Snažím sa žiť zdravšie

8. mar 2024

Ahojte, tie ktoré dodržiavate zdravšie stravovanie, pohyb atď. Aktívny a zdravý život, zvykli ste si občas vypiť?
Snažím sa zmeniť životný štýl, viac pohybu, zdravšie potraviny atď. No kamarátky ma dnes zavolali von, dala som si 2 x vodka džús, nejde o to, že som sa opila to vôbec ale mám výčitky keďže to nepatrí medzi zdravý životný štýl.

renata27322
8. mar 2024

Myslím si, že ak je to naozaj len príležitostne a nie každý víkend, tak je to v poriadku. Veľa ľudí, čo sa zdravo stravujú, tak si občas vypijú.

gleep1
8. mar 2024

Nechod na 100% lebo vyhoris. Ako píšeš, je to životný styl a ten zo dna na den zmenis tazko, lebo životný styk je sucast teba a clovek sa zo dna na den zmenit nevie. Az ked to bude pre teba uplne automaticke, bez toho aby si zapierala a nútila sa, potom to bude tvoj zivotny styl. Divtedy po malych krokoch dalej zajdes, lebo velku zmenu zo dna na den prežije len minimum ludi co sa na tu zmenu da

lucia13022023
8. mar 2024

Ja si myslím, že žijem zdravo. Ale aj v tomto, ako celom mojom živote sa snažím nájsť balans.
Stravujem sa zdravo ale dám si aj rezeň, aj sladkosť, aj fastfood keď nemám čas a chuť variť.
Cvičím, každý deň sa snažím mat nejaký typ pohybu ale sú dni kedy len pre ležím a nepohnem prstom. A je to v poriadku. Je to vybalansovane.

nops
8. mar 2024

Alkohol nikdy.Samozrejme v inom uletim.Ale to je môj odpor k alkoholu,niekto má taký postoj k reznom.

autor
8. mar 2024

Ono môj problém je, že som veľmi prísna na seba čo samozrejme nedodržím dlho. Začnem z ničoho nič úplne meniť svoju stravu, fyzickú aktivitu ale v zmysle, že si nedám ani rezeň radšej nejem. Ak si už dám rezeň tak s demotiváciou, že som všetko pokazila a už to je jedno tak zjem aj chipsy, čokoládu a tak ďalej.
Ak mám deň, že nejdem cvičiť ale pozerám namiesto toho film tak si to celé vyčítam a trestám s tým, že nejem.
Neviem si nájsť takú zlatú strednú cestu a to sa odráža aj na mojej váhe, mala som aj pod 50 aj nad 80 za celkom krátky čas. Tým, že si neviem udržať balans neviem si udržať ani takú tú strednú váhu a vôbec neviem ako na to

luccija
8. mar 2024

Ale prosím Ťa zajtra to vycvicis🙂jesť musíš nehladuj to je potom cesta do pekla, že večer zjes nejakú hlúposť, lebo si vyhladovana.doverne to poznám už mesiac si dávam pozor na stravu, ale keď už zhresim tak poriadne.

deedol
8. mar 2024

precitaj si nieco o principe 80-20, mozno pomoze 🙂

zuzanazu85
9. mar 2024

Hlavný je pohyb,behaj,bicykluj, choď,cvič,plavaj. Ja zasa zjem všetko,od slaniny,chleba so šmalcom po celozrnné chlebíčky. Rozdiel je v tom,že musíš mať každý jeden deň aspoň tú 2-3 hod.rýchlu chôdzu do kopca,z kopca (najlepšie). Môj ,,tréner"(kamarát) mi povedal,to na čo má telo chuť,mu dopraj,ale o to viac pôjedš na biku km ,či beh do kopca ,za ktorým je ďalší kopec 😆. Ráno 30 drepov,30 brušákov,30 klikov (kľukov), pohár vody,potom vločky-banán, jogurt biely (aj čoko horká),pre teba káva (nízky tlak), najlepšie silné espresso,ďalší pohár vody,15min kľud-vačšinou sa opäť presúvam aspoň trošku pod deku ku tv 😁 a tak fungujem, odkedy mávam nízky tlak 😉. Vstávam o 5tej a stihnem ešte kolo chlapa 🤭. Detičky nemám,ono by sa to všetko určite zmenilo od základu 😊.

nyusika
9. mar 2024

@nops ja nejem nikdy rezne a pizzu 😁
Suché biele víno alebo prosecco si občas ale dám veľmi rada

lakebabe
9. mar 2024

Treba mat balans pokiaľ to budeš mať strašne striktne stane sa presne toto že raz porušis a z depky zješ všetko čo príde pod ruku. Mne tréner vždy hovoril ze radšej pohár proseca ako balík chipsov tiež nepijes predsa každý deň nahod si to do svojho kalorického príjmu a v pohode

tilly
9. mar 2024

Nabudúce si daj vodku so sodou 🤷‍♀️ alebo suché víno.

ivankatal
9. mar 2024

Ja si myslím,ze keď to naozaj obmedzíš, tak časom nebudeš mať potrebu dať si ani ten jeden/dva poháriky. A ak áno,tak skutočne pri nejakej príležitosti a nie posedení s kamarátkami 🙂 ja osobne si radšej otvorím balik chipsov q s kamarátkami si dám nealko. Zabavime sa rovnako 🙂 inak super,ze si sa rozhodla pre zdravý životný štýl ❤️

ouwecka
9. mar 2024

Jasne,ved sa musis dobre citit,pohar kvalitneho vina dokonca v modrych zonach je denny chlebik (1,5 dc hej)
Takze v klude obcas nieco kvalitne az mas z toho ak radosť

makodob
9. mar 2024

Alkohol je jed a je jedno v akej ,,kvalitnej” forme je, skús si o tom viac preštudovať, možno ti to pomože pochopiť, čo robí alkohol s telom, nemá žiaden prínos pre organizmus vrátane toho, že to otupuje myseľ. A zabaviť sa ozaj dá, aj bez alkoholu.

Na druhej strane, ak čítam ako rozmýšľaš celkovo o tom, že nefunguješ zdravo na 100%,tak mi to skor príde, že tvoja motivácia nie je ani tak žiť zdravo, ale ide ti len o výsledok, napr. byť štíhla. Ak chceš viesť zdravý životný štýl, musí to prísť z tvojho vnútorného presvedčenia, nie sa do toho nútiť a potom,ak sa nedonútiš, máš výčitky. Toto je veľmi nestále a vedieš na samu seba veľký psychický tlak. Radšej choď pomaly a pozvoľna a netlač na seba príliš, nemaj prehnané nároky. Pomaly ďalej zájdeš. Držím palce 🙂

mircalla
10. mar 2024

Nie. Alkohol nepatri k zdravemu zivotnemu stylu. A uz vobec nie vodka a dzus, mrte kalorii

proximaa
10. mar 2024

Samozrejme, ze mozes. V ramci zdraveho zivotneho stylu si mozes dat cokolvek, ked to vies regulovat. Bol to predsa vecer, ked si sa isla zabavit, stravila si s kamaratkami pekny cas a dala si dva drinky. Vycitky ti uskodia viac ako kalorie.

leskovael
10. mar 2024

Rozmýšľaš zle! Dôležité je ako ideš dlhodobo 80%-90% a nie, že zvyšných pár % poľavíš. Takže ak chceš byť na seba prísna, buď prísna v tom, že dodržiš dlhodobo zdravší životný štýl a občasné vykolajenie nieje žiadne zlyhanie, ani zhrešenie.... Je to naopak úplne prirodzené aj pre vrcholových športovcov..

makodob
11. mar 2024

@proximaa zdravý životný štýl nie je o ,,kalóriach”. Alkohol tam nemá čo robiť, ak sa človek oháňa zdravým životným štýlom. Chcieť schudnúť a počítať si kalórie, nie je o zdravom životnom štýle. Alkohol nemá absolútne žiadne prínos pre telo človeka, žiaden, práve naopak, sposobuje veľké zdravotné a psychické problémy.

nyusika
11. mar 2024

@makodob a aký prínos pre telo má balík chipsov, či parené buchty, knedle, bravčový rezeň ?

makodob
11. mar 2024

@nyusika neviem či to táto správa bola pre mňa? 😁 nikde nepíšem, že parené buchty, knedle a bravčový rezeň sú zdravé, ale určite majú vyššiu výživovú hodnotu ako alkohol 😊

nyusika
11. mar 2024

@makodob vyššiu kalorickú.
Pýtam sa na prínos - zdravotný.
Hlavne tie chipsy ma zaujímajú...vyššie podobná so zlou životnou skúsenosťou píše, že radšej balík chipsov, ako deci vína

ibatanecnica
11. mar 2024

prosím ťa, zase to nepreháňaj. Ja sa tiež racionálne stravujem a občas si tiež dám nejaký drink - možno raz za 3-4 mesiace alebo z čipsov alebo niečo, čo inokedy nie. Ide o to, či si to pila nasilu alebo si mala naň chuť. Ja keď nemám na alkohol chuť, tak si jednoducho nedám. Z času na čas dostanem chuť na nejaký drink, miešaný nápoj ale väčšinou bez alkoholu.

makodob
11. mar 2024

@nyusika ale prečo útočíš? Odporúčam niekomu toto jesť? Jasne, že je to kalorické, ja chipsy nejem, pre mňa to je nechutné, ak viem, čo tam je. Buchty majú veľké množstvo cukru, ale majú, aj keď minimum aj bielkoviny a tuky. Biely rafinovaný cukor je top 2. vrámci jedov pre mňa po alkohole. Ale sú aj kalorické jedlá, ktoré sú zdravé, napr. plnotučné syry, mlieko. Takže nie je to len o kalóriach. Ja sa takto na jedlo nepozerám. Viem, čo a ako dokáže organizmus spracovať, ake vitamíny zo stravy potrebuje, aby fungovalo dobre a správne. Jasne, že chipsy tam nie sú a ani nikdy nebudú 😊 z pohľadu vyššie spomínanej či čipsy, či deci vína, tak by som s ňou aj súhlasila, keďže alkohol sa v tele mení a acetaldehyd a je jedovatý, alkoholom sa možeš otráviť, chipsami neviem, ale určite nie tak rýchlo ako alkoholom. Ale kedysi som alkohol pila, dokonca som víno považovala za zdravé, ale je to klamstvo, pretože ani víno vobec nie je zdravé, zdravá je hroznová šťava ale tiež s mierou, lebo aj na fruktózu treba dať pozor.

nyusika
11. mar 2024

@makodob neutočím.
Pýtam sa
Mám iba zlý pocit z ľudí, ktorý na jednej strane majú strašne panický strach z dvoch deci vína a úplne v pohode potom sprášia balík chipsov (dopln si čokoľvek podobné).
A samozrejme - nezabudnú vyhlasovať, že "všetko s mierou".

Absolútne neriešim abstinentov - pokiaľ ide o ich osobné rozhodnutie a je mi jedno, prečo.
Ale som alergická na ľudí, ktorým z princípu vadí, keď v okolí niekto iný alkohol konzumuje a nezabudnú pri tom vždy zdôrazniť , že je metla ľudstva...lebo veď každý, kto si dá občas niečo je potenciálne vrah, alkoholik, tyran a sprostý človek v jednom.
A všetci pijú pretože, lebo sa bez alkoholu nevedia zabaviť a vždy sa ožerú ako divé svine.

A áno, mám skúsenosť s tým typom ľudí, čo v mojom poslednom odstavci opisujem.
A určite nie som jediná.

proximaa
11. mar 2024

@makodob vies, to mozes povedat o comkolvek, ze sa nesmie, lebo to skodi. Ak pojdem s kamaratkami von a dam si drink, vycitky mi uskodia viac ako samotny alkohol. Ako pri vsetkom, dobry sluha, zly pan

makodob
11. mar 2024

@nyusika ja som o alkohole hovorila čisto z pohľadu ozaj zdravej výživy a okrem toho na Slovensku žije mnoho ľudí, čo trpí alkoholizmom a myslia si, že sú alkoholici nie sú. Ja ľudí nesúdim, či pijú a koľko pijú, veď nežijeme v bubline a samozrejme mám ľudí v okolí, čo si alkohol dajú raz za čas a aj čo sú alkoholici a pijú denne (ale pre nich je to ok). Ale určite, keď si niekto predo mnou dá pohár vína, tak to neriešim, sama som si kedysi dala. Čo riešim je, ak sa ľudia nevedia správať slušne a dostojne a je jedno či majú v sebe alkohol alebo nie, s takými ľuďmi netrávim svoj čas.

makodob
11. mar 2024

@proximaa preto som aj autorke povedala, že hovoriť o zdravej výžive a zdravom životnom štýle je rozdiel ako sa rozhodnúť len schudnúť. Je to trvalá zmena, nie krátkodobá kvoli váhe. Jasne, že ak si niekto na seba vyvinie tlak, že to nesmie a poruší to, lebo jeho rozhodnutie nevychádza z vnútorného presvedčenia, ale len sa orientuje na výsledok, tak ho to psychicky položí. Preto hovorím aj ja, že všetko s mierou. Čo sa týka alkoholu z pohľadu zdravej výživy nemožem súhlasiť s jeho žiadnym zdravotným benefitom. Ale to sa týka aj iných vecí. Ak je človek vyrovnaný a pozná svoju hodnotu, nerozkolíše ho ani vyššia váha. Nie je zdravé sa náhaňať za ,,ideálnou váhou” aby sa žena cítila prijatá. Aj tento postoj nie je ok a určite nie je ok, ak niekto pravidelne priberá a potom opatovne chudne dookola. Toto nie je zdravý životný štýl.

lusyf
11. mar 2024

@lucia13022023 presne tak, treba balans. Suhlasim na 100% 🙏🏻❤️