icon

Vegetariánstvo a dieťa

22. sep 2023

Ahojte, aký máte názor na to aby bolo dieťa od narodenia vedené ako vegetarián? Čítala som knihy a vraj vegetariánstvo je pre ľudí prirodzene, neprirodzene je jest mäso, ale nechcem babu dáko ublížiť ak náhodou.

deninka233
25. sep 2023

@autorka moja dcéra je vege od narodenia, ale ona si to sama vybrala, mäso nezjedla ani omylom. Ani takmer nerozpoznateľné dakde v príkrmoch. Teraz má osem, občas vezme na milosť šunku alebo kúsok kuracieho stehna, fakt že dva hryzy. My sa stravujeme normálne, aj keď mäso nejeme často. Teraz má osem rokov a vyšli jej v ústrety aj v škôlke aj v škole v jedálni. Najčastejšie jej vymenia mäso za vajíčko natvrdo a podobne. Ináč je dcéra zdravá, imunita fičí, nie je ani chudokrvná.

pele
25. sep 2023

Ja by som pockala aj na dieta, uvidela, co mu chuti z ponuky. Su deti, co maju masko radi a deti, ktore ani nie. Treba sa riadit aj dietatom🙂

stanislavicenka
25. sep 2023

@nikpa batolatu nedavas na vyber. Vyber moze byt, ked samostatne dokaze skutocne vyberat.
@autorka ja sice nie som vegetarian, ale maso jem velmi striedmo, v restikach skoro vobec kvoli ovalite. Moja dcera dlho maso odmietala, netlacila som na nu. Nic jej nechybalo, ani dnes mu neublizi. No mne dala pediatricka jednu radu, tej sa drzim stale, radsej menej masa, ale kvalitneho, z chovu, a nie kura z twsca za 3 eura. Potom rodicia riesia rast bradaviek, tmavnuce chlpky, jednoducho hormony, ktore pojedli hlavne , kuracieho masa.

belasy_motylik
25. sep 2023

Človek je všežravec, to je objektívny, fyziologický fakt. Ja by som skôr ako mäso, riešila mlieko, to klasické kravské je v kvalite, ktorá je nám ponúkaná, skôr na škodu, ako akýkoľvek úžitok, o výrobkoch z neho nehovoriac.

lubiduch
25. sep 2023

Ked lacne kura z tesca, tak radsej vegetarianske dieta. Ked ma clovek zeroj na kvalitne maso alebo prniaze na bio maso z fary tak to je pre dieta prospeane….

Je totiz rozdiel ze nejest maso celkovo (co mi u dietata nepride utne), alebo vyhybanie sa masovym vyrobkom (pastety, salamy, parky) co mi pride uplne prospeane pre kazreho, nielen pre dieta.

Ja sama maso nelubim velmi ale mam velky problem zjest taky objem inych potravin aby som docielila odporucany prijem bielkovin a nepotreovala pritom pit proteinove napoje.

siska53
25. sep 2023

Mam kolegynu, ktora obe deti od narodenia stravuje vegetariansky. Su to v pohode, zdrave deti, sportujuce, nic im nechyba.

rivini
25. sep 2023

Som dlhorocna vegetarianka a mam male dieta. Varim mu dvakrat do tyzdna maso a raz do tyzdna rybu. Bielkoviny sice vies ziskat z inych zdrojov ako je maso, hlavne detsky mozog vsak potrebuje pre zdravy vyvin aj zivocisne bielkoviny, ktore sa najlepsie uvolnia z masa. Bukovsky nie je odbornik na vyzivu a jeho radami by som sa neriadila. K nasledkom vegetarianstva od raneho detskeho detskom veku este nie su dlhodobe, spolahlivo zhodnotitelne vyskumy, preto by som na vlastnom dietati taketo pokusy nerobila🤷‍♀️.

dooscoby
25. sep 2023

Ono zase ani rastlinna potrava nie je 100% cista co sa tyka pescitidov lebo aj ten dazd, poda je uz do urcitej miery kontaminovana. A co je v zime vegerarian lebo v nasich podmienkach to v zime bola kapusta, zemiaky, hrusky, jablka, strukoviny, hrozno ziadne citrusy, avokado, jahody, paprika, rajciny, banany dovazane nedozrete, luhovane v chemii. Soja je tiez GMO a tofu tiez podla mna nie je uplne ciste, ale tak kazdeho volba. Maso sa da kupit aj kvalitne slovenske, sunky, parky tiez len treba citat zlozenie. Aj jogurt nie je jogurt zalezi od vyrobcu. To by sme uz nic nemohli pomaly jest. Podla mna kvalitne maso v rozumnej miere neskodi.

2006_1211
25. sep 2023

Tak toto nie. Známa neje mäso a povedali jej ze keď ho naďalej nebude jest tak do roka zomrie lebo ho dlhé roky nejedla a nakoniec musela zaviesť aspoň kuracie prsia do jedálnička

maria1310
25. sep 2023

Som vegetarianka od malicka - odmietala som maso, rodicia su vsezravci. jedla som velmi velmi biedne, sama za teraz cudujem ze som z toho vyzila, kedze mama nevedela co mi varit 😃 v podstate som jedla same sladke kase a vyprazane syry, hranolky , pecivo na sladko atd....Dcerka je vychovavana ako veganka, sice ma len 15m , ale je popredu oproti rovesnikom, je urastena a silna, nezastavi sa ani na chvilu, s pediatrickou toto neriesime kedze ich znalosti o vyzive su vo vseobecnosti celkom biedne. Na poslednej kontrole povedala ze dcera je uplne ukazkova - ked som sa stazovala ze menej papa- ale toto uz nema nic s veganstvom spoločne 🙂 Po tom kolko zdravotnych tazkosti mi ustúpilo po prechode na vegansku stravu, by som v zivote do nej zivocisne veci nepchala, ani keby mi niekto tvrdi neviem co....

ovecka31
25. sep 2023

Ja maso ( kuracie, bravcove,...)nejem .. Uz od 13.rokov.. Teraz mam 36.. Zatial mi nie je nic..ale teda rybu zjem.. Nie casto.. Ale tu zjem.. Aj syry, mlieko,.. Vysledky u dr mam zatial dobre.. A dcera ktora ma 7 .. Tak tiez odmieta jest maso.. Tak jej robim aspkn vyvar kuraci.. To zje.. Alebo napodiv zje skvarkovy pagac 😁 tiez je zdravotne na tom dobre..

kvetinka75
25. sep 2023

@2006_1211 a dôvod úmrtia by bol aký? Toto by ma fakt zaujímalo

kvetinka75
25. sep 2023

@maria1310 mám podobnú skúsenosť. Občas si dám ešte niečo živočíšne, keď dostanem chuť - vajíčko, kúsok mäsa - keď varím ostatným a chcem ochutnať, ale inak mi to ani nechýba.

lucopeda
25. sep 2023

Vegetarianstvo urcite nie je prirodzene, ale tak samozrejme je literatura kde to budu tvrdit, dokonca su skupiny kt sa biju do prs, ze veganstvo je jedina cesta a potom musia jest kadejake doplnky stravy v podobe vitaminov a mineralov. Za mna dieta potrebuje jest vsetko vratane masa.

lucopeda
25. sep 2023

@elmivelmi suhlasim, mame s tym skusenosti v rodine.

zabka1987
25. sep 2023

@zafir01 tak toto úplná hlúposť teda ti poviem , čo píšeš . Môj brat má chronovu chorobu od 17r , stravovanie sme mali výborne lebo mama naša varila doma každý deň jednak čerstvé jedlo a otec robil v hospodárstve takže všetko domáce od masa po plody . Matka varila pestro , úplne všetko a veľmi zdravo, žiadne hamburger a takéto sracky nejeme ani teraz . Paradox brat je šéfkuchár ale nie to som chcela , naša stará mama na toto zomrela veľmi mladá - máme toho veľa v rodine , takže nič iné ako sme to podedili - ja tiež lenže dlho som čakala so svojimi problémami a je to tu tiež . Chronovu chorobu neovplyvnis a ani sa z toho nikdy nedostaneš bohužiaľ .

ivik4
25. sep 2023

Velmi necitam komentare ale som nazoru ze dieta si ma vybrat same a nepchat mu len to co je pre TEBA spravne . Ja by som dietatu ponukla a ked bude chutit a chciet,davat mu ho.
Moja znama je vegetarianka,povedala mi ze rovnako necha svoje dieta vybrat ale nikdy mu mäso neponukla 😀😀😀. Tak neviem ci cakala ze same si ho kupi a pripravy alebo ako.
Moje dieta bolo vegetarian do 7rokov, mäso ani pričuchnut, takze som ho nenutila hoci my jeme mäso stale. Potom ho zacal casom jest sam od seba v škole a uz aj doma

kvetinka75
25. sep 2023

@ivik4 mäso mu nemusí kupovať, v škôlke, škole, mávajú deti mäso pravidelne.

ivik4
25. sep 2023

@kvetinka75 to bol cas ked este nechodilo do skolky a potom ked chodilo hned vybavovala nech mäso nedostava ale ci pochodila uz netusim, asi nie

kvetinka75
25. sep 2023

@ivik4 aha, tak to je zase iné.

zafir01
25. sep 2023

@zabka1987 áno veľká časť je geneticky daná.avsak opisujem konkrétny prípad konkrétnej rodiny ,kde konkrétny dva sami uznali ,že celý zivot jedli nezdravo ,štýlu sladké vody ,polotovary , energetaky , žiaden pohyb ... detto ulcerozna kolitida . Ako píšem ,chodia k odborníkovi, a obaja mi sami povedali ,že spúšťačom im bol práve tento štýl života .
Napokon aj ja poznam človeka ,ktorý zomrel na rakovinu pľúc ,pritom žil v prírode ,v netoxickom prostredí a nefajčil . Takže nie vždy si človek chorobu prizenie sám ,no často je štatisticky pravdepodobnejšie ,ze ju dostane ,ak má určite negatívne návyky

tetaandulkova
25. sep 2023

Som vegetarián, ale svoje dieťa do toho nenútim, má 2 roky. Ja som sa k vegetariánstvu tiež dopracovala časom, postupne, zmes mojich vnútorných hodnôt, presvedčení a aj samozrejme to zdravotné hľadisko spravili svoje. Ani muža nenútim, jedia mäso raz do týždňa, to nieje tak zlé. Dcérka ak sa časom pridá, budem rada, ak nie, nebudem ju nútiť do ničoho. Je to samostatne zmýšľajúca a cítiaca bytosť, sama sa rozhodne 😉

Autorka, si mama, prirodzene chceš pre svoje dieťa len to najlepšie tak úplne chápem, že sa nad tým zamýšľaš, máš za to u mňa palec hore 👍ak nie si vegetarián ty alebo ani tvoj muž tak je zbytočne dieťaťu odopierať mäso, nebude chápať časom prečo ono nemôže a vy ho môžte konzumovať. Teraz pre začiatok úplne stačí že mu nedávaš konzumovať žiadne údeniny, šunky, salámy, párky, paštéty a takéto výrobky, tie dieťaťu škodia omnoho viac ako čisté mäso.

autor
25. sep 2023

@stanislavicenka vidíš to je pravda, v mnohom, radšej kvalitu ako kvantitu. Mýlim ze sa budem pri deťoch držať asi toho. Raz za čas, asi týždeň nejaký kvalitny kúsok mäsa a rybky a zvyšok pôjdem cestou vegetariánstva.

autor
25. sep 2023

@tetaandulkova ja osobne som vegetarián, muž sa prispôsobil. Ale príde mi proti srtsi nútiť dieťa na oslavách nech neje mäso, aj muž si dopraje vtedy. Spracované nekupujem, to sami hnusilo aj keď som mäso jedla

falbala132
25. sep 2023

dam priklad aj za seba, chcela som v istom obdobi byt co najviac whole-food plant-based a sposobilo mi to extremne vela zdravotnych problemov. jedla som minumum masa (raz do tyzdna) a aby som to dohnala inak, jedla som semienka, oriesky, vela zeleniny, cviklu, spenat, sóju... a kde ma to priviedlo? ked som zacala mat bolesti s chrbticou a svalmi a pálenie chodidiel, ze som nevladala chodit, tak som po dlhych mesiacoch odhalila, ze mam citlivost na oxalaty, ktore su prevazne v "zdravych superpotravinach" a sposobuju problemy s oblickami a kalcifikatmi v roznych castiach tela. takze urcite by som nieco take neriskovala na dietati. poskodenie oxalatmi moze byt trvale a moze si uz pocas vyvoja napr. nezvratne poskodit chrbticu.

kvetinka75
25. sep 2023

@falbala132 tak žiadny extrém nie je dobrý. Ja soju nejedávam vôbec, ani kde je len trošku pridaná, Iné strukoviny si dám. Ale tiež opatrne, kvôli purínom. Človek to musí striedať. Ja si občas mäso dám hlavne v zime, keď nemám dostatok domáceho ovocia a zeleniny. A aj to väčšinou z domácich overených zdrojov. Ak mäso nejem, pridám viac rýb, vajíčka a aj syr občas. Ono všade sa niečo nájde ,,pridané,, v tých potravinách. Ale lepšie mi trávi, keď mám minimum mäsa. Každý by si mal nájsť to, čo mu vyhovuje.

tetaandulkova
25. sep 2023

Tak to je super, cítiš to potom tak ako to má byť. Ak si dieťa chce dať na oslave mäso, dovoľ mu, neviem koľko má rokov, v škôlke to tiež inak nebude. Doma var podľa seba, ja varím počas týždňa vegetariánske jedlá, v nedeľu mäso malej aj mužovi, sebe spravím zvlášť vegetariánske. Ak dieťa bude chcieť, časom sa pridá. Pochopí ako sa na to pozeráš ty, ak sa bude pýtať kľudne vysvetľuj, ale nepresviedčaj nasilu, môj názor 🙂

domak2
25. sep 2023

Ja som fakt v soku ze ešte teraz vie niekto podceňovať vegetariánstvo. Tri štvrte Indie zatiaľ už tisíce rokov prežíva celkom fajn (ti co majú dosť jedla). Ale vegetariánstvo neznamená jest len parene buchty, že. Na druhu stranu, sú ľudia čo majú proste travenie nastavene na mäso a to je tiež v poriadku, aj o tej liečbe čisto hovädzím mäsom som tiež pocula. Kľudne sa dá dieťa vychovať vegetariánsky, len je otázne ci ti to bude akceptovať.

blackcat8885
25. sep 2023

Som dlhoročná vegetariánka od mojich 6rokov odmietam akékoľvek mäso. Proste mi nechutí a hnusí sa mi. Mam dve zdravé deti ale mäso jedia aj budú pokiaľ budú chcieť. Práveže majú radi mäso a naučila som sa variť ho kvôli nim. Vegetariánstvo je moje rozhodnutie nie ich. Ak sa niekedy mäsa vzdajú podporím ich ale teraz ho jedia.

ivana11232
25. sep 2023

Ja som sa rohodla podla seba, nepytala som sa zien na fore, co je podla nich spravne. Bolo by mi jasne, ake ,,cenne" rady by som tu dostala. Dcera je vegetarianka od narodenia, u nas doma sa masove vyrobky nekupuju. Nech si ostatne mamy robia ako chcu, ale tu ta budu presviedcat o potrebe jest maso.