Jedálniček dieťatka s citlivým trávením
Potrebujem poradit, dochadza mi totiz fantazia, co a ako varit, to, ze maly hnackuje kazdy druhy den je u nas uplne normalny stav, prehana ho zo vsetkych mliecnych produktov - uplne odmieta jogurty, maslo, syr si da len camembert - 1x do mesiaca a to je uspech, UM sme skresali na dve flase denne - ak viac - hnacka. Kase takisto odmieta, ani usta neotvori. Alergiu na BKM nema a bezlaktozove mlieko nepomohlo. Prehana ho takmer z kazdeho ovocia - hruzky, hrozno, jahody, maliny, cucoriedky, vsetky citrusy, co nam ostava je mrkva, banan, jablko, mango. Nic ineho. Keby bolo po jeho, je vsetko ovocie do radu, len ten vysledok na druhom konci je zly. Z chleba ho ak dam na vecer bolieva brusko (celiakiu nema), uplne krce, toast jest nechce. Z müsli len ovocie vylovi, ak mu dam nejake ine cerealie - tak sa s toho dokaka, lebo su sladke. Som z neho na prasky. Kazde rano mam problem,co tomu krpcovi dat vobec jest? S obedmi varenymi problem nema, ryza, zemiaciky, cestovina, mäsko, papa pekne, aj vajicka nie su problem. Ale ranajky, desiata, olovrant, to je fakt, ze problem. Potrebujem kreativne napady. Lebo zas uz tri mesiace nic nepribral. Sa nedivim pri tych hnackach furt. Sme uz komplet bez plienok, aj kaka na nocnik, ale niekedy pri tej hnacke proste nestihne, strasne je potom nestastny 😖
Prosim neradte ist k lekarovi, boli sme tam x-krat, tu v anglicku ho maju na haku totalne. Ze vraj z toho vyrastie. Potrebujem poradit, co by ste takemu dietatu davali na ranajky, desiatu, olovrant prosim. Mozno este nieco je, co ma nenapadlo.
@anjelicek26 ...téda, to máte teda trápení ☹ .já teda nevím jak někomu a ještě k tomu dr. může tohle připadat normální 😕 .
mě jen napadlo s tím mlékem...nevím jestli to teda u vás seženete, ale při průjmu jsme pili mléko AL 110 a pomáhalo to 😉 .
@ined77 - no tu su lekari ja mam tiez pocit nie normalny :( Vsetko je im jedno, ved "vyzera" zdravo. Ja ho chudaka nemozem nutit nasilu, aby nosil plienku, lebo je 90% sanca, ze ten den bude mat hnacku... zlozite to je a mam pocit, ze ta hnacka pridruzena zo vsetkych ostatnych potravin je uz len nabalene na ten zaklad z mliekom. Ak sa teda nemylim 😖 Po tom mlieku sa pozriem, este som o nom nepocula. Mne on akceptuje sojove UM, len to asi fakt - dlhodobo - nebude dobre.
Holky, to sójové mléko, o kterém píšete, to myslíte zajíce nebo něco jiného? Že bych to doma zkusila.
@kaja73 🙂 ....asi máš pravdu....mě to jen tak napadlo, právě proto, že chlapeček má mléko rád.
@anjelicek26 ...mně to také přijde jako nějaká alergie, ale už v takové fázi, že celé tělíčko je z toho hin ☹ .
já nevím teda, ale zase si myslím, že tohle bez doktora půjde řešit těžko...asi to bude chtít opravdu bombardovat a bombardovat a nenechat se odbýt 😒 .plus teda ještě zkusit opravdu vysadit vše co jen k mléku čichlo.
sója je taky dost velký alergen myslím že?
je to děsné,opravdu 😢 .
@ined77 My sme to vyriesili praveze bez Dr,len za pomci dvoch bab tu na MK- luthien a kamzyk -Dr nam nic neporadili-len si hudli svoje, ze alergia na mlieko to nie je, lebo ju nema v krvi a nezabera ani nasadenie mlieka alergy care 😝 😝 😝 😝
Ich rada bola nech pije normalne UM a natieraje to ho kortikoidmi-to by sme teda dopadli riadit sa tym-bez ich rad sme boli za tyzden bez ekzemu a kortikoidy sli do kosa.
Niekedy si clovek muis pomoct sam a dieta sa da nasadit aj bez doktorov-bezmliecna.
homeopatia mi napada-celkove preliecenie celeho tela.
@estterka - jaj moja ked ja tu aj obycajne probiotika zhanam, ako keby to bola svätena voda, ked si poviem o homeopatika, tak na mna kuknu ako na cvoka 🤐
@kaja73 - jj to mame aj my, ale na varenie ho pouzivam. to mu nevadi v jedle. ani v palacinkach, ani vo vafliach.
@anjelicek26 kedy idete do nemecka najblizsie? tam je to dost rozsirene,co som sa s ludmi bavila. nam homeopatia velmi,velmi pomohla a je to bez vedlajsich ucinkov-teda ak by nepomohla,tak sa ani nic ine nestane.
@kaja73 ....jéjda, tak to je teda síla ☹ .
svatá pravda, co si člověk neudělá to nemá 😔 .kamarádka odtud z MK takto chodí s dcerkou po doktorech, všude jí tvrdí, že malé nic není, ale ta se v noci budí, polyká, kašle, nemůže spát...nic jim nepomáhá.a na informace které si sama dohledala d. koukají jakoby by viděli mimozemšťana 😖 .
a dnes jste už v pořádku? co na to následně vaše dr.? 😅
@estterka - ideme az v maji. Na Slovensku sme v aprili dva tyzdne. Tak skusim si pohladat nejake infosky, ako by sa mu dalo pomoct. Ale ta bezmliecna dieta mam pocit - ze nas neminie. Ach to bude fakt vysvetlit toto nasmu malemu zavislacikovi 😔
@anjelicek26.. .no a nemůže vám třeba někdo odtud ty homeo a probiotika posílat?
@anjelicek26 a co ine mlieka? rastlinne? skusala si?
@ined77 - probiotika by mali byt v chladnicke, neviem, ako by to prezilo prepravu.
@estterka - ja varim zo sojovym a ryzovym a sojove UM by mi aj pil. Ale tie krabicove akosi pit nechce. Ale mozno by sa dal nejako prinutit s ohladom na to, ze by nebola ina moznost, neviem. Ine rastlinne som tu neobjavila, musim ine obchody este popozerat.
@ined77 Nas pediater to nikdy neriesil-on nas poslal na alergo a na kozne a aj v nemocke sme lezali a nik nic nezistil 😒
Ozaj az tu mi baby oci otvorili.
Najskor kamzyk a potom aj luthien.Vdacim im za vela.
Teraz ekzem nemame už vyse roka,maly pekne prospieva ,pribera a k mlieku ani necuchne-len tych 5m ,co som pisala ho pil, sa sice ekzem nevratil,ale zacali ine-crevne -problemy-zapchy a zelezo sa mu prestalo vstrebavta-zas rada Dr ani omylom nebola -ze vysadte mlieko-ved krv mal opat negativnu-tu som sa musela radila s kamzyk-ona sa uz stav znama aj medzi odbornou verejnostou v cechavch -už robi aj prednasky pre Dr 😀 -to ozaj- a teraz robim to co ona odporuca. 😉
holky jsem to tu proběhla a uklidnily jste mě že nejsem sama....
malá měla průjmy dlouho a u dr. mi nevěřili že by mohla mít na něco intoleranci... že prý moc rychle zavádím potraviny zpátky... no po několik měsících to dopadlo tak že samozřejmě má laktozovou intoleranci...
v poradně se to v krvi neukázalo ale to prý nic neznamená... prostě buď na to reaguje nebo ne, ono ty testy taky prý neukážou všechno....
takže my jedeme bezlaktozově a je ok....
jen mě pomalu napadá jestli něco nemám i já, protože jsem pořád nemocná od té doby co jsem měla před asi 12 lety únavový syndrom, tak je ta imunita v háji, denně do sebe cpu x věcí na prevenci, už jsem vyzkoušela všecko možné a chvilinku to třeba funguje a pak zas nic.... chodím nabalená jinak bych byla nepřetrižitě na ORL... min. zimu 3x atb, teď podruhé a to při max. prevenci a ani ven moc nechodím... zkoušela jsem 2 týdny Sinupret a nic... zas mám zánět dutin a to skoro nemám rýmu...
no už mě napadlo jestli bych neměla vysadit všecky mléčné výrobky 😕 a prostě třeba měsíc vydržet co by se stalo... už jsem ale takhle zkoušela vysadit všechen cukr a rozdíl byl minimální....
jinak trávení mám ok, na průjmy netrpím, na bolesti břicha taky ne, ale moje maminka má asi taky nějakou laktoz. intoleranci jen menší než naše Belluška...
tak nevím, co myslíte?? už nevím co vyzkoušet, jedu mořskou vodu do nosu, probiotika pořád, vitamíny, horké koupele, pořád si myju ruce... potřebovala bych se otužit jenže jsem oslabená a jakmile to jen malinko zkusím tak jsem na měsíc vyřízená....
@anjelicek26 Ahoj,tak jak to ctu,tak souhlasim,tohle vse smeruje k alergii na BKM,zvlast pokud doslo k prujmum po nasazeni UM..S dietou se poperes,neboj da se to i kdyz se to zavadi asi hur u vetsich deti,ale i tak si myslim,ze si zvykne,a chut k jidlu se mu zlepsi,hned jak bude na diete,nedivim se ze papa malo,mit v kuse prujem 11 mesicu,tak to je moc 😝 @luthien.k Ti v tehle diskuzi pomuze a poradi https://www.modrykonik.cz/diskuse/tema/alergia-...
@kaja73 a co doporučuje Kamzyk a Luthien?? vysadit komplet mléko?
a dáváte teda co? já střídám teď AL 110, to snáší naprosto v pohodě už skoro rok a střídám s oves. a rýž. nápojem z DM... právě nevím jestli je vhodné to sojové mléko denně, četla jsem, že pro holčičky moc ne, že může způsobit rychlejší nástup puberty 😕
a u chlapečků taky ne, je to podobné ženským hormonům....
občas dám třeba soj. dezert nebo kousek tofu ale denně to nedávám pro jistotu, nevím....
uf, přijde mi že těch obyč potravin je plno a všecko to je skoro prolezlé éčky a všemi těmi konzervanty, škroby, gumami atd... a dobrých potravin, kvalitních, kde je vyloučené třeba mléko nebo maso nebo cukr, je tak málo !!!!! 😠 😠
nějak si neumím představit jak pak půjde malá do školky 😲 a to syn chodí do waldorfské a tam mají hodně zeleniny a opravdu pěkný jídelníček
@llluckaaa v tom DM je to nejlevnější co jsem koukala... já si pro věci jezdím tak 1x za měsíc - DM, Interspar (bezlaktozové věci) a pak tady zdravá výživa kde se dá leccos objednat...
nasyslím a z toho malá žije a pak zas jdu syslit znova, jinak se nedá, to by musela jíst jak vegan...
už mě i napadlo jestli by to nebylo nejlepší a "nejjednodušší" ale nevím jestli bych jí to dokázala zajistit tak vybalancované aby jí nic nechybělo....
@estterka ...to je pravda 😔 .
@anjelicek26 🙂 ...to je sice pravda, že by měly být probiotika skladovány v ledničce, ale kdosi mi tvrdil, že se to posílá např. z lékárny v nějakých termoobalech.to šlo tenkrát konkrétně o kapičky bio gaia.
@kaja73 🙂 ...teda prožili jste si s tím svoje, ale super, že je malý v pořádku. 😵
budu si ta jména pamatovat, kdyby náhodou někdy něco! 😔
@lu777 - no ja mavam hnacky hodne casto, tak neviem, ja som to zatial nijako neanalyzovala, u nas sa kravske mlieko doma nepije, ale pravda, ten jogurt si sem-tam proste neoodpustim, aj ked viem, co to spravi.
@monapink - no diskusia bude hlavne z manzelom, ten si stale mysli, ze prehanam a hladam nieco, co nie je... ale toto predsa nemoze byt normalne 😔 Ideme to mlieko vysadit, aj ked si neviem predstavit, aky bude vecer +noc bez mlieka len na vode. On proste na noc tolko nepapa... bude hladny... ale tak hadam si rychlo zvykne.
@lu777 Ano vysadit.
ja davam denne 150ml Bio sojoveho mlieka do kase-to je vsetko-jaj a este aj ryzove použivam-ked chce viac kase, tak dolievam to ryžove mlieko.
Inak papa beznu stravu,ale obohatenu za studena lisovanymi olejmi,papa casto avokado-to su vsetko potrebne tuky pre male dieta.
Papa vela zeleniny,ovocia a aj tmave masko-pre to nizke zelezo -musim ho doplnat kde sa da.
biely cukor nepouživam vobec-len melasu,agavovy sirup,fruktozu a med-sriedam to.
Snazim sa kupovat pre maleho hlavne bio potraviny-maso od znamych aj zeleninu-teraz kupujem len mrazenu.
Eckam sa vyhybam kde sa len da. Sladosti nepapa-len 2-3 ovocne cocky za den,plus bio kekse z DM ka-celozrnne,plus jeden cesky vyrobok-kacenky-tiež z DMka.
Maly spapa vsetko co mu ponuknem-len tu dobu co pil mlieke to bolo hrozne.

@anjelicek26 môj syn začal hnačkovať takto asi keď mal 3 roky.Trvalo to 3 mesiace kým som konečne doktorku dokopala k tomu aby to riešila.Poslala nás na gastro odobrali mu aj vzorku stolice a zistil mu alergiu na mliečny tuk.Načas sme vynechali mliečne výrobky ale hlavne pomohli probiotiká.Od vtedy máme pokoj.Myslím že to nieje normálne a bombarduj lekárov.Ešte nám poradila gastro že ak bude mať hnačku treba 1-2 dni vyhladovať.Ale tým myslím že komplet nič jesť ani piť.Je to tvrdé hlavne pre to dieťa ale od vtedy to praktizujem len pri náznaku hnačky a funguje to.Lebo vraj tie črevá treba vyprázdniť aby začali fungovať normálne.Viem čo to je takto keď dieťa hnačkuje veľmi trpí a j ono aj jeho organizmus.Malý bol bledý kruhy pod očami vôbec neprospieval.Inak mliečne výrobky už zase normálne papá.