Má germicídny žiarič v triede vplyv na zdravie?
Máte niekto skúsenosť s germicídnym žiaričom nainštalovaným priamo v triede ? Ja som bola proti a aj som, nakoľko môže mať okrem iného aj negatívny vplyv na zdravie detí. Zastávam názor, že predovšetkým do školy a aj škôlky "nepatria" deti s výrazným neutíchajúcim kašľom, sopľami, ktoré tečú kade tade a som skôr za pravidelné vetranie priestorov a umývanie rúk.
Veď aj v školách sa to používa v čase chrípok. Ide o mobilný uzavretý žiarič, ktorý môže byť zapnutý aj v prítomnosti osôb, no možno by ho zapinali, keď tam deti nie sú (aby to fakt nezhodili). Práveže chce škôlka urobiť niečo užitočné pre vaše deti a eliminovať množenie baktérií a vírusov.
@taja567 A zapinali by to v pritomnosti deti, alebo az po ich odchode v ramci upratovania? V tom druhom pripade to nema ako uskodit.
@taja567 aky negatívny vplyv na zdravie detí má? neber to v zlom, len ma to zaujíma ....ja vidím len tie pozitíva- lkvidácia, vírusov a bakterií ...podľa mňa super nápad na zníženie chorobnosti, v niektorých škôlkach to už je dávnejšie, aj školách ...teda nie je to novinka, preto ma zaujal tvoj zamietavý postoj...
V skolke, kde pred 6 rokmi chodil moj syn to pouzivali - kazde rano, ked sa este deti zberali, prazdne triedy "vyziarili". Deti sa to nijako nedotklo a ked to ma pozabijat virusy a bakterie, tak preco nie?
A ked idem s detmi k lekarovi - tam v cakarni jeden je a je zapnuty snad vzdy ked tam prideme. Asi by to nemal byt problem. A urcite tym nenahradzaju vetranie (ved kto by to udychal) a umyvanie ruk.
Závisí od typu žiariča. Tie, čo sú UV, tak môžu mať nedobrý vplyv na zdravie, keďže UV žiarenie je tzv. voľný radikál - poškodzuje chemické zlúčeniny. Ale keď sa pustia v noci, alebo kým tam deti nie sú, tak vtedy nehrozí aboslútne nič. Nula celých nula celých nula nula.
Dám však otázku - nakoľko je potrebné vkuse všetko dezinfikovať, sterilizovať? Nemôžeme prežiť celý život v sterilnej bubline. Imunita sa nebuduje jablčkom na desiatu. Imunita sa buduje vystavovaním organizmu extrémom - virusom, bakteriam, chladu, športu.
Závisí od typu žiariča. Tie, čo sú UV, tak môžu mať nedobrý vplyv na zdravie, keďže UV žiarenie je tzv. voľný radikál - poškodzuje chemické zlúčeniny. Ale keď sa pustia v noci, alebo kým tam deti nie sú, tak vtedy nehrozí aboslútne nič. Nula celých nula celých nula nula.
Dám však otázku - nakoľko je potrebné vkuse všetko dezinfikovať, sterilizovať? Nemôžeme prežiť celý život v sterilnej bubline. Imunita sa nebuduje jablčkom na desiatu. Imunita sa buduje vystavovaním organizmu extrémom - virusom, bakteriam, chladu, športu.
@thirstymonk Existuje aj pojem "vírusová nálož". Nie je jedno, aká je hustota vírusov a baktérií v miestnosti. Až tak sterilné to tam nebude, neboj sa.
@thirstymonk Existuje aj pojem "vírusová nálož". Nie je jedno, aká je hustota vírusov a baktérií v miestnosti. Až tak sterilné to tam nebude, neboj sa.
@aurelia2000 To je pravda 🙂
@taja567 u nas to maju vsetci prvaci, od covidu. Tiez mi to vadi aj v pripade skryteho ziarica. Ale syn bol chory rovnako.
Su bezpečné žiariče aj ak su v miestnosti ĺudia. Na oper.salach sú aj take a idu nonstop.Alebo ten druhy typ,ktory sa zapne rano a potom popoludni,ale bez pritomnosti ludi.Pravidelne vetranie cez okna v zime by si asi nechcela,ak by tvoje dieťa sedelo prave pri okne.Najdolezitejsie je naucit deti SPRAVNE si umyvat ruky.Ja by som bola za,ale pozrela by som sa aky typ žiariča idu kupit,lebo o tom nieco viem.
Ak to zapínajú trebárs na noc, tak paráda...sa čudujem že to nieje všade.... svietiť na deti by to však určite nemalo....ale to asi nesvieti.. takže za mňa super nápad 👍

@taja567 mali to vsetky zdravotne ťzariadenia v cssr
V noci na chvilu zapnes a mas sterilnu cimru
Vypnes a hotovo
Nehrozi nic iba ze by to niekomu na hlavu padlo