icon

Ozempic a Monjuaro vs. anorexia

6. júl 2026

Ahojte, zamýšľam sa dnes nahlas a rada by som vedela odpovede od ľudí, ktorí tieto preparáty berú. Oba by mali tlmiť apetít a chuť na jedlo, čím človek výrazne obmedzí svoj príjem.

Ako človek, čo si v minulosti prešiel anorexiou - v zásade to funguje rovnako. Najprv cielene obmedzíte stravu, neskôr prestanete už mať chuť do jedla, jete menej a menej, telu cháýbajú dôležité živiny, vy chudnete a celý proces môže skončiť smrťou.

V čom je toto iné? Veď ak človek prestane jesť a stratí chuť do jedla, dostaneme ho do stavu podobému anorexii .... a to myslím zdravotne.

Ďakujem za info od tých, čo liek berú.

malasandrika
6. júl 2026
@anonym_autor

@kkovacovak lebo mám celiakiu, kvôli tomu nejem lepok. A sladkosti nejem preto, nakoľko mi absolútne nerobia dobre. Na to nepotebujem GLP-1, aby som vedela, čo je ok a čo nie je.

@anonym_autor aha, čiže si sa prišla pochváliť, aká si úžasná, že Ty si to zvládla bez pomoci?

anonym_c92dd8
6. júl 2026
@kkovacovak

@anonym_c92dd8 😄 trpeli ste niekedy obezitou? Ak nie tak je vaša otázka naozaj hlúpa.

@kkovacovak trafila si vedľa.Mam nadváhu a mala som doma aj recept na Mounjaro po preštudovaní +- som ho dala kamarátke o ktorej píšem, lebo žije v zahraničí a u nich je veľmi drahy a sa sa k nemu dostať komplikovanejšie musela mať vysoky cukor, cholesterol, vysoky tlak.Nic z toho nemala napriek váhe 125 kg.Vyskusala 2,5 potom si zabezpečila na SK 5 mg schudla 20 kg je pre ňu drahy, tak po čase ho vysadila.Neberie ho 2 m a ma záchvaty hladu.Obezitolog na SK jej povedal, že by sa mala liečiť u psychiatra, lebo to vyzerá ako OCD na jedlo resp.zachvatovite jedenie.Ja nerypem, ale píšem, že ak človek úplne nezmení životný štýl, stravu príde do bodu, keď bude tam kde bol

kkovacovak
6. júl 2026
@anonym_autor

@kkovacovak toto je moja téma, kľudne ju skipni a choď ďalej. Téma je Ozempic a Monjuaro vs. Anorexia.

@anonym_autor aha tak pardon toto je klasická téma "ahojte, som lepší človek ako vy lebo som schudla prirodzene a vy ste nuly lebo si niečo pichate". Veď to povedzte narovinu 😄

kkovacovak
6. júl 2026
@anonym_c92dd8

@kkovacovak trafila si vedľa.Mam nadváhu a mala som doma aj recept na Mounjaro po preštudovaní +- som ho dala kamarátke o ktorej píšem, lebo žije v zahraničí a u nich je veľmi drahy a sa sa k nemu dostať komplikovanejšie musela mať vysoky cukor, cholesterol, vysoky tlak.Nic z toho nemala napriek váhe 125 kg.Vyskusala 2,5 potom si zabezpečila na SK 5 mg schudla 20 kg je pre ňu drahy, tak po čase ho vysadila.Neberie ho 2 m a ma záchvaty hladu.Obezitolog na SK jej povedal, že by sa mala liečiť u psychiatra, lebo to vyzerá ako OCD na jedlo resp.zachvatovite jedenie.Ja nerypem, ale píšem, že ak človek úplne nezmení životný štýl, stravu príde do bodu, keď bude tam kde bol

@anonym_c92dd8 takže keď má vaša kamoška psychický problém tak ho mame aj my všetci áno? 😄 Super

anonym_835ffd
6. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_835ffd viem to veľmi dobre, zajtra mám termín kontroly na diabetológii, čiže ver, či never, hovorí mi to niečo. Mám na ruke senzor.

@anonym_autor tak potom nechapem ako mozes pisat taketo blbosti ked si tiez diabeticka.

anonym_835ffd
6. júl 2026
@anonym_c92dd8

@anonym_c92dd8 cize ty si ohrozila ineho cloveka a dala mu liek ktory pre neho nebol.urceny? A ta kamoska si to pichala? No ta vy dve ste sa nasli.

anonym_c92dd8
6. júl 2026
@kkovacovak

@anonym_c92dd8 takže keď má vaša kamoška psychický problém tak ho mame aj my všetci áno? 😄 Super

@kkovacovak nie, ale na niečo sa to musí zvaliť.A psychika je dobrá vec.Ja som len rada, že som s tým nezačala.To je ako pri antidepresívach, pokiaľ človek berie lieky problém nie je, ak vysadí depresia sa vráti, ak nezmení to, prečo sa dostal do depresie.Ano, vynález storočia už budú aj tabletové glp1, lebo veľa ľudí sa boji injekcii tak popracovali rýchlo na tbl.Vynalez storočia pre farma firmy a kto to bude ľuďom platiť, keď píšete, že celoživotne to budú užívať🤪za rok vyše 4 t eur

kkovacovak
6. júl 2026
@anonym_c92dd8

@kkovacovak nie, ale na niečo sa to musí zvaliť.A psychika je dobrá vec.Ja som len rada, že som s tým nezačala.To je ako pri antidepresívach, pokiaľ človek berie lieky problém nie je, ak vysadí depresia sa vráti, ak nezmení to, prečo sa dostal do depresie.Ano, vynález storočia už budú aj tabletové glp1, lebo veľa ľudí sa boji injekcii tak popracovali rýchlo na tbl.Vynalez storočia pre farma firmy a kto to bude ľuďom platiť, keď píšete, že celoživotne to budú užívať🤪za rok vyše 4 t eur

@anonym_c92dd8 a to vy tým ľuďom budete platiť alebo čo?

anonym_c92dd8
6. júl 2026
@anonym_835ffd

@anonym_c92dd8 cize ty si ohrozila ineho cloveka a dala mu liek ktory pre neho nebol.urceny? A ta kamoska si to pichala? No ta vy dve ste sa nasli.

@anonym_835ffd ale bol pre ňu určený, ale tam kde žije je drahy a nemohla ho dostať tak ľahko ako u nás.Uz vyššiu dávku si vybavila u nás a neskôr jej pomohol niekto v krajine kde žije.U nás bola u MUDr.Penesovej, ktorá radila v extrémnych premenách a tam dostala 5, lebo na 2,5 už nereagovala

anonym_c92dd8
6. júl 2026
@kkovacovak

@anonym_c92dd8 a to vy tým ľuďom budete platiť alebo čo?

@kkovacovak nie, veď platiace ovečky majú firmy radi.A bezradní ľudia s nadváhou sa aj slamky chytajú.Ja som schudla aj bez toho, že má niekto chytí do pasce, keď som videla čo to spravilo s ňou.Chudnutie bez námahy je iné ako, keď si to človek vydrie a porozmýšľa či si dá koláč.Ja nemám rada davové psychózy a to, čo sa spustilo po Mounjare je pre mňa len o peniazoch.

kkovacovak
6. júl 2026
@anonym_c92dd8

@kkovacovak nie, veď platiace ovečky majú firmy radi.A bezradní ľudia s nadváhou sa aj slamky chytajú.Ja som schudla aj bez toho, že má niekto chytí do pasce, keď som videla čo to spravilo s ňou.Chudnutie bez námahy je iné ako, keď si to človek vydrie a porozmýšľa či si dá koláč.Ja nemám rada davové psychózy a to, čo sa spustilo po Mounjare je pre mňa len o peniazoch.

@anonym_c92dd8 super, dostávate odo mňa zlatú medailu 🏅 ste hrdinka. Schudli ste lebo ste si to vydreli. A ľudia čo berú mounjaro sedia doma na riti a opadáva im to z tela. Takže zavidite lebo na to nemáte to je celý problém. A štve vás že ste si to museli "vydrieť" lebo si myslíte že ostatní len luskli prstom a mali kilá dole. Prosím vás ušetrite nás týchto hlúpich dohadov a trochu pokory v živote. Hodnota človeka sa neberie podľa toho akým spôsobom schudol.

anonym_c92dd8
6. júl 2026
@kkovacovak

@anonym_c92dd8 super, dostávate odo mňa zlatú medailu 🏅 ste hrdinka. Schudli ste lebo ste si to vydreli. A ľudia čo berú mounjaro sedia doma na riti a opadáva im to z tela. Takže zavidite lebo na to nemáte to je celý problém. A štve vás že ste si to museli "vydrieť" lebo si myslíte že ostatní len luskli prstom a mali kilá dole. Prosím vás ušetrite nás týchto hlúpich dohadov a trochu pokory v živote. Hodnota človeka sa neberie podľa toho akým spôsobom schudol.

@kkovacovak nepodsuvsj mi slová, ktoré som nenapísala.Ja píšem, že človek, ktorému to ide ľahko, necíti hlad a zje pomaly jedno jedlo denne si to neváži a ľahko skĺzne do toho istého.A ja to už vidím na kamaratke.Keby som chcela mohla som si ho pichať veď bol predpísaný mne😆nemusela som sa trápiť.Cely čas píšem o tom, že telo nie je hlúpe a raz ten zablokovaný pocit hladu a zravosti sa dostaví, keď človek nič nezmení čo väčšina ľudí nespraví, lebo sú v eufórii, že kg idú dole.Nech sa ti darí

ameixa
6. júl 2026
@anonym_autor

@kkovacovak ako lieči tento liek? On tlmí pocit hladu. Ako ho lieči?

@anonym_autor nelieci pricinu obezity, len vrecka big pharma 😅 odpoved: nevolnosti, unava, znizene libido uz pocas uzivania, sarkopenia, osteopenia, gastropareza, spomalenie bazalneho metabolizmu... to, co pride o cca 10-20 rokov, bude nova etapa "pacientov"...

anonym_2375dc
6. júl 2026

Brala som pred trištvrte rokom, nie som diabetik a schudla som 14 kíl, ktoré si držím, pichala som si to cez 2 mesiace a predstav si , účinok sa nepominul, len nemôžeš jesť veľké dávky, udržiavam si to a nepoberám

kkovacovak
6. júl 2026
@anonym_c92dd8

@kkovacovak nepodsuvsj mi slová, ktoré som nenapísala.Ja píšem, že človek, ktorému to ide ľahko, necíti hlad a zje pomaly jedno jedlo denne si to neváži a ľahko skĺzne do toho istého.A ja to už vidím na kamaratke.Keby som chcela mohla som si ho pichať veď bol predpísaný mne😆nemusela som sa trápiť.Cely čas píšem o tom, že telo nie je hlúpe a raz ten zablokovaný pocit hladu a zravosti sa dostaví, keď človek nič nezmení čo väčšina ľudí nespraví, lebo sú v eufórii, že kg idú dole.Nech sa ti darí

@anonym_c92dd8 to že bola tvoja kamoška nezodpovedá a jedla jedno jedlo denne ale nie je náš problém. Takže logicky sa vrátila tam kde bola keď telo trpelo celý čas. My ostatní veľmi dobre vieme, že musíte veľa jesť aby sme chudli pomaly, zdravo a aby neprišlo k neželanému jojo efektu. Ktorý môže prísť veľmi rýchlo aj tebe a nie len ľuďom ktorí chudnú pomocou injekcií. Tie lieky za teba nechudnu. Je na tebe ako sa počas toho rozhodneš stravovať a ide stále len o starý známy kalorický deficit. Ak kamoška jedla zle tak je tam kde je a môže si za to sama. Injekcie s tým nič nemajú.

kkovacovak
6. júl 2026
@ameixa

@anonym_autor nelieci pricinu obezity, len vrecka big pharma 😅 odpoved: nevolnosti, unava, znizene libido uz pocas uzivania, sarkopenia, osteopenia, gastropareza, spomalenie bazalneho metabolizmu... to, co pride o cca 10-20 rokov, bude nova etapa "pacientov"...

@ameixa nevoľnosti nemám, znížené libido nemám, únavu mám keď nemám fyzický pohyb takže to je skôr výhoda. Núti ma to hýbať sa. Sarkopenia a osteopenia ako iste viete nie sú nežiaducim účinkom injekcií. Sú nežiaducim účinkom veľkého rýchleho úbytku váhy však? Spomalenie metabolizmu a gastropareza tiež nie sú dôsledkom pichania injekcií. A opäť sme pri tom. Osoba ktorá lieky užíva a vie ako sa má stravovať, chudne pomaly a systematicky. Dáva pozor na príjem, bielkoviny a vlákninu nikdy nebude mať s vyššie spomenutými diagnózami problém. Toto sú diagnózy ktoré sa môžu vyskytnúť úplne bežne aj u človeka ktorý schudol "prirodzenou cestou" a neodborne.

anonym_3694a3
6. júl 2026

Vies co, mne je jedno, nech ma potom aj drbne (aj ked si taka mudra, by si mala vediet, ze mozes byt na microdosingu). Aspon raz v zivote chcem schudnut…

mogaa
7. júl 2026

@anonym_autor práve preto sa to má brať pod dohľadom lekára, ktorý vie zhodnodtiť dokedy je vhodné užívať tieto prípravky....pri príliš rýchlom chudnutí zníži dávku/intenzitu dávky na slabšiu a vie vysvetliť "pacientovi" prečo je dôležité správne jesť a dodržiavať pitný režim....žiaľ, je to zároveň biznis a v tomto prípade je lekárovi jedno sa s tým daný človek vyrovná....tieto prípravky tu nie sú dlho a ich užívanie má byť niekoľko mesiacov až rokov a nikto nevie čo bude po dlhšom užívaní, nakoľko každé telo je jedinečné a môže zareagovať inak......je to zásah do fungovania mozgu potlačenie pocitu chuti a smädu, takže ano môže to zanechať následok aj po dlhodobom užívaní

anonym_a4660d
7. júl 2026
@anonym_3694a3

Mne pomaha wegovy zahnat chut na nezdrave a velmi lahko sa mi dodrziava zdrava strava. Beriem to ako naozaj nefer od zivota, ze toto moje telo nevie same a uz naozaj viem, ze chudym sa lahko zatne a chudne, ked im toto nechyba.

@anonym_3694a3 čiže chudý človek nemá chut na nezdravé?

anonym_0f9534
7. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_835ffd diabetik berie inzulín, ten si aplikuje celý život. Semaglutid a iné podobné lieky nemáš užívať dlhodobo a už vôbec nie celý život.

@anonym_autor odkial mas tuto informaciu? Je to prave naopak. Je to celozivotna liecna. Zeny to vysadzuju hlavne oreto, ze je to financne narocne, nie preto,zeby to mali vysadit.

anonym_0f9534
7. júl 2026
@anonym_c92dd8

@anonym_c92dd8 toto je hrozne nezodpovedne. Kamoska by mala ist na testy k lekarovi. Nie pre kazdeho je kazdy liek vhodny a takto jej mozes pomoct k tomu, aby si oddrbala pankreas. Lieky na chudnutie su velka pomoc, ale pod lekarskym dohladom.

anonym_3694a3
7. júl 2026
@anonym_a4660d

@anonym_a4660d to som nikde nenapisala, ale vie to ovladat, pozna pocit plnosti, telo mu proste tu latku glp vytvara, mne asi nie, ked aj najmensia davka mi velmi pomohla utlmit ten food noise v hlave, ktory tam bol nonstop. Kto to nezazil, to ani nepochopi. Plus emocne jedenie, to mi zmizlo, akoze ja som vdacna, ze nieco taketo tu konecne existuje.

anonym_a4660d
7. júl 2026
@anonym_3694a3

@anonym_a4660d to som nikde nenapisala, ale vie to ovladat, pozna pocit plnosti, telo mu proste tu latku glp vytvara, mne asi nie, ked aj najmensia davka mi velmi pomohla utlmit ten food noise v hlave, ktory tam bol nonstop. Kto to nezazil, to ani nepochopi. Plus emocne jedenie, to mi zmizlo, akoze ja som vdacna, ze nieco taketo tu konecne existuje.

@anonym_3694a3 lebo z tvojho príspevku mi to tak vyznelo. Každopádne držím palce, obezita nie je sranda a za mňa lepšie schudnúť takto ako neschudnut vôbec.

anonym_c92dd8
7. júl 2026
@anonym_0f9534

@anonym_c92dd8 toto je hrozne nezodpovedne. Kamoska by mala ist na testy k lekarovi. Nie pre kazdeho je kazdy liek vhodny a takto jej mozes pomoct k tomu, aby si oddrbala pankreas. Lieky na chudnutie su velka pomoc, ale pod lekarskym dohladom.

@anonym_0f9534 čítas aj odpovede?Išla, keď bola na SK k MUDr.Penzesovej na slovo vzatej odbornicke na chudnutie a tá jej odporučila zvýšiť dávku na 5 mg.V Anglicku nespĺňala kritériá všetky výsledky mala dobre mala iba obezitu.Schudla pri toľkých kg to ani nie je vidieť a skončila, lebo to je drahé.A prišiel ukrutny hlad a už priberá.Ja som dostala recept od psychiatricky nikto mi žiadny odber nerobil neberiem lieky nikdy mi nevenovala toľko času ako, keď mi vysvetľovala ako si pichať Mounjaro😆je to biznis nic iné.Ale komu to pomôže držím vám palce

anonym_3694a3
7. júl 2026
@anonym_c92dd8

@anonym_0f9534 čítas aj odpovede?Išla, keď bola na SK k MUDr.Penzesovej na slovo vzatej odbornicke na chudnutie a tá jej odporučila zvýšiť dávku na 5 mg.V Anglicku nespĺňala kritériá všetky výsledky mala dobre mala iba obezitu.Schudla pri toľkých kg to ani nie je vidieť a skončila, lebo to je drahé.A prišiel ukrutny hlad a už priberá.Ja som dostala recept od psychiatricky nikto mi žiadny odber nerobil neberiem lieky nikdy mi nevenovala toľko času ako, keď mi vysvetľovala ako si pichať Mounjaro😆je to biznis nic iné.Ale komu to pomôže držím vám palce

@anonym_c92dd8 recept od psychiatricky? a hradis si to plne?

anonym_3694a3
7. júl 2026
@anonym_a4660d

@anonym_3694a3 lebo z tvojho príspevku mi to tak vyznelo. Každopádne držím palce, obezita nie je sranda a za mňa lepšie schudnúť takto ako neschudnut vôbec.

@anonym_a4660d dakujem, tiez si myslim, ze uz obezita mi viac narobi skody ako tento liek.

anonym_9839d2
7. júl 2026
@anonym_a4660d

@anonym_a4660d ver alebo nie ale casto to ma inak. ako napr hormony oplyvnuju zenu v case tehotenstva, jedna ma chut na vsetko a druha sa na jedlo ani nepozrie. cim to je? len nedisciplinovanostou prvej?

anonym_c92dd8
7. júl 2026
@anonym_3694a3

@anonym_c92dd8 recept od psychiatricky? a hradis si to plne?

@anonym_3694a3 áno, ale ja som recept posunula.Vela ľudí z liekov na psychiku priberie.Ja lieky neberiem chodím na terapie moja psychiatricka robí aj terapiu.Len som sa posťažovala, že som pribrala za pár rokov, mala som zlomenú nohu necvicila a už sa vyťahoval recept myslím si o tom svoje

anonym_adc38e
7. júl 2026

Vysádza sa to postupne, znižujú sa dávky, nie je to šok zo dňa na deň
Človek sa počas liečby napr pol roka naučí zdravo jesť, nevyjedať, nefungujú tak chuťové receptory a jasne že neje 3 veterníky na raňajky,.
Stihne sa za tú dobu upratať hlava, získajú sa návyky, človek má iné telo, cvičí a je nastavený už inak, je to INÝ človek, ktorý sa už bez pomoci a silou vole dokáže pasovať s jedlom lepšie..

anonym_a4660d
7. júl 2026
@anonym_9839d2

@anonym_a4660d ver alebo nie ale casto to ma inak. ako napr hormony oplyvnuju zenu v case tehotenstva, jedna ma chut na vsetko a druha sa na jedlo ani nepozrie. cim to je? len nedisciplinovanostou prvej?

@anonym_9839d2 ale mať na všetko chut a všetko aj zjesť sú dve rôzne veci. A musis sama uznať ze áno, to už s (ne)disciplinovanosťou súvisí. Každopádne ako som písala vyššie, ja užívanie týchto preparátov neodsudzujem (iba v prípade ked si to da predpísať niekto na to aby schudol 7 kíl - ale opäť, moje telo to nie je takže 🤷‍♀️).