Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
Dievcata co robite vajecny konak, napisete mi prosim vas pomery surovin?
Ale tak alkoholu aby som to aj ako tehotna mohla pit ;)
ten vajecny liker ma zaujima tiez...
ale nasi robil salkovy a ten bol paradny. uvarene salko, rozmixovane s vodkou, rumom trocha... ci naopak? no...skuste... to bol nas vianocny liker, cucali sme to ako deti 😅 nie moc, ale strasne nam to chutilo
@denne73 ja robievam vaječný likér je fantastický- len rumu tam je trošku viac, ale keď si dáš menej nie liter 😀 😀 😀 tak to bude OK.
Vaječný likér: 4 žĺtka vymiešame dopenista s 1 pol. lyžicou pr. cukru, pridáme 1 salko, a keď sa to spojí pridáme 1/2 l rumu. Ja dávam tak 3/4 l lebo je dosť hustý a keďže je stále v chladničke, tak aby sme ho nejedli s lyžičkou. 😀 😀 😀 .
To je základný recept a keď pridáš kakao - dostaneš kakaový. je fakt výborný- každý chváli..... Nech sa podarí.... 😉 😉 .
U nás boli včera langoše a dnes je vajíčková polievka a palacinky, mm doje langoše....
Zajtra neviem....uvidíme mám dovolenku tak niečo vymyslím... 😝 😝
No a je čas urobiť aj domáci Baileys likér aby do vianoc sa trochu uležal. teda ak vydrží.... 😀 😀 😀 😅 😅 😅 .
A hlavne nosiť kľúč od pivnice - špajze výlučne zo sebou....
no a motre vyberat
Vajcový likér 1
Suroviny:
1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka, 3 žĺtky, 100 g cukru, 1 šľahačka v prášku, 1 balíček vanilínového cukru, 0,5 l mlieka RAJO, 1 dl vodky.
Postup:
Žĺtky vyšľaháme s cukrom na penu a dôkladne rozmiešame s ostatnými prísadami. Mlieka môžeme pridať viac alebo menej, podľa toho, aký hustý chceme mať likér. Silnejší bude, keď pridáme viac vodky.
Vajcový likér 2
Suroviny:
8 žĺtkov, 20 dag práškového cukru, 2 vanilkové cukry, 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka, 1 konzerva nesladeného kondenzovaného mlieka, 2, 5 dl (podľa chuti aj viac) rumu, koňaku, vodky
Postup:
Žĺtky vyšľahajte s cukrom, pridajte nesladené mlieko. Nad horúcou vodou zahrejte (nevarte) a pridajte sladené mlieko. Odstavte a za občasného miešania nechajte vychladnúť. Potom prilejte alkohol podľa chuti.
Vaječný likér 3
Suroviny:
5 žloutků, 20 dag mouč. cukru, 2 pravé vanilkové cukry, 1 neslazená zahuštěná Tatra, 0,5 dl vody, 3 - 5 dl 40 % rumu podle chuti (nejlepší je Key rum)
Postup:
Utřeme žloutky s cukrem, přidáme vodu a mléko a metličkou šleháme. Ve vodní lázni za stálého šlehání necháme přejít varem, hrnec s likérem přendáme do dřezu nebo umyvadla se studenou vodou a šleháme do vychladnutí. Potom vsypeme vanilkové cukry a postupně přiléváme rum podle naší chuti. Já dělám slabší a sladší, stačí mi 3 dl. Slijeme do lahví skrz hustší sítko, kvůli případným žmolkům a dáme do lednice. Občas lahví zatřepeme, event. vzniklá pěna tak zmizí.
Vaječný likér 4
Suroviny:
6 žloutků, 250 g moučkového cukru, 1 neslazené kondenzované mléko, 0,5 l žitné
Postup:
Žloutky utřeme s prosátým cukrem do pěny, postupně přidáme kondenzované mléko, nakonec po kapkách alkohol.
Vaječný likér 5
Suroviny:
0,5 litra mlieka, 5 žĺtkov, 1/2 struku vanilky, 1/2 kg cukru, 0,5 litra rumu alebo iného alkoholu.
Postup:
Mlieko ohrejeme, za stáleho miešania pridáme žĺtky, vanilku a cukor. Zahrievame a dôkladne miešame, až zmes zhustne. Potom necháme vychladnúť a opatrne vmiešame alkohol. Dobre premiešame, plníme do fliaš a necháme niekoľko dní stáť.
Vaječný likér 6
Suroviny:
0,5 litra mlieka, 1/4 kg cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 6 žĺtkov, 0,5 litra liehu.
Postup:
Mlieko s cukrom, žĺtkami a vanilkovým cukrom pomaly miešame a zahrievame až k bodu varu. Potom odstavíme z ohňa, necháme mierne schladnúť a za stáleho miešania prilievame po kvapkách lieh.
Vaječný likér 7
Suroviny:
1 liter mlieka, 500 g cukru, 1 vanilkový struk, 6 - 8 žĺtkov, 0,5 litra konzumného liehu.
Postup:
Mlieko varíme s vanilkou a cukrom. Po vychladnutí vanilkový struk vytiahneme, do mlieka zašľaháme žĺtky a zmes premiešame s liehom. Dobre uzavretých fľašiach uskladňujeme v chlade.
Vaječný likér 8
Suroviny:
200 g medu, 300 ml smetany, 8 žloutků, 2 celá vejce, 2 vanilkové cukry, tuzemský rum
Postup:
Vše kromě rumu dáme do mísy nad hrncem s vařící vodou a intenzívně mícháme až do zhoustnutí. Přecedíme a po vychladnutí smícháme se stejným objemovým množstvím tuzemského rumu.
Vaječný likér 9
Suroviny na cca 1 l hotového likéru:
5 vaječných žloutků, 5 polévkových lžic moučkového cukru, 1,5 dl slazeného mléka (Salko), 0,4 - 0,5 l neslazeného kondenzovaného mléka (Tatra), 1 vanilkový cukr, 2 dl a více rumu (žitné a pod.)
Postup:
Do mixeru dáme všechny přísady mimo alkoholu a řádně promícháme. Potom přimícháme alkohol. Doporučuje se tento likér uchovávat v chladničce. Dále je dobré likér uchovávat v lahvi se širším hrdlem. Při menším množtví alkoholu se stane, že likér v lahvi po nějaké době zhoustne a nejde nalévat a pak přichází na řadu lžička
a tu je ta stranka je tam toho kopec uplne dole je subor otvorte ho a vytlačte a vyberaje aj ja som tam nasla co skusim...
http://audi-klub.sk/audi-forum/volne-temy-pre-v...
@elina313 No domáci Baileys je:
2 salká - uvaiť 2 hodiny,V 1/2 l mlieka uvariť 1 mandlový puding. Vychladnuté salko a puding šľaháme- keď sa spojí pomaly pridať 1/2 l whisky / rum/ ja dávam rum - je to také voňavé. A hlavne treba dávať pozor na ten rum aby sa nevypil skôr ako sa uvarí salko 😀 😀 😀 . Hotové mňamko uložíme vo flašiach do pivnice-komory-špajze tak cca 15-20st. celzia a zamkneme a nikomu nič nepovieme.... Ak niečo zostane na sviatky pre ostatných podávame vychladené s kockou ľadu 😀 😀 😀 😀 . 😉 😉 😉 .
@zuzin78 Langoše: 1/2 kg hl. múky, 1/2 kocky droždia - ak dávaš čerstvé tak urobíš kvások-trošku teplého mlieka,cukru a droždie, ja dávam 1 sušené-mám ich v zásobe nakúpené a nepokazia sa 😉 😉 . Do múky dáš soľ,kvasnice, tak 1,5 dcl mlieka, 1 dcl oleja-miešaš a uvidíš podľa potreby a hustoty pridáš vodu... Necháš vykysnúť a lyžicou naberáš kôpky, ktoré buď vyváľkaš, alebo vytiahneš do tvaru langoša a šup na olej, cesnak+olej+soľ alebo všetko čo chcete....smotanu, tatarku, kečup, syr.....
@pami2 myslím, že ak máš chuť 2 dcl č. vínka - v pohode - na krvinky a pivo ale 10 st. nezaškodí tiež... Ak Ti nie je ťažko po víne - ja som si tiež dala keď som mala chuť a bola som tehotná . Len to netreba prehnať... Ale to asi nie, lebo každá mamina chce mať zdravučké dieťatko... 🙂 🙂 🙂. ja mám 2 a v pohode...
@daniz och ty si poklad 🙂 jedno salko varené mám- to má byť také karamelové že ? tak pridám druhé a rum som si kázala priviezť z čiech - lebo Božkov som tu nevidela ani nepamätám a mne ten voní a chutí najviac 🙂
Teda uvediem na správnu mieru - nie že by som ho pila ale za malú lyžičku do čaju, keď sa s deťmi posánkujeme si rada dám 😀 😵

@briketa fuha no tak to hej kazdy ma take dni ked nestiha ale ja ich mam akosi vela xi 🙂.......a s tromi detickami bez pomoci ...ajajaj ale urcite si sikovna zienka tak to zvladnes......
aj ja mam ako keby 3 deti 🙂 aj s tym mojim najstarsiiiiiiiim 😀 😀 😀
...a vsetko v alobale to je super tip 🙂 rychle a supnes tam co chladnicka da..ak nieco da 🙂....dnes dojedame zo vcera, ale asi spravim moj vymysle lacne pirohy s masovou plnkou....
pirohy - polohruba muka, 1 vajce, voda, sol
napln - 2 lacne pecenove pastety mi kuoujeme z Lidlu take velke v crievkach, cibulka - oprazime cibulku na oleji, pridame pastetky tie spominane maju v sebe take kusky maska tak sa to vsetko pekne oprazi a vznikne taka masa tu naplnim do pirohov ktore uvarim v H2O + Cl 😀 😀 .....na to kyslu smotanku a je hotovoooooooooo