icon

Čo variť pre deti na Štedrý večer?

dadka1997
17. dec 2023

Pekný večer prajem. Čo varíte na Štedrý večer?
Ja robím bielu kapustnicu s hubami a slivkami, zemiakový šalat s majonézou a rybky nesmú chýbať, na druhý deň je aj udené a rezníky .. ale čo by ste mi poradili namiesto kapustnice pre deti? Oni neziedia ani to čisté 🫣🫣🫣 miesto šalátu im robím rýžu alebo čisto varené zemiačky .. ďakujem za radu.

tianna
20. dec 2023

@dankabetka 🤣👌

kissinka111
20. dec 2023

My na obed krupicova kasa a na veceru sme mavali kapustnicu so zemiakovou kasou a potom salat a ryba tak sme u rodicov mali. Tento rok sme sami a syn salat nechce tak jemu zemiakovu kasu a k tomu rybie prsty vretkym. Kapustnicu asi bez kase lebo je to moc syte.

veja2208
20. dec 2023

@dadka1997 ja dcerke miesto salatu opekam na masle a bylinkach varene zemiaky nakrajane na platky ma to rada.

krasolienka1
20. dec 2023

@dadka1997 jusku robime

ivik4
20. dec 2023

Loso a salat, niekedy aj hovädziu polievku . Staci

veronicka1901
20. dec 2023

U nás doma sa varievala polievka na sladko zo sušených sliviek a hustá hrachová z celého hrachu. Obidve som neznášala 😀. Takisto kapra som ani cítiť nemohla, ostatné ryby naopak milujem.
Ja robím kapustnicu, zemiakový šalát a ryby striedam. Tento rok bude napríklad halibut. Zemiakový šalát (aj keď robím v odľahčenej verzii, že majonézy len trochu a zvyšok je jogurt a kyslá smotana) deti nechcú, im robím zemiaky. Keď mám čas, tak spravím aj predkrm. Minulý rok bola lososová tapenada na čerstvej bagete.

44janica44
20. dec 2023

Štedrá vecera ma toľko chodov že snáď niečo z toho tie deti zjedia.... väčšie deti jedia všetko zaradom ( 8 a 11 rokov), minimálne trosku skúsia. Dvojročná dostane oplátku, skúsi fazuľovu polievku, aj kapustnicu - aspoň zemiak. Šalát nebude - robime domácu majonézu ale ani tu kupovanu by som jej nedala. Dostane zemiaky a rybu.
Jedine co sa robilo "extra " pre dieťa je niečo namiesto šalátu inak jedia z toho co my.

andrea669
20. dec 2023

@dadka1997 šošovicovú so sušenými slivkami,ja len tú robím mne sa kapustnica a za tým šalát absolútne nehodí.

veve14789
20. dec 2023

Mliečnu sosovicova pre mňa s mužom, losos pre mňa muža a syna, pre mňa a muza cibuľovy zemiakový šalát,pre deti varené zemiaky a pre dcéru rybie prsty,jaj a pre deti cervenu hraskovu polievku 😀 každý podla chuti

evicaopica
20. dec 2023

Polievku neje žiadnu, druhé má filé a pyré, to zje

radacak
20. dec 2023

@dadka1997 deťom by som urobila to čo spapaju, čo majú radi .Hlavne aby niečo zjedli.Nasa má 13 rokov a dodnes neje zemiakový šalát,nema to rada ,robím jej zemiakovú kašu.A máme klasika kapustnicu, rezeň ryba a spomínaný zemiakový šalát

ewelynka2
20. dec 2023

My máme tento rok špeciálne menu. Deti nemajú radi šalát a ja som čerstvo po pôrode kapustnicu jesť nebudem. Teda sme sa dohodli na cesnakovej polievke s krutonami- tu majú radi všetci, manželovi kapra, detom rybie prsty, hermelin, filé a urobím trošku šalátu manželovi, deťom možno hranolky, sebe zemiaky v rúre. Veď je to stedrovecerna večera, tak nech má každý to, čo má rád. A čo komu vyhovuje.

sisaka
20. dec 2023

Nikdy sme sa doma nehrali na reštauráciu, takže ani na Vianoce nerozdavam menu, z ktorého si každý vyberie podľa chuti (na to chodíme do reštaurácie). Všetci jeme rovnaké jedlo, podotýkam tradičné vianočné, a keď niekomu nechuti too bad, chlieb máme doma vždy.

michaela329
20. dec 2023

Raňajky rybacia pomazánka, čerstvý chlieb. Obed obvykle nič. Večera kapustnica s vyvarenou klobásou (tá sa je až po polnočnej), hríbami a gúľanými haluškami. Šakát, ryba a makové šúlance. Takto to mám z rodiny, mäso sa neje. Nám mama nikdy nevarila iné, jednoducho nám naložila toľko, aby sme zjedli a potom sme sa mohli dotlačiť aj iným. No to my sme tieto jedlá bežne jedli aj cez rok, boli sme zvyknutí. A tak lánujem robiť aj ja.Žena nemá stráviť sviatky vyváraním extra menu.

linduska7878
20. dec 2023

@deti95060810 Na Štedrý deň, pokiaľ nepripadne na piatok, Rímskokatolícka cirkev nepredpisuje žiadnu povinnosť pôstu svojim veriacim.

doda3103
20. dec 2023

U nás(keď som bývala s rodičmi) sa kapustnica nevarí vždy sme mali sosovicovu polievku,majonezovy šalát kapor a pre deti filé. Ja odkedy som bola tehotná kapor mi smrdí. U nás sa robí šošovica,šalát a filé(keď boli deti malé tak pečený pstruh pre ne). Rezne máme na druhý deň. Šalát mala nechce veľmi a aj tak robím pre ňu zvlášť bez bielka a majonézy lebo je bezmliecna a nemôže bielko alebo jej uvarím iba zemiaky.

nurielka
20. dec 2023

Kapustnica s údeným, losos a zemiakový šalát, pre deti namiesto šalátu pár pečenych zemiakov. Niekedy deti zjedia len druhé jedlo.

blanblan
20. dec 2023

Vyprážaný zeler ako náhrada ryby a zemiakový šalát. Bez polievky. Namiesto toho fois gras s pernikom, (super sladko slaná kombinácia), respektíve rastlinná varianta fois gras a dobré vínko. Všetci spoko, aj dieťa čo normálne zeler neľúbi aj chlap čo normálne je mäso a ryby

blanblan
20. dec 2023

Ps ešte som nepočula že niekto neľúbi zemiakový šalát. Fakt. Nechápem😯😳

denisah6
Autor odpoveď zmazal
denisah6
Autor odpoveď zmazal
hortenziaj
20. dec 2023

@blanblan ahoj, ako robíš ten zeler? Dávaš aj tie nori riasy, či aj bez nich to bude chutiť ako ryba?

cimage
20. dec 2023

My mame sosovicovu polievku, zemiakovy salat s jogurtom a zemiakovo-cibulovy salat a k tomu falafel. U nas sa maso a ryby nejedia. Druhy den mame kapustnicu s hribami.

stanulienkat
20. dec 2023

@dajana555 nejete maso? Miesto kapra mate co? Vidis kolko ludi, tolko chuti. Ludia uz nedodrziavaju nezmyselne nariadenia, co kedy jest.
@michaela329 pises, ze na stedry vecer nejete maso....rybacia natierka nie je maso? Kapor nie je maso?🤔 Kapustnica s vyvarenou klobasou nie je masova? To je dobry bizar...
Stavim sa, ze vacsina tzv. krestanov ani netusi preco je cely den post a preco sa je ryba.

panda21
20. dec 2023

Cesnacku asi krémovú alebo vývar. Druhé bude kačka s knedľou.

michaela329
20. dec 2023

@stanulienkat nie, rybacie sa ako maso u nas neberie. Tak ako v piatky sa ryba neberie ako maso. Sme katolici a nie vegani. To snad az take tazke na pochopenie nie je. Ta klobasa je specifikum regionu - taky nas folklor.

stanulienkat
20. dec 2023

@michaela329 tak ale je pokrytecke tvrdit, ze nejete maso. To si len krestania prisposobili, aby si nemuseli naozaj odtrhat od ust. Krestanska logika. Pretoze pokial viem, ryba stale maso je.

michaela329
20. dec 2023

@stanulienkat tak sa hod o zem, ze krestania nemaju rybu za maso v zmysle postneho menu 😆 Budes spokojnejsia a mne to bude aj nadalej jedno, co si Ty myslis.

stanulienkat
20. dec 2023

@michaela329 nie, dakujem. Nepotrebujem sa hadzat. Len ma udivuje logika..🙄🤔

michaela329
20. dec 2023

@stanulienkat a akú logiku ma celkovo nabozenstvo? Alebo plieskanie bicom na kriznych cestach? Su to len zvyky. Ryba je postne jedlo podla zvyku, jednoducho nie je to stejk ani rezeň a maso byvalo luxusom, ktoreho sa ludia pocas postu vzdali. Nic viac, nic menej.