icon

Nepasterizovaná bryndza: Je bezpečné ju konzumovať?

Včera o 20:01

dostala som nepasterizovanu bryndzu od overeneho velkovyrobcu, 100% ovcia, Syrmix Zazriva. Potesila som sa lebo bryndzu milujem, teraz na mna vsetci doma tlacia, ze ju nemam jest. Jedli by ste? Myslite, ze realne nieco hrozi?

anonym_93b684
Včera o 20:07

tak ono vzdy hrozi, preto sa neodporuca tehotnym ani malym detom

anonym_f9b048
Včera o 20:24

Nie je, riziko je vzdy.

anonym_13ba1f
Včera o 20:40

@anonym_autor nie, nie je to bezpečné. My sme bryndzu prestali jesť úplne

anonym_6524a2
Včera o 20:42

Ja jem len pasterizovanu Liptov ostatne značky nejem.. nikdy nevieš čo v nej je a aj keď si upne zdravá tak taja listerioza nie je sranda.

beata_k
Včera o 20:44

@anonym_autor Urob z nej slany kolec a mas po probleme. Tepelne neupravenu by som nejedla

patrike
Včera o 21:07

Riziko je dvojake : bakterie aj virusy, tu najma zapal mozgu z toho. Kvalitna bakterialna hnacka tiez moze viest do nemocnice na infuzie.
Kvoli turistike a kliestom som sa dal ockovat proti encefalitide, ale aj tak surove radsej nie. A kto videl bacu pri oveckach, tak by mal rychlo pochopit, ze jeho vlastna hygiena aj hygiena oviec nie su prave spickove ...

felycity
Včera o 21:46

Myslim, ze momentalne tlak zo strany rodiny okrem hore uvedenych rizik suvisi aj s nariadenim a info, ze sa nasli pozitivne vzorky kliestovej encefalitidy . https://www.mpsr.sk/mimoriadne-nudzove-opatreni...

anonym_f54c3b
Dnes o 04:42

@anonym_autor nie , nie a ešte raz nie

anonym_e3b090
Dnes o 06:14

@anonym_autor urob z nej bryndzové pirohy, demikát alebo ju zapeč so zemiakmi. Alebo ju môžeš kvázi pasterizovat, daj do nej trošku mlieka a celé to prevar - udržuj 5-7min v bode varu, ak by si ju moc chcela na halušky.

anonym_8cd858
Dnes o 06:44

nie, nejem nepasterizovanu bryndzu ani mlieko, surové vajcia, tataraky, surove ryby, tresky v majoneze a iné kupovane salaty.

zuzka0605
Dnes o 06:58

len tepelne spracovanu..ak ju chces jest surovu tak si kup pasterizovanu.

zabka79
Dnes o 08:12

@anonym_autor bezne je brynza v obchodoch nepasterizovana, jedavali sme dlhodobo...v jednej raz nasli listeriu ale asi sme kupili iny kus. Ale je tam riziko prenosu chorob tusim aj encefalitida a podobne...uz by som to nejedla tak ako nemam odvahu na sushi

maialeo
Dnes o 08:21
@anonym_13ba1f

@anonym_autor nie, nie je to bezpečné. My sme bryndzu prestali jesť úplne

@anonym_13ba1f netrep sprostosti. Ak je nepasterizovana je najlepsie. Vrlkovyrobca si dava extra pozor aby nemal bryndzu kontaminovanu. Ja som prave presla na ovciu nepqsterizovanu, nastastie ju uz bezne dostat v obchode a jeme doma len to. Dokonca mi viackrat pomohla pri crevnych problemoch. Inu ako nepasterizovanu cistu povodnu nema zmysel jest... a uz vobec nie smiesnu kravsku.

maialeo
Dnes o 08:21
@zabka79

@anonym_autor bezne je brynza v obchodoch nepasterizovana, jedavali sme dlhodobo...v jednej raz nasli listeriu ale asi sme kupili iny kus. Ale je tam riziko prenosu chorob tusim aj encefalitida a podobne...uz by som to nejedla tak ako nemam odvahu na sushi

@zabka79 a na sushi to vadi co? Ryza a udeny losos?

anonym_668e2e
Dnes o 09:06
@maialeo

@anonym_13ba1f netrep sprostosti. Ak je nepasterizovana je najlepsie. Vrlkovyrobca si dava extra pozor aby nemal bryndzu kontaminovanu. Ja som prave presla na ovciu nepqsterizovanu, nastastie ju uz bezne dostat v obchode a jeme doma len to. Dokonca mi viackrat pomohla pri crevnych problemoch. Inu ako nepasterizovanu cistu povodnu nema zmysel jest... a uz vobec nie smiesnu kravsku.

@maialeo
Ty si prihoreta preco si neprecitas oficialne statne urgentne vyhlasenie z 10 .06 26

anonym_b4c836
Dnes o 09:06
@maialeo

@zabka79 a na sushi to vadi co? Ryza a udeny losos?

@maialeo vsetko okrem tej ryze 🙄 ale to nie je k teme

anonym_13ba1f
Dnes o 21:12
@maialeo

@maialeo trepeš akurát tak ty.
https://najmama.aktuality.sk/clanok/Wr5Ji0P/sez...
Možno pre teba najlepšia 😃
Ak tu ideš ohurovat informáciami o prospechu bryndze na tráviaci trakt, nepoteším ťa, mám iný zdroj probiotík, prebiotík, synbiotík 😗