Môže spánok pri svetle ovplyvniť zdravie?
Ahojte, je tu niekto kto dlhodobo (viac než 2 týždne) každý den v noci spal pri zažatom svetle - pri celo osvetlenej izbe ? Ak áno, pociťovali ste počas tohto obdobia nejaké nežiadúce účinky ?
@tomas123456789b zalezi od druhu svetla. LED osvetlenie bez modreho filtra je najhorsie. Ziarovka klasika je najmenej skodliva. Clovek vsak potrebuje spat v co najvacsej tme, aby sa telo dostatocne zregenerovalo - ocne receptory proste musia vnimat co najmenej, aby nestimulovali mozog.
@tomas123456789b tak spať sa dá, lebo mozog, keď už je unavený, tak proste "vypne" aj pri svetle. Ale keďže svetlo znižuje tvorbu melatoninu, nemusí byť spánok kvalitný
@mikitilik29
Bát sa nebojím, no paradoxne lahšie zaspím pri svetle ako pri tme.
Nemám teraz peniaze na nočnú lampu, takže spím os zažnutou žiarovkou na strope.
No ja spím pri žiarovke. Ako dlho to takto možem vydržať ? Lebo unavený sa necítim, a to spím takto už týžden, bo všade čítam že aké je to veľmi škodlivé, tak ja teda neviem, som v pomykove. Potreboval by som zistiť či existuje niekto kto takto aj dlhodobo spal a či mal z toho nejaké nežiaduce učinky.
No ja pri svetle spím dlho a bez prerušenia. Takže je možné že hoci spím dlho, ten spánok je plytký ? A o kolko % je takýto spánok horší ? Chcem tým povedať ak spím 8 hodín pri svetle, aký je to ekvivalent spánku pri tme ?
Tvoj spánok bude menej kvalitný. V praxi to znamená, že počas dňa budeš menej výkonný, menej sústredený, nervóznejší a unavenejší, ako by si bol pri kvalitnejšom spánku. Dobrá správa je, že na to neumrieš.
Mimochodom, koník sa stal najako populárny medzi mužmi, ktorí sú veľmi precitlivelí pokiaľ ide o ich zdravie, či sa mi to len zdá?
@tomas123456789b neboj prezijes to 😀. Ak ti to tak vyhovuje a nechces to menit tak co ti ine na to povedat? Ak sa o seba, ale velmi bojis tak proste zhasni
Však si kúp svetlo pre deti na časovač a budeš mať pri zaspavani svetlo a v noci tmu.
@egonsk
To sú také nič nehovoriace články, žiaden z nich tam neodpovedá na moje otázky, lebo viem že spánok pri svetle nie je ideálny a narúša melatonín, ale čo už v článku nepovedia je to, že o koľko % je takýto spánok horší oproti spánku v tme, a ako dlho by človek vydržal spať dlhodobo pri zažatom svetle... proste tie najdoležitejšie otázky žiaden z článkov neuvádza....
@elli333 nebojím, len by som rád vedel či má s týmto niekto dlhodobé skúsenosti a či mal z toho nejaké nežiaduce učinky, tot vše.
A keby si nechas zazate niekde vo vedlajsej miestnosti, ze ti to bude robit take tlmene svetlo? alebo stolnu lampicku ktoru otocis nejak do steny aby nevyzarovala tolko svetla? akoze uprimne nechapem preco si proste nemozes zhasnut a tak zaspat...ja tiez nezaspim v ciernociernej tme, ale nastastie cez rolety ide svetlo z ulice a to mi staci. spat pri svetle neviem (ine je denne svetlo). urcite to z dlhodobeho hladiska nie je zdrave..
Ludia prosím vás neriešte to prečo nespím pri zhasnutom svetle, a nedávajte návody ako spať pri zhasnutom svetle, ja vás prosím len o jedno, či by tu nenapísal niekto kto má skúsenosti s dlhodobým spatím pri svetle, alebo aby tu napísal nejaký lekár, odborník na spánok a vysvetlil ako dlho by človek vedel prežiť ak by spal každú noc pri zažnutom celoizbovom svetle.
@tomas123456789b neboj sa rozchodis to. Len neviem ci rozchodis ine svoje problemy bez odbornej pomoci, pretoze mne sa zda, ze tam nieco bude, ked riesis zrovna takuto kravinu.
@tomas123456789b moja 12rocna dcera spi asi 4roky iba pri zapnutom svetle, boji sa a skratka inak nezaspi. Zije a verim, ze dlho este zit bude a nic jej ani nieje take co by som mohla pripisat tomu, ze spi pri zapnutom svetle. Podla mna je prehnane sa pytat ako dlho take nieco clovek prezije pretoze z toho sa neumiera.
@tomas123456789b nemá to žiadne nežiadúce účinky, nechápem aké by malo byť, pokiaľ zaspíš a spíš kvalitne. Poznám človeka, ktorý z traumy v detstve spí už vyše 50 rokov len pri zažatom svetle a nie je mu absolútne nič.
@elli333 A ona má zapnutú len malú lampičku alebo žiarovku na lustri ? Lebo ono je asi aj rozdiel v osvetlení, malá lampička spraví len malé osvetlenie, kým žiarovka osvetlí celú izbu
@tomas123456789b nemas ani 5€ na toto
https://www.svet-svietidiel.sk/led-orientacne-s...
myslim, ze je to skodlive, kvoli hormonom a tam, zle to posobi na nervovu sustavu, mozog... to sa moze ukazat aj po dlhyyych rokoch nespania a podobnych vplyvov. URcite za dva tyzdne na to nijak nezomries ;)
Ak mas silne svetlo a nemas na nocne svetlo, tak ja si cez lampu davam šatku ako tienidlo :DDD cim tmavsia handra tym to viac utlmi. Najlepsie by bolo, ked zaspis = niekto zhasne.
URCITE su tu na MK odbornici, ktori ti presne vyrataju co a ako sa deje a kolko takto vydrzis.. nie nezomries na to za mesiac, neboj sa...
@tomas123456789b nočné svetlo kúpiš napríklad v pepcu asi za 5€ ...
@tomas123456789b normalne svetlo ma zapnute, nocna lampa jej nestaci. Svetlo ma na ovladac a da sa tlmit a rozne menit farby, ale ona spi vyslovene pri silnejsom svetle, ktore je intenzitou ako denne

@tomas123456789b neviem síce prečo sips pri zapálenom svetle, či sa bojíš alebo co🤷 ale ved sú také nočné lampy. My už 4 roky spe pri takej nočnej lampe kvôli malej a nemyslím si že máme z toho nejaké vedľajšie účinky 😃 ale podľa mňa je lepší spánok keď je tma v izbe.