Strava, keď má dieťa rovnátka
Dobrý deň dcére dneska nasadzovali rovnátka a bolia ju zuby keď niečo je a chcem sa spýtať vás ktorý majú dieťa z rovnátkami že čo jedávali prvé dni .
Vieš čo väčšinou čo mám známe tak tie keď mali strojček, tak prvé dni len výživy a také veci. Tie zuby si na to musia zvyknúť, to sa poddá 🙂
@kikuskaa11 no u nás je to dosť utrpenie, týždeň až 10 dní puding, jogurty, detské výživy, tabletky od bolesti a na potrhané pery z vnútra gelclaire... O týždeň budú dávať aj na dolné zuby, tak sa "tešíme"...
Ale je to individuálne, záleží aj ako zuby posúvajú, či len trošku vyrovnať alebo treba posunúť väčší kus, moja dcéra je ten druhý prípad...
@sissy27 no aj moja tak málo jedáva lebo len také viac-menej tekuté jedla non-stop ju to bolí ona má už aj na dolných aj horných aj cez noc sa budí tak máva tabletky od bolesti má rovnátka len 2 dni no ... a trhali jej aj zuby 2 a o týždeň jej idú vyťahovať ďalšie dva 🙂
@hettinka dobrý nápad možno aj ja nejaký kúpim 🙂
Ja som mala tiez strojcek pred 10rokmi a jedla som vsetko.ziadne mixovane normalna strava ale musim povedat ze po 10 rokoch sa mi zuby davaju zas spet.ale teraz davaju strojcek uz 10rocnym detom ja som mala 18rokov ked som ho zacala nosit.a ten plastovy na noc no hruza za par sekund cely od krvy katastrofa.
@emilia25 to vás neboleli zuby ? moja dcéra ju bolia predné zuba na dotyk ..a aký plastový myslíte ?
@kikuskaa11 po tych 2 rokoch pevneho sa dava este na dalsie 2 roky na noc urobi otlacky a podla toho sa urobi ten plastovy .mne tvrdila zubarka ze to prestane ale ani po pol roku mi dasna neprestali krvacat.tak som ho ani nenosila.ja som mala 18 mne najprv zvecsila malu dieru po mliecnom zube trvacny hryzak ten sa mi dal do zadu.strasne som suslala kym som si zvykla.a bolelo to len ked to pritahovala.
@emilia25 aha nám vravel že po roku keď jej ho dajú dole tak jej dá len nejaký drôtik z vnútornej strany zubov a ten si bude dávať len na noc
@kikuskaa11 ja som uz bola dospela a inak sa napravaju zuby v dospelosti ked uz dieta nerastie ako v detstve ked dietatko je vo vyvine.preto je lepsie cim skorej.no len moja matka to nikdy neriesila az v mojej osemnastke.inac u mna ani nevedela ako ma postupovat poslala ma k sukromnikovy aby mi vysvetlil ako bude postupovat a to som jej vlastne povedala.a moj hryzak sa pomaly ale isto dava do zadu.uz 10rokov si ho posuvam dolnymi zubami.uplne mam potom to diasno ine ako ked ho dlhsie necham tak.
@sissy27 a chcem sa spýtať aké nápoje sa môžu piť ? myslím či sa môže cola , džúsy , čaje,...
z vlastnej skusenosti... na zaciatku som jedla take nieco kasovite a polievky a tak... ja som ale mala vyberaci "strojcek", takze to nebolo az take...
a osobne si myslim, ze to ja tak boli vyhodene peniaze, lebo vtedy mi to sice zuby narovnalo, ale ked mi teraz rastu "zuby mudrosti", tak mi to vsetky dolne zuby posuva... (to len tak mimochodom)
@kikuskaa11 odhliadnuc od toho, že Cola a sladené limonády vo všeobecnosti nie sú vhodné pre deti, tak v súvislosti so strojčekom je to jedno, tam nie sú žiadne obmedzenia... Jesť tiež môže všetko, akurát jablko, hrušku a podobne treba nakrájať, nie zahryznúť do celého, takisto žiadne karamelky a veci, čo sa lepia na zuby... A veľmi treba dbať na ústnu hygienu, aj strojček čistiť po každom jedle
@sissy27 ano dobre ďakujem 🙂 a zelený čaj a ovocné môže ? či to nezafarbí zuby alebo tak
@sissy27 a aké tabletky od bolesti zabrali ? ja som jej dala panadol a nezabralo
@kikuskaa11 pozri, môže všetko, ale nič sa nemá preháňať... Tabletky ibalgin 200 a pre prípad, že by nezabral, tak mám flector, ale zatiaľ nebolo treba... Len moja dcéra fakt znesie veľa...
@kikuskaa11 Záleží aj, aké drôtiky jej dali na zuby. naša zubárka našťastie dáva na začiatku také tenšie, aby posun zúbkov hneď nebolel. Dcéru tiež strašili spolužiačky, že ich to riadne bolelo, ale moju našťastie horný vôbec a spodný len menej. tak nemusela vôbec obmedziť žiadne jedlá.
Jej tiež trhali 2 zuby hore a 2 dolu, ale to sme poriešili ešte pred strojčekom. neviem, či je múdre to robiť súčasne. dcére vytrhli 2 hore, po cca 3 týždňoch 2 dolu, nechalo sa to úplne vyhojiť a až potom strojček.
Hlavne sa treba vyhýbať žuvačkám, orechom, krájať tvrdšie ovocie zo začiatku.
všetko nakrájať na malinké kúsky... jabĺčko na kocečky menšie ako 1cmx1cm.... ja som od bolesti vtedy nedostala nič... prvé tri noci som plakala jak krokodíl a postupne to ustupovalo... za 2 týždne som jedla normálne...
urcite prve dni jogurty a podobne, ako uz bolo spominane, moze sa prejavit aj neochota k jedeniu, tak isto aj po kazdom dotahovani strojceka to boli, ja som si potom vsetko krajala na male kusky, (na desiatu do skoly oblozeny chlieb) zuvacky boli samozrejme uplne tabu, ale som si uz uplne od nich odvykla, taktiez rozne lepive a tvrde cukriky (napr. skittels-zlomil mi jednu obijmku), najma som si daval pozor na verejnosti, aby mi neostali zvysky jedla v strojceku, preto som do nicoho nehryzla, ale radsej krajala, alebo si odstipavala male kusocky, z vlastnej skusenosti je vsak efektivne riesit strojcek az po vyrasteni (alebo vytrhnuti) zubov mudrosti, pretoze tie uplne poposuvaju chrup, a aby sa po uspesnej liecbe naspat zuby neposuvali, tak sa potom nosi retencna platnicka (to je ten vyssie spominany plastovy strojcek), ak sa na to clovek vykasle, napr. vynecha co i len tyzden nosenia retencnej platnicky, tak sa moze stat, ze si ju uz nenasadi, lebo zuby su v pohybe neustale a posuvaju sa,cim by vlastne cela liecba, peniaze a trapenie vyslo nazmar, ja som mala az v dospelosti strojcek, minuly rok mi davali dolu, teraz nosim retencnu platnicku, ak napr. vynecham z nedbalosti 3 dni, tak uz citim, ako ma tlaci a tazsie sa nasadzuje....prajem vela trpezlivosti
@kikuskaa11 ja som jedla hlavne jogurty a polievky a mäkké pecivo. Ale myslim ze ked jej pokrajas aj nejake ovocie alebo zeleninu ze sa to da vpohode ziest
Ahojte mala dostala fixny strojcek na roztahovanie celusti a teda neviem ako s tym bude jest. Ma ho plnu pusu, nevie hryzt, susle, zachytava sa jej jedlo o tu konstrukciu na podnebi...no hruza. Neviem ako to rok takto vydrzi.
@rainee to si zvykne zo začiatku je to ťažké vzdy
@kristina3791 ano uz si celkom zvykla aj ked niektore veci sa jej tazko jedia

daj jej niečo od bolesti, to prvé dva dni pobolieva.. normálne jedla, aj je, akurát že si krája na menšie kúsky