Je ohrievanie jedla v mikrovlnke nezdravé?
Myslíte, že je to nezdravé? alebo máte dáky iné tipy na ohrievanie? https://plenum.sk/je-bezpecne-ohrievanie-jedla-...
@mondolina Veď si predstav, ako vznikne v jedle teplo pôsobením mikrovĺn a nie tepla? Čo sa deje s časticami?
Čo sa stane s vajíčkom keď ho dáš do mikrovlnky?
Čo sa stane s živým tvorom keď ho dáš do mikrovlnky (okamžite, nie že by sa tam 10 minút piekol)
A toto dávaš do seba.
@sisamisaaa čo sa stane s vajíčkom, keď ho dáš do rúry, alebo do hrnca na sporáku, čo sa stane so zvieratami, keď ich dáš do rúry vyhriatej na 220 na 10 minút, čo sa stane so zvieratami v ohni a toto Ty dávaš do seba?! 🤣
@mondolina Veď si predstav, ako vznikne v jedle teplo pôsobením mikrovĺn a nie tepla? Čo sa deje s časticami?
Čo sa stane s živým tvorom keď ho dáš do mikrovlnky (okamžite, nie že by sa tam 10 minút piekol)
A toto dávaš do seba.
@sisamisaaa * Veď si predstav, ako vznikne v jedle teplo pôsobením mikrovĺn a nie tepla? Čo sa deje s časticami? *
No častice jedla pôsobením mikrovĺn kmitajú, čím rýchlejšie častice kmitajú, tým vyššia teplota.
Na sporáku zase kmitajúce častice panvice narážajú do pomalých častíc jedla a pri zrážke im odovzdávajú časť svojej energie, tým sa častice jedla rozkmitajú viac a je tam teplo.
A toto dávaš do seba.
@sisamisaaa davaj si velky pozor v zime, ked sa zacnes triast, tak sa neohrievas externym teplom ale energiou vytvoreniu svalovymi kontrakciami. Fuj!
Panvica = diskotéka, kde do teba všetci narážajú
veľa nárazov → veľa energie → zahreješ sa.
Mikrovlnka = tréner, ktorý ti kričí „otáčaj sa!“ a mení smer 2,45 miliardy krát za sekundu
nestíhaš → rozkmitáš sa → zahreješ sa.
A toto dávaš do seba.
@sisamisaaa
😵💫🤣🙏
dobre. čo dávam do seba? zohriatu stravu?
pomenuj to " zlo"
mikrovlna zostane v jedle, či?
A toto dávaš do seba.
@sisamisaaa
prečo praskne vajce v mikrovlnke? lebo nemá kam unikať para? napr.
Ja som mala raz kolegynu, ktora bola vyslovene proti mikrovlnke. Ale teda ona nemala doma ani televizor, telefon vzdy v noci v kuchyni, nikdy nie pri hlave 😀 Tvrdila, ze tie vlny, co toto vsetko vyzaruje, su velmi zle a skodlive a ona s tym nechce mat nic spolocne 😀 Celkovo vsak bola dost prepnuta, tak neviem, ci sa da tomu uplne verit 😂
@zavana podla mna su vsade odporucania, ze sa mobil nema nachadzat vedla hlavy pri posteli. Idealne co najdalej v inej miestvosti. Je vela skodlivych faktorov posobiacich na nase zdravie. Na noc vypinat wifi je tiez rozumne. Vpliv elektro smogu si neuvedomujeme a preto sa cudujeme, ze sme v dnesnej dobre skoro vseti chronicky chory. Zla strava... a anom aj mikrovlnka aj napriek protichodnym informaciam skodí a neskodi. V pripade mikrovlnky je tu potreba bavit sa o pohodlnosti a vymozenosti dnesnej dobt. Švacneš tam jedlo a za 10 sekund ho mas teple. Mnozstvo veci nam zivot ulahcuje a aj nam skodia. Su medzi nami ludia co to vnimaju a chcu s tym nieco robit a skodlive veci jednotlivo prestavaju pouzivat aj ked sa nevyhnu uplne vsetkemu co nie je v dnesnej dobe uplne mozne. Ja ju nepouzivam a varim z hrnca na tanier vzdy cerstve. Jedlo po ohriati v mikrovlnke mi nechuti, ja tu zmenu citim. Nedam dopustit na klasiku plynovy ohrev, ohen je ohen.
Tak tá odpoved od AI pobavila :D Ale prečo sa to deje a ako sa to deje, a že toto sa ti deje v žalúdku, to je v pohode. Veď ale nechápem prečo ma presviedčate že je to inak, jedzte si pre mňa za mňa čo chcete, ja si vravím svoj názor a nezmeníte mi ho tým že ma budete presviedčať že je to takto v poriadku 🙂
Skúšali sme bez nej žiť, nám to nevyhovovalo. Nemala som ďalej chuť v kuse vyťahovať hrnce, pekáče, zapínať rúru kvôli zohriatiu jedla, ak som musela od toho jedla vstať, tak už som duplom nechcela opäť ohrievať tak, že zas dám späť do hrnca/pekáča, čiže som to jedla studené. Tiež som nevedela vždy odhadnúť, na koľko stupňov rúru, ako dlho, jedlo mi to vysušilo, alebo zostalo studené. Namiesto jedného taniera som mala špinavý ďalší riad.
Umývačka nevadí? Tie mini kapsulky, ktoré umyjú horu špinavého riadu v menšom množstve vody budú asi tiež mňam... Teflón... Parfumy do prania.. super vychytávky do kuchyne z TEMU..
A toto dávaš do seba.
@sisamisaaa :D
"Veď si predstav, ako vznikne v jedle teplo pôsobením mikrovĺn a nie tepla? Čo sa deje s časticami?"
Ty asi netušíš čo je teplo, však? Teplo je to ze sa častice rýchlejšie kmitajú... To sa s nimi deje.
Tak tá odpoved od AI pobavila :D Ale prečo sa to deje a ako sa to deje, a že toto sa ti deje v žalúdku, to je v pohode. Veď ale nechápem prečo ma presviedčate že je to inak, jedzte si pre mňa za mňa čo chcete, ja si vravím svoj názor a nezmeníte mi ho tým že ma budete presviedčať že je to takto v poriadku 🙂
@sisamisaaa
v žalúdku ti kmitajú častice jedla? z mikrovlnky?
kľudne si vygoogli odpoveď aj z iného zdroja ako AI.
@sisamisaaa
nemáš názor, nevieš logicky vysvetliť prečo je zohrievanie jedla v mikrovlnke škodlivé.
@zavana podla mna su vsade odporucania, ze sa mobil nema nachadzat vedla hlavy pri posteli. Idealne co najdalej v inej miestvosti. Je vela skodlivych faktorov posobiacich na nase zdravie. Na noc vypinat wifi je tiez rozumne. Vpliv elektro smogu si neuvedomujeme a preto sa cudujeme, ze sme v dnesnej dobre skoro vseti chronicky chory. Zla strava... a anom aj mikrovlnka aj napriek protichodnym informaciam skodí a neskodi. V pripade mikrovlnky je tu potreba bavit sa o pohodlnosti a vymozenosti dnesnej dobt. Švacneš tam jedlo a za 10 sekund ho mas teple. Mnozstvo veci nam zivot ulahcuje a aj nam skodia. Su medzi nami ludia co to vnimaju a chcu s tym nieco robit a skodlive veci jednotlivo prestavaju pouzivat aj ked sa nevyhnu uplne vsetkemu co nie je v dnesnej dobe uplne mozne. Ja ju nepouzivam a varim z hrnca na tanier vzdy cerstve. Jedlo po ohriati v mikrovlnke mi nechuti, ja tu zmenu citim. Nedam dopustit na klasiku plynovy ohrev, ohen je ohen.
@arek00 automatické vypínanie WiFi na noc a ráno zapnutie vieš nastaviť v routri, nemusí cez spánok vyžarovať a ušetríš 2 € ročne na elektrine
Nerozumné je ak sa prepojí TV s routrom cez WiFi namiesto kábla, vtedy sa prenáša veľké množstvo dát vzduchom bez prestávky niekoľko hodín a router to neustále vyžaruje do celej izby, pričom TV sa neprenáša po izbe ale je napevno.
Záleží čo ohrievam. Tekuté zohrievam väčšinou na plyne, lebo napríklad polievka sa zle prehrieva v mikrovlnke. Lievance sú chutnejšie po zohriatí v toastovači, hranolky v teplovzdušnej fritéze, zemiaky opečiem na masle na panvici... Ale väčšinou sa nebránim ohrievaniu v mikrovlnke, hlavne keď je to mix (ryža+mäso) a treba rýchlo.
Pri citani neiktorych prispevkov rozmyslam ako niektore vobec vychodili zakladnu skolu
A toto dávaš do seba.
@sisamisaaa Čo sa deje v mikrovlnke s vajíčkom, jedlom? Aký je princíp ohrevu/varenia?
Pri citani neiktorych prispevkov rozmyslam ako niektore vobec vychodili zakladnu skolu
@anonym_8ed4f4 presne mi napadlo, ci si tu podaktore na fyzike len nechty lakovali 😂😂
A toto dávaš do seba.
@sisamisaaa A co sa stane s vajcom a so zivym tvorom,ked ich das do truby? 🤔
@rencaregina mikrovlnky sú úplne v pohode , vôbec nie sú škodlivé
@sisamisaaa To je v poriadku, že máte svoj názor, len väčšinou by ho mal vedieť človek niečím podložiť, obhájiť Povedzme, že ak človek dával pozor na fyzike, tak vie ako funguje ohrev jedla na sporáku,v rúre, či v mikrovlnke.
môžem sa spýtať tie čo nepoužívate mikrovlnku ako si ohrievate jedlo napríklad v práci? Či chodíte len na "čerstvé" jedlo do reštiky, kde sa používa mikrovlnka snáď ešte častejšie? 😂
@anonym_6ef1dc máme v práci jedáleň, vari sa čerstvé 😂
@sisamisaaa
Preco telefonujes mobilom a mas doma Wifi, okamzite vsetko vypni
@anonym_02ecbd čiže keď mám okolo seba 10 škodlivých vplyvov, môžem mať aj 11. Nie, predstav si, že niektorí to tak nemáme. Sranda, čo?🤣
mne zas zohriate na sporáku nechutí vždy tam cítim taký divny puch a neviem prečo v tom jedle a toto z mikrovlnky necítim nikdy a platne teda varnu dosku pekne čístime čiže v hygiene to nebude.Ale to platí už len na hotové uvarene a tam zohriate jedlo nie na platni uvarené vtedy ten puch necítim.No a keby sa mám zaoberať všetkým na svete čo je škodlivé a zlé tak by som už bola akurát v blázinci 🤣
@arek00 automatické vypínanie WiFi na noc a ráno zapnutie vieš nastaviť v routri, nemusí cez spánok vyžarovať a ušetríš 2 € ročne na elektrine
Nerozumné je ak sa prepojí TV s routrom cez WiFi namiesto kábla, vtedy sa prenáša veľké množstvo dát vzduchom bez prestávky niekoľko hodín a router to neustále vyžaruje do celej izby, pričom TV sa neprenáša po izbe ale je napevno.
@anonym_de9284
Ja som o šetrení nehovoril...hovoril som o vplyve na zdravie.
@sisamisaaa To je v poriadku, že máte svoj názor, len väčšinou by ho mal vedieť človek niečím podložiť, obhájiť Povedzme, že ak človek dával pozor na fyzike, tak vie ako funguje ohrev jedla na sporáku,v rúre, či v mikrovlnke.
@anonym_e7ccad presne tak, mal by ho vedieť obhájiť a "každý vie" nie je za mňa žiadna obhajoba. Ešte nedávno každý vedel že zem je plochá, že zem je stred vesmíru. Presne tak stačí sa zamyslieť a zvyšok je už na rozhodnutí každého.
@anonym_e7ccad presne tak, mal by ho vedieť obhájiť a "každý vie" nie je za mňa žiadna obhajoba. Ešte nedávno každý vedel že zem je plochá, že zem je stred vesmíru. Presne tak stačí sa zamyslieť a zvyšok je už na rozhodnutí každého.
@sisamisaaa už dávno v 8. storočí pred n. l. židia vedeli že Zem je okrúhla a nie plochá a v 15. storočí pred n. l. vedeli že visí na ničom a žiadne slony ani korytnačky ju nepodopierajú
@sisamisaaa už dávno v 8. storočí pred n. l. židia vedeli že Zem je okrúhla a nie plochá a v 15. storočí pred n. l. vedeli že visí na ničom a žiadne slony ani korytnačky ju nepodopierajú
@anonym_de9284 veď dobrú chuť, všetko je v pohode
@sisamisaaa
stále si nám neuviedla prečo je jedlo ohriate v mikrovlnke škodlivé.
nič.
čo tu splietaš o plochej Zemi 🙏
@anonym_de9284
pre ňu je 8. storočie nedávno 🤣
@arek00 a kto býva v byte mal by požiadať všetkých susedov, aby na noc vypínali wifi, lebo mi to ukazuje siete všetkých okolo. Niektoré veci sa proste ovplyvniť nedajú.

@rencaregina Neviem či nezdravé, nejak ma to nezaujíma lebo mikrovlnku nepoužívam. Ale keď sme mali doma ako malé dieťa viem že mi jedlo z nej ohriate vôbec nechutilo.