Ako sa starať o telo a zdravie v strednom veku?
Ako sa pravidelne staráte o svoje telo a zdravie v strednom veku? Zaujíma ma úplne každý detail. Ťahá mi na 50 a viem že genetiku nevymením, ale chcela by som sa udržiavať. Nemyslím len dennú rutinu, ale pravidelné návštevy kozmetika, kaderníčka, solárko, lekár a tak všetko čo robíte.
@anonym_autor turistika, a pravidelné preventívne prehliadky - zubár, gynekológia, obvodný.
Udrziavat sa mentálne duševne,potom je to jednoduchšie vedieť a uvadomovat si čo robí dobre,co prospieva, cítiť sa lepšie
Nechodim ani ku kadernicke, ani ku kozmeticke. Vyhybam sa slnku, v zivote by som nesla do solarka. Pouzivam SPF 50. Mam svoju kozmeticku rutinu rano a vecer, sera striedam rozne, kremy tiez. Vrasok vela zatial nemam. Vlasy mi sediveju, ale tie si farbim doma. Pravidelna hygiena tela a ustnej dutiny je samozrejma, kremujem pokozku, pijem vela vody, denne nachodim minimalne 10 tisic krokov. Chodim do prirody, na bicykel, cvicim doma. Chodim na pravidelne preventivne prehliadky k lekarom. A neviem.. snazim sa nejest vela spracovanych potravin, aktualne sa snazim schudnut 3 kila, ale vaha mi nejak stoji stale na 58, asi sa s tym budem musiet zmierit.
Fitko, prechadzky, oddych, prevencia u lekarov, dostatok spanku a intenzivne rozmyslanie nad tym, co zjem. S tym solarkom si ma celkom pobavila, to je absolutne proti starostlivosti o zdravie.
@anonym_autor Chodim.k chiropraktikovi,masáže, nejem.bielu múku, spracovane potraviny, jem vajička, zeleninu, zdrave zuby sú pre mňa základ, na kozmetiku nechodím ani kaderničke ani nechty.... snažim sa využivať prírodu ...nejesť žiadne lieky. len ak to je nevuhnutne...Vyzeram o 10 rokov menej...Inak solarko zrovna zdrave moc nie je....
@anonym_autor silové cvičenie, zdravá strava, kvalitný spánok, svieža myseľ....
A okamžite skončiť so solárkom. To ešte niekto v dnešnej dobe využíva?
solarko a staranie sa o seba? ved je dokazane, ze ma karcinogenne ucinky.
solarko a staranie sa o seba? ved je dokazane, ze ma karcinogenne ucinky.
@anonym_0caad8 to bol len príklad, každý sa stará o svoj výzor inak. chcela som uvádzať aj estetické úpravy, doplnky stravy, ale nevedela som že aj solárko vyvolá diskusiu. Téma je ako sa kto stará o seba, takže nie o tom aký máte názor na starostlivosť iných ľudí. Ja do solárka tiež nechodím, ale bolo to tam pre inšpiráciu na čo sa pýtam.
Mňa inšpiruje Pavlina Bulguri...ale to je životný štyl...Ty chceš esteticke upravy, vyživove doplny...toto je o inom...
@anonym_0caad8 to bol len príklad, každý sa stará o svoj výzor inak. chcela som uvádzať aj estetické úpravy, doplnky stravy, ale nevedela som že aj solárko vyvolá diskusiu. Téma je ako sa kto stará o seba, takže nie o tom aký máte názor na starostlivosť iných ľudí. Ja do solárka tiež nechodím, ale bolo to tam pre inšpiráciu na čo sa pýtam.
@anonym_autor ale otázka je, že ako starať o telo a zdravie.
V tomto kontexte spomínať solárko, ktoré je úplnom protiklade, je nezmysel, tak sa necuduj, že sa k tomu viaceré vyjadrujeme...
Solárko nie je starostlivosť v žiadnom zmysle...
Mňa inšpiruje Pavlina Bulguri...ale to je životný štyl...Ty chceš esteticke upravy, vyživove doplny...toto je o inom...
@anonym_4f7274 ja sa pýtam ako sa kto stará, ja nič nechcem. a odpoveď kto ťa inšpiruje je zvláštna, keď sa pýtam na to čo pre seba robíš konkrétne pravidelne.
@anonym_autor ale otázka je, že ako starať o telo a zdravie.
V tomto kontexte spomínať solárko, ktoré je úplnom protiklade, je nezmysel, tak sa necuduj, že sa k tomu viaceré vyjadrujeme...
Solárko nie je starostlivosť v žiadnom zmysle...
@beronsche to je tvoj názor, niekto môže mať iný. otázka nebola akú starostlivosť neuznávate. držme sa témy prosím.
Mam 52 rokov, a pe mña je starat sa o seba byt hlavne psychicky v pohode, od toho sa potom odvija aj telesna pohoda. Robit veci, ktore ma robia stastnou, mat zmysluplnu pracu, ktora ma naplña, travit cas s ludmi, s ktorymi sa citim dobre, travit kazdy deñ nejaky cas osamote len ja, ticho a moje myslienky.
A z tych praktickych konkretnych veci, nechodim ani kadernicke, kozmeticke a ani na nechty (pre mña strata casu), o plet sa staram sama, ale neprehañam to(mam novu japonsku kozmetiku, co mi poradila thajska svagrinka), chodim aj na slnko-mat zdrave kosti je velmi dolezite, jem ovela viac kvalitnych bielkovin ako kedysi (zdrava strava bola ale u mña vzdy velmi dolezita), alkohol som zminimizovala na obcasny pohar dobreho vina, pijem vela vody, snazim sa kazdy deñ aspoñ trochu cvicit (mam ale aj dost pohybu v praci), uz dlho beriem denne magnezko a zacala som brat aj creatin, spim 7-8h denne.
Zdrave zuby su tiez velmi dolezite, na zuboch si zakladam cely zivot.
Ráno aj večer dvojfázové čistenie pleti, sérum (ráno aj večer iné, večerné striedam 2-3 druhy), očný krém, krém, cez deň plus spf50. Kozmetika pravidelne každý mesiac, ale žiadne naparovanie a vytláčanie. Kvalitná kozmetika na pleť, telo, vlasy. Čo sa týka kvality, ak by som nemala financie na niečo drahšie a musela by som siahnuť po kozmetike z drogéri, tak napríklad pleťovú kozmetiku si radšej vyberiem nejaký Astrid ako Loreal či Garnier. Masáže pravidelne 2x mesačne. Strava - veľa vitamínov v prirodzenej forme (ozaj veľa zeleniny a ovocia denne), kvalitný pitný režim.
Ale nad tým vyššie uvedeným je mentálne a fyzické zdravie. Kvalitný spánok, to znamená dĺžka spánku a dobrý matrac. Šport - 4x do týždňa silový tréning, k tomu počas roka vždy niečo navyše, či už plávanie, joga, korčule. Pravidelné preventívky. A trénovanie hlavy - nesledujeme braky ako farma/ruža, veľa čítam, učím sa neustále niečo (nie raz za čas, ale pravidelne), sme veľa vonku. A vnútorná pohoda, pokoj, byť pozitívny a veselý človek (toto sa ale žiaľ nedá len tak naučiť).
41r:
Fyzicno:
- zacinam behat (momentalne este beh/chodza), ak nejdem behat, chodim - snazim sa aspon 10K krokov denne
- silovy trening (roky vo fitku, teraz doma, ale vratim sa opat do fitka)
- mobilita/strecing (snazim sa aspon raz denne)
- cez vikendy turistika alebo bicykel
- finska sauna (raz tyzdenne)
- rano studena sprcha
- vitaminy (okrem beznych este naptr. lecitin, resveratrol, musim si konecne kupit creatin)
- spanok aspon 8 hodin denne
- nechodim vytahmi, parkujem co najdalej, radsej chodim busom, nech sa aj prejdem
- pijem len cistu vodu a sem-tam zeleny caj, ziadna kava ani ine napoje
- striedmo s alkoholom
- snazim sa mat ~100-120 g bielkovin (nedari sa mi, ale snazim sa)
- obmedzujem vysokospracovane potraviny
- snazim sa zmensovat porcie
- preventivky su samozrejmostou
- sem-tam fyzio/masaz podla chuti, potreby a financii
Psychicno:
- relativne vela citam
- frcim denne na Duolingo a bud sa ucim nejaky uplne novy jazyk alebo opakujem tie, co uz viem
- obklopujem sa ludmi s mojom krvnou skupinou
- eliminujem negativne spravy (bezne televizne programy nemame doma vobec (o reklamach v telke alebo reality shows si so mnou veru nepokecate 😅)), facebook
- nepozeram/necitam smutne pribehy/horory/chutovky zo zivota
- vyberam si, comu venujem pozornost (podcasty/YT videa/spravy a pod)
- vela casu travim v lese
- viem dobre pasivne oddychovat (aj aktivne, ale pasivny oddych je dolezity)
- pisem si dennik
- setrim si peniaze na horsie casy
- mam minimalisticku domacnost (100m2, ale do ~hodiny bezne upratane), aby sa nam lepsie dychalo
Kozmeticno:
- ranna a vecerna rutina (telo flakam)
- vyplne/nite/botoxy - nemam a neplanujem, som uplne OK s tym ako budem starnut (a mam typ pleti, ktory bude starnut vyrazne), ale davam si zalezat, aby bola plet vyzivena
- pacia sa mi presedivene vlasy, cize nefarbim, sem-tam zajdem na podstrihnutie
Asi som na nieco zabudla, ale toto je taky zaklad.
@beronsche to je tvoj názor, niekto môže mať iný. otázka nebola akú starostlivosť neuznávate. držme sa témy prosím.
@anonym_autor nechápeš, že toto nie je nazor? Toto je fakt.
To nie je akú starostlivosť uznavas.
To je, že ak sa staráš o zdravie, nelezies do solária. Bodka.
Nechodím ku kadernícke a ani kozmetičke, už dlhodobo užívam morský kolagén, robí mi veľmi dobre aj na pleť, vlasy...Jem len zdravé potraviny a udržujem si stálu váhu 60 kg na 172 CM výšku. Kde sa dá, chodím pešo. Každý deň si čistim pleť a používam kvalitné krémy s SPF ,ktoré mne vyhovujú. Chodím na pravidelné prehliadky ku gynekologicke. Mam blízko ku 50tke ,no vôbec mi to nepríde 😆🤭. Stále mám pravidelnú menštruáciu a nemám žiadne príznaky menopauzy....no ono to príde 😆, viem.....
Nechodím ku kadernícke a ani kozmetičke, už dlhodobo užívam morský kolagén, robí mi veľmi dobre aj na pleť, vlasy...Jem len zdravé potraviny a udržujem si stálu váhu 60 kg na 172 CM výšku. Kde sa dá, chodím pešo. Každý deň si čistim pleť a používam kvalitné krémy s SPF ,ktoré mne vyhovujú. Chodím na pravidelné prehliadky ku gynekologicke. Mam blízko ku 50tke ,no vôbec mi to nepríde 😆🤭. Stále mám pravidelnú menštruáciu a nemám žiadne príznaky menopauzy....no ono to príde 😆, viem.....
@anonym_bc49cb pride to, ale nemusi to byt vobec zle, pre mña bolo 6 mesiacov bez ms asi najstastnejsich v mojom produktivnom veku. Vobec sa tym teraz netrap, ako pride, tak budes riesit, ale vela zien nema vobbec ziadne problemy, skor naopak, chytnu druhy dych.....
@anonym_bc49cb pride to, ale nemusi to byt vobec zle, pre mña bolo 6 mesiacov bez ms asi najstastnejsich v mojom produktivnom veku. Vobec sa tym teraz netrap, ako pride, tak budes riesit, ale vela zien nema vobbec ziadne problemy, skor naopak, chytnu druhy dych.....
@tenerifka tak to si ma potešila 😘a snáď to bude aj môj prípad 👍
@anonym_4f7274 ja sa pýtam ako sa kto stará, ja nič nechcem. a odpoveď kto ťa inšpiruje je zvláštna, keď sa pýtam na to čo pre seba robíš konkrétne pravidelne.
@anonym_autor Ty si zvlaštna... preto to píšem že pozri na ňu... ta vie ako sa o seba starať a je toho veľa aby som Ti napisala čo všetko pre seba robím....Je to životný štyl, ktorý vyžduje aj námahu....
@anonym_autor ahoj, preventivky, pravidelne vsetky aj zenske, zuby mam svoje ale nadherne, dala som si po 35 spravit strojcek.
Inak behavam a bicyklujem. Vlasy mam sedive od 13, aj sa cudujem ze po 40tke ich tam mam vcelku dost.
Mam dve mensie deti, cize noekedy odpadavam od unavy. Inak lyzujeme vela v zime a doprajeme si viac dovoleniek rocne.
Hádam že sa o zdravie strata v 50 rovnako ako keď má človek 20 . Strava spánok pohyb myseľ . Len sa prispôsobuje ku zdravotnému stavu
@anonym_autor ak sa chceš starať o svoje zdravie, tak v prvom rade na solarko ani nemysli 🙂. Ostatné si pozriem v komentovanie aj ja, tiez mi taha na 50 🙂. Ale u mna dôležité vela tekutin a spánku.

@anonym_autor solarko? To nieje moc udržiavanie 😆