Vegetariánstvo a dieťa
Ahojte, aký máte názor na to aby bolo dieťa od narodenia vedené ako vegetarián? Čítala som knihy a vraj vegetariánstvo je pre ľudí prirodzene, neprirodzene je jest mäso, ale nechcem babu dáko ublížiť ak náhodou.
@nykkushka možno ho rodičia doma nejedia a keď to dieťa nebude chcieť, tak to vyhodia. Kamarátka bola istý čas vegetariánka aj s mužom. Doma mäso nejedli a deti sa mimo domu mohli rozhodnúť či si ho dajú alebo nie. V škôlke, škole , u babky, na návštevách ho jedli ak chceli. A možno mu ho rodičia nechcú dávať z nejakého presvedčenia. Keď tie živiny vedia nahradiť inak, prečo by malo jesť mäso? Všade inde majú deti kopu mäsa, škôlka, škola, tak im doma ani chýbať nebude.
@annm81
typicka slovenska strava okrem masa - mukove jedla.
Z toho čo mam napozorovane z takeho spanielska, francuzka, talianska - minimum vyprazancov, preferovanie zeleniny na x sposobov, ryby, morske plody...
Staci ked sa tu nejaka maminka pyta ostatnych, co varia a uprostred tyzdna tu zeny drbnu vyslovne vykrmne jedla, ktore sa volakedy davali robosom, aby mali vela sily, energie bez akejkolvej vyzivovej hodnoty.
Samozrejme týždenne. Omyl 🙂 ani deri. Som nikdy nedávala prikrm ze mäso 6x
@kvetinka75 Základné pravidlo znie: "všetko čo sa vymyká štandardu je predsa zleeeee" 😁
Ja tak ďaleko veru nie som, som len vegetariánka 11 rokov.
píšem ako pediater a zároveň niekto, kto mäso neje od svojich 5 rokov.....Z môjho pohľadu to síce nie je ideálne, ale dá sa to pri ustriehnutí a veľmi pestrej strave zvládnuť bez následkov...starých obsolentných híkajúcich lekárov by som sama nepočúvala...ak by dieťa odmietalo maso, treba navýšiť vajce , hlavne žĺtko, strukoviny...pravidelné kontroly krvného obrazu a pri anémii železo v kvapkách (maltofer)
@zmrzlinka2021 vidíš možno aj tom je rozdiel ze prečo sú vegetariáni zdravší, lebo ni jedia viac zeleniny, ako na svk to co jedia mäso, väčšinou také múčne, bez, aj ja ako dieťa si pamätám ze roste to boli také hovädziny na jedenie ako parené buchty, halušky, zahustenie omáčky, kde zelenina bola kukurica, proste minimum zeleniny a ovocia. A veľa bravčového, mastného, v podstate všade, a vege obed bol vypazany syr, tie buchty a langoše.
@nahodnemeno tysi dr?
Blbost.Praveze maso maso je zaklad a dokonca diety na autoimunitnr stravovanie pdk co je zalozena na vedeckych poznatkoch ako liecbu autoimunitnych chorob odporuca len maso a tuk.A dobry vyvar z kosti.Cize daj dietatu masko kvalitne bio vychovane na senku a travicke
Vegetariani ie su zdravsi,skor naopak.Pozri si Diedu PDK je to len o mase a tuku a ludia maju zlepsenie zdravotneho stavu pri alergiach autoim oxhorrniach.
To nie je pravda lebo nasi predkovia jedli len maso v paleo dobe🙂
@elmivelmi pri autoiminitnych ochoreniach sa praveze odporuca minimum masa az ziadne. A protizapalova strava. Zalozana viac na rastlinny h produktoch
@kvetinka75 popravde ja som čítala tiež v knihe paleodieta ze ako ľudia začali jest čisto mäso a zeleninu, trochu ovocia ze vymizol zápal,ochorenia sa zlepšili, krvné výsledky. Ale potom v inej knihe som zas čítala že to bolo a je spôsobené tým ze lkdia celkovo lepšie začnú jest, zeleninu, schudnu a preto sa to zlepšilo
@kvetinka75 no naopak nie;/)len maso a tuk
@kvetinka75 pretoze rastliny maju vela zapalovych prvjov maso nie.Ale ak mas zdroj daj predital si.
My sme s manzelom vegetariani, maso nevarim, deti ho ako male nejedli. Ale ochutnali, ked boli u babky, alebo na pizzy, kto mal s masom a tak. V skolke zacal starsi 6r jest maso, ked mal 5 r. A kupili sme mu cez prazdniny nejake morcacie, pretoze si pytal. A ryby z konzervy ma rad, a obchode si kupi sunku, parku, co si prosi. Vie, preco nejeme my rodicia maso, mladsi maso nechce (4roky), uz ochutnal, ale nechce papat zvieratka. Ale ak sa rozhodne, ze chce, nech sa paci. Nemam rada ak mne niekto kaze, co mam jest, co som sa napocuvala poznamok na vegetarianstvo, (svadbu sme mali bez masa)su dost velki, aby vedeli, co chcu papat. Bola by som rada, keby nase deti maso nejedli, pre principy, pre ktore ho nejem ja, ale su to tiez ludia co vedia co chcu, nechajme ich, nech sa rozhodnu same. Niektori dospelaci nedokazu rozhodovat sami za seba, niekedy sa ani necudujem, ked to v nich od detstva dusime.
@olivierko229 presne, pekne si to napísala. Vysvetľovať ale nenútit, tu nejde o otázku života.
Autorka kvoli jednemu autoimunitnemu ochoreniu som zacala komunikovat s jednou dr. Ta sa roky venuje vplyvu prevazne rastlinnej stravy na urcite ochorenia. Ma toho za roky nastudovane dost a ajnrozne zahranicne studie. A pacienti ktori sa stravovali podla toho zlepsil sa im stav. A vela jebl takych studii a takztiez aj ludi ktorym sa zlepsil zdr.stav. mozem potvrdit aj vlastnou skusenostou
@kvetinka75 No praveze teraz je dieta aip alebo pdk,Pozri si to a ta obsahuje hlavne maso a tuky aip je lahsia forma a ta ma dovolenu aj urcitu zeleninu,a hlavne su zakazane sacharisy coze ked je vegan odkazany na sa haridy takasi neprezije .
Treba si studovat .Zahranicni lekari na autoimunitne ochorenia odporucamh uprabu stravy a vobec nie vylucenie maso to je praveze prospesne idealne je len maso a tuk.Ziadne sacharidy cukry a ani nie zelenina.Pdk pomaha ale treba ju dosrziavat a jedia sa aj vnutornoari.A maso len bio krmene na trave,bravxovina ie ken mangolica lebo aj ti maso musi mat urcity pomer tuku.
Cize veganstvo a vegwtarianstvo zdravitne asi nikomu nepomoze akor ublizi.
@elmivelmi neviem odkial cerpas informacie ale z vlastnych skusenosti a skusenosti ludi 'ktori stravu upravili - nie vsetci vylucili maso ale vylucili napr.cervene a mastne jedla, ine maso obmedzili a niektori ho uplne vylucili, mozem povedat ze 'zdravotny stav sa im zlepsil. Ja sa momentalne orientujem na vplyv stravy na konkretne dve ochorenia . A kedze vidim aj na sebe pozitivne vysledky, budem pokracovat tym smerom.
@kvetinka75 ved daj aj link kde veganstvo v suvislosti s autoim odporucaju lekari ,ja mam ine skus aj ty odk a budes sa citit lepsie poslem link ibak vecerky overenu dietu na mase obipniny su tabu inak v autoim ochorenia j ako aj ryza a zemiaky
@kvetinka75 https://primalzdravi.cz/monika-komorasova-o-pkd/
Tu mas slubeny odkaz,prcitaj si a moze aj autorka ake je maso liecive.
@elmivelmi ja nepisem o veganstve ale o strave kde je v prevahe rastlinna strava. Precitala som si clanok. No zaujimave. Problemy podobne ako boli u mna a mne pomohol opak. A okrem toho sa mi aj znizil cholesterol.
Prosím, Bukovský je hocičo, ale odborník na stravovanie určite nie. Tie bludy čo on narozprava..... Podľa neho by som nestravovala ani psa a nie dieťa!
Autorka, skus aj ine zdroje ako 'odbornika' Bukovskeho. A ak mas naozaj zaujem o objektivne informacie, nevyhladavaj si tendencne len tych, co maju nazor rovnaky Tvojmu. Aktualne. Ak si otvorena naozaj poznaniu a preskumaniu co je a co nie je pravda, vzdy treba pozriet z viacerych stran 🙂
Aktualne napr v casopise cela tema.
Keď chceš byť zdravý vegetarián tak sa veľmi musíš vyznať do stravy. Musíš mat preštudovane makro a mikroelementy ktoré tvoje telo potrebuje a jeho zdroje.
Omega 3 sú okrem nejakých rias len v živočíšnej strave, tie ťažko doplniť z vege stravy, daj si na ne pozor, ich dobrý pomer s omega 6 je jeden obrovský ukazovateľ dlhého a zdravého života.
Zdroj zinku v ľudskej potrave je takmer len mäso, tekvicovými semiačkami ho zaručene nedoplnis v dostatočnom množstve, budeš musieť dopĺňať ak nebudeš chcieť byť celý život deficientna na zinok.
B12 je známa každému, nebudem sa o nej rozpisovať, byt tebou by som si kúpila pangamin a jedla ten pre víťazminyB, ideálne asi ten prírodný B-komplex co teraz majú nový.
No a staré známe zelezo taktiez, z rastlinnej stravy v dostatočnom množstve ťažko.
Najideálnejšia strava pre zdravie človeka je podľa štúdií vegetariánska strava kedy človek je apson 2 razy týždenne ryby, teda ono to ma svoj speci názov keď človek papa len ryby ako mäso, títo ľudia sú objektívne podľa štúdií najzdravšií a dožívajú sa najviac, takže ak ti ide o zdravie dieťaťa, tak mu pokojne dávaj vege stravu plus 2 razy týždenne lososa, ideálne chyteného v Atlantiku, nie toho chovaného na farme lebo tie majú veľmi veľa PCB. Tažke kovy ako sa vraví ze su v rybách ta trápiť nemusia, prave preto som odporučila lososa, lebo je ideál, má oproti iným rybám malo ťažkých kovov a veľa omega 3, iné možnosti sú malé ryby ako sardinky alebo nejaká makrela, ale pozor na ryby v konzerve, všeobecne všetko jedlo z konzervy je nezdravé lebo už spomínané PCB ale dajú sa kúpiť ryby aj v skle. No a aj pri takejto strave vege plus ryby treba dopĺňať zinok, ak chceš mat ideál a nebyť deficientna.
Naozaj nie je zdravé byť len tan vegetariánom a nevedieť nič o strave a o tom, čo ktorá zlozka Potravy obsahuje ale dá sa to, len budeš musieť veľa študovať aby si vedela ze tebe a tvojim deťom nič nechýba. Ja vegetariánka nie som ale nemám nič proti nim keďže viem ze sa da aj v vegetariánskej stravy dostať čo potrebuješ plus nejaké to omega 3 ako doplnok, moja dcéra je veľmi málo mäsa, skoro žiadne, vypluva ho, ani vývar s rozmixovanym mäsom nezje, len lososa miluje, takže fungujeme tak ze každý deň tabletka pangaminu(papa ho ako cukrík, nechápem. 😁) rybi olej to je u nás klasika automaticky pre každého a 2mg zinku každý deň, je zdravá jak repa a dieťa s tak jemnou pokožkou ako ma ona si veruže ešte nestretla 😛... No ak ti nejde až tak o zdravie ale ide ti len o utrpenie zvierat nehľadiac na to ze môže na výmenu trpieť tvoje telo a telo tvojich deti tak to už je samozrejme jedno a smelo do toho aj hala bala.
Ci už sa to týka stravy, viery alebo čohokoľvek iného, dieťa si ma vybrať samo. Resp keď už je starší. Dieťa nemusí zdieľať názor a presvedčenie rodičov v akejkoľvek oblasti.
Ja som maso ponukala, ale nechcel ho do dvoch rokov. Ziadne problemy nemal a to ani nejedol nic mliecne lebo mal alergiu. Samo sa to upravilo, takze mliecne ma, ale nie vela. Maso zacal nakoniec jest sam od seba, ale kupujem len z lunysu bez hormonov a antibiotik. Maso mame fakt malo, ale sme zdravi a nic nak nechyba, chori nebyvame takmer vobec. Ja ked som bola vegetarianka, mala som zdravotne problemy, teraz uz dobre. Treba skusat komu co vyhovuje, niektori ludia aj deti su v pohode bez masa a niektorym to nerobi dobre
Pozri, ja ti dam realnu skusenost. Dcera ma 7, prospieva, nic jej nechyba, dokonca je vacsia a svalnatejsia nez spoluziacky. Od narodenia vegetarian. A este bonus, nekupujeme ani mliecne vyrobky. V skolke a skole sa nestravovala, takze vsetko je to nasa zasluha. Chora nebyva. Zriedkavo ma nadchu, ktora ale trva max dva dni. Co viac si priat. 😁
Treba to ale vediet. Odporucam ti kuknut do sveta Radeka Latala. ;)
Moja dcera od narodenia nechcela jest maso, tak som ju nenutila. Snazila som sa o pestru stravu, vela strukovin, atd. Obcas zjedla rybu, takze som si hovorila, ze hadam je to ok. Rastla dobre, bola zdrava. Nie som vegetarian a chybalo mi nejake vedenie, ako presne zostavit ten jedalnicek. Asi to nebolo uplne idealne, lebo ppstupom casu, napr. na navsteve, sa dcera vzdy vrhla na sladke a nedalo sa ju zastavit, bolo to take viditelne cudne oproti pstatnym detom. V skole nejako maso akceptovala a tento problem so sladlym zmizol. Z toho som usudila, ze jej strava nebola vyvazena, mozno aj maso potrebovala. To je moja skusenost. Samozrejme ju masom neprekrmujem, a celkovo sa snazim jest zdravo, sice s masom, ale ziadne udeniny, polotovary, pastety. A vela zeleniny prospeje vsetkym, aj tym, co jedia maso, aj tym co nie.

Ja sa úplne bez vyrývania chcem spýtať, načo je dobré dieťa od úplného bábätka učiť stravovať bez mäsa? A je úplne jedno, či má dostatok všetkého ako mäsožravec alebo vegetarián?
Veď nech sa dieťa samo rozhodne, či mu mäso chutí alebo nie. V okolí mám par detí, ktoré mäso nejedia, ale nie preto, že by ich k tomu viedli rodičia ale nechutí im. Ale takto nasilu pretláčať vegetariánstvo? no neviem...