icon

Strava pre štyroch s rozpočtom 10 eur denne?

Včera o 21:56

Ahojte, dcerka ma obed v skole, manzelovi balim chlebikl,rozok...atd.. na obed.. a dcerke desiatu..... 2 sa stravujeme doma cely den (som na rodicovskej).. da sa toto utiahnut z 10 eur na den? Coraz tazsie nam to vychadza.... (Teda myslim okrem toho ze dcerke platime obedy- to je zvlast vydavok) varim skoro kazdy den. Na veceru mame zvycajne hlavne kvoli manzelovi teplu stravu. Pocitujem ze coraz menej viem kupit a castejsie musim vymyslat jednoduche jedla, no bojim sa ze to sa odzrkadli na zdravi.. u nas sa papa vela ovocia, ale uz proste neviem kupit cucoriedky ze za 5 eur..a to moje deti zjedia za 5 minut
Dnes som proste povedala dcerke ze prepac pockame kym bude lacnejsie. Mrzeloi ma to, ale nasa rodina poriadne pocitila zdrazovanie a dotkla sa nas aj konsolidacia, minuly rok ma ani vo sne nenapadlo ze toto budem musiet riesit. Niesme bohaty ale vzdy bolo co treba... mate tip na zdrave ale zaroven lacne jedla. Ranajky, vecere???
.

anonym_7c8cdb
Dnes o 11:25

@anonym_autor ja by som dokázala nakúpiť za 10 € na deň tak aby sme sa nejedli všetci 4 ja
Veď variť sa dá aj na viac dní ,aj lacné jedlá
My napríklad mäso ja vždy varím napríklad len polku prsa urobím (rôzne na stave,omáčky atď)a keď je toho viac tak jeme aj 2 dní .
Staršia mäso nechce ,jej ide len o šťavu/omáčku
Ako my sme takto naučený..kúpim kilo alebo viac mäsa a takto si podelím do sáčku a mrazak
Ovocie kúpim keď je v akcii , najčastejšie banány, jablká...áno aj johody keď je akcia ..včera mala chcela v Lidli tak sme vzali ...aj čučoriedky zvyknem ale ozaj nie za 5 € ...keď sú v akcii
Vieš upiecť lacný koláč a tak ..podľa mňa sa to dá keď budeš chcieť..ak v tom bude len strava
Nemusím to takto robiť ale myslím že už keď by bolo zle tak by sa dalo
Ale ako sa píše vyššie pozrieť iné výdavky..veď strava je predsa najdôležitejšia
My ako 4 členna rodina minieme na stravu dosť ale nikdy som to nepočítala...ale asi skúsim 🙈

selena_luna
Dnes o 11:32

Ja napriklad robim polievku v obrovskom kotli z poriadnych stehennych stvrti, casto su lacne v zlave. Uvarene maso potom nameliem a zamrazim. Vyborne su z neho napriklad fasirky ( ktore mozes trochu nadstavit starymi roztekmi namozenymi vo vyvare), alebo do spagiet, alebo sekana, cevabcici, hocico vlastne. Skus takto premyslat, ze z jedneho varenia mas aj polievku aj druhe na dva, tri dni.

rivini
Dnes o 11:45

@anonym_autor Ono neviem, ake stare je mladsie dieta. Ale viem, ze ak by som si musela „lamat hlavu“ nad tym, ci kupim cucoriedky, alebo nie (to je len priklad), tak by som sla skor do prace. Pozerat v potravinach letaky a vkuse prepocitavat som praktizovala ako studentka. Ako matka to uz nemienim. To fakt radsej skor do prace. A ano, mucne jedla a strukoviny su tie lacnejsie, ale vyzivovo aj najslabsie. Spominane cucoriedky maju viac zivin, vitaminov a zeleza ako cestoviny s kecupom. Tiez by sa mi nechcelo robit kadejake privarky s „nadychom mäsa“ na 2-3 dni. Strava by mala byt pestra, sezonna a nie varena podla toho, co bolo prave v akcii. Ja by som z 10 Eur na den myslim nevysla. Tiez sme 4-clenna rodina.

anonym_56a9f5
Dnes o 12:13

My minieme na stravu do 500 eur mesačne, sme 4 členna rodina. Varím doma každý deň niekedy každý druhý. Obedy v práci nemáme. Deti majú obedy v škole.
Ako si k tomu číslu došla že 10 eur na deň varíš, to nakupujes a chodíš každý deň do obchodu?
Ja nakupujem 2 krát do týždňa do zásoby a z toho varím.
Sledujem letáky kedy čo je v akcii a z toho vymýšľam jedálničky.

autor
Dnes o 12:22
@anonym_56a9f5

My minieme na stravu do 500 eur mesačne, sme 4 členna rodina. Varím doma každý deň niekedy každý druhý. Obedy v práci nemáme. Deti majú obedy v škole.
Ako si k tomu číslu došla že 10 eur na deň varíš, to nakupujes a chodíš každý deň do obchodu?
Ja nakupujem 2 krát do týždňa do zásoby a z toho varím.
Sledujem letáky kedy čo je v akcii a z toho vymýšľam jedálničky.

@anonym_56a9f5 to je priblizne co mam na stravu.... 300-350 mesacne. Jasne ze nechodim denne do obchodu. Tiez nakupujem v akcii, sledujem letaky, a snazkm sa robit velky nakup naraz... no zistujem ze za tie peniaze robim coraz mensi nakup. Sladkosti, sladke napoje, alkohol a slane nekupujem vobec, to len ked mame navstevu.... no a to bol ten 1bod ze hupsss to teda ked ma niekto narodky a pride niekto zagratulovat je premna uz financne narocne... proste aby ste ma nechapali zle... ja vnimam ze za tie iste peniaze nemam ze o 1 tasku menej potravin ale omnoho... ja nechapem ako to ine zeny zvladate.

autor
Dnes o 12:24
@selena_luna

Ja napriklad robim polievku v obrovskom kotli z poriadnych stehennych stvrti, casto su lacne v zlave. Uvarene maso potom nameliem a zamrazim. Vyborne su z neho napriklad fasirky ( ktore mozes trochu nadstavit starymi roztekmi namozenymi vo vyvare), alebo do spagiet, alebo sekana, cevabcici, hocico vlastne. Skus takto premyslat, ze z jedneho varenia mas aj polievku aj druhe na dva, tri dni.

@selena_luna super napad. Zvykla som robit ze polievku z celeho kurata a potom masko sa teda jedlo este zvlast nie v polievke... ale takto fasirky som este neskusala

ninka99865
Dnes o 12:25
@anonym_autor

@anonym_56a9f5 to je priblizne co mam na stravu.... 300-350 mesacne. Jasne ze nechodim denne do obchodu. Tiez nakupujem v akcii, sledujem letaky, a snazkm sa robit velky nakup naraz... no zistujem ze za tie peniaze robim coraz mensi nakup. Sladkosti, sladke napoje, alkohol a slane nekupujem vobec, to len ked mame navstevu.... no a to bol ten 1bod ze hupsss to teda ked ma niekto narodky a pride niekto zagratulovat je premna uz financne narocne... proste aby ste ma nechapali zle... ja vnimam ze za tie iste peniaze nemam ze o 1 tasku menej potravin ale omnoho... ja nechapem ako to ine zeny zvladate.

@anonym_autor autorka a aké máš staré druhé dieťa? Neprichádza do úvahy ísť do prace? Môj manžel zarobí dobre a aj tak som sa pri dnešných cenách všetkého vracala do prace skoro,aby sme nemuseli riešiť takéto veci

autor
Dnes o 12:33

@anonym_7c8cdb no ale ja to cca riesim rovnako ako ty. 10 eur som pocitala priblizne. Ale nejde len o hlavne jedla. Riesim ranajky, desiatu, napriklas vcera som kupila salam v akcii, chlieb a 2ks papriky A to som uz bola na skoro 5eur. To som v pohode dnes zabalila dcere do skoly a manzelovi na obed do prace.este som mala jablko v chladnicke. Mne zostalo a malemo nieco na ranajky. No a este riesim obed olovrant, veceru? ...ono varim aj sa snazim varit rozumne a to este nikdy sme nejedli cestoviny s kecupom, to razne odmietam toto dat detom, radcej by som nejedla ja. Len uz nemam napady, uz vseliak pocitam...je to narocne... ja si aj napeciem kolacik, len teda nerobi mi to dobre ze som natoto odkazana.

autor
Dnes o 12:33
@ninka99865

@anonym_autor autorka a aké máš staré druhé dieťa? Neprichádza do úvahy ísť do prace? Môj manžel zarobí dobre a aj tak som sa pri dnešných cenách všetkého vracala do prace skoro,aby sme nemuseli riešiť takéto veci

@ninka99865 ma rok. Este by som nerada riesila navrat do prace.

ninka99865
Dnes o 12:41

Hej chápem.. bože je mi smutno z tejto doby 🥲

muchotrafka298
Dnes o 12:46

To vidi kazdy, co chodi do obchodu, ze tie veci su cim dalej tym drahsie, tasky prazdnejsie a tiez penazenky. Lebo jednoducho to co stalo 50 EUR nakup, uz stoji 75-80 EUR. Napriklad. A treba teraz rozmyslat, ze ako minut peniaze co najhospodarnejsie. Kto chce setrit, tak musi pozerat na to, co da do kosika a kedy. Ci vyuzije akcie a nakupi viac a zamrazi, odlozi do spajze trvanlive veci, alebo bude jest menej. Je velka skupina ludi, co si nemoze dovolit kupit ani zakladne potraviny ale tiez naopak velka, ktora nakupuje v najdrahsich potravinach a na peniaze nepozera.

anonym_a381bd
Dnes o 12:48

Zmestíš sa ak budeš vedieť perfektne plánovať. Kupovať čučoriedky za 5€ je v tvojej situácii sprostosť.
Základ: akcie, plánovanie a čo najjednoduchšie jedlá.
Vychadzam z aktualneho lidl letaku. Nejdem ti písať presné jedlá, iba uvediem zopár kategórii a uvidis na akych si cenach.
Ovocie: zoberieš 3kg pomarančov, 2kg jablk, 500g hrozna. Spolu 6,40€
Mäso: 1kg bravčového karé, 500g mletého morčacieho, 1kg celé kurča a štvrte. Spolu niečo vyše 8€ (vychadzala som ze kura aj bravcove zoberies kilo)
Máš ešte 55€ na zeleninu, mliečne, vajcia, zemiaky, ryžu atď. To sa zmestíš. Mäso a ovocie sú najväčšie položky. Aspoň u nás.
Ďalšie rady: žiadne polotovary, žiadne sladkosti, chlieb upeč doma, jedzte viac strukovín.
Raňajky poriešiš domácim chlebom a domácou nátierkou, k tomu nejake vajíčka, trošku zeleniny (vždy je zelenina v akcii). Prípadne urobíš lievance alebo ovsenú kašu. Obe lacné jedlá.

anonym_0dd074
Dnes o 12:48
@anonym_907863

@anonym_0dd074 a to je 10€ na tyzden ? a kde mas dalsiu stravu ?

@anonym_907863 akú ďalšiu stravu ? No neverím ze autorka nemá doma ničoho , ved keď dokáže kúpiť čučoriedky za 5 e , tak verím tomu ,že doma musí mať hocičo. U nás keď sa varí,tak sa varí raz a poriadne. A keď niekto už nechce varené , tak si idú do chladničky a zoberú si co chcú. Ja osobne nemám rozpočet na jedlo, u nás je to tak ze keď sa poplati všetko čo treba , a za ostatok sa furt nakúpi, ten zostatok je niekedy 600, niekedy až 1000 . Takže nechápem všetci sú tu múdry, ale keď už niekto napíše, že dokáže uvariť za 10e na týždeň, tak je to kúzelné... ,, keď raz niekto nevie gazdovat, môžeš mu davat rady aké len chceš pretože keď niekto je zvyknutý celý život na luxus tak sa ti neuskromni na tom co bol zvyknutý.

anonym_9df515
Dnes o 13:41

@anonym_autor Samotný rozpočet pre rodinu nie je vysoký, ale ovocie a zeleninu môžeš kupovať v akcii,v sezóne ísť na samozber a okrem konzumácie v čerstvom stave ho aj zamraziť, zavariť/najmä čučoriedky a jahody/. Samotné každodenné varenie tiež prispôsobiť tomu, že čo práve kúpiš lacnejšie/najmä mäso/. Prívarky, jedlá s menším množstvom mäsa zasýtia a šetria peňaženku.Halusky a cestoviny na rôzne spôsoby sú tiež fajn.Pri snahe pripraviť niečo do práce pre manžela a dcérke desiatu do školy sú dobrou voľbou aj doma pripravované pomazánky

anonym_87e917
Dnes o 13:43

To čo je za nový slovensky trend že čučoriedky ? Z Peru...🤦🏼‍♀️ V obchode ich je pomaly viac ako jabĺk, som len pozerala👀 Potom ze je tu draho...

anonym_76cc7c
Dnes o 14:05

Tiez obcas kupujem cucoriedky mladsiemu. Ale ked su v akcii. Ale davam mu z nich na desiatu po 3 dni. Bol by schopny ich zjest za 5 minut. Alebo hrozno v akcii. Jablcka musime mat doma vzdy. Nejake ovocie proste doma byt musi.
Ja velmi rada robim veci na stave. S ryzou, tarhonou…to mame vzdy na 2 dni.
Ale je to veru coraz tazsie. My na stravu minieme nieco cez 600 eur. Deti + 30 eur eur obedy v skole. Vratila som sa ku kvaskovaniu. Cize uz nechodim na pecivo kazdy den do obchodu. Tak aspon mi nenapadne kupit navyse nieco 🙂

anonym_4e2622
Dnes o 14:14

@anonym_autor pokial si ty doma, tak by som zrušila dcére obedy v škole. Môže sa najesť s tebou a mas plus eura mesačne. Mužovi rozhodne teplé jedlo do prace. Tipov co a ako lacnejšie variť si tu dostala dosť. Je to o hubu ale dá sa všetko keď človek musí.

iwesska
Dnes o 15:05

Ty si ako dieta jedavala celu zimu cucoriedky? Dost pochybujem. Trpela si hypovitaminozou? Tiez pochybujem. Co myslis,ze aky prinos maju tie postriekane cucoriedky z Afriky pre tvoje deti? Urob im ovocny salat z bezne dostupneho ovocia - banan,jablko,pomaranc,mandarinka,napr.kompotovy ananas a mas toho kopec a aj na 2 dni a nie 2 hrste cucoriedok za 5e a potom,ze vam to nevychadza. Ani hrozno - strapec za 4e z Afriky detom netreba. Je tam viac chemie,ako vitaminov.

anonym_0415b3
Dnes o 15:10
@iwesska

Ty si ako dieta jedavala celu zimu cucoriedky? Dost pochybujem. Trpela si hypovitaminozou? Tiez pochybujem. Co myslis,ze aky prinos maju tie postriekane cucoriedky z Afriky pre tvoje deti? Urob im ovocny salat z bezne dostupneho ovocia - banan,jablko,pomaranc,mandarinka,napr.kompotovy ananas a mas toho kopec a aj na 2 dni a nie 2 hrste cucoriedok za 5e a potom,ze vam to nevychadza. Ani hrozno - strapec za 4e z Afriky detom netreba. Je tam viac chemie,ako vitaminov.

@iwesska Ehm...tie banany a pomarance tiez nie su zo SK a su postrekovane🙃

iwesska
Dnes o 15:11
@anonym_7c8cdb

@anonym_autor ja by som dokázala nakúpiť za 10 € na deň tak aby sme sa nejedli všetci 4 ja
Veď variť sa dá aj na viac dní ,aj lacné jedlá
My napríklad mäso ja vždy varím napríklad len polku prsa urobím (rôzne na stave,omáčky atď)a keď je toho viac tak jeme aj 2 dní .
Staršia mäso nechce ,jej ide len o šťavu/omáčku
Ako my sme takto naučený..kúpim kilo alebo viac mäsa a takto si podelím do sáčku a mrazak
Ovocie kúpim keď je v akcii , najčastejšie banány, jablká...áno aj johody keď je akcia ..včera mala chcela v Lidli tak sme vzali ...aj čučoriedky zvyknem ale ozaj nie za 5 € ...keď sú v akcii
Vieš upiecť lacný koláč a tak ..podľa mňa sa to dá keď budeš chcieť..ak v tom bude len strava
Nemusím to takto robiť ale myslím že už keď by bolo zle tak by sa dalo
Ale ako sa píše vyššie pozrieť iné výdavky..veď strava je predsa najdôležitejšia
My ako 4 členna rodina minieme na stravu dosť ale nikdy som to nepočítala...ale asi skúsim 🙈

@anonym_7c8cdb Z polky prsa sa najete 4 na 2 dni? 😲

muchotrafka298
Dnes o 15:14
@iwesska

@anonym_7c8cdb Z polky prsa sa najete 4 na 2 dni? 😲

@iwesska toto mi urvalo dekel. Polka prsa pre 4 clennu rodinu na 2 dni. To prso ma potom asi 2 kg cele alebo skutocne dostane kazdy jednu kococku masa na tanier v nejakej omacke alebo s cestovinou.

anonym_0415b3
Dnes o 15:18
@muchotrafka298

@iwesska toto mi urvalo dekel. Polka prsa pre 4 clennu rodinu na 2 dni. To prso ma potom asi 2 kg cele alebo skutocne dostane kazdy jednu kococku masa na tanier v nejakej omacke alebo s cestovinou.

@muchotrafka298 Treba setrit😄😄 kokos, ludom riadne prepina.

muchotrafka298
Dnes o 15:20
@anonym_0415b3

@muchotrafka298 Treba setrit😄😄 kokos, ludom riadne prepina.

@anonym_0415b3 ja uz toto ani nebudem komentovat, videla som tu v takychto diskusiach vselico, jedalnicky plne muky a chleba, varene jedlo raz tyzdenne, ale toto ide do cela. Ze pol kuracieho prsa na 2 dni.

anonym_9f471e
Dnes o 15:45

No bud nech si najde muz lepsie platenu pracu,alebo sa ty vrat do prace,alebo si zniz vydavky ine a pridas to k strave.Baby sa ta uz pytali aj na ine vydavky,kde by si mohla,co to usetrit.

kulumulu123
Dnes o 16:15
@anonym_0415b3

@iwesska Ehm...tie banany a pomarance tiez nie su zo SK a su postrekovane🙃

@anonym_0415b3 poviem ti to takto mam doma dieta ktore ma alergiu n avsetky tieto makke bobulove ovocie ale iba na to z obchodu stacia mu 2/3 bobule hrozna a ekzem taky ze ho davam dokopy dalsie 2 mesiace... Ale zazrakom to co dopestujem v zajlhrade moze jest na kila a nic z toho nema preco asi??? Pomaramce banany a pid maju dost hrubu supu ktoru kazdy sudny clovek osupe a vyhodi 🙈🙈🙈🍀

juliet86
Dnes o 16:29

proste vzdy kupit maso zeleninu ovocie v akcii. vela pouzivat strukoviny susene zemiaky ryzu kapustu cestoviny. opatrovat par hodon tyzdenne popri tvojom 1rocakovi?

anonym_9f471e
Dnes o 16:35
@juliet86

proste vzdy kupit maso zeleninu ovocie v akcii. vela pouzivat strukoviny susene zemiaky ryzu kapustu cestoviny. opatrovat par hodon tyzdenne popri tvojom 1rocakovi?

@juliet86 nechce nic riesit,len ako sa zmestit do tej sumy.Ani ine vydavky nepise,hoci sa jej baby pytali.

anonym_9f471e
Dnes o 16:37
@anonym_autor

@ninka99865 ma rok. Este by som nerada riesila navrat do prace.

Ako chces riesit velku noc???Na sviatky sa robi teraz velky nakup,vody,slane,sladku,udeniny aj pre navstevy???150eur das len za takyto nakup.
@anonym_autor

taksomtu
Dnes o 17:27
@mauduska

ja osobne nechápem, kto kupuje čučoriedky ako bežné ovocie na jedenie :D veď to je príšerne drahé. My kupujeme čučoriedky možno 3x za rok, väčšinou na výzdobu torty alebo ako darček niekomu, kto ich má rád. Neviem si predstaviť to kúpiť a pozerať sa na to, ako si aj ty napísala, že to zjedia za 5 minút. My kupujeme "veľké" ovocie, jablká, banány, pomaranče, hrušky, kiwi a v lete letné ovocie. Ale kupujeme aj mrazené ovocie, rôzne bobule, ktoré potom dávam do muffinov alebo do kaše na raňajky.

@mauduska aktuálne nemám čas čítať zvyšok diskusie, ale normálne sa musím pristaviť pri tvojom príspevku- nechápem, čo nechápeš na tom, že niekto kupuje čučoriedky ako bežné ovocie na jedenie. Čo je na tom zvláštne? Čučoriedky nám chutia, môžme si ich dovoliť, kupujeme ich celoročne raz, niekedy aj dvakrát do týždňa. Je mi úplne jedno,že sa po nich len tak zapráši, aspoň nemusím deti naháňať, že je tam už hodinu kúsok jablka a nie a nie ho dojesť. Keby to malo zaťažovať náš rozpočet, tak logicky uprednostním iné ovocie.

zuzubb007
Dnes o 17:42
@anonym_9f471e

Ako chces riesit velku noc???Na sviatky sa robi teraz velky nakup,vody,slane,sladku,udeniny aj pre navstevy???150eur das len za takyto nakup.
@anonym_autor

@anonym_9f471e nechápem toto čo ľudia riešia Veľkú noc, rovnako platím za nákup stále či je či nieje sviatok, nič špeciálne nekupujem, koláče máme počas roka tiež, údené tiež kedy chcem, sladké, slané u nás ide 365 dni v roku