icon

Čo ste dávali jesť 8 mesačnému bábätku?

avk
13. okt 2016

Ahojte chcem sa spýtať dali ste už niektorá halušky??

Strana
z2
janickacrazy
13. okt 2016

@avk Nie, nedávala, ani by ma to nenapadlo, je tam kopa múky, nezdá sa mi to zrovna vhodné pre také malé bábo.

evittam
13. okt 2016

@avk No, 8-mesačné dieťa už nie je malé bábätko. Čo sa týka halušiek - áno moje deti už v 8.mesiacoch ochutnali halušky - aj s bryndzou aj s kapustou - obľúbené jedlo. V tých haluškách je menej múky než je tu napísané - teda ak robíš zemiakové halušky. Čo sa týka múky - nechápem prečo by mala vadiť pokiaľ dieťa nemá alergiu. Ja osobne používam radšej špaldovú, celozrnnú múku. Bielu múku používam fakt len výnimočne a do jedál kde sa naozaj nedá použiť iná varianta. Takže za mňa - kľudne môžeš dať - veď uvidíš či zachutí alebo nie. 😉

divozienka26
13. okt 2016

@avk my sme od roka papali halusky a este k tomu bryndzove 🙂 Dodnes je to snad jedine jedlo co neodmietne ani keby co bolo 🙂
Pred tym by som tiez dala ale asi roztlacene trebars s maskom alebo zeleninkou alebo v polievke, preco nie? Muka je aj v rozkoch a chlebiku a jedia to taketo deti tak preco nie v haluskach?

jamika27
13. okt 2016

@avk no môj 9 mesačný dnes jedol halušky ...

inak ak bude mať niekto radu čo dávať jesť a či nie je od veci dávať 9 mesačnému už normálne jedlo, lebo ja mám s mojím trápenie. Nič mi nechce jesť, respektíve nič o by som si ja predstavovala - zeleninku, mäsko a tak. Robím mu mäso,, zemiačky, ryžu, strukoviny na 100 spôsobov, už som vyskúšala aj jemné prisolenie plus pomletú rascu nič. Ovocie - môžem zabudnúť.

Veľmi mu ale chutí mliečne, tvarohové a tak, ale to mu nechcem dávať celý deň a potom mlieko - mlieka by vypil na litre. V noci mi vypil asi liter mlieka (nechytajte sa za hlavu prosím) už som to stiahla na 2 deci jedenkrát v polovičke noci, ale mrnčí stále, nevyspím sa nič. Ale aj tak nie je hladný cez deň iba ochutnať 1 - max 2 lyžičky a koniec. Čajíku a vodičky vypije dosť, alebo mu dám rožok do ruky. Preto mu podávame po lyžičkách aj naše jedlo, lebo už ma nebaví variť pre neho extra a vyhadzovať. Samozrejme že naše jedlo menej ochucujem aby mohol.

avk
autor
13. okt 2016

Ďakujem vám za rady;)

janickacrazy
13. okt 2016

@divozienka26 Tak možno, ked vám deti dobre papajú, tak možete dať aj halušky, ale moj napr. má problém zjesť aj zeleninu, preto si myslím, že nie je zrovna vhodné učiť také malé deti na múčne jedlá, najma ak nejedia ešte poriadne zeleninu, ovocie, masko a podobne. Mne napr. v 8mes. vobec nechcel ani rožok ani chleba.

jamika27
13. okt 2016

@janickacrazy mne jedol krásne všetky príkrmy zdravučké od začiatku, zeleninku mäsko, všetko bio od nás zo záhradky som mu robila, no ale v auguste prišiel sek - zrazu nechcel - pripisovala som to horúčavám, zubom tak mu už skúšame podávať všetko viacmenej. Začal strašne vymýšľať ...

Dušovala som sa, že mu nedám cukor, múku nič, že ho odchovám zdravo nech má dobré návyky ... no ale bohužiaľ so stravovaním to nie je až také jednoduché ako som si myslela, niekedy idem zošalieť 😅

janickacrazy
13. okt 2016

@jamika27 No tak to bud rada,že ti jedol aspon zo začiatku všetko, mne od začiatku jedol katastrofálne a teraz má 11 mes. a stále je to bieda. Ovocie zje všetko, zo zeleniny len mrkvu, občas kaleráb, rožok trochu požužle, chleba tiež trochu zje a skončili sme. Nič iné do neho nedostanem a aj ked áno, tak 2 malé lyžičky a dosť. Preto mu ani nechcem dávať nejaké sladké alebo múčne jedlá, lebo potom sa na to naučí a nebude chcieť už vobec nič zdravé jesť.

jamika27
13. okt 2016

@janickacrazy hrozné to je s nimi 😅 tak zase snažím sa aj nám zdravšie variť, používať domáce potraviny, nevariť z polotovarov - lebo by jedol iba to čo máme my v tanieri, sa mi zdá prešpekulovaný riadne.

janickacrazy
13. okt 2016

@jamika27 Moj by najradšej bol celý den na UM, ani jedlo z nášho taniera ho nezaujíma vobec, jedine ako hračka, porozhadzovať všade a nič nezjesť, katastrofa. No dúfam, že z toho časom vyrastie, lebo fakt je to o nervy niekedy.

divozienka26
13. okt 2016

@janickacrazy praveze nam nepapala skoro nic, rozjedla sa az teraz ked ma 2,5r. Jedla naozaj ako mravec ranajky 1! stipka chleba, obed 1-2 penne cestoviny, vecera nic, ziadne kase ovocie, zeleninu, nehrozilo, ak som jej to dala do ust povracala sa. Takze sice nas to trapilo ale nezmohli sme sa na nic. Jedine jedlo co jedla uz od roka a bez protestov boli bryndzove halusky....tie mohla mat kazdy den, ale ja nie som az taky fanda tohto jedla takze raz za mesiac to bola povinnost :D

kp7333
13. okt 2016

Halusky som davala ako prilohu k masu alebo do polievky. Vzdy som sa snazila, aby jedlo pre dieta bolo vyvazene - tj. Trojzlozkove - maso, zelenina a sacharidova priloha (zemiaky, ryza alebo cestovina). Bryndzove halusky toto zlozenie nesplnaju (ak teda neratam vyskvarenu slaninu za maso ;)

kp7333
13. okt 2016

@janickacrazy moje deti prestali jest klasicke kasovite prikrmy tiez okolo 8.-9. Mesiaca. Doktorka mi povedala, ze mozem davat to iste co nam, len bez soli. Takze som normalne davala nase polievky a vasinou aj nase jedlo s tym, ze som to pre nas solila az na koniec. Od jedneho roka uz dostavali jemne solene. No a samozrejme sa vyhybam ciernemu koreniu a pikantnym chutiam ako feferonka, chilli a pod. Inak jedli normalne to co aj my - dusenu hovadzinu so zeleninou, kuracie maso dusene, rybu na masle s dusenou zeleninou a zemiakovou kasou... Ak ti odmieta normalne jedlo, treba zacat s tym, ze mu obmedzis mlieko. Moja mladsia je kojena 3 x za den, ale vzdy len medzi jedlami (po ranajkach, po obede, po veceri). Zo zaciatku trucovala, ale zvykla si. Ak ma rad mlieko, mozes mu na obed varit huste mliecne polievky (napr. brokolicovu, zemiakovu, z mungo fazule, luskovu, sosovicovu, spenatovu) a skus mu do nich prepasovat trochu masa nakrajaneho na kusky. Casom sa rozpapka a pridas normalne druhy chod.

janickacrazy
13. okt 2016

@kp7333 Ja by som mu veľmi rada dala to, čo jedávame my, ale ani to nechce, vobec. Dokonca som skúšala aj kupované príkrmy, ani tie nechce vobec. Obmedziť mlieko som tiež skúšala, nezabralo. On proste bude radšej hladný. Dala som mu príkrm po 6 hodinách bez jedla, zjedol 1lyžičku a koniec. Počkala som dalšiu hodinu, nechcel zase. Stále skúšam mu nenápadne rozšíriť jedálniček, zatiaľ bez úspechu. Bohužiaľ váži málo, takže nemožem ho nechať stále hladného. Ja nekojím, malý je na UM. Mliečnu polievku mi nezje vobec žiadnu, ani kaše žiadne, skúšala som snád všetky druhy. Nasilu to do neho pchať nebudem, potom vracia. No je to ťažko s ním.

lorela
13. okt 2016

Tiež som uprednostňovala ešte dlho, než je vek 8 mesiacov, vyváženejšie jedlo ako sú halušky.

kp7333
13. okt 2016

@janickacrazy ani keby si sam bral z taniera nezje? Trebars pecene zemiaky nakrajane na mesiaciky, maso na kusky, kolieska mrkvy, a pod? Jasne, ze cast z toho skonci na zemi, to aj moja rozhadzuje a to uz ma vyse roka, ale pokial je hladna, tak vacsinou zje. Az ked je syta, zacne rozhadzovat.

gala79
13. okt 2016

ono podla mna ide o to, ze ake tie "halusky " spravis... ak zmiesas vajicko & krupicu a das do zeleninovej polievky tie "halusky" zavarit ( bez soli atd), tak to urcite problem nebude 🙂 ale bryndzove ( a podobne) halusky by som 8 mesacnemu dietatu este urcite nedavala... ma to cas, neujde im nic..

jamika27
13. okt 2016

@janickacrazy aj mne iba mlieko chce, to by pil do nemoty .... 😝

hivanik
13. okt 2016

Urcite nie a uz vobec nie s bryndzou. Oblicky deti niesu na taku zataz pripravene. Ja som sa o vsetkom radila s lekarkou v poradni a nie na forach. Ked si zoberiete ze 6mes. bolo iba na mliecku a teraz im nemoze te dat vcetko co jedia dospely.

kp7333
13. okt 2016

@jamika27 ale to vacsina deti je taka. Aj moje dcery boli zavislacky na kojeni. Museli sme to nasilu obmedzit, lebo by nic nejedli okrem mlieka. Na deti treba obcas tvrdo, nie vzdy to ide po dobrom. Proste urcit, ze dostane max 3x za den a medzitym bud sa naje, alebo bude hladne. Oni par dni budu strajkovat, ale potom ich to prejde.

janickacrazy
13. okt 2016

@kp7333 Nie, ani tak mi nič nezje, ešte nikdy nezjedol zemiak, maso. Maximálne zje bud surovú alebo uvarenú mrkvu do ruky, ked mu dám. On ani rožok nezje, len trošku ožužle a potom sa s ním len hrá, takisto chleba, vyberie striedku, povyhadzuje, zje úplne minimum a hrá sa s kôrkou. Prvý syn jedol všetko od začiatku krásne, no tento je úplne katastrofa, čo sa týka jedenia. Hádam ho to časom prejde.

eila88
13. okt 2016

Ja by som za seba povedala nie, ale doktorka mi predvcerom povedala ze 8mes.dieta uz ma jest vsetko co my, len menej slane a bez korenia. Tak zo srandy som zadrela ze ci aj halusky, a ona ze heeej 🙂. Len ze nesolit halusky (ako keby v tej bryndzi nebolo soli viac nez dost)

kp7333
13. okt 2016

@janickacrazy toto robi aj moja dcera s pecivom- mrvi a hadze po zemi. Ale kvoli tomu sa svet nezruti, pecivo k zivotu az tak nepotrebuje. Ak zje mrkvu, tak super, davaj mu na obed varenu mrkvu. A k tomu nenapadne prihadzuj casom maso, zemiak. Pripadne mu uvar polievku, sced len vyvar a donho nakrajaj mrkvu. Ako bude vyberat tu mrkvu, mozno casom dojde na chut aj polievke. A potom mu tam pridas cestovinu, hrasok, maso na jemno nakrajane atd. Proste ho nejak obabrat. Moja tiez moc zemiaky nemusi, varene skoro vobec, este ked jej ich maslom pomastim, tak si trosku da. Ale pecene, to moze. S tymi sa ide zadrhnut. Pripadne pooblievane stavou z maska.

lorela
13. okt 2016

@eila88 Nájdu sa aj takéto "rarity" z úst pediatrov; mojej kamoške pediatrička poradila, aby 4 mesačnému dieťaťu dala chleba s Bambinom 😠. Kamoška skoro odpadla a od úžasu vyhapkala zo seba len ako to asi malý pokúše, no a nasledovala ďalšia perla: Vraj mu to má rozkúsať, slinami rozmočiť a dať zjesť 😅 😠.
Takže exoti a poriadny sa nájdu veru aj v týchto radoch. A kamoška? Už k nej nikdy viac nešla.

janickacrazy
13. okt 2016

@kp7333 Dakujem, skúsim všetko, dúfam, že niečo zaberie, možno tie pečené zemiaky, to som neskúšala ešte. Aj ja mám radšej pečené ako varené, možno to zaberie. Zatiaľ som skúšala zamiešať zemiak do mrkvového pyré a nechcel mi to vobec. Potom odmietal aj mrkvu pár dní, kým znova zistil, že tam ten zemiak neni, niekedy už fakt neviem, či sa mám smiať alebo plakať nad ním. Nezbedník jeden.

eila88
13. okt 2016

@lorela ja nasu doktorku zas uznavam, ale vyzivova odbornicka z nej nebude 🙂. A k tym haluskam mi este povedala ze so syrokremom moze. Neviem, o nom sa dost pise ako o nezdravej potravine. Ja sa mu veru ziadnu nasu stravu teda nechystam davat

hivanik
13. okt 2016

Tak v tomto som mala asi super lekarku uz je na dochodku. Pokrmi sme zavadzali tak ako doporucila. Do 1 rok.sme nepapali mliecne vyrobky.ani ryby. Bryndza je napr.nepasterizovana. Ale pocula som uz vselico ale aby lekarka odporucila v 4 mes.chlebik zo syrom tak to je sila.

evittam
14. okt 2016

@janickacrazy Ahoj, síce obe moje deti v tomto veku jedli ukážkovo - aj teraz nie je problém. Ale dcérka mala obdobie že by jedla od pondelka do nedele len slepačiu,kuraciu alebo hovädziu polievku - robila som jej pekne hustú - veľa zeleninky,mäsko na drobno a buď rezance, mrvanica alebo krupicové halušky - to si neskúšala? 😉 Alebo vajíčková polievka - jednoduchá "kmínka" - zahusťujem ale detskou krupicou a niekedy nastrúham mrvku,zemiačik,kaleráb. 😉

janickacrazy
14. okt 2016

@evittam joj skúšala som všetko možné aj nemožené, polievku mi nezje žiadnu, možem sa aj na hlavu postaviť, max. ochutná jednu lyžičku a hotovo, ústa na zámok, hlavu vyvráti a už sme dojedli 😖

kp7333
14. okt 2016

@janickacrazy kamoska mala syna velmi zleho jedaka, tiez nechcel nic okrem UM. Pediatricka ich poslala na gastro, kedze zaostaval v raste a mal malo zeleza. Lekarka na gastre im kazala davat mu mixovanu stravu pit cez flasu. Proste vystrihli na cumli vacsiu dieru a davali mu tak mixovane masovo-zeleninove polievky. Takze skus tak, pripadne mu do UM primixovat trosku masa ci zeleniny. Nespoliehala by som sa na to, ze z toho vyrastie. Vyziva deti do 2 rokov je velmi dolezita pre ich rast a vyvoj. Co zameskaju v tomto obdobi, neskor uz tazko dobehnu. Kazdopadne by som mu nedavala mlieko viac ako 2, max 3 krat za den. Drzim palce.

Strana
z2