icon

Obavy o zdravie dlhodobého fajčiara. Skúsenosti a rady?

Včera o 13:14

Ahojte všetci, chcem sa vás popýtať na skúsenosti ohľadom fajčiarov. Môj manžel fajčí už cez 30 rokov, je čerstvý 50tnik,a fajčí krabičku denne aj viac dakedy. Dohováram mu, roky mi sľubuje že prestane,no on neprestane, už to viem. Doma nefajčí, ani v aute,vždy ide von do záhrady atď. No začínam sa o neho reálne báť...toľké roky fajčenia musia isto nejako vplývať na zdravie 🥺. Máte reálne skúsenosti,že aj dlhodobo fajciaci človek môže ostať ako tak zdravý? Či skôr máte tie opačne skúsenosti? Už neviem ako ho od toho odradiť a fakt ma to sere. Ďakujem

janinah
Včera o 13:19

Na toto nie je pravidlo. Je dospelý a je to jeho rozhodnutie.Nerieš.

anonym_aa9318
Včera o 13:21

@anonym_autor vygooli si fotky pluc fajciara a nefajciara... samozrejme zomriet moze aj atlet na hocico, ale tak tu ide o statistiku a predispozicie...

kocuris
Včera o 13:23

Ja fajčím IQOS aj manželka. Prestať po rokoch je ťažké. Ale dá sa to. Starý vtip hovorí, že je to najjednoduchšia vec na svete. Autor vtipu už prestal fajčiť niekoľko sto krát. Pokiaľ ti to nevadí osobne, nerieš. Nevyriešiš nič, kým nebude sám chcieť.

anonym_9afab8
Včera o 13:24

môj dedo fajčil od rannej mladosti a dožil sa 84r. viem že to nie je 100, ale aj za ten vek Pán Boh zaplať.

januska12323
Včera o 13:26

Krabičku denne? Nechce to aspoň obmedziť? Vyrátaj mu koľko dovoleniek ste za to mohli mať.

anonym_9afab8
Včera o 13:27
@kocuris

Ja fajčím IQOS aj manželka. Prestať po rokoch je ťažké. Ale dá sa to. Starý vtip hovorí, že je to najjednoduchšia vec na svete. Autor vtipu už prestal fajčiť niekoľko sto krát. Pokiaľ ti to nevadí osobne, nerieš. Nevyriešiš nič, kým nebude sám chcieť.

@kocuris máme takých v rodine.
Svokor nemohol prestať fajčiť , nedalo sa mu ani po 50 rokoch fajčenia. raz dostal mierny srdcový kolaps, zavreli na týždeň do nemocnice a bolo po fajčení. Raz - dva sa odučil.

autor
Včera o 13:28
@kocuris

@kocuris áno to som si už vedomá,že musí on chcieť a snažím sa to tolerovať, no občas ma pochyti dáky strach o neho....no ako mi tu všetci píšete tak je to jeho vec a zdravie. Musím si to vsugerovat lebo mňa to dohovaranie tiež už nebaví

autor
Včera o 13:30
@januska12323

Krabičku denne? Nechce to aspoň obmedziť? Vyrátaj mu koľko dovoleniek ste za to mohli mať.

@januska12323 veď práve aj to...ide to aj do peňazí a veľa,no to má trápi menej ako ten strach že budeme riešiť dáke vážne ochorenie. Toho sa bojím.

januska12323
Včera o 13:49
@anonym_autor

@januska12323 veď práve aj to...ide to aj do peňazí a veľa,no to má trápi menej ako ten strach že budeme riešiť dáke vážne ochorenie. Toho sa bojím.

@anonym_autor bohužiaľ kým nechce nespravíš nič.

anonym_aa9318
Včera o 13:54
@anonym_9afab8

môj dedo fajčil od rannej mladosti a dožil sa 84r. viem že to nie je 100, ale aj za ten vek Pán Boh zaplať.

@anonym_9afab8 presne... moj dedo cely zivot fajcil a dozil sa 94 a jeho brat nefajcil ani jednu a zomrel ako 3 rocny...

anonym_b5e364
Včera o 13:56

@anonym_autor Manzel fajčil od svojich 14 rokov až do 52ky.Nikdy sa mu nepodarilo prestať natrvalo,aj keď sa o to pokúšal.Ja po cca 30 rokoch fajčenia som s tým sekla pred rokom a pol.Pred cca 2 mesiacmi som vyskúšala, že co povie moje telo na cigaretu.Reagovalo ako keď som prvýkrát skúšala fajčiť.Kaslala som, točila sa mi hlava a bolo mi zle.

catherin4
Včera o 15:16

Sused fajčil od puberty a dostal z toho chronickú obštrukčnú chorobu pľúc. Veľmi nepríjemná choroba, má pocit, že nemôže dýchať a že sa zadusí. Je to stále horšie a je to nevyliečiteľné. Teraz má 66 rokov a má to už aspoň 10 rokov. Ale nie každý fajčiar túto chorobu dostane.

anonym_af358c
Včera o 15:19

Svokor dostal mozgovú príhodu z fajčenia. Ma celoživotné následky. Lekári mu povedali jasne, ak neprestane fajčiť, dostane ďalšiu silnejšiu na druhu časť mozgu. Po roku prestal úplne

anonym_daa369
Včera o 15:31

Môj otec prestal fajčiť po infarkte, po veľa rokoch fajčenia. Nech vyskúša puškvorec koreň, pomohol nejednému fajčiarovi. Žutie koreňa údajne znižuje chuť na cigaretu natoľko, až po niekoľkých dňoch úplne zmizne. Dôvodom nie sú iba liečivé látky v zložení koreňa, ale najmä jeho výrazná horká chuť. Okrem straty chute na cigaretu je výsledkom žutia koreňa aj pokojnejšia nervová sústava. Jeho upokojujúce účinky sa dodnes využívajú v ajurvéde aj v tradičnej čínskej medicíne.

princkrason
Včera o 15:37

„Anekdota nie je štatistika. Jeden dedko čo fajčil 60 rokov nevymaže milióny ľudí, ktorým fajčenie zničilo zdravie.“

kvietok1233
Včera o 17:09

Tak závisi aj od predispozície ....niekto fajčí do 90 tky a nič mu nie je, niekto dostane v 50 infarkt...chodí aspoň na preventívne prehliadky? Ako sa cíti? Ja sama som prestala fajčiť po 20 rokoch až keď mi začali zdravotné problémy a bolo mi zle. Život bez cigarety sa nedá porovnať....zrazu človek spozná nové pachy,jedlo chuti ináč vnímaš viac vôní máš viac energie. Ale je pravda pokiaľ sám nebude chcieť nič iné mi nepomôže...mne pomohol dosť nicorete sprej na cca dva tri mesiace a potom som vysadila ajnten nefajčím cca rok aj keď je pravda že asi na dva týždne som sa k tomu vrátila ale prestala som.zas je mi tak lepsie

domkakvet
Včera o 17:21

@anonym_autor ano skodi to zdraviu a pred tym boli cigarety menej skodlive, tak nemali take nasledky ako dnes, ale ak on sam nebude chciet nijako ho nedonutis.

cimage
Včera o 19:54

Mozno keby isiel na rtg pluc, tak by ho aj chut presla. Vsetci co fajcia, tak vedia, ze to skodi, ale asi je im to jedno. Pokial sam nechce prestat, tak neprestane.

autor
Včera o 20:09

Fajčí Camelky, silné cigarety a naozaj pod 20 denne nejde . Na preventívne prehliadky chodí, dr mu odporúča prestať,no je to odporúčanie. Presne ako píšete musí chcieť on sám. Ja mu dohováram roky, nehneva sa na mňa, vypočuje má,povie že prestane a neprestane. Takto dokola...len mňa to už fakt žere a mám blbu predtuchu🥺🥺..no už neviem ako naňho

anonym_1ea14c
Včera o 20:20

Ano mam, fajciar, fajci mozno viac ako 30rokov, do 20cigariet denne, skoncilo to amputaciou