Ozempic a Monjuaro vs. anorexia
Ahojte, zamýšľam sa dnes nahlas a rada by som vedela odpovede od ľudí, ktorí tieto preparáty berú. Oba by mali tlmiť apetít a chuť na jedlo, čím človek výrazne obmedzí svoj príjem.
Ako človek, čo si v minulosti prešiel anorexiou - v zásade to funguje rovnako. Najprv cielene obmedzíte stravu, neskôr prestanete už mať chuť do jedla, jete menej a menej, telu cháýbajú dôležité živiny, vy chudnete a celý proces môže skončiť smrťou.
V čom je toto iné? Veď ak človek prestane jesť a stratí chuť do jedla, dostaneme ho do stavu podobému anorexii .... a to myslím zdravotne.
Ďakujem za info od tých, čo liek berú.
Nie je to liek na anorexiu, ale obezitu..
Kto má oba tieto problémy tam by liek mal nastaviť MUDR zrejme na nižšie dávky, aby bol prítomný hlad a osoba neskĺzla do stavu kedy nebude mať potrebu jesť.
Všetko je to taaaak veľmi individi, je tam postupnosť, pretečie veľa vody, človek sa naučí vnímať svoje telo, pocity..
To sa takto vobec nedá položiť taká jednostranná otázka, nakoľko liek má pre chorého benefity, ale tie musia prevyšovať. Ak sa človek s anorexiou vie vyhladovať na smrť, toto mu nepatrí do rúk
Fascinuje ma, ako popri mnohých iných veciach pribudla ďalšia vec, v ktorej sa istá skupina môže cítiť nadradene...
@anonym_3694a3 čiže chudý človek nemá chut na nezdravé?
@anonym_a4660d Ma, samozrejme, ze ma. No je ine mat chut na nezdrave a ine mat abstaky kvoli zavislosti. To nie je obycajna chut na nezdrave, ide hlavne o potrebu dopaminu. Lenze to nemoze pochopit nikto, kto skutocne nemal tento problem. Pocas mojho zivota som chudla z roznych vah, a ano, kym som potrebovala schudnut 5-10-15 aj 20 kil, slo to silou vole. Velakrat som aj schudla a zasa nabrala. Lenze je uplne ine chudnut z vyssej vahy, kedy telo aktivne bojuje proti tomu, aby si chudla a tie navaly hladu su neznesitelne. U mna sa bezne stavalo,ze som na jedlo myslela cely den. Vies si predstavit taku neznesitelnu chut na sladke, ktora ta prinuti vstat z postele ist o polnoci 20 min. na benzinku kupit si nieco pod zub? Ja som si nemohla dat ani kusok nezdraveho, inak som do toho kolotoca znova spadla. To je ukazkove spravanie zavislej osoby. A ludom ako mne tieto lieky velmi pomahaju. Viem, aku chut na sladke som mala v minulosti a aku neskor. Nie vzdy mala rovnaku intenzitu, nie vzdy sa jej dalo rovnako dobre vzdorovat. A skutocne nikto o mne nemoze povedat, ze som leniva, hoci toto je casty predsudok. U mna je problem to, ze mam ozaj stresove prace a zajedam stres. Jedlo pre mna predstavuje ulavu. Je to rychly dopamin a u mna sa tak pozvolna vybudovala zavislost, ktoru bez liekov potlacit neviem. Od kedy beriem lieky,aj ked mam stres, dokazemsi nedat sladke. Proste uz ho neberiem ako rychlu ulavu, resp. viem to potlacit silou vole. A hladna som vzdy, aj na liekoch, len nie tak ukrutne ako predtym. Od kedy mam lieky, myslim na jedlo vtedy, ked mma hlad, nie cely den vkuse a to je obrovska ulava, ktora by bez liekov nenastala. Konecne mam pocit, ze sa vsetko netoci len okolo cakania na nezdrave jedlo. Mozem si viac slobodne vybrat, co zjem. Lieky maju mimochodom pozitivny vplyv aj na dalsie zavislosti, prave preto, ze clovek uz nie je mozgom nuteny robit to, co robil. Uspesnost pri liecbe morbidnej obezity bez liekov sa pohybuje pod 5% To je alarmujuce. Tieto lieky by mali byt aspon ciastocne hradene zdravotnou poistovnou rovnako ako ostatne medikamenty vyuzivane pri liecbe zavislosti.
@anonym_a4660d Ma, samozrejme, ze ma. No je ine mat chut na nezdrave a ine mat abstaky kvoli zavislosti. To nie je obycajna chut na nezdrave, ide hlavne o potrebu dopaminu. Lenze to nemoze pochopit nikto, kto skutocne nemal tento problem. Pocas mojho zivota som chudla z roznych vah, a ano, kym som potrebovala schudnut 5-10-15 aj 20 kil, slo to silou vole. Velakrat som aj schudla a zasa nabrala. Lenze je uplne ine chudnut z vyssej vahy, kedy telo aktivne bojuje proti tomu, aby si chudla a tie navaly hladu su neznesitelne. U mna sa bezne stavalo,ze som na jedlo myslela cely den. Vies si predstavit taku neznesitelnu chut na sladke, ktora ta prinuti vstat z postele ist o polnoci 20 min. na benzinku kupit si nieco pod zub? Ja som si nemohla dat ani kusok nezdraveho, inak som do toho kolotoca znova spadla. To je ukazkove spravanie zavislej osoby. A ludom ako mne tieto lieky velmi pomahaju. Viem, aku chut na sladke som mala v minulosti a aku neskor. Nie vzdy mala rovnaku intenzitu, nie vzdy sa jej dalo rovnako dobre vzdorovat. A skutocne nikto o mne nemoze povedat, ze som leniva, hoci toto je casty predsudok. U mna je problem to, ze mam ozaj stresove prace a zajedam stres. Jedlo pre mna predstavuje ulavu. Je to rychly dopamin a u mna sa tak pozvolna vybudovala zavislost, ktoru bez liekov potlacit neviem. Od kedy beriem lieky,aj ked mam stres, dokazemsi nedat sladke. Proste uz ho neberiem ako rychlu ulavu, resp. viem to potlacit silou vole. A hladna som vzdy, aj na liekoch, len nie tak ukrutne ako predtym. Od kedy mam lieky, myslim na jedlo vtedy, ked mma hlad, nie cely den vkuse a to je obrovska ulava, ktora by bez liekov nenastala. Konecne mam pocit, ze sa vsetko netoci len okolo cakania na nezdrave jedlo. Mozem si viac slobodne vybrat, co zjem. Lieky maju mimochodom pozitivny vplyv aj na dalsie zavislosti, prave preto, ze clovek uz nie je mozgom nuteny robit to, co robil. Uspesnost pri liecbe morbidnej obezity bez liekov sa pohybuje pod 5% To je alarmujuce. Tieto lieky by mali byt aspon ciastocne hradene zdravotnou poistovnou rovnako ako ostatne medikamenty vyuzivane pri liecbe zavislosti.
@anonym_0f9534 presne si to popisala. Ja mam aj diagnostikovane binge eating (emocne jedenie) u psychiatricky, a proste ani ona mi nepomohla s tym, az tento liek.
Naozaj je toto zavislost na jedle a zavislakovi na drogach tiez ludia nepovedia, ze vsak maj pevnu volu a prestan...najhorsie je, ze zavislak na drogach (ci praci, nakupovani, gambling) vie sa tomu vyhnut ale ako clovek, ktory zije vdaka jedlu, sa jedlu nemoze vyhnut a posilnit tak tu "volu".
@anonym_9839d2 ale mať na všetko chut a všetko aj zjesť sú dve rôzne veci. A musis sama uznať ze áno, to už s (ne)disciplinovanosťou súvisí. Každopádne ako som písala vyššie, ja užívanie týchto preparátov neodsudzujem (iba v prípade ked si to da predpísať niekto na to aby schudol 7 kíl - ale opäť, moje telo to nie je takže 🤷♀️).
@anonym_a4660d ale je ovela ovela ovela lahsie niecomu odolat, ked ta na na tvoj cely hormomalny a neviem aky system nelaka. mne pocas celeho tehu nechutilo, som zjedla polovicnu porciu a mala som pocit, ze to sa fakt viac neda zjest. tak mozem machrovat ako super som sa vedela ovladat a cez tehu nepribrala, ved to je jednoduche. no ano, pre mna bolo, ked mi nechutilo. zato ked mam teraz pms, zjedla by som aj chladnicku sprostostosti. ano, samozrejme da sa to ovladat aj ked urcite skor podlahnem ako ine dni mesiaca. chcem tym povedat, ze niekedy nam to telo hadze polena pod nohy pri nasej snahe a nie kazdy to mame rovnako. povedat si, ze ved len nejedz nie je u kazdeho rovnake.
@anonym_0f9534 dakujem za vysvetlenie. Ten pocit stále myslieť na jedlo musí byt fakt hrozný :/
držím palce v ďalšom chudnutí.
Inak zaujala ma info ze tieto lieky nie sú vôbec hradené poisťovňou? Ani tie ktoré sú explicitne na zníženie hmotnosti?
@anonym_0f9534 dakujem za vysvetlenie. Ten pocit stále myslieť na jedlo musí byt fakt hrozný :/
Inak zaujala ma info ze tieto lieky nie sú vôbec hradené poisťovňou? Ani tie ktoré sú explicitne na zníženie hmotnosti?
@anonym_a4660d Myslím, že ak na zníženie hmotnosti, tak nie sú hradené. Jedine tie na cukrovku, ak ju pacient má, ak si dobre pamätám.
@anonym_a4660d nie, pacient si to hradi sam. Poistovna to preplaca len ked je to na liecbu cukrovky.
@anonym_a4660d nie, pacient si to hradi sam. Poistovna to preplaca len ked je to na liecbu cukrovky.
@anonym_3694a3 @hefo dakujem za odpoved. Saxenda a Wegovy sú podľa info priamo na zníženie hmotnosti (ak som nasla správne info) a tie sa tiež nepreplácaju, zaujímavé 🧐

Opraví sa cukor, cholesterol, životný štýl, hlava a nie je dovod sa vracať na začiatok