Marcipánové torty - recepty na korpusy, krémy, poťahové hmoty
ahojte, zakladám novú tému, aby to bolo prehladnejšie, takže ak má niekto zaujímavé recepty sem s nimi, ja skopírujem tie, čo mám zozbierané 🙂
JABLKOVE MUFFINY
2male jablka
210gr pr.cukru
2 cl skorice
280gr hl.muky
1,5 cl sody bikarbony
stipku soli
100gr masla
1vajicko
250ml cmaru?
1vanilkovy cukor
Jablka ostruhat a nakrajat na male kococky(alebo nastruhat).posypat 2 lyzicami cukru a 1clskorice
Muku 150gr cukru, sodu, sol, mäkke maslo, vajicko, cmar a vanilkovy cukor zmiesat.Pridat do toho jablcka a urobit hladke cesto.
trubu vyhriat 180°.naplnit formicky posypat zbytkom cukrua skorice a piect asi 18 minut.
Vytiahnut nechat este asi 5 minut v plechu oddychnut,vytiahnut a servirovat.
Prekladala som to z nemciny dufam,ze je to zruzumitelne
@kaja73 ja ho robievam do 24 cm formy a vyjde mi tak na 7-8 cm. Obvykle ho plnim."svetlou plnkou" aby bol pekny v reze, ale som toho nazoru, ze cokolady nie je nikdy dost🙂 je vsak pravda, ze samotny korpus je dost sladky, tak.sa k nemu hodi ostrejsia alebo sviezejsia chut. Ja davam tvarohovo slahackovu s ovocim, pripadne mascarpone krem.
BAVAROISE KRÉM: 3x žloutek, 250ml mléka, 35g cukru krupice, 100g čokolády, 3 plátky želatiny, 200ml smetany ke šlehání, 1/2 vanilkového lusku
V mléce povařit žloutky s cukrem a dření z vanilkového lusku (nejlépe nad parou, nemá přesáhnout 85°C) do horkého hustého krému přidat čokoládu, rozpustit a 3 plátky nabobtnalé želatiny. Jde toto dělat i s ovocem, když dáte do googlu bavaroise recept, tak vyjedou švédské, nizozemské apod.recepty. Vše je téměř stejné. Jedna paní má recept i na mmb http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=30058
Já dělám do dortů kombinaci bílé a hořké (až 70%) čokolády.
marlenka bez valkania :
40 dkg hladkej múky, 1 hera, 3 celé vajcia, 1 pl sody bikarbony, 3 pl medu, 30 dkg krupicového cukru Plnka: 1 Salko, 30 dkg masla, 5 dcl mlieka, 2 vanilkové,alebo karamelové pudingy
POSTUP PRÍPRAVY
Vo vodnom kúpeli si roztopíme 1 Heru. Vyberieme z kúpela, pridáme 3 cele vajcia, dobre zamiešame. Pridáme cukor, sodu bikarbonu, med, hladkú muku . Všetko dobre zamiešame. Cesto naberačkou odobrieme a roztierame na papier, aby prečnievalo za vyznačený okraj( plytký tanier si obreslíme ceruzkou) . Pri pečení dávame pozor, lebo cesto sa pečie veľmi rýchlo. Pečieme pri 165°C.Po upečení ho obrežeme do požadovaného tvaru tak, že priložíme tanier a nožom obrežeme. Takto postup opakujeme 8 x. (ak ostane tak aj viac krát kým neminieme všetko). Odrezky si odkladáme a nakoniec na jemno popučíme - použijeme na posypanie koláča.
Plnka:
Salko varíme asi 1 hodinu v tlakovom hrnci...ak nemáme tak 2 1/2 hodiny a dolievame vodu ,aby bolo ponorené. Necháme vychladnúť.
Z mlieka puding. práškov urobíme puding a necháme vychladnúť.
maslo vymiešame so salkom a pridávame puding.
Zmes natrieme na pláty až do spotrebovania. povrch tiež potrieme a posypeme popučeným korpusom a posypeme orechami.
Mrkvový korpus:
CESTO: 1,5 h (hrnčeky) hnedého cukru** 4 vajíčka** 3/4 h oleja** 2h polohr.múky** 2 čaj.lyž- soda bikarbona** 2 čaj.lyž. prášku do pečiva** 1/4 č.lyž. soli** 1 č.lyž. škorice** 4h strúhanej mrkvy(ja dávam takých 5 väčších mrkiev)** 3/4 h nasekaných vlašských orechov***
POLEVA: 113g masla** 226g Lučiny** 1 3/4 h prášk.cukru** 1 vanil.cukor
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=5795
alebo:
Mrkvovy
300 g múky (tu v UK pouzivame muku v ktorej je uz pridaty prasok do peciva, takze neviem aku pouzijes na SK)
1/4 lyžičky prášku do pečiva
1/4 lyžičky sody bikarbony
1 lyžička mletej škorice
1/2 lyžičky mletého klinčeka
1/4 lyžičky strúhaného muškátového orieška
štipka soli
4 vajcia
335 ml slnečnicového oleja
450 g krystaloveho cukru
125 g strúhanej mrkvy
140g sekaných vlašských orechov
2 lyžice vriacej vody
Mozes to dat do dvoj nadob alebo jednej (23 cm) Vymastis maslom a pokryjes spodok s papierom na pecenie a boky vysypes mukou, ale to uz urcite poznas ;o)
Daj dohromady múku, prášok do pečiva, sódo bikarbonu, korenie a soľ.
Oddeľ 2 zo 4 vajec.
Vo veľkej mise spolu vymiesaj olej a cukor. Pridajte celé 2 vajcia jeden po druhom, riadne vymesiaj zmes pred pridaním dvoch žĺtkov. Potom pridaj strúhanu mrkvu a nasekané vlašské orechy. Potom pridaj vriacu vodu.
V inej mise vyslahame 2 bielky a postupne ich vlozime do cesta.
Bud rozdelis zmes medzi dve nadoby alebo iba do jednej a pecies 45 min alebo dovtedy kym nieje spajdla cista po zapichnuti do stredu kolaca ;o)
Nepise na kolkatke to piect ale to ty uz na to prides, lebo kazda truba je odlisna.
čafte ja som zatiaľ torty plnila iba šlahačkovo čokoládovým krémo klasika čo sa rozpustí jeden deň v šlahačke a na druhý sa vyšlahá a potom ešte veľmi často robím krém z trasenej torty je veľmi dobrý taký ľahký zatiaľ chutil všetkým okrem jednej známej tej ževraj v ňom dačo chýbalo
dáte tam
dve šlahačkové smotany,dva mandarínkové kompoty aj so šťavou a dva pudingy creme ole bez varenia vanilkové-toto všetko sa má spolu triasť ale ja to šlahám šlahačom je to tak jednoduchšie a rýchlejšie 🙂 mňam mňam 😎
na piatok idem robiť ďalšiu tortu a asi vyskúšam ten pribináčikový krém nech je trochu zmeny,dúfam že sa podarí
Ahojte holky. Peču dorty a chtěla bych vyzkoušet nějaký jiný korpus...
Máte nějaký dobrý vyzkoušený recept? 🙂
@zuzinka2312 v tejto teme mas dost receptov, si nejaky vyber a ak chces diskutovat, na to sluzi https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/kde-najst-inspiraciu-na-marcipanove-torty/ tato temicka, tak sa presun k nam🙂) tu su len recepty, aby sme sa neprehrnali potom debatami, ked nieco rychlo treba najst 🙂
ahojte, chcela by som vyskúšať ten pribináčikový krém do torty a na jednu vrstvu dať maliny (ak zoženiem). Ktorý korpus, či čokoládový alebo obyčajný je lepší k tomuto krému? A nemáte náhodou skúsenosť s jedlým obrázkom, či ak dám pod oplátku tento krém, či sa to moc neroztečie? Lebo také to špeciálne lepidlo nemám. Dík
@eliska3 https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/kde-najst-inspiraciu-na-marcipanove-torty/ pod sa pytat tutok🙂) skor sa dozvies, tato tema je cisto len na recepty🙂
@1slniecko131 teda som v druhej časti tuto:
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/kde-najst-inspiraciu-na-marcipanove-torty/
prvá strana 😝
@diduska nemozes dat pod potah jogurt, alebo slahacku, to ti roztopi. Pre dalsie otazky, prosim, presun sa sem do diskusie 🙂 https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/kde-najst-inspiraciu-na-marcipanove-torty/
GAŠTANOVO-SMOTANOVÁ PLNKA: * 250g gaštanové pyré * 1 vanilk.cukor * 1-2 PL pr.cukor * 125g maslo * 200g kyslá smotana * Vynikajúca, u nás preferovaná.
LONDYNSKE REZY
Cesto:
300g muka polohruba (ja som dala hladku nemala som polohrubu)
200g malsa
120g pr.cukru
0,5 balicka PDP
4-6ks zltok
Plnka:
300g pikantny lekvar(podla chuti ja som chcela ribezlovy ,ale zabudla som kupit tak bol malinovyO)chutil super
Na vrch:
4-6 ks bielky
200gr cukor praskovy
200g vlasske mlete orechy
1bal.vanilkovy cukor
1 hrst sekane vlasske orechy(ja som nedala)
Postup:
Z muky,pdp, cukru a zltok urobime v mise cesto,nechame ho asi pol hodiny v chladnicke postat. Potom ho na pomucenej doske rozvalkame a prelozime na plech. Na plechu ho rovnomerne potrieme lekvarom.
Z bielok,cukru a van.cukru uslahame tuhy sneh, primiesame mlete orechy a masu vylejeme na lekvarom potrete cesto. Vrch este mozeme, ale nemusime posypat sekanymi orechami. Pecieme pri 180° 20-25 minut.(po vlozeni do rury vrchne vyhrievanie vypneme)-to stoji v recepte ja som to tak robila,ale nakoniec som zapla to neviem ako sa to vola-ten teply vzuch s ventilatorom.
AMARETTTINI MUFFINS S MARCIPANOM(velmi dobre)
80g Amarettini Kekse
50g Marzipanu
190g hl.Muky
1,5 cl PDP
0,5 cl sody bikarbony
1 vajicko
40g cukru
60ml oleja
180ml Amaretto
120ml cmaru
Postup:
Trubu vyhriat na 180°.Amarettini kekse dat do sacku a valkom rozmrvit.Marcipan nakrajat na kusky.Muku,rozmrvene kekse,PDPa sodu zmiesat.Vajce,cukor,olej,Amaretto a cmasr zmiesat a pridat suche ingrediencie.Pridat marcipan.Naplnit plech alebo kosicky a pierct asi 20 Minut.
Ja som to robila takto ale v recepte je menej pouzitych do cesta tych keksov a zbytkom dekorovali a dali do cesta len 80ml amaretta a zbytkom tie muffiny polievali,ale ja som to robila tak ako je napisane hore a boli fakt super.
DOBRU CHUT!
@jper a tu slahacku davas kam??ci len na ozdobu??a toto mnozstvo kremu ti vyjde asi na aku velku tortu??a tie maliny si davala priamo na ten krem nerozmrznute?? 🙂 😒 nepustilo ti to potom potahovku??
@voskovaeva šlehačku vmícháš nakonec, jak ten vaječný krém zchládne. Maliny dávám zmrzlé buď do teplého vaj.krému nebo rozmrzlé už na krém. Kvůli potahovce dělám dycky mantinely z másla. Je to vidět na kroji, dám sem fotku.

@natalii6 ahoj,toto je akurát tema,kde máš samé recepty na korpusy a plnky...čítala si vobec?hneď na prvej strane máš aj korpus.......napr. "mramorový",aj krém vhodný pre dieťa.napr. ten tvarohový alebo pribináčikový ho volajú.....aj na predch. strane je úplne hore napísaný 😉 ,tri strany prečítať snářď nie je tak veľa 😉 😉
a poťahovú hmotu .ak máte obchod s cukr. potrebami tak tam,alebo z netu objednať........a postavičky si robime sami 🙂