Čo variť pre deti na Štedrý večer?
Pekný večer prajem. Čo varíte na Štedrý večer?
Ja robím bielu kapustnicu s hubami a slivkami, zemiakový šalat s majonézou a rybky nesmú chýbať, na druhý deň je aj udené a rezníky .. ale čo by ste mi poradili namiesto kapustnice pre deti? Oni neziedia ani to čisté 🫣🫣🫣 miesto šalátu im robím rýžu alebo čisto varené zemiačky .. ďakujem za radu.
My na obed krupicova kasa a na veceru sme mavali kapustnicu so zemiakovou kasou a potom salat a ryba tak sme u rodicov mali. Tento rok sme sami a syn salat nechce tak jemu zemiakovu kasu a k tomu rybie prsty vretkym. Kapustnicu asi bez kase lebo je to moc syte.
@dadka1997 jusku robime
Loso a salat, niekedy aj hovädziu polievku . Staci
U nás doma sa varievala polievka na sladko zo sušených sliviek a hustá hrachová z celého hrachu. Obidve som neznášala 😀. Takisto kapra som ani cítiť nemohla, ostatné ryby naopak milujem.
Ja robím kapustnicu, zemiakový šalát a ryby striedam. Tento rok bude napríklad halibut. Zemiakový šalát (aj keď robím v odľahčenej verzii, že majonézy len trochu a zvyšok je jogurt a kyslá smotana) deti nechcú, im robím zemiaky. Keď mám čas, tak spravím aj predkrm. Minulý rok bola lososová tapenada na čerstvej bagete.
Štedrá vecera ma toľko chodov že snáď niečo z toho tie deti zjedia.... väčšie deti jedia všetko zaradom ( 8 a 11 rokov), minimálne trosku skúsia. Dvojročná dostane oplátku, skúsi fazuľovu polievku, aj kapustnicu - aspoň zemiak. Šalát nebude - robime domácu majonézu ale ani tu kupovanu by som jej nedala. Dostane zemiaky a rybu.
Jedine co sa robilo "extra " pre dieťa je niečo namiesto šalátu inak jedia z toho co my.
Mliečnu sosovicova pre mňa s mužom, losos pre mňa muža a syna, pre mňa a muza cibuľovy zemiakový šalát,pre deti varené zemiaky a pre dcéru rybie prsty,jaj a pre deti cervenu hraskovu polievku 😀 každý podla chuti
Polievku neje žiadnu, druhé má filé a pyré, to zje
My máme tento rok špeciálne menu. Deti nemajú radi šalát a ja som čerstvo po pôrode kapustnicu jesť nebudem. Teda sme sa dohodli na cesnakovej polievke s krutonami- tu majú radi všetci, manželovi kapra, detom rybie prsty, hermelin, filé a urobím trošku šalátu manželovi, deťom možno hranolky, sebe zemiaky v rúre. Veď je to stedrovecerna večera, tak nech má každý to, čo má rád. A čo komu vyhovuje.
Nikdy sme sa doma nehrali na reštauráciu, takže ani na Vianoce nerozdavam menu, z ktorého si každý vyberie podľa chuti (na to chodíme do reštaurácie). Všetci jeme rovnaké jedlo, podotýkam tradičné vianočné, a keď niekomu nechuti too bad, chlieb máme doma vždy.
Raňajky rybacia pomazánka, čerstvý chlieb. Obed obvykle nič. Večera kapustnica s vyvarenou klobásou (tá sa je až po polnočnej), hríbami a gúľanými haluškami. Šakát, ryba a makové šúlance. Takto to mám z rodiny, mäso sa neje. Nám mama nikdy nevarila iné, jednoducho nám naložila toľko, aby sme zjedli a potom sme sa mohli dotlačiť aj iným. No to my sme tieto jedlá bežne jedli aj cez rok, boli sme zvyknutí. A tak lánujem robiť aj ja.Žena nemá stráviť sviatky vyváraním extra menu.
@deti95060810 Na Štedrý deň, pokiaľ nepripadne na piatok, Rímskokatolícka cirkev nepredpisuje žiadnu povinnosť pôstu svojim veriacim.
U nás(keď som bývala s rodičmi) sa kapustnica nevarí vždy sme mali sosovicovu polievku,majonezovy šalát kapor a pre deti filé. Ja odkedy som bola tehotná kapor mi smrdí. U nás sa robí šošovica,šalát a filé(keď boli deti malé tak pečený pstruh pre ne). Rezne máme na druhý deň. Šalát mala nechce veľmi a aj tak robím pre ňu zvlášť bez bielka a majonézy lebo je bezmliecna a nemôže bielko alebo jej uvarím iba zemiaky.
Kapustnica s údeným, losos a zemiakový šalát, pre deti namiesto šalátu pár pečenych zemiakov. Niekedy deti zjedia len druhé jedlo.
Vyprážaný zeler ako náhrada ryby a zemiakový šalát. Bez polievky. Namiesto toho fois gras s pernikom, (super sladko slaná kombinácia), respektíve rastlinná varianta fois gras a dobré vínko. Všetci spoko, aj dieťa čo normálne zeler neľúbi aj chlap čo normálne je mäso a ryby
Ps ešte som nepočula že niekto neľúbi zemiakový šalát. Fakt. Nechápem😯😳
@blanblan ahoj, ako robíš ten zeler? Dávaš aj tie nori riasy, či aj bez nich to bude chutiť ako ryba?
My mame sosovicovu polievku, zemiakovy salat s jogurtom a zemiakovo-cibulovy salat a k tomu falafel. U nas sa maso a ryby nejedia. Druhy den mame kapustnicu s hribami.
@dajana555 nejete maso? Miesto kapra mate co? Vidis kolko ludi, tolko chuti. Ludia uz nedodrziavaju nezmyselne nariadenia, co kedy jest.
@michaela329 pises, ze na stedry vecer nejete maso....rybacia natierka nie je maso? Kapor nie je maso?🤔 Kapustnica s vyvarenou klobasou nie je masova? To je dobry bizar...
Stavim sa, ze vacsina tzv. krestanov ani netusi preco je cely den post a preco sa je ryba.
Cesnacku asi krémovú alebo vývar. Druhé bude kačka s knedľou.
@stanulienkat nie, rybacie sa ako maso u nas neberie. Tak ako v piatky sa ryba neberie ako maso. Sme katolici a nie vegani. To snad az take tazke na pochopenie nie je. Ta klobasa je specifikum regionu - taky nas folklor.
@michaela329 tak ale je pokrytecke tvrdit, ze nejete maso. To si len krestania prisposobili, aby si nemuseli naozaj odtrhat od ust. Krestanska logika. Pretoze pokial viem, ryba stale maso je.
@stanulienkat tak sa hod o zem, ze krestania nemaju rybu za maso v zmysle postneho menu 😆 Budes spokojnejsia a mne to bude aj nadalej jedno, co si Ty myslis.
@michaela329 nie, dakujem. Nepotrebujem sa hadzat. Len ma udivuje logika..🙄🤔
@stanulienkat a akú logiku ma celkovo nabozenstvo? Alebo plieskanie bicom na kriznych cestach? Su to len zvyky. Ryba je postne jedlo podla zvyku, jednoducho nie je to stejk ani rezeň a maso byvalo luxusom, ktoreho sa ludia pocas postu vzdali. Nic viac, nic menej.

@dankabetka 🤣👌