ale som zas hakliva na surové mäso - nemám rada, keď ho muž kraja kade tade, vtedy zvyknem prestreknut kuchynskú dosku a drez sanytolom...ja si uvedomujem, že som není úplne ok, snažím sa neprenasat to až tak na deti, dúfam, že im nenicim mojimi pravidlami život ako sa tu spomínalo ...a prosím Vás aké lieky sa nato dávajú? Antidepresíva na zvýšenie serotonínu? Fakt som sa pri čítaní komentárov zamyslela, či má nebudú deti a muž zato nenávidieť, nechcem im ničiť život 😩

zmrzlinka8
4. máj 2025
@nicoletta98

OCD nie je len o upratovaní, ako si mnohí ľudia myslia. Tam sú aj ine symptómy čiže nemusíš mat hneď OCD - vylúčiť to môže jedine psychológ, tam by som šla. Ja ho mám diagnostikované, aj keď ma viacero foriem a potrpim si na hygienu a čistotu, nehrotím to však až tak, ako ty.

@nicoletta98 psychické ochorenia diagnostikuje psychiater, nie psychológ

zuzubb007
4. máj 2025

Je to psychiatrické ochorenie, riešiť čím skôr za odborníkom, zbytočne trpne celá rodina

nicoletta98
4. máj 2025
@zmrzlinka8

@zmrzlinka8 áno, ale pokiaľ tam je súhrn viacerých symptómov, ktoré nie sú typické pre jedno psych.ochorenie, tak posiela na testy ku psychologovi, ktorý stanoví dg

nicoletta98
4. máj 2025
@zmrzlinka8

@zmrzlinka8 resp nestanovi, nasmeruje..

liusa82
4. máj 2025

@autor ja robím plus mínus to isté čo ty ale volám to hygiena🙂 neprídem si nejako na hlavu ani z toho nemám stresy ani nič podobné.Vždy musím mať doma arzenál antibakteriálnych vlhčených utierok.No som ako Monk trošku.Bývame v dome a zdá sa mi, že tu je to bývanie také viac špinavšie ako byt.Nosí sa všeličo dovnútra ak sa hneď v chodbe neprezuje.Za to tiež gezujem každého.A ak prší amen tma.Síce ja si aj sadnem oblečená z vonku na gauč ale dlho nie, tiež mi to vadí.A idem sa prezliecť hneď do domáceho.Tovar z tašiek vyložim aj na stôl ale potom poutieram tie miesta kde bol položený🙂 preto ťa chápem .Ono je to vtedy problém ak ti je už z toho blbo a psychicky zle.Vtedy s tým treba dačo robiť u odborníkov.Kdežto mne z toho zle nie je mne to príde ako normálka ani ma to nejako neobmedzuje ani nezdržuje.A k tým rukám tiež premývam x krát do dňa🙂 a ak dakto položí nejakú špinavú bundu na gauč alebo oblečenie tiež okamžite dávam preč🙂

zmrzlinka8
4. máj 2025
@nicoletta98

@zmrzlinka8 áno, ale pokiaľ tam je súhrn viacerých symptómov, ktoré nie sú typické pre jedno psych.ochorenie, tak posiela na testy ku psychologovi, ktorý stanoví dg

@nicoletta98 psychológ nie je lekár

nicoletta98
4. máj 2025
@zmrzlinka8

@nicoletta98 psychológ nie je lekár

@zmrzlinka8 ok? Mna poslala moja psychiatrička na psychologicke vyšetrenie, aby potvrdila dg

Strana
z2