Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
vanilková omáčka-300 mlmléko 2 lžícecukr krupice 1 ksvanilkový lusk 2 ksvejce 2 lžičkyvoda 2 lžičkybramborový škrob
Vanilkový lusk rozřízneme a vyškrábeme dřeň. Do hrnce vlijeme mléko, přidáme cukr, vanilkovou dřeň a společně povaříme.
Škrob smícháme s vodou, přilijeme k mléku a povaříme. To vše vaříme 4 až 5 minut za stálého míchání. Nakonec zjemníme zašleháním vajec. Omáčku již nevaříme.
Hotovou vanilkovou omáčku odstavíme z plotny. Pokud ji nepodáváme teplou, během chladnutí několikrát našleháme metlou
Broskyňová zmrzlina s vafle, broskyňou a vanilkovou omáčkou
Ingrediencie
4 ks vafle (kúpené postačia)
2 ks broskyne
1 balenie broskyňovej zmrzliny
2 dcl mlieka
0,6 dcl smotany na šľahanie
1 vanil.lusk
4 žĺty
70 g cukru krupica
50 g kyslej pochúťkovej smotany
mäta na ozdobenie
Inštrukcie
Vanilková omáčka :
Do hrnca nalejeme mlieko a smotanu, pridáme 20 g cukru a vanilk. lusk. Chvíľu povaríme.
Lusk vyberieme, rozrežeme a semienka vyškrábneme do mlieka.
Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom do tuhej peny. Uvarenú a mierne vychladenú zmes všľaháme k zĺtkovej pene a dôkladne ju šľaháme do úplného vychaldnutia. Omáčka má byť lesklá a hustá.
Vafle rozkrojíme na trojuholníky, položíme na taniere a prelejeme vanilkovou omáčkou.
Pridáme na osminky nakrájané broskyne, kopček broskyňovej zmrzliny a lyžičku pochúťkovej smotany.
Dozdobíme mätou.
Ovocná špíze s vanilkovou omáčkou-naozaj mnamka pre oči aj jazyk
5 ks jahoda
2 ks kivi
1 ks hruška
1 ks jablko
60 g hroznové víno
2 ks Banán
1 ks grapefruit
1 ks pomaranč
na ozdobu:
lístky medovky
omáčka:
1 balíček vanilkové sodo v prášku
3 lyžice cukor krupica
500 ml mlieko
Postup prípravy receptu
Grapefruit, pomaranč, banány a kivi ošúpeme, z grepov odstránime aj blanky. Jahody, hrušku, jablko a víno umyjeme a necháme odkvapkať. Z mlieka oddeľte 100 ml a zvyšok zmiešame s cukrom a privedieme k varu. V odliata mlieku rozmiešame vanilkovej sodo v prášku a vlejeme ho do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania varíme tri minúty, odstavíme a miešame do vychladnutí. Všetky olúpané a umyté ovocie nakrájame na dieliky približne rovnako veľké. Striedavo napichujeme na špízové ihly. Ovocné špízy aranžujeme na tanier, ozdobíme lístočkami medovky a podávame s vychladnutou našľahanú vanilkovou omáčkou.
domáce sodo-Rozmiešajú sa v rajnici 4 žĺtky so 4 polievkovými lyžicami práškového cukru, za stáleho miešania prileje ½ l vriaceho mlieka, v ktorom uvaríme kaviar z dvoch strukov vanilky a pri stálom miešaní dotiaľ varíme, pokiaľ masa nezhustne.Odložíme so sporáka a miešame ďalej, dokiaľ nevychladne.
@kaara1980 ja kyslu zboznujem a moja mala tiez. a babu som prvykrat jedla u svokry a hned mi zachutila 😀 . no robi to troska inac ako tvoja suseda. udene nedava varit do kyslej vody...tu prilieva neskor prevarenu - ked uz su zemiaky uvarene.
no myslim, ze my sme varili tiez kyslu - sme z vychodu... no nie som si vlastne ista, ci sa to mamka naucila varit na liptove, alebo to pozna z domu 😝 🙂 musim zistit 😀
včera bola marhuľová žemlovka a čaj, dnes kuracie stehná na par.pretlaku + makaróny.
šošovicová polievka a palacinky s tvarohom
kto máte overený recept na venčeky alebo veterníky???????
@bianka234 Karamelové Veterníky
60 dkg vody, 30 dkg palmarin, 30 dkg hladkej múky špeciál, 8 vajec, 2 zlaté klasy 1 l mlieka, 4 lyžice mletého cukru, 1 vanilínový cukor, 20 lyžíc kryštálového cukru, 3 šlahačky,1 stužovač na šlahačku,50 dkg mletého cukru
Cesto: 60 dkg vody, 30 dkg palmarínu + štipku soli necháme zovrieť a do toho zavaríme 30 dkg hladkej múky špeciál. Do vychladnutého pomaly vmiešame 8 celých vajec. Na pomastený plech tvarujeme ozdobným vreckom veterníky /3 x 5 na jeden plech-ďalej od seba, aby sa nezlepili/. Rúra musí byť úplne rozohriata. Pečieme 15 minút na 250 st.C. Rúru neotvárame, potom stíšime na 170 st.C a dopečieme asi 20 minút /aby boli dobre vysušené/.
1.krém: 2 zlaté klasy uvaríme v 8 dcl mlieka, 4 lyžicami mletého cukru a 1 vanilkou. Vychladnutý puding zmiešame s vyšťahanou 1 šlahačkou + stužovač a naplníme veterníky.Môžme si krém uvariť aj deň vopred a vychladnutý dať do chladničky.
2.krém: upálime 10 lyžíc kryštálového cukru na karamel a pomaly zalejeme dvomi šlahačkami. Vychladnuté za občasného miešania dáme na 24 hod. do chladničky. Vyšľaháme a nastriekame ozdobným vreckom na prvú plnku.
Poleva: 10 lyžíc kryštálového cukru upálime na karamel a zalejeme asi 1 dcl. mlieka. Do hlbšej misky dáme 50 dkg mletého cukru a pridáme ošte horúci karamel. Ak je poleva hustá pridáme podľa potreby trocha mlieka. Nie veľa, aby nestekala. Lyžicou polejeme veterníky.
Tak damy, dakujem opat za rady, pred hodinou som dokoncila tu zemiakovu kasu, roztlacala som ju ostosesto a je uplne dokonala. Este raz dakujem, zase som o nieco mudrejsia 😵
A teraz sa mi na sporaku vari hrozne silny kuraci vyvar, planujem celu rodinku do piatku vyliecit. Zatial sa dari tak drzte palceky 🙂 Este nejake napady na taketo "antibioticke jedlo"? Dnes este robim fasirky, je v nich cesnak a moj zaludok ho inac nedokaze stravit. No uz ma fakt nic nenapada, okrem salatikov.
Hocico?
@laerke ja tiež len takú !falošnú"keďže maso do sviečkovice je drahé-opražila som maso na cibulke,uvarila zeleninu zvlášť,potom som ju scedila,rozmixovala,pridala mlieko,smotanu a trocha múky,do toho capla maso a tradá...ale nedola taká ako som si predstavovala...zabudla som šibnút trocha horčice😀
@evinkal S horcicou som to este neskusala 🙂 Ja si vzdy nastruham mrkvu a petrzlen, orestujem to na oleji, na to masko, korenie, bobkovy list atd, podusim to, potom vyberiem, rozmixujem, hodim maso spat, varim dalej, potom zas maso vyberiem, smotanu na varenie zmiesam s mukou, dam to tam, zas to rozmixujem, maso naspat, varim dalej a nakoniec trosku masla nech sa mi nespravi kozicka..
Akurat som na hlavu z toho vecneho vyberania masa 😀 A ja zvyknem robit z kuracich stehien lebo ako vravis, to maso je hrozne drahe aj na dve porcie 😒
@evinkal ja svieckovu milujem 🙂 pripadne to skus tak ako to robim ja, je uplne jemnucka a dochucujem to krystalovym cukrom a bud citronom alebo octom takze ma velmi jemnu chut.. ked to velmi neokorenis je to vraj skvele aj pre starsie babatka ked tam rozmixujes kusok maska 🙂 aspon mi tak bolo povedane 🙂
@drobik1
receptov je asi milion, no ja robím len takú rýchlu...na oleji zapením 3-4 strúčiky cesnaku, prisypem hl. múku, opražím ešte chvíľku, nechám trochu vychladnúť a zalejem vodou, osolím, pridám vegetu a pred dovarením aj nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. starší chlieb nakrájam na kocky a len nasucho opečiem dávam do polievky - do taniera
ja sviečkovu milujem nemusi byt vobec prava svieckova,ja mam rada aj srdce ako svieckovu a tu su moje dva receptíky:
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=37326
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=34592
dnes na veceru bude zeleninovy slatik s vela syrom, fetou a baby mozzarelou a k tomu pecivko

@zuzik1983 mnam, my sme mali minuly tyzden, len muselo byt masove kvoli mm, inak by to neprezil 😀 . A inak, ak potrebujes rychlo rozmrazit maso, skus ho v sacku vlozit do nadoby s vlaznou vodou, za chvilku bude rozmrazene.