Slabá imunita na vysokej škole: Ako ju posilniť?
Ahojtee, nedávno som začala študovať na vysokej škole. Cez zimu bývam veľmi často chorá. Vždy sa snažím robiť všetko pre to, aby som sa chorobe vyhla, no keď to na mňa príde, väčšinou končím na antibiotikách a spamätávam sa z toho 2 týždne (s tým, že jeden týždeň ostanem doma a druhý sa už trápim v škole).
Tento týždeň som skončila zase na antibiotikách. V pondelok som bola u doktora a nešla na prednášky, aby som si trochu oddýchla. V utorok som mala cviko so 100% účasťou, na ktoré som išla a viac menej v pohode ho zvládla. Dneska som mala dve cviká. Jedno som potiahla, no od začiatku sa mi motala hlava, bolo mi horúco a celkovo som sa cítila zle. Preto som išla domov a tým pádom mám na tom druhom absenciu. Keďže mi je dneska celý deň takto, rozhodla som sa, že nepôjdem ani zajtra, a tým pádom mám ďalšiu absenciu na ďalšom cviku. Na väčšine cvičení môžme mať len dve absencie, a keď si predstavím, že mám pred sebou ešte celý október, november a december, je mi do plaču.
Dosť veľký problém mi robí aj to, že denne dochádzam hodinu tam a hodinu späť, tým pádom nemôžem ísť na intrák oddýchnuť si medzi prednáškami a cvičeniami. Každý deň mi trvá dvadsať minút tam a naspäť dostať sa zo stanice ku škole a naopak.
Chcela som sa spýtať, ako to máte vy? Čo robíte pre to, aby ste sa chorobe vyhli alebo ako ju zvládate natoľko, že si neuškodíte (oddýchnete si a preliečite sa a zároveň sa venujete práci)?
Budem rada za každý tip. Na vysokú sa naozaj teším a odbor ma zaujíma, a preto by som rada spravila všetko preto, aby mi moja slabá imunita nebránila v štúdiu.
Neber tolko antibiotik. Na virozu aj tak nezaberaju a len ti znizuju imunitu. Ja som prestala brat ATB okolo dvadsiatky, choroba postupne bola kratsou a kratsou az nakoniec som prestala byvat chora.
@catherin4 Mne antibiotiká vždycky predpíše doktor po skoro každom vyšetrení, aj napriek tomu, že by sa mali brať najneskôr každé tri mesiace. Aj keď sa ho spýtam na alternatívy, presviedča ma, že mi zaberú len antibiotiká. Veľmi mi pomohlo to, keď som si začala preventívne davať lyžičky medu vždy, keď som cítila, že budem chorá. Teraz mi však nepomohlo ani to a bojím sa, že mi naozaj nepomôže nič iné, než antibiotiká a oddych.
@catherin4 Mne antibiotiká vždycky predpíše doktor po skoro každom vyšetrení, aj napriek tomu, že by sa mali brať najneskôr každé tri mesiace. Aj keď sa ho spýtam na alternatívy, presviedča ma, že mi zaberú len antibiotiká. Veľmi mi pomohlo to, keď som si začala preventívne davať lyžičky medu vždy, keď som cítila, že budem chorá. Teraz mi však nepomohlo ani to a bojím sa, že mi naozaj nepomôže nič iné, než antibiotiká a oddych.
@eliseckaaa123 Bez srandy zmenit lekara, a navstivit imunologa.
@eliseckaaa123 Bez srandy zmenit lekara, a navstivit imunologa.
@adri266 ja len poviem môj prípad. Mne vždy akákoľvek viróza zlezie na priedušky a na pľúca a schytám ťažký zápal. Presne tak to bolo na VŠ v I. ročníku, kde mi lekárka nedala ATB a do týždňa som skončila so zápalom pľúc. Tak isto u mňa dopadol covid - 1x zápal pľúc s vodou v pľúcach, v II. prípade ťažký zápal priedušiek.
@adri266 ja len poviem môj prípad. Mne vždy akákoľvek viróza zlezie na priedušky a na pľúca a schytám ťažký zápal. Presne tak to bolo na VŠ v I. ročníku, kde mi lekárka nedala ATB a do týždňa som skončila so zápalom pľúc. Tak isto u mňa dopadol covid - 1x zápal pľúc s vodou v pľúcach, v II. prípade ťažký zápal priedušiek.
@anonym_f05147 Samozrejme. Sama som nachylna na priedusky. Ale ATB hned na zaciatku virozy su podla mna nevhodne.
Vitamín D, vitamín C a zinok so selénon začni užívať. Prípadne si preventívne dávaj organový olej. Mne toto pomáha.
@eliseckaaa123 v zime pridaj do stravy kvasenú zeleninu podporuje imunitu..
Na prevenciu prechladnutia, chrípky.. je výborný fermentovaný zázvor s medom a citrónom, môžeš pridať cesnak, cibuľu.. https://www.youtube.com/shorts/ln-m9Yo9Q_A
Každý deň pred spánkom dobre požuj a zjedz klinček, alebo popíjaj klinčekový čaj so škoricou a zázvorom..
@eliseckaaa123 Chod k imunologovi alebo si kup Isoprinosine na imunitu, da sa objednat z Polska. Mne pomaha.
Ale tiez si zisti, ako presne je to s neucastami. Ja ucim na VS a my to mame tak, ze tie povolene neucasti su take bez udania dovodu. Ak mas dovod a donesies trebars papier od lekara, tak toho moze byt viac.
Si prvacka a nedostala si intrak? Mas podane odvolanie? Neviem, ako to je teraz, ale za nasich cias mali prvaci prednost. Po dalsie, prestan brat antibiotika. Za tie roky mas uz totalne rozhadzany mikrobiom a imunita sidli v nom. Neexistuje, aby si zakazdym mala bakterialnu infekciu. Treba jednoznacne zmenit lekara a hladat priciny.
@eliseckaaa123 Ja mám rovnaký problém, tiež som na vysokej. Nám niektorí našťastie nezapíšu absencie, ak sme chorí, sú takí ktorým je to jedno.
Brať antibiotiká stále nie je dobre. Po čase budeš mať
rezistenciu voči nim, nebudú ti účinkovať vôbec.
Prešla by som k inému lekárovi.
Dost sa hybes?
Zakazdym atb nie je dobry napad.
Skus na imunitu, imunoglukan alebo isoprinosin. Pripadne konzultuj s imunologom ako podporit aktivne imun system. Imunor/bronchovaxon?
Zarad do jedalnicka fermentovanu zeleninu, cesnak. Probiotika.
Zacni otuzovat.
Mas to vo svojich rukach/hlave. Rozhodni sa a telo sa prisposobi (zjednodusene povedane)

Neber tolko antibiotik. Na virozu aj tak nezaberaju a len ti znizuju imunitu. Ja som prestala brat ATB okolo dvadsiatky, choroba postupne bola kratsou a kratsou az nakoniec som prestala byvat chora.