Ako zvládnuť prehnané obavy o zdravie?
Dobrý deň chcem sa opýtať na názor čo si o myslíte o mojom stave. Sama si veľmi dobre uvedomujem že veľmi prehnane rešim svoj zdravotný stav. Prisudzujem to tomu že moje dieťa sa liečilo na onkologickú diagnózu a ja som odvtedy veľmi ustráchana, a za každou zmenou alebo nevinným príznakom hľadám diagnózu a jednoducho trpím prehnaným strachom z rakoviny. Pichne má v hlave -urcite mám nádor na mozgu. Zaboli má na hrudi- prehnatavam a hľadám hrčku v prsníku, zvýšená teplota -urcite leukemia, divné znamienko - melanom...az sa hanbím keď to píšem lebo viem že je to chore. Nonstop riešim každy príznak, googlim čo je asi to najhoršie. Nieje to v takom štádiu že by som chodila po doktoroch a ,,otravovala,, ich s kadecim, ja si skôr všetko preguglim doma, najskôr sa zostresujem a následne sa potom aj ukludnim....no veľmi ma to vnútorné ubíja a škodí, nik v mojom okolí o Tom nevie, ani manžel, sú to strachy ktoré vnútorné si riešim iba ja, niekedy mám také dni že nedokážem na nič iné myslieť len na to že čo ak ochoriem a čo bude potom so mnou a s mojou rodinou. V takých chvíľach sa snažím čo najviac zamestnať, inak žijem aktívne, cvičím čo mi veľmi pomáha ale stále vnútorné mám tieto stavy a to ma ubíja a viem že si tak môžem len ublížiť...keď je pekné počasie aj svet je vtedy krajší a menej myslím na toto, ale keď je škaredo ako teraz tak to na mňa dolieha...prosím viem že mi budete riadiť psychiater a pod, no ja veľmi nerada by som brala lieky, necítim to až tak zle, skôr si chcem nejako prenastavit hlavu, vidieť veci nie tak negatívne....
Presne toto poznám , nechala som to tak , že to zvládnem a teraz som každý mesiac na pohotovosti , lebo už len negooglim 🙁
precitala som si 1 vetu a chapem, mne umrel brat na onko a uplne chapem co citis. lenze hprsie je ze psychos ti povie len to ze proste zivot ide dalej da ti lieky ...ale ten strach, to nevedia vymazat.
@monikaaaaaa4 a tebe sa co stalo, mne lieky nezaberaju lebo to co som zazila , na to je jeden lekar maly
@pribinak ultmi zmysly a precitovanie reality
..ono zas na druhej strane je najväčším nepriateľom človeka strach a stres a to je zas spúšťačom chorôb...Frontin Ťa ukľudní celkom, nemusíš ísť ani k odborníkovi,ten ti predpíše aj všeobecný...
Toto pochopia len tie, čo zažili... iné ťa hneď naordinuju k cvokarovi , ktorý človeku pozrie viac do prdele,ako je...
@miskakyska tak zavisi do akej miery bola trauma. :(
@balerina2025 netáraj hovadiny
..tu už každá rada na prd, keď je tu nanominovaná najväčšia odborníčka na všetko, ktorá by najradšej všetkých zatvorila na nervové
@pribinak prosim? to je vsetko docasne. cloveka ultmia, co chces pocut? viem o com pisem, ale je pravda ze ked strach je naozaj velky treba to riesit cez psycholiecbu. zavisi od toho ako sa clovek naozaj citi.lekar moze nasadit slabsie lieky aj silnejsie
@miskakyska prepac prechadzam tym
@miskakyska ty vies asi prd o tom aka bolest to v zivote je ake to je dalej napredovat bez strachu ked vidis cloveka pred ocami umierat a musis dalej racionalne zit.
nepisem o starych ludoch, ale o detoch a mladych ludoch. lekar moze predpisat slabsie ci silnejsie lieky on snad sam je tam na to aby to zhodnostil ak clovek nepotrebuje lieky nepredpisu. aby to ludia zbytocne nebrali
@balerina2025 nebuď vztahovačna...Teba som nemyslela...ja som si tým prešla nedávno a strach zakorenený vo mne nevyrieši nikto, takže lekcie mi ozaj dávať nemusíš
autorka, aby som sa opravila, urcite je na mieste psychiater, ono zhodnoti ktore lieky da, aby ti pomohli, ak zhodnoti, ze ich potrebujes. drzim ti palce. ja som chcela napisat ze jedna vec je brat lieky, druha ta, ze s tym budeme zit cely zivot. ale sa ospravedlňujem lieky pomozu , zavisi ktore.aka davka...
ináč kludne mi napis spravu, akutalne ja toto riesim aj ja....ja ti napisem, co mi povedal lekar. na toto..lebo tiez mam podobne pocity
@miskakyska ako si prekonala ten pocit ze môžeš umriet? ze si chora? prosim mna len poslal po vysetreniach ake stale ten pocit je
Autorka, psychológ a psychiater. Pomôže ti 🙂 a nie len dočasne 🤦♀️
Terapie, veľa rozprávania... Ja naozaj nechapem prečo sa ľudia boja chodiť k psychológom. Ved keď mám problém s rukou, idem k chirurgovi. Keď mám problém s hlavou, k psychológovi.
@lucia13022023 psychiater da lieky , psycholog poradne
@balerina2025 viem, a?
@balerina2025 zomrela mi mamina na onko ochorenie a odvtedy sa všetkého bojím
Psychiater a cim skor, casom to bude s tebou horsie a horsie
@monikaaaaaa4 uplne chapem, mam to iste. lekar mi na to povedal ze to je uplne normalna reakcia ak nam niekto umrie na rakovinu, ze sa zacneme pozorovat :(

Zlatko, pre svoje vlastne dobro k tomu psychiatrovi chod. Dostaneš ľahké antidepresíva a budeš na tom podatatne lepšie
Uľaví sa ti a tvojim blízkym tiež