Čo variť na dovolenke v Chorvátsku?
Zdravím, poraďte prosím čo varíte na dovolenke. Ideme do Chorvátska na týždeň, chceli by sme si aj prevažne variť niečo rýchle a nie iba cestoviny 🙂
Poniektoré ste neskutočne hlúpe, s manželom cestujeme niekoľkokrát do roka a predstavte si, že varíme. Áno, aj na dovolenke, lebo to máme radi. Nepotrebujeme byť každý deň v reštike alebo sa napchávať do prasknutia pri švédskych stoloch. Fakt by ste sa mohli spamätať.
@lippanek pri švédskych stoloch sa nemusíš napchať do prasknutia.
@anonym_f90c9c 10 000 na osobu? 🙄
@anonym_20e25d Hej, cestujeme vela
@lenockaz73 na dovolenku sa chodi dovolenkovat teda oddychovat nie nosiť si so sebou ešte aj plotýnku a konzervy, to nie je potom dovolenka ale len domacnost presunuta mimo adresy trvaleho byvania, nikdy som nepochopil takych ludi co žobronia ešte aj na dovolenke😒, cisty nezmysel...
@lenockaz73 na dovolenku sa chodi dovolenkovat teda oddychovat nie nosiť si so sebou ešte aj plotýnku a konzervy, to nie je potom dovolenka ale len domacnost presunuta mimo adresy trvaleho byvania, nikdy som nepochopil takych ludi co žobronia ešte aj na dovolenke😒, cisty nezmysel...
@anonym_cb0770 No ale ked si priemerny slovensky chlap, a rano sa zobudis v apartmane a ranajky su hotove, potom ides na plaz, vratis sa a obed na stole, tak co ti chyba?
@anonym_cb0770 nie každý má na to, aby sa stravoval vonku alebo All inclusive. My na to nemáme každý rok, zato ale som rada, že si mozmeme dopriať more takmer každý rok a vôbec sa nehanbím za to, že si beriem na dovolenku z domu mixér, koreniny alebo zeleninu, ani za to, že deťom navarim to, čo im chutí a popritom si užijem dovolenku aj ja. Nevarím tam svieckovu, nepeciem kačku ani nevarím 10-chodovú večeru.
@anonym_cb0770 oddýchnuť si viem aj doma. My na dovolenku chodíme za zážitkami, inou kultúrou, zmenou prostredia... Aj domáce práce máme rozdelené, pretože to je naša domácnosť. Neviem prečo by ma malo teda mňa/partnera.. otravovať za 10 minút uvariť cestoviny a zamiešať s omáčkou. Veď v reštaurácii sa na jedlo čaká dlšie nehovoriac o tom koľko zaplatíte. Na dovolenke sa chcem hlavne najesť a občas si dopriať v reštike keď je chuť. Kto na to má nech si kludne chodí aj celoročne do reštaurácií. Ja mám iné priority
palacinky s tvarohom, carbonara spagety, vajickove halusky. Najvdacnejsi je samozrejme vyvar z celeho kurata a kura potom zapiect. V supermarkete kupit uz upecene cele kura + tortily a doma pozapekat s kadecim na panvici, zemiakove placky, ugrilovane maso/spekaciky, mozno aj kupovane hranolky, mozno gulas by sa tiez dal .... takto sme fungovali napr 3t na islande, kde je fakt drahota a pohodicka z nosa nam neubudlo.
Ja mam deti, cestujeme vela, nechcem ich stravovat cisto iba v restauraciach a nejaky allinclusive u nas nehrozi ani zadarmo (vyskusane to mame ale nevyhovuje nam to). Pre mna to varenie na dovolenkach je otazkou pol hodiny, zas tu z toho nerobme nieco podradne. Ani doma nejeme 'menucka'. Normalne varime, lebo chcem vediet co v tom je.
@anonym_cb0770 oddýchnuť si viem aj doma. My na dovolenku chodíme za zážitkami, inou kultúrou, zmenou prostredia... Aj domáce práce máme rozdelené, pretože to je naša domácnosť. Neviem prečo by ma malo teda mňa/partnera.. otravovať za 10 minút uvariť cestoviny a zamiešať s omáčkou. Veď v reštaurácii sa na jedlo čaká dlšie nehovoriac o tom koľko zaplatíte. Na dovolenke sa chcem hlavne najesť a občas si dopriať v reštike keď je chuť. Kto na to má nech si kludne chodí aj celoročne do reštaurácií. Ja mám iné priority
@lenockaz73 presne suhlas. My tiez vieme aj dona oddychnut ,aj dona vieme ist do restauracie ,aj donasku objednat .v zine zakurime v saune , valame sa v snehu ,v lete lezime na terase s prielmi a grilujeme .
Ked ideme mimo sk , je to najma o spoznavani ludi , zvykov ,kultury ,historie ,prirody a zazitkoch. S tym je dost casto spojene vybehnutie z komfornej zony , obcas mensi adrenalin , obcas varenie na ohni vonku ,ci kupenie si jedla v nejakej vecierke ,ktora je este otvorena,alebo jedenie v guesthouse kde byvame ,ci v lepsok prupade lokalna restauracia .
Inak rychle jedla ...cestoviny sa daju kupot aj tie co su za 3 minuty uvarene a k tomu omacku v skle hotovu . Cestoviny su asi najrychlejsia varia ta na milion sposobov . Grilovacky beriene ako sucast oddychu aj na nasich cestach , a ked boki deti mensie ,zeleninove polievky boli tiez velmi rychko uvarene .... ryza vo varnych sackoch potrebuje 15 minut a minutka z kuraciny vo woku je hotova za 5 minut max .
Ahoj, necitala som vsetky prispevky, ale ked boli deti malicke, chodila som do Chorvatska (autom) vzdy pripravena. Deti predsa nebudu jest pizzu a hranolky cely tyzden a pikantne pljeskavice, cevapi... by nezjedli. Doma som si udusila kuracie na mrkve, hovadzie, segedinsky (na kazdy druhy den nieco) zasterilizovala do skla a tam som to len zohriala, uvarila ryzu, zemiaky... Niektory den boli cestoviny, steak z tuniaka (na trhu cerstvy) a prestriedali sme to restikou. Tiez by ma nebavilo stat pri hrncoch od rana do vecera. Peknu dovolenku!
@anonym_43b571 Veď od toho sme tu, aby sme si pomáhali. Mňa zaujímali tipy reálnych ľudí, nie AI výmysli.
@lenockaz73 nám strašne chutí gyrosové zeleninové jedlo: tofu (my máme radi údené), pór, šampiňóny, cuketa, celé poriadne nakoreniť a k tomu jogurt so soľou, cesnakom a uhorkou, k tomu pečené zemiaky
Ďakujem za nornálne rady. Ideme štyria vysokoškoláci, tak sme chceli na jedle čo najviac ušetriť, aby sme radšej míňali na zážitky. Určite sa aj niekde pôjdeme najesť, ale nie každé jedlo. Ja ešte k tomu aj nejem mäso, čiže je to v reštauráciách niekedy nemožné dať si niečo normálne. Takto mi aj nevadí dať si len napr. prílohu alebo sa niečím dojesť 🙂
@lenockaz73 jedla z grilu/ panvice su rychle - napr grilovane maso, ruby, syry, cuketa, baklazan, paprika...k tomu staci aj chlieb/ pecivo. Potom rozne placky - zemiakove/cuketove, omeleta. Polievka paradajkova alebo cesnacka su tiez rychle. K tomu pecivo alebo pizza stangle. Palacinky ako druhy chod/dezert. Kuracie sote so zeleninou + ryza sa tiez da uvarit do pol hodiny. Bezmasitou alternativou je zeleninove/cicerove kari.
Ahoj, necitala som vsetky prispevky, ale ked boli deti malicke, chodila som do Chorvatska (autom) vzdy pripravena. Deti predsa nebudu jest pizzu a hranolky cely tyzden a pikantne pljeskavice, cevapi... by nezjedli. Doma som si udusila kuracie na mrkve, hovadzie, segedinsky (na kazdy druhy den nieco) zasterilizovala do skla a tam som to len zohriala, uvarila ryzu, zemiaky... Niektory den boli cestoviny, steak z tuniaka (na trhu cerstvy) a prestriedali sme to restikou. Tiez by ma nebavilo stat pri hrncoch od rana do vecera. Peknu dovolenku!
@anonym_3bdef0 Treba citat aspon to co pise autorka. ona neje maso. napisala to az potom. tiez som jej najprv radila jedla z masa, co doma pripravi a tam len zohreje.
@anonym_3bdef0 Treba citat aspon to co pise autorka. ona neje maso. napisala to az potom. tiez som jej najprv radila jedla z masa, co doma pripravi a tam len zohreje.
@anonym_9bf6fc vobec nevadia aj recepty s mäsom, ako som písala nevadí mi ho si jednoducho nenaložiť, prípadne sa dá lahko nahradiť 🙂
@anonym_cb0770 No ale ked si priemerny slovensky chlap, a rano sa zobudis v apartmane a ranajky su hotove, potom ides na plaz, vratis sa a obed na stole, tak co ti chyba?
@anonym_6524c7 chyba mi čaro skutočnej dovolenky: o vsetko sa po-stara hotel/služba, rodina oddychuje a relaxuje..., tak si ja predstavujem skutocnu dovolenku!
@anonym_cb0770 nie každý má na to, aby sa stravoval vonku alebo All inclusive. My na to nemáme každý rok, zato ale som rada, že si mozmeme dopriať more takmer každý rok a vôbec sa nehanbím za to, že si beriem na dovolenku z domu mixér, koreniny alebo zeleninu, ani za to, že deťom navarim to, čo im chutí a popritom si užijem dovolenku aj ja. Nevarím tam svieckovu, nepeciem kačku ani nevarím 10-chodovú večeru.
@mimimoje to si urcite tu dovolenku uzijes, mama pri hrnoch..., neverim ze tvoje deti jedia kazdy den teplú krupicu.
@lenockaz73 ked sa chces na dovolenke "hlavne najest" ako pises, tak logicky si potom clovek objedna sluzbu all inclusive😉 a ma vybavene jedlo 3x do dňa😎.
Poniektoré ste neskutočne hlúpe, s manželom cestujeme niekoľkokrát do roka a predstavte si, že varíme. Áno, aj na dovolenke, lebo to máme radi. Nepotrebujeme byť každý deň v reštike alebo sa napchávať do prasknutia pri švédskych stoloch. Fakt by ste sa mohli spamätať.
@lippanek
Predstav si ze my sme tak neskutocne hlupi ze mame naplanovane ake mieste speciality ochutname ake pokutne restiky a fastfoody navstivime.
@mimimoje to si urcite tu dovolenku uzijes, mama pri hrnoch..., neverim ze tvoje deti jedia kazdy den teplú krupicu.
@anonym_cb0770 to, že pre teba je ukrutne ťažké a náročné niečo uvariť alebo že tento muž alebo deti nepomôžu, je tvoj problém, pre mňa je to lepšie, ako sedieť na riti doma a akože oddychovať, len aby som niekde na dovolenke nemusela variť. Proste na dovolenku All inclusive nemám ale zato nebudem sedieť doma.
@anonym_cb0770 to, že pre teba je ukrutne ťažké a náročné niečo uvariť alebo že tento muž alebo deti nepomôžu, je tvoj problém, pre mňa je to lepšie, ako sedieť na riti doma a akože oddychovať, len aby som niekde na dovolenke nemusela variť. Proste na dovolenku All inclusive nemám ale zato nebudem sedieť doma.
@mimimoje Pre rodinu s deťmi, ktoré sa ľúbia najesť, je all inclusive najlacnejšia varianta dovolenkuy. Neviem si predstaviť na dovolenke denne behať po obchodoch s potravinami, ani variť 2x denne, ale nie som ani taká bohatá, aby sme sa stravovali v predražených chorvátskych reštauráciach. Ked to porovnám, tak na all inclusive neminieme ani tretinu toho, čo by sme minuli takto a najeme a napijeme sa vždy totálne do sýta, čo v reštaurácii nemusí byť.
@mimimoje Pre rodinu s deťmi, ktoré sa ľúbia najesť, je all inclusive najlacnejšia varianta dovolenkuy. Neviem si predstaviť na dovolenke denne behať po obchodoch s potravinami, ani variť 2x denne, ale nie som ani taká bohatá, aby sme sa stravovali v predražených chorvátskych reštauráciach. Ked to porovnám, tak na all inclusive neminieme ani tretinu toho, čo by sme minuli takto a najeme a napijeme sa vždy totálne do sýta, čo v reštaurácii nemusí byť.
@anonym_1bd538 presne, v rezime all inclusive mas rano, na obed a veceru vzdy co pripravene jest, iba zoberies taniere a ides, navyse sa to obmiena, ale tu niektory musia ist stoj co stoj na dovolenku i ked to vlastne dovolenka nie je len taka zobráčka ale stale sa uchlacholia tym ze su aj tak na tej dovolenke, staci im ked si proste spravia selfíčka na sociálne siete a tým vec považujú za vybavenú, uz len to by ma bavilo, zhanat neustale potrebne potraviny, zahrievat si hrnce a denne jednak vymyslat tak pri tych hrncoch stat kym to navarim, kym sa najeme a potom kym to popracem, v tych nervoch/stresoch co dalsi den dame do zaludka, s malymi detmi o to horsie...
@mimimoje tak nesedis na ryti doma a domacnost si len presunies inde, to uz mi je len dovolenka...😎
To si robíš srandu? Na dovolenke variť? Predsa dovolenka je na oddych. Ja by som sa od hanby prepadla variť na dovolenke ako úbožiačka, čo nemá na jedlo. Chodila som na dovolenky sama s troma deťmi, ale snažila som sa našetriť počas roka toľko, aby sme mali na plnú penziu vo viachviezdičkovom hoteli na 2 týždne, lebo na menej sa neoplatí ísť.
To si robíš srandu? Na dovolenke variť? Predsa dovolenka je na oddych. Ja by som sa od hanby prepadla variť na dovolenke ako úbožiačka, čo nemá na jedlo. Chodila som na dovolenky sama s troma deťmi, ale snažila som sa našetriť počas roka toľko, aby sme mali na plnú penziu vo viachviezdičkovom hoteli na 2 týždne, lebo na menej sa neoplatí ísť.
@evkatk úbožiaci sú tí, ktorí sa potrebujú povyšovať nad ostatných, nie tí, ktorí si varia na dovolenke, ktorí sú na dovolenke v menejhviezdickovom hoteli a na kratšie ako dva týždne.
@evkatk Bože, keby hlúposť kvitla, je z teba jabloňový sad.
Ja zasnem nad myslienkovym pochodom, ze "dovolenka, kde si navaris, nie je dovolenkou" 😅. To je ako keby som ja napisala, ze dovolenka na lehatku s knihou nie je dovolenkou, lebo to viem robit aj doma cez vikendy 🤦. Ja mam financie na all inclusive, aj na hviezdickove hotely, aj na drahe retauracie...ale naozaj ich nepreferujem pocas dovolenky, jednoducho sa necitim v takychto prostrediach prijemne. Rada navstivim lokalne restauracie, trhy a pod. ale rovnako si rada aj nieco pripravim z tych lokalnych surovin na apartmane...strava all inclusive na hoteloch a ani samotne hotely mi jednoducho nevyhovuju. Pre mna je gastronomia dolezita a ked uz som v tom zahranici, tak naozaj nemam zaujem jest jedla, ktore su prisposobene turistom v hoteloch a od ozajstnych lokalnych jedal maju naozaj na mile daleko, resp. jest pizzu, hranolky, ryzu viem kdekolvek 🥴 a ano, mam to vyskusane a dakujem, nikdy viac!
Dovolenka je pre mna o zmene prostredia, o vyletoch, kulture, prirode a ano, aj o tej gastronomii, ale naozaj nie v hoteloch a rezortoch...to naozaj uz radsej restauracie, ktore doporucili domaci, lokalne potraviny a aj nejake to varenie na apartmanoch. Mne pride takato dovolenka autentickejsia a lepsia. To, ze to niekomu nevyhovuje, tiez pochopim, ale navazat sa a presviedcat ludi o tom "ze oni vlastne by na dovolenky chodit ani nemali, lebo nevedia, co to je, ked tam maju potrebu varit" je nic viac, ako sebecke zmyslanie zabrzdenych ludi, ktori si ziju vo svojej bubline pravdy a ich flexibilita prijat, ze okrem ich preferencii existuju aj ine je nulova. 🤦
Ked sme s manzelom este boli velmi mladi a financii naozaj nebolo dost, tak sme pochodili mnoho destinacii, kde sme si teda balili skoro vsetko jedlo, pochodili sme takto napr. aj Skandinaviu a veru mozno v restauracii sme neboli ani raz, iba na lokalnych trhoch, kde sme si obcas nieco dali alebo kupili potraviny na varenie, ale zato sme videli a liezli po ladovcoch, chodili a plavili po fjordoch, pozreli sopku po erupcii a videli dalsie uzasne veci. Podla vasho uvazovania, sme radsej mali ostat doma sediet na riti, lebo vsak toto "nebola dovolenka" 😏.
Musite mat naozaj velmi obmedzene pohlady na zivot, tak vo vseobecnosti 😔...

@lenockaz73 Boli sme tento rok v apartmáne v Chorvátsku. Malá dedina, ale supermarket tam bol veľký, mali v podstate všetko, čo u nás, čiže sme varili to, čo by sme si aj bežne robili doma 🙂