Je bezpečné konzumovať džem s plesňou na povrchu?
Mozem pouzit dzem /kupovany/ otvoreny nedavno a skladovany v chladnicke, na ktorom je na povrchu maly kusok plesne? Myslim ked nejaku par centimetrovu vrstvu napadnutu plesnou vyhodim, ci je ten dzem hlbsie v pohari este ok… ? Normalne vsetko plesnive vyhadzujem, ale pri dzeme neviem ci je cely na kompletku zly a je mi luto celu velku flasu vyhodit 🫠
@vanilkovazmrzka ja vyhadzujem
ja by som vyhodila, ale kuk článok
https://dobruchut.aktuality.sk/clanok/39415/ple...
Vyhodiť.
Baby ja som furt tú časť s plesňou odstránila a ďalej ho používala. 😳
@vanilkovazmrzka ja by som vyhodila, alw napríkad keď mám občas paradajky a jedna je plesniva tak tu a tie okolo nej vyhodim a ostatne zjem aj ked by sa mali tiež vserky vyhodiť 😅
Baby ja som furt tú časť s plesňou odstránila a ďalej ho používala. 😳
@yelena159 podla toho clanku to nie je az taka katastrofa 🙂 este si to do rana premyslim, mozno tu spodnu cast pouzijem tak aby sa to uvarili/upieklo, aby som bola kludnejsia :D a mozno to vyhodim
Malo by sa vyhodiť ale ja by som asi použila 😁 na niečo umrieť musim
@vanilkovazmrzka ja by som vyhodila, alw napríkad keď mám občas paradajky a jedna je plesniva tak tu a tie okolo nej vyhodim a ostatne zjem aj ked by sa mali tiež vserky vyhodiť 😅
@izabela181 fuuu tak toto robim tiez, makke ovocie a paradajky vzdy takto… ze tie dalej od zdroja a tvrde neposkodene nevyhadzujem. Jogurt alebo kecup alebo pretlak ked vidim plesen, to ide rovno do kosa 🥲
@izabela181 fuuu tak toto robim tiez, makke ovocie a paradajky vzdy takto… ze tie dalej od zdroja a tvrde neposkodene nevyhadzujem. Jogurt alebo kecup alebo pretlak ked vidim plesen, to ide rovno do kosa 🥲
@vanilkovazmrzka toxíny ktoré vyrobila pleseň sa nezničia varením ani pečením
@vanilkovazmrzka toxíny ktoré vyrobila pleseň sa nezničia varením ani pečením
@maranco 🥲 oki dakujem
Moja starká by povedala, že to nič není 🤣 ja by som to už nejedla.
Moja starká by povedala, že to nič není 🤣 ja by som to už nejedla.
@lucia13022023 aj u nas mama vrch vyhodila a zvysok sme normalne zjedli, ked sa otvoril domaci dzem a na vrchu bola trochu plesen.
Otvoreny z chladnicky s plesnou by som vyhodila.
@vanilkovazmrzka Nieee! Hneď vyhodiť.
...ak Ťa mrzí zdravie tak papaj... Konzumujeme dosť bordelu aj bez plesní ...tieto plesne a hlavne skryté môžu obsahovať toxíny aj smrteľne baktérie...hlavne vydute konzervy a kompóty...bez milosti zlikvidovať
Kedysi to ľudia odstránili a jedli ďalej, pleseň se ale šíri a už nie je len na povrchu, ani hnilé ovocie sa nesmie konzumovať
Malo by sa to vyhodit.... cim je ta potravina maksia, tym menej "odrezatelna" plesen je.
Plesen tiez funguje ako huby. To co vidime je iba "ovocie" (hrib, alebo tie chlpate flaky na potravinach), ale samotny organizmus - mycelium - nie je vidiet a je natahane kade-tade. Myslim ze je to najvacsi organizmus na svete... jedno mycelium huby ma aj 9km. A ked je uz ta plesen viditelna, tak to znamena ze to stihlo uz aj "zakvitnut". Takze sa to odrezat neda.
Tiez nie kazda plesen je skodliva. Ale bez nejakeho rozboru sa to neda urcit.
Raz sa nic nestane, ale pomalicky to skodi oblickam, peceni, nervovej sustave, sposobuje rakoviny. A zaroven treba ratat s tym, ze clovek to jedava pomerne casto. Kedze chvilu trva, kym je viditelna, tak sa veci zjedia v casovom okienku, ked je uz rozbehnute myceliu, ale este nie je vidiet. A pri spracovavani jedla (dzemy, pecivo, kava, cokolada, prakticky vsetko) je nejake male percento surovin, ktore moze byt nahnite/plesnive. Ta fabrika, co ten dzem urobila spracovava tony ovocia... zase nebudu kukat bobulku po bobulke. Jest plesen este aj dobrovolne a vedome by sa fakt nemalo.... a tie toxiny sa nedaju vyvarit.
Ako.... mal by ist do kosa.
@vanilkovazmrzka nam pan docent na prednaske z mykologie vysvetloval, ze niektore mikromycety vytvaraju toxikogenne kmene a niektore nie, ale my to volnym okom rozlisit nevieme, takze lepsie je vyhodit.
Koľko stojí fľaštička lekváru?... Stojí za to dojesť ju s plesňou? Ja fakt nepochopím takéto otázky.
Koľko stojí fľaštička lekváru?... Stojí za to dojesť ju s plesňou? Ja fakt nepochopím takéto otázky.
@kvieta o cenu mi vobec nejde
@vanilkovazmrzka No ta plesen na ovoci nie je vacsinou skodliva. Vacsinou penicilin tusim. Netreba z toho robit vedu. Ja kludne odrezem polku jablka alebo pomarancu ak ma trochu plesne na jednej strane, ved to ovocie je tak neskutocne drahe tu kde zijem. Ale lekvar by som nejedla. Preto lebo by som mala pocit ze som tu plesen neodstranila kompletne. Ze stale trochu zostalo na stenach pohara ako som to lyzickou vyberala. Mam stastie ze kupobany lekvar ma tolko konzervacnych latok ze sa nepokazi za tie 2 tyzdne co je otvoreny v chladnicke. Domaci lekvar sa mi vzdy pokazi a preto uz nerobim.
Ja vyhadzujem, môj chlap by časť odobrali a zvyšok zjedol
@lucia13022023 aj u nas mama vrch vyhodila a zvysok sme normalne zjedli, ked sa otvoril domaci dzem a na vrchu bola trochu plesen.
Otvoreny z chladnicky s plesnou by som vyhodila.
@euka210 no ja práve naopak... to zo špajze plesnive by som nejedla 😂 z chladničky... možno... proste dobre urobený džem nemá lreco nový neotvoreny plesniviet podľa mňa a pri spajzovej teplote ...
Našťastie sa nám to nestáva 😂
@vanilkovazmrzka No ta plesen na ovoci nie je vacsinou skodliva. Vacsinou penicilin tusim. Netreba z toho robit vedu. Ja kludne odrezem polku jablka alebo pomarancu ak ma trochu plesne na jednej strane, ved to ovocie je tak neskutocne drahe tu kde zijem. Ale lekvar by som nejedla. Preto lebo by som mala pocit ze som tu plesen neodstranila kompletne. Ze stale trochu zostalo na stenach pohara ako som to lyzickou vyberala. Mam stastie ze kupobany lekvar ma tolko konzervacnych latok ze sa nepokazi za tie 2 tyzdne co je otvoreny v chladnicke. Domaci lekvar sa mi vzdy pokazi a preto uz nerobim.
@andreatytler ani domaci sa tak nekazi... ja som to za roky nezažila a.to mávame džemy týždne v chladničke... 😂
@vanilkovazmrzka No ta plesen na ovoci nie je vacsinou skodliva. Vacsinou penicilin tusim. Netreba z toho robit vedu. Ja kludne odrezem polku jablka alebo pomarancu ak ma trochu plesne na jednej strane, ved to ovocie je tak neskutocne drahe tu kde zijem. Ale lekvar by som nejedla. Preto lebo by som mala pocit ze som tu plesen neodstranila kompletne. Ze stale trochu zostalo na stenach pohara ako som to lyzickou vyberala. Mam stastie ze kupobany lekvar ma tolko konzervacnych latok ze sa nepokazi za tie 2 tyzdne co je otvoreny v chladnicke. Domaci lekvar sa mi vzdy pokazi a preto uz nerobim.
@andreatytler ale toto je kupovany lekvar. Na domacom som praveze plesen nikdy nevidela.. vlastne doteraz na dzeme nikdy, preto ma to prekvapilo, ze tam tolko cukru, zavarene, a nepriek tomu tam narastie 🤦🏻♀️
@andreatytler ani domaci sa tak nekazi... ja som to za roky nezažila a.to mávame džemy týždne v chladničke... 😂
@simca06022011 Ved hej. Mojej starkej, alebo mame sa lekvar nikdy nepokazil. Mne vzdy. Neviem preco.
@andreatytler ale toto je kupovany lekvar. Na domacom som praveze plesen nikdy nevidela.. vlastne doteraz na dzeme nikdy, preto ma to prekvapilo, ze tam tolko cukru, zavarene, a nepriek tomu tam narastie 🤦🏻♀️
@vanilkovazmrzka Mozno bol zle zavrety po naplneni, ze tam bol pristup vzduchu kym sedel na policke v obchode.
@vanilkovazmrzka Mozno bol zle zavrety po naplneni, ze tam bol pristup vzduchu kym sedel na policke v obchode.
@andreatytler to uz sa nedozvieme 🙂

Nie. Nepoužívaj ho. Tá pleseň je už aj inde, len nie je voľným okom zatiaľ viditeľná.