Vegetariánstvo a dieťa

22. sep 2023

Ahojte, aký máte názor na to aby bolo dieťa od narodenia vedené ako vegetarián? Čítala som knihy a vraj vegetariánstvo je pre ľudí prirodzene, neprirodzene je jest mäso, ale nechcem babu dáko ublížiť ak náhodou.

nikpa
22. sep 2023

Od narodenia určite nie. Spýtaj sa na to vašej pediatričky, tá ti to podrobnejšie vysvetlí. Nemám nič proti akémukoľvek smeru čo sa jedla týka ale prečo do toho zaťahovať hneď aj deti?! Veď im dajme šancu vybrať si a neodopierajme im hneď od narodenia niečo, čo je rokmi overené, že deti pre svoj vývin potrebujú. Ako chceš u dieťaťa plnohodnotne nahradiť mäso keď začne jesť prikrmi?

basullinka
22. sep 2023

Ja mam veľmi blízko k vegetarianstvu a aj veganstvu, aj ked nie som úplný vegge, avšak svoje dieťa by som tak neviedla od narodenia. Jednak si myslím, že deti majú mať pestrú stravu z výživového hľadiska a zároveň by to malo byť ich rozhodnutím. Takže mäso by som ponúkla, ale nenutila, ak by ho samo nechcelo jesť.

zuzanaam
22. sep 2023

Moja dcéra je od narodenia vegetariánka a poznám viac takých, dnes už dospelých detí.

autor
22. sep 2023

@zuzanaam ďakujem za diskusiu 🙂 veľa som si čítala kníh, aj od Bukovského vegetariánske dieťa a vidím v tom veľa benefitov co sa zdravia týka. Aj ja ako som prešla na vege stravu, tak sa mi upravilo veľa zdravotných problemov

mamatroch
22. sep 2023

Ja som bola niekolko rokov takmer vegetarianka, nie z presvedcenia, jednoducho mi maso nechutilo, iba raz za cas som si dala kuracie, 1x za 1-2 mesiace. Mliecnych vyrobkov som tiez vela nezjedla, 2-3 platky syra raz za den a 2x do tyzdna cca. jogurt.
Vysledok? Zacalo mi atrofovat svalstvo okolo chrbtice a zacala som mat velke problemy s chrbticou - platnickami. Prakticky mi nemalo co drzat chrbticu. No co k tomu dodat, bola som hlupa a nevedoma dosledkov.
Teraz sa uz niekolko rokov stravujem uvedomelejsie a aj chrbtica je na tom lepsie, nabrala som svalovu hmotu (= nevyzeram ako kulturista, zase tolko nie, ale dost na to, aby som mala svaly, co mi vedia drzat chrbticu ok).

Takze toto nie, isto to dietatu nerob. A ani sebe. Aspon 2x do tyzdna je maso nutne pre zdravie. Nielen pre zelezo, ale aj kvoli tym bielkovinam.

denisa0504
22. sep 2023

Z nejakého dôvodu sa všade uvádza a aj lekári vravia, že dieťa má mať v príkrmoch 6x do týždňa mäso s 1x do týždňa žĺtok... poraď sa prosím s lekárkou skôr, ako nechtiac takýmto niečím uškodíš svojmu dieťaťu

annm81
22. sep 2023

Nie, nie je prirodzené byť vegetariánom - odporúčam vybrať si nejaké lepšieho "odborníka" ako Bukovsky. Pozri sa na našich najbližších príbuzných- šimpanzi. Sú vegetariáni? Nie. Pozri sa na vzdialenejšie gorily a ich vegetariánsky spôsob stravovania - celý deň sa pasú a na každom kroku produkujú bobky. Ponáša sa to na náš spôsob stravovania? Sme biologicky všežravce. Je v poriadku, ak sa niekto rozhodne byť vegetariánom, ale aby mu to neprinášalo zdravotné následky, mal byt si poriadne naštudovať, ako vegetariánstvo kompenzovať. Pri malom dietati by som neriskovala. Pochopiteľne, ak už sme pri tom, čo je prirodzené, tak mať mäso a len mäso každý deň tiež nie je ideál.

autor
22. sep 2023

@mamatroch tak bielkoviny vieš získať aj z iných zdrojov. Vajíčka, mliečne, strukoviny to jeme pravidelne

jane1987
22. sep 2023

Ok, a skusala si aj citat knihy, kde vegetarianstvo popisovane ako nieco prirodzene, nie je? A aj take si skusala citat, kde je pisane, ze mozes ohrozit zdravy vyvin vlastneho dietata? Vzdy, ked uvazujes nad niecim, nastuduj si obe strany. Za mna urcite nie, dieta ma mat od prvych prikrmov vsetrannu stravu, nehovoriac o tom, ze dietatu, ktore uz je trosku starsie a je zdrave, nevysvetlis, ze preco v skolke kamarat ,,papal" masko s ryzou a on ma na tanieri tofu+ niektore latky mozno budes musiet do syna dostavat chemicky, roznymi umelymi vitaminmi.... A z vlastnej skusenosti- syn ma alergiu na soju, lieskovce, zemiaky, jablka a ryzu....tak vlastne uvazujem, ze keby som z neho spravila vegetariana, tak by asi nemal co jest. Dopraj vlastnemu dietatu zdravy vyvin vsetkych organovych systemov a nestazuj mu uz beztak tazky zivot a neber to ako hejt, len vyjadrenie nazoru🙂

kvetinka75
22. sep 2023

autorka - ja som pred nedávnom pozerala jeden dokument. Veľmi dobrý. Ak nájdem názov pošlem ti ho. Zaujímavé postrehy sú tam.

autor
22. sep 2023

@annm81 šimpanzy si vsezravce? A aké mäso jedia prosím ta ? A Bukovského považujem v strave za odborníka, ale samozrejme som čítala ja iných, veľa som hľadala a tak. Ale ten mi tak utkvel v pamäti preto ze tam mal porovnanie masozravca, tráviace ústrojenstvo verzus bylinozravec, plodozravec

kvetinka75
22. sep 2023

autorka - Bukovský - aj keď nesúhlasím úplne so všetkým - má veľmi dobré videá a rady.
A čo sa týka zvierat, veľa bylinožravcov je silných.
Inak šimpanzy jedávajú aj mäso aj hmyz. Gorily sú čisto vegetariánske. Ale teda nemám pocit, že by nemali silu.

annm81
22. sep 2023

Samozrejme, že sú všežravce. Mäso majú také, aké si ulovia - bežne napr. od hmyzu po menšie opice, ale ak majú príležitosť pokojne aj šimpanzy z nepriateľskej tlupy. Mäso tvorí malé percento ich stravy, ale dôvodom je, že nie je ľahké ho získať. V procese evolúcie získal človek väčšiu potrebu po živočíšnych bielkovinách - predpokladá sa, že kvôli vývoju veľkého mozgu.

hadecka39
22. sep 2023

Jednoznačne by som svoje dieťa neviedla k vegetariánstvu ani k ničomu podobnému. Mäso potrebuje tiež jesť predsa. Veď nech sa samé rozhodne či bude vegán, vegetarián, vitarián a neviem ešte aký rián 😀 Ale neskôr samozrejme, z vlastnej vôle.

lujza123
22. sep 2023

Skús na fb skupina malý veg(etari)an nájdeš tam užitočné info aj podobne zmýšľajúcich rodičov. Takto na verejnom fóre sa dočkas skôr odsúdenia a nepochopenia, ľudia o tom moc nevedia a majú predsudky. Lebo to nieje detstvo bez papkania páročkov a šunky.

Aj WHO tvrdí že správne vyvážená vegánska strava je zdraviu prospešná. Jediný problém u deti môže byt prieberčivost a potom ak si naozaj striktná tak aj strava v škôlke. Niekde si môžu rodičia doniesť vlastnú stravu v termoboxe no niekde ti dieťa pošlú domov pred obedom .

Ja som dieťa z vegetarianskej rodiny vyrástla som bez masa.
Som síce príležitostný všežravec ale doma varíme vegansky, dcéra ma 14 rokov vyrastla na takejto strave. Raz za mesiac kúpim domáce kurča, pstruhy z miestneho rybníka, vajíčka a med. To sú jedine živočíšne produkty ktoré mávame doma. Dcera je odmalička aj mliečne výrobky - jogurty a tvaroh.

Sme všetci zdraví, športujeme, teraz sme boli obi2 na veľkej zdravotnej prehliadke po 40 tke úplne ukážkové výsledky krvných testov

autor
22. sep 2023

@jane1987 čítala som paleodietu, ešte dávnejšie. S tým som až tak nesúhlasila zas.

autor
22. sep 2023

@lujza123 no v škôlke riešiť to jbude také zložitejšie, ale tak aspoň v domácom prostredí by som chcela.

autor
22. sep 2023

@kvetinka75 kľudne posli, rada rozšírim obzory.

lujza123
22. sep 2023

Ešte k dcére, nikdy nemala nič zakázané, mäso si mohla dať u otca, babiek, v škole, škôlke… Takto som vyrástla aj ja, doma sa nevarilo ale inde to bolo našou voľbou či si dáme alebo nie.

jane1987
22. sep 2023

A nie je trebars lepsia alternativa volit naozaj kvalitne potraviny? Vratane teda mäsa? Domaci odchov, volne pasuce, lokalny dodavatel, farmy, funkcne potraviny etc. Z toho by to dieta malo urcite viac uzitku a ty dobry pocit, ze si spravila vsetko pre spravny vyvoj.

kvetinka75
22. sep 2023

autorka - nemôžem si spomenúť ako sa volal. Bolo to o jednom športovcovi, ktorý mal úraz a prešiel na rastlinnú stravu. Ak ho nájdem pošlem.
TAk som začala ,,experimentovať,, aj ja. Výsledok je zatiaľ- viac energie , uvidím čo bude ďalej

cervenaruza123
22. sep 2023

Da sa to, ale clovek musi velmi dbat na to, aby dieta malo vyvazenu stravu, lebo bez masa je akoby tazsie doplnit vsetky nutne ziviny. Vela vegetarianov musi brat rozne doplnky vyzivy, aj ked sa snazia, takze nie je to az take jednoduche. Ale da sa, nie je to ze sa neda.
Ja nie som vyslovene vegetarian, ale odmala mi nechuti maso. A poviem ti, ze citim to zdravotne, aj lekarka niekedy mi povie, ze take a hentake vysledky mam hranicne a ked poviem, ze nejem vela masa, mi vzdy povie, ze to bude preto a nech sa snazim jest viac alebo potom stravu inak poskladat alebo brat vyzivove doplnky. Dokonca mam odsledovane, ze ked mam menej zeleza, priberam, som viac hladna. Ja ked som sa narodila, moji rodicia skusali vegetarianstvo a sa im to uplne neosvedcilo a ja jedina z rodiny mam naozaj ten problem, ze ma napne, ked zjem viac masa. Ja si myslim, ze aj preto, ze tie prve roky zivota som maso takmer nejedla a asi som si nan nezvykla. Moji surodenci za masom tiez az tak nejdu, ale zjedia ho, nie jak ja, ze si dam viac kuskov a ma zacne napinat doslova.
Celkovo sa vravi, ze sa je velmi vela masa dnes, az prilis. Ani to nie je zdrave, hlavne kedze dnes nemame tolko pohybu ako kedysi. Pocula som uz aj nazory, ze je zdrave jest maso len raz ci dvakrat do tyzdna, ze castejsie to uz je vacsia zataz na organizmus. Aj kazdy organizmus je iny, darmo. Moja dcerka napriklad odmala dost ide za masom a vela inych veci ani nechce, takze jej maso robim. Snazim sa kupovat kvalitnejsie, hoci menej casto.
A aj uvidis v praxi. Treba dat vyskusat vsetko jest. Ale napriklad u mna dcerka strukoviny nechce vobec, jogurty vajicka tiez skoro vobec. Maso zje. Nejak jej tie bielkoviny doplnit musim a ked nic nechce, ale maso zje, tak preco ich nedoplnat tak. Potrebuje tie ziviny. Kamoskin maly zase zije hlavne na strukovinach a tak, ale ze v skolke sa ide za masom potrhat.

autor
22. sep 2023

@lujza123 presne tak by som aj ja chcela, lebo to potom budem taka stíhačka a dieťaťu by som to len znechutila. Doma ísť príkladom, inde keď si dá, ju to nezabije. Jedine ta škôlka, škola, to bude na dennej báze to mäso a bohvie v akej kvalite

diaszoky
22. sep 2023

@mamatroch ja nejem mliecne lebo mam alergiu jem tiez mesa malo a chrbtica mi neodisla

deedol
22. sep 2023

da sa to, ale je to narocne, musis sledovat, ake presne bielkoviny ktora rastlinna potravina obsahuje a vhodne ich kombinovat.
moj muz je vege, mam dve vege kamosky, ktore sa stali matkami, ani jedna ale nesla touto cestou, ze dieta odmalicka vege. nie preto, lebo sa to neda, ale preto, lebo je to skratka narocne odsledovat.

annm81
22. sep 2023

Inak by ma to jeho odborné zhodnotenie tráviacej sústavy človeka ako údajného bylinožravca fakt zaujímalo. Lebo človek je jasný všežravec - má napr. slepé črevo, ale už nie baktérie tráviace celulózu, má dosť krátke črevá a pod. Čím sa podľa neho živili praľudia počas zimy na našom území? Ten človek je zjavne taký biológ ako je virológ.

annm81
22. sep 2023

@kvetinka75 Ano, gorila je veľmi silné zviera. Ale je to takpovediac na úkor jej životného štýlu (z pohľadu človeka) - gorila celé dni nerobí nič iné, len sa pasie.

kvetinka75
22. sep 2023

@annm81 tak bylinožravce sa väčšinou iba pasú, keďže nie sú odkázané si tú stravu uloviť.

zafir01
22. sep 2023

Ak s pozrieť aj Dr.Kuželu ,aj dr.borisa bajera .
Vypichuju pozitíva prevažne rastlinnej stravy . Sledujú štúdie ohľadne modrých zón.
Avšak v jednom dokumente o modrých zónach a mediteranskej strave ( nie vege ) ,sa spomínal aj fakt ,že človek práve do tohto obdobia puberty ,by mal mať čo najpestrejšie stravu a aj najpestrejši zdroj bielkovín .. teda aj z mäsa ,avšak množstvo má byť primerane .nie je zdravé jesť mäso denne ,ani každý druhý deň napr .a tiež záleží aké mäso .
Napr moje deti bravčové vlastne ani nejedia , jedia králika ,divinu ,domácu hydinu najčastejšie .
Človek ako starne , potrebuje menšie množstvo bielkovín . Ak je nadmerné množstvo živočíšnych bielkovín , vedie to k vyšším pravdepodobnostiam výskytu rakoviny rôznych typov ( preto napr je králicie mäso v tomto najzdravšie ,lebo neviaze na seba rádioaktívne stroncium90 ,ako iné druhy zvierat .
U nás sa jedia minimálne množstvo ultraspracovanych mäsových výrobkov .paštéty ,salámy ,parky ,klobásy ...v úplne nízkych množstvách výnimočne . Ale mäso si dáme .veľmi záleží od úpravy .

Deťom teda mäso určite neodopieram , máme ho teraz tak 2x týždenne , lebo väčšie rizika vidím prave v ultraspracovanych potravinách a udeninach .