icon

Čo variť na dovolenke v Chorvátsku?

lenockaz73
Dnes o 07:39

Zdravím, poraďte prosím čo varíte na dovolenke. Ideme do Chorvátska na týždeň, chceli by sme si aj prevažne variť niečo rýchle a nie iba cestoviny 🙂

lenockaz73
autor
Dnes o 10:34

Ďakujem za nornálne rady. Ideme štyria vysokoškoláci, tak sme chceli na jedle čo najviac ušetriť, aby sme radšej míňali na zážitky. Určite sa aj niekde pôjdeme najesť, ale nie každé jedlo. Ja ešte k tomu aj nejem mäso, čiže je to v reštauráciách niekedy nemožné dať si niečo normálne. Takto mi aj nevadí dať si len napr. prílohu alebo sa niečím dojesť 🙂

anonym_901bca
Dnes o 10:57

Napíšem, ako to robila moja svokra, lebo ja sa pridávam do tímu, že dovolenka s varením nie je pre ženu žiadna dovolenka: zavarila do fliaš plnenú papriku aj s omáčkou - potom tam už len ohriala a nakrájala chlieb alebo uvarila zemiaky. Do fliaš zavarila aj kuracie mäso: stačilo ohriať a k tomu zemiaky, chlieb alebo ryža, prípadne vmiešať do ryže + podusiť mrazenú zeleninu a máš "slovenské rizoto", prípadne narýchlo opiecť na panvici a zasa nejakú prílohu. Keď toho mäsa zavaríš viac fliaš, na každý deň máš iný obed. Alebo teda klasika: špagety+ kečup (brrrr, to už radšej prihoď do auta konzervu Morcadely), kolienka s vajcom (za mňa ďalšie brrr), syrovou omáčkou alebo kura na paprike (z tej kuracej zaváraniny spomenutej vyššie). Tiež "zavarila" hovädzie/bravčové v nejakej omáčke a k tomu už len nejakú prílohu (ryža, zemiaky, hranolky), aby nestála pol dňa za sporákom, ale mohla ísť s deckami a mužom k moru skôr ako o 15:00...

anonym_20e25d
Dnes o 11:00
@oceanahory

@anonym_75ca6f
@anonym_6524c7
😅 Je vam jasne, ze nie kazdy chodi na dovolenky iba preto, aby si valal sunky v rezortoch? Pre vas je to mozno relax, ale pre mnohych utrpenie...
Ja mam rada aktivne dovolenky, ano zajdem si do restauracie, ale ak mam napr. moznost kupit cerstve ryby a morske plody na najblizsom trhu a spravit si ich na apartmane, tak to mojej dovolenke iba pridava na hodnote 👍. Nehovoriac o tom, ze pre mna je prijemne si napr. aj spravit nejaku rychlu teplu neskoru veceru, sadnut vecer s manzelom na teraske s krasnym vyhladom a uzit si to vo dvojci, kym syn uz davno spi.
Dovolenka je pre mna hlavne o zmene prostredia, to, ze vy potrebujete na dovolenke relax v podobe nic nerobenia este neznamena, ze to maju tak vsetcia a je ubohe si to mysliet 🥴.

@oceanahory čakala som, kedy niekto vytiahne čerstvé ryby z miestneho trhu 😂

oceanahory
Dnes o 11:05
@anonym_20e25d

@anonym_20e25d Tak som rada, ze si sa dockala 🤗

anonym_43b571
Dnes o 11:06
@anonym_20e25d

@anonym_20e25d a ďalšia čo si myslí, že buď hniješ nečinne v rezorte ,alebo si varíš. Nič medzi tým neexistuje.

oceanahory
Dnes o 11:08
@anonym_43b571

@anonym_20e25d a ďalšia čo si myslí, že buď hniješ nečinne v rezorte ,alebo si varíš. Nič medzi tým neexistuje.

@anonym_43b571 A dalsia co si mysli, ze ak niekto navari na dovolenke, tak uz radsej na tu dovolenku ani nemal chodit ... Lebo vsak varit sa moze iba doma 🥴

anonym_43b571
Dnes o 11:12
@oceanahory

@anonym_43b571 A dalsia co si mysli, ze ak niekto navari na dovolenke, tak uz radsej na tu dovolenku ani nemal chodit ... Lebo vsak varit sa moze iba doma 🥴

@oceanahory Ja sa veĺmi ťažko viem v cítiť do niekoho , kto chce variť počas tých pár dní v roku , ktoré môže stráviť akoukoĺvek prijemnejšou aktivitou . Ale viem, že existujú ĺudia, ktorým to oddych nepokazí. Nepatrím k nim, ale ani v rezorte netrávim celé dni a noci. Neznášam varenie aj doma a varím iba z povinnosti a výnimočne.

anonym_6524c7
Dnes o 11:12
@anonym_20e25d

@anonym_20e25d Take dovolenkove bingo😃

oceanahory
Dnes o 11:21
@anonym_43b571

@oceanahory Ja sa veĺmi ťažko viem v cítiť do niekoho , kto chce variť počas tých pár dní v roku , ktoré môže stráviť akoukoĺvek prijemnejšou aktivitou . Ale viem, že existujú ĺudia, ktorým to oddych nepokazí. Nepatrím k nim, ale ani v rezorte netrávim celé dni a noci. Neznášam varenie aj doma a varím iba z povinnosti a výnimočne.

@anonym_43b571 Ja zase napr. nechapem naco potrebuje niekto cestovat kilometre kvoli tomu, aby si lahol na lehatko k vode s knihou a stravil 90% dovolenky na jednej plazy 🤷 (podotykam, ze netvrdim, ze si to ty!), ale akceptujem, ze su ludia pre ktorych je dovolenka presne takato. Tak ako pre mna je dovolenka aj to, ze si nieco na tom apartmane z lokalnych surovin navarim, ja zboznujem varit!
Ja naozaj zasnem nad tym, ako si ludia myslia, ze ak nieco nevyhovuje im, tak to urcite automaticky nevyhovuje ani tomu druhemu a urcite to robi napr. z donutenia. 🥴🤦 To ste vazne tak sebestredni?

anonym_20e25d
Dnes o 11:22
@anonym_6524c7

@anonym_20e25d Take dovolenkove bingo😃

@anonym_6524c7 Lebo to je taká klasika, čo sa vyťahuje v každej téme o Chorvátsku a v témach "Dovolenky bez cestovky". Aké je super kupovať čerstvé ryby a iné jedlo na lokálnom trhu, skúšať nové chute, grilovať na obrovskej terase, ráno sa zastaviť pre čerstvé pečivo v miestnej pekárni. Proste ako cez kopirák. 🙂

anonym_6524c7
Dnes o 11:23
@anonym_43b571

@anonym_43b571 Ja som v 90tych rokoch ako decko taketo "variace" dovolenky zazila a vedela som, ze toto je presne to, co v dospelosti nechcem. A mozu byt na miestnom trhu ryby aj zlate, nezajem😄 zlata polpenzia. Prides z plaze/z turistiky, prides, najes sa, hotovo. Krasa.

oceanahory
Dnes o 11:24
@anonym_20e25d

@anonym_6524c7 Lebo to je taká klasika, čo sa vyťahuje v každej téme o Chorvátsku a v témach "Dovolenky bez cestovky". Aké je super kupovať čerstvé ryby a iné jedlo na lokálnom trhu, skúšať nové chute, grilovať na obrovskej terase, ráno sa zastaviť pre čerstvé pečivo v miestnej pekárni. Proste ako cez kopirák. 🙂

@anonym_20e25d No lebo je to naozaj super, to ze to tebe nic nehovori je jedna vec...ale zase sme pritom, ze vsak hlavne, ze to "TEBE" pride blbe 😏.

anonym_6524c7
Dnes o 11:32
@anonym_20e25d

@anonym_20e25d A potom prides na miesto, zistis, ze pekaren nie je, trh je len 2 dni v tyzdni a ked neprides o 6:30, ryby nebudu. Takze ti ostane 1 miestny supermarket, kde dokopy nic nie je, vsetko je drahe a cakas v rade s dalsimi 100 dovolenkarmi.

anonym_20e25d
Dnes o 11:36
@anonym_6524c7

@anonym_20e25d A potom prides na miesto, zistis, ze pekaren nie je, trh je len 2 dni v tyzdni a ked neprides o 6:30, ryby nebudu. Takze ti ostane 1 miestny supermarket, kde dokopy nic nie je, vsetko je drahe a cakas v rade s dalsimi 100 dovolenkarmi.

@anonym_6524c7 Ale fakt, ja som nemala v HR pocit, že by bol miestny trh v každej dedine. A ani teda tie pekárne som nevidela

anonym_6524c7
Dnes o 11:38
@anonym_20e25d

@anonym_6524c7 Ale fakt, ja som nemala v HR pocit, že by bol miestny trh v každej dedine. A ani teda tie pekárne som nevidela

@anonym_20e25d Ja tam chodim pravidelne, takze hovorim z osobnej skusenosti😃

oceanahory
Dnes o 11:40
@anonym_6524c7

@anonym_6524c7 Ono je ti jasne, ze vacsina ludi si tieto veci pred odchodom na dovolenku aj checkne...toto sa stane iba cloveku, co je zvyknuty sa spoliehat na all inclusive a polpenziu 🥴.
Pises o niecom, o com ani nemas ponatie, kedze takyto sposob dovolenky nevyhladavas, nemas to vyskusane, nemas ani len skusenosti...cele to vykreslujes negativne a pritom ani nevies, ake to je 😅. Jedine co vies je, ze TEBE to nevyhovuje a preto urcite vsetcia ostatni trpia, co preferuju takyto sposob dovolenky. Zasnem nad takymto myslienkovym pochodom 🤦.

martinka13
Dnes o 11:41

Keby ma niekto prinutil ísť na dovolenku, kde musím variť, celý týždeň by boli maximálne špagety s morkadelou..

avanka
Dnes o 11:47

@lenockaz73 ja som upiekla kura s ryžou, a to úplne v pohode na 150 st na 2 hodiny, medzitým som šla na pláž, potom som len pri piekla kožu,ráno uvarila ryžu. Z mäsa, ktoré ostalo, som urobila tortily plnené, som ho opiekla do chrumkava. Cestoviny s rajcinovou omáčkou a tuniakom, sosovicovu omáčku s parkom. Raz som len upiekla zemiaky do chrumkava. Bolonsku omáčku. Cuketovu omáčku. Rizoto. 3 krát sme sa boli najesť, ale tým, že my ryby nemusíme, na výber len cestoviny, pizza a kuracie steaky. Ja tiež v Chorvátsku varím a sú to tie najkrajšie dovolenky. Užite si dovču

anonym_f90c9c
Dnes o 11:48

Niektore ste si prisli fakt len kopnut. S mojim muzom na dovolenky minieme rocne takmer 10 tisic eur na osobu a vyslovene sa tesim na to varenie v Taliansku ci Chorvatsku. Nie pre kazdeho je varenie nocna mora za trest.

anonym_20e25d
Dnes o 12:21
@anonym_f90c9c

Niektore ste si prisli fakt len kopnut. S mojim muzom na dovolenky minieme rocne takmer 10 tisic eur na osobu a vyslovene sa tesim na to varenie v Taliansku ci Chorvatsku. Nie pre kazdeho je varenie nocna mora za trest.

@anonym_f90c9c 10 000 na osobu? 🙄

anonym_3bde81
Dnes o 12:23

nepáči sa mi, ako sa opäť zvrtla téma. Otázka znela jasne: Čo variť. Nie, že kto, prečo a ako trávi dovolenku. Každému sa páči niečo iné, každý má iné finančné možnosti a každý sme iný. Takže žienky, prestaňte sa hádať a len vecne odpovedajte.

anonym_9bf6fc
Dnes o 12:26
@lenockaz73

Ďakujem za nornálne rady. Ideme štyria vysokoškoláci, tak sme chceli na jedle čo najviac ušetriť, aby sme radšej míňali na zážitky. Určite sa aj niekde pôjdeme najesť, ale nie každé jedlo. Ja ešte k tomu aj nejem mäso, čiže je to v reštauráciách niekedy nemožné dať si niečo normálne. Takto mi aj nevadí dať si len napr. prílohu alebo sa niečím dojesť 🙂

@lenockaz73 no len tuto info ze nejes maso si mala napisat na zaciatku. lebo vsetky tu radime najma jedla z masa. ale nevadi, v tom pripade na mieste by som pozrela v supermarkete nejaku mrazenu zeleninu, slivkove gule alebo nieco na ten sposob. alebo tofu posmazit, okorenit, pridat mrazenu zeleninu thai plus nejake cestoviny do toho, vsetko na panvici spolu a mas aj na 2 dni. ved to co jes doma bezne si spravis aj tam. mozes vecer aby si cez den nezabijala cas.

btus
Dnes o 12:31
@anonym_9bf6fc

@lenockaz73 no len tuto info ze nejes maso si mala napisat na zaciatku. lebo vsetky tu radime najma jedla z masa. ale nevadi, v tom pripade na mieste by som pozrela v supermarkete nejaku mrazenu zeleninu, slivkove gule alebo nieco na ten sposob. alebo tofu posmazit, okorenit, pridat mrazenu zeleninu thai plus nejake cestoviny do toho, vsetko na panvici spolu a mas aj na 2 dni. ved to co jes doma bezne si spravis aj tam. mozes vecer aby si cez den nezabijala cas.

@anonym_9bf6fc a ešte vyprážaný syr s hranolkami. 🙂 Alebo grilovaný haloumi.

anonym_932ca6
Dnes o 12:36
@anonym_e45592

@anonym_2fdb87 reštaurácie v Chorvátsku nie su bohviečo...my si tam radšej varíme ako každý deň len pljeskavicu alebo pizzu... (ryby nejeme).

@anonym_e45592 je tam x dobrých reštaurácií, len si treba vedieť vybrať a nebrať len tie lacné. Chyba je primárne v tom, že nejete ryby...

anonym_43b571
Dnes o 12:38

4 vysokoškolákov nenapadne si za pár sekúnd vygoogliť rýchle a lacné vegetariánske jedlá , lebo napísať na koníka takúto otázku, kde ti 99 % poradí jedlá z mäsa je najviac. Ja ti nevím Karle..

anonym_9bf6fc
Dnes o 12:39
@btus

@anonym_9bf6fc a ešte vyprážaný syr s hranolkami. 🙂 Alebo grilovaný haloumi.

@btus ano, napriklad aj toto. ale je rozdiel ak ide rodina s detmi a jedia aj maso ako 4 mladi bezdetni a autorka maso neje a nechce len cestoviny, a zaroven nech priprava netrva dlho. to ma potom velmi zuzeny vyber. a tiez je podstatne ci sa budu cely den zdrziavat na mieste alebo budu chodit po pamiatkach napriklad. ja by som kludne takto prezila len na salatoch, cestovinach, pizze, ovoci.

lippanek
Dnes o 12:41

Poniektoré ste neskutočne hlúpe, s manželom cestujeme niekoľkokrát do roka a predstavte si, že varíme. Áno, aj na dovolenke, lebo to máme radi. Nepotrebujeme byť každý deň v reštike alebo sa napchávať do prasknutia pri švédskych stoloch. Fakt by ste sa mohli spamätať.

anonym_6524c7
Dnes o 12:44
@anonym_43b571

4 vysokoškolákov nenapadne si za pár sekúnd vygoogliť rýchle a lacné vegetariánske jedlá , lebo napísať na koníka takúto otázku, kde ti 99 % poradí jedlá z mäsa je najviac. Ja ti nevím Karle..

@anonym_43b571 Ako sa vravi, "just f...... google it"😆 A mohla to mat bez kecov.

avanka
Dnes o 13:05
@lippanek

Poniektoré ste neskutočne hlúpe, s manželom cestujeme niekoľkokrát do roka a predstavte si, že varíme. Áno, aj na dovolenke, lebo to máme radi. Nepotrebujeme byť každý deň v reštike alebo sa napchávať do prasknutia pri švédskych stoloch. Fakt by ste sa mohli spamätať.

@lippanek ja kľudne upečiem aj koláč, aj uvarím polievku a druhé a ešte aj varenú večeru, ak chcú, lebo po niekoľko hodinovom pobyte v mori sme všetci strašne hladní. Tiež nemám problém. Som ranné vtáča, vstávam na dovolenke o 6, pol 7, zatiaľ čo moji spia aj do pol 10. Dám kávu, prečítam pol knihy na terase a kým vstanú, mám aj navarené, aj do pekárne, ci obchodu zájdem a všetci sme spokojní. A vôbec, ale že vôbec nemám problém.
Len tu sú len maminy, ktoré na takú dovolenku nepôjdu a radšej ostanú doma, to nevieš? Tým je koník povestný.
Nie všetci chcú masovky v hoteloch a rezortoch, niekto hľadá aj oddych od ľudí, len s rodinou, bez hluku.

lenockaz73
autor
Dnes o 13:15
@anonym_43b571

@anonym_43b571 Veď od toho sme tu, aby sme si pomáhali. Mňa zaujímali tipy reálnych ľudí, nie AI výmysli.