Nepasterizovaná bryndza: Je bezpečné ju konzumovať?
dostala som nepasterizovanu bryndzu od overeneho velkovyrobcu, 100% ovcia, Syrmix Zazriva. Potesila som sa lebo bryndzu milujem, teraz na mna vsetci doma tlacia, ze ju nemam jest. Jedli by ste? Myslite, ze realne nieco hrozi?
Nie je, riziko je vzdy.
@anonym_autor nie, nie je to bezpečné. My sme bryndzu prestali jesť úplne
Ja jem len pasterizovanu Liptov ostatne značky nejem.. nikdy nevieš čo v nej je a aj keď si upne zdravá tak taja listerioza nie je sranda.
@anonym_autor Urob z nej slany kolec a mas po probleme. Tepelne neupravenu by som nejedla
Riziko je dvojake : bakterie aj virusy, tu najma zapal mozgu z toho. Kvalitna bakterialna hnacka tiez moze viest do nemocnice na infuzie.
Kvoli turistike a kliestom som sa dal ockovat proti encefalitide, ale aj tak surove radsej nie. A kto videl bacu pri oveckach, tak by mal rychlo pochopit, ze jeho vlastna hygiena aj hygiena oviec nie su prave spickove ...
Myslim, ze momentalne tlak zo strany rodiny okrem hore uvedenych rizik suvisi aj s nariadenim a info, ze sa nasli pozitivne vzorky kliestovej encefalitidy . https://www.mpsr.sk/mimoriadne-nudzove-opatreni...
@anonym_autor nie , nie a ešte raz nie
@anonym_autor urob z nej bryndzové pirohy, demikát alebo ju zapeč so zemiakmi. Alebo ju môžeš kvázi pasterizovat, daj do nej trošku mlieka a celé to prevar - udržuj 5-7min v bode varu, ak by si ju moc chcela na halušky.
nie, nejem nepasterizovanu bryndzu ani mlieko, surové vajcia, tataraky, surove ryby, tresky v majoneze a iné kupovane salaty.
@anonym_autor bezne je brynza v obchodoch nepasterizovana, jedavali sme dlhodobo...v jednej raz nasli listeriu ale asi sme kupili iny kus. Ale je tam riziko prenosu chorob tusim aj encefalitida a podobne...uz by som to nejedla tak ako nemam odvahu na sushi
@anonym_autor nie, nie je to bezpečné. My sme bryndzu prestali jesť úplne
@anonym_13ba1f netrep sprostosti. Ak je nepasterizovana je najlepsie. Vrlkovyrobca si dava extra pozor aby nemal bryndzu kontaminovanu. Ja som prave presla na ovciu nepqsterizovanu, nastastie ju uz bezne dostat v obchode a jeme doma len to. Dokonca mi viackrat pomohla pri crevnych problemoch. Inu ako nepasterizovanu cistu povodnu nema zmysel jest... a uz vobec nie smiesnu kravsku.
@anonym_autor bezne je brynza v obchodoch nepasterizovana, jedavali sme dlhodobo...v jednej raz nasli listeriu ale asi sme kupili iny kus. Ale je tam riziko prenosu chorob tusim aj encefalitida a podobne...uz by som to nejedla tak ako nemam odvahu na sushi
@zabka79 a na sushi to vadi co? Ryza a udeny losos?
@anonym_13ba1f netrep sprostosti. Ak je nepasterizovana je najlepsie. Vrlkovyrobca si dava extra pozor aby nemal bryndzu kontaminovanu. Ja som prave presla na ovciu nepqsterizovanu, nastastie ju uz bezne dostat v obchode a jeme doma len to. Dokonca mi viackrat pomohla pri crevnych problemoch. Inu ako nepasterizovanu cistu povodnu nema zmysel jest... a uz vobec nie smiesnu kravsku.
@maialeo
Ty si prihoreta preco si neprecitas oficialne statne urgentne vyhlasenie z 10 .06 26
@maialeo trepeš akurát tak ty.
https://najmama.aktuality.sk/clanok/Wr5Ji0P/sez...
Možno pre teba najlepšia 😃
Ak tu ideš ohurovat informáciami o prospechu bryndze na tráviaci trakt, nepoteším ťa, mám iný zdroj probiotík, prebiotík, synbiotík 😗

tak ono vzdy hrozi, preto sa neodporuca tehotnym ani malym detom