icon

Ako riešiť problémy so závislosťou na mobile u detí?

123lucinda
Dnes o 10:30

Ahojte, co by ste robili v tejto situácii. Dcera 12 rocna, stale by bola na mobile,.hrala hry, pozerala videa. Obmedzili sme jej to. U kamaratky potajme chodi na jej tablet hrat hry aby sme to nezistili. Byvaju tam dlho do noci. Doma nam klame ze nebyva na mobile a zistili sme ze cely cas chodila potajme. Co by ste spravili? Uplne zakazali tu kamaratku? Oni sa nevedia inak zabavit len na mobile.

Strana
z2
anonym_2790e2
Dnes o 10:32

@123lucinda 12 rocna byva u kamaratky dlho do noci?

anonym_908b57
Dnes o 10:35

V prvom rade nastavit vecierku, v druhom rade ako vie ist na mobil potajme? Ked obmedzim - zoberiem, nastavim rodicovsku kontrolu tak to urobim tak, ze sa k mobilu nedostane resp. Nebude aj tak na nom vediet hrat hry, inak to nie je obmedzenie.

michellemary
Dnes o 10:35
@anonym_2790e2

@123lucinda 12 rocna byva u kamaratky dlho do noci?

@anonym_2790e2 tak asi u nej teraz cez prázdniny prespáva.

janinah
Dnes o 10:36

Riesila by som zavislost s odbornikom ,a venovala jej čas,aj keby som mala mat v praci neplatene volno.

anonym_ce192b
Dnes o 10:45

Dcéra chodí na prespavacku ku kamarátke?Ak áno,striedajte sa,raz ona u kamošky,inokedy kamoška u vás.Vtedy máš príležitosť im ukázať, že cas sa dá aj inak využiť.Momentalne ,už dospely kamarát môjho syna ,stále spomína, že ako som ich učila otáčať palacinky nadhadzovanim,ako som im pri výpadku prúdu rozprávala zážitky z môjho detstva...a pritom tiež boli chlapci/syn a jeho kamarát/vášniví hráči on-line hier.Prva podmienka, aby som dovolila prespavacku/tu istú podmienku mali aj rodičia synovho kamaráta/bola, že o 22.sa vypína Pc,notas a mobil.Ako rodičia sme boli v tomto jednotní a chalani vedeli, že nedodržanie pravidiel bude mať za následok, že ďalšia prespavacka nebude.

sense
Dnes o 10:58

Nechodila by ku kamarátke, max na hodinu. Kamaratkiny rodičia o Tom vedia a tolerujú to? A doma takisto Max hodina cez prázdniny dve a telefón odovzdať. Ak nepomôže vymeniť za tlacitkovy.
Nemá žiadne povinnosti?

123lucinda
autor
Dnes o 10:59

Ona tam prespava u nej, kamaratkinej mame som to zdoraznila aby na to dohliadla ale ocividne to neriesi.

ria_sprout

Fakt zarazajuce, že radšej zákazat kamarátku ako mobil. No normálne na tvrdo dohodnúť pravidlá - mobil mať len na pridel v určitom čase dňa. Nainštalovať familylink a obmedzovať čas aby nebol problém ho odovzdať. A teda vôbec nie je vhodné aby taká malá slečna bola kdekoľvek do noci pokiaľ tam nie sú rodičia 🫪 to nedovoľujem ani svojmu 15r. Synovi Veľmi benevolentny prístup.

Keby som v tom nebola striktná, tak aj moje deti by boli závislé. Ale ja si uvedomujem toto riziko odjakživa a tak majú mobil zablokovaný a dostavaju ho len na určitý čas dňa. Že som krutá? Nemoderna? Možno. Ale moje deti sú zdravé, šťastné deti bez psychickych problémov.

sense
@123lucinda

Ona tam prespava u nej, kamaratkinej mame som to zdoraznila aby na to dohliadla ale ocividne to neriesi.

@123lucinda tak jednoducho tam spávať nebude, ty si rodič a zodpovedná za svoje dieta

123lucinda
autor
Dnes o 11:00
@ria_sprout

Fakt zarazajuce, že radšej zákazat kamarátku ako mobil. No normálne na tvrdo dohodnúť pravidlá - mobil mať len na pridel v určitom čase dňa. Nainštalovať familylink a obmedzovať čas aby nebol problém ho odovzdať. A teda vôbec nie je vhodné aby taká malá slečna bola kdekoľvek do noci pokiaľ tam nie sú rodičia 🫪 to nedovoľujem ani svojmu 15r. Synovi Veľmi benevolentny prístup.

Keby som v tom nebola striktná, tak aj moje deti by boli závislé. Ale ja si uvedomujem toto riziko odjakživa a tak majú mobil zablokovaný a dostavaju ho len na určitý čas dňa. Že som krutá? Nemoderna? Možno. Ale moje deti sú zdravé, šťastné deti bez psychickych problémov.

@ria_sprout kamaratku jej nechcem zakazat ale ta kamaratka jej po tajme poziciava mobil a su tam stale.

123lucinda
autor
Dnes o 11:06

tvrdila ked bola u nej ze sa hraju, chodia von a teraz som dodatocne zistila ze vacsinou boli na mobiloch. odistalovali by ste konkretne hry na ktorych je zavisla? napr. roblox

sissy27
Dnes o 11:07
@123lucinda

@123lucinda zrušiť prespávanie u kamošky. Môžu byť kľudne u vás, kde budeš mať mobil pod kontrolou. Ako ja nechápem, čo tu treba tebe dospelej vysvetľovať...

ria_sprout
Dnes o 11:09
@123lucinda

@ria_sprout kamaratku jej nechcem zakazat ale ta kamaratka jej po tajme poziciava mobil a su tam stale.

@123lucinda tak sa skôr porozprávať sa s tou mamou, veď ani jej nemôže byť jedno že jej dieťa to preháňa. (Teda viem že môže, sú rodičia ktorí sú spokojní že ich deti len do mobilu cumia a neotravuju, poznám pár takých) V tom prípade ak sa u kamarátky nič nezmení, tak súhlasím že prvý krok je zakázať prespavacky. S dcérou by som sa riadne otvorene porozprávala čo robí v mozgu závislosť na mobile
Už sú na to štúdie. Mojím celkom pomohlo keď som s nimi komunikovala otvorene ako ich mozgy ovplyvňuje mobil. Sama sa snažím ho obmedzovať. Nevravím že by aj moje deti neboli najradšej len za obrazovkou, ale beriem ako rodicovsku povinnosť im to regulovať. Aj teraz mobil nemá ani jeden a hrajú jizdenky evropa.

123lucinda
autor
Dnes o 11:10

chcela som vidiet napisany nazor inych mamiciek, lebo ma len 2 kamaratky a obidve su nonstop na mobile a uz aj my ako rodicia sme tym kamaratkam na smiech ze jej ho obmedzujeme.

ria_sprout
Dnes o 11:12
@123lucinda

tvrdila ked bola u nej ze sa hraju, chodia von a teraz som dodatocne zistila ze vacsinou boli na mobiloch. odistalovali by ste konkretne hry na ktorych je zavisla? napr. roblox

@123lucinda zablokovala by som ho cez familylink. Mala by na to možno tak 20minut denne a ostatok by to bolo zablokované.

123lucinda
autor
Dnes o 11:13
@ria_sprout

@123lucinda zablokovala by som ho cez familylink. Mala by na to možno tak 20minut denne a ostatok by to bolo zablokované.

@ria_sprout ma to zablokovane na urcity cas. mame tu rodicovsku zamku...ale zacala jej kamaratka poziciavat svoj aby sme o tom nevedeli, dozvedeli sme sa to dnes, neviem ako dlho to trvalo. ked je u nas maju to samozrejme obmedzene, ale ked su u kamaratky nemam dosah a jej mama mi tvrdila ze na to dohliadne.

ria_sprout
Dnes o 11:22
@123lucinda

@ria_sprout ma to zablokovane na urcity cas. mame tu rodicovsku zamku...ale zacala jej kamaratka poziciavat svoj aby sme o tom nevedeli, dozvedeli sme sa to dnes, neviem ako dlho to trvalo. ked je u nas maju to samozrejme obmedzene, ale ked su u kamaratky nemam dosah a jej mama mi tvrdila ze na to dohliadne.

@123lucinda tak ale v tom prípade nepomôže odinstalovanie hry u tvojej dcéry, keďže kamarátka pozicia. Potom už proste len obmedzený čas vonku s kamarátkou, keďže budú zväčša na mobile, nebude ho mať vôbec doma. A žiadne prespavacky

Toto aj môj najstadsi syn keď mal okolo 13r mi úprimne povedal, že keď nemôže mať s kamošmi mobil, tak sa s nimi nemá moc o čom baviť, lebo oni sú proste stále na mobiloch. Že takto sa rozprávajú o hrách ktoré aktuálne hraju. Keďže nemôžem ovplyvnit cudzie deti, ak som mu povedala, že ok nech sa teda hrajú keď sú spolu ale doma už ani minútu. Súhlasil. Necítil sa ako outsider a bol spokojný. Časom ho to prešlo a má mobil aj doma, ale teda stále obmedzene.

anonym_bb6fbd
Dnes o 11:29

@123lucinda moja má už 17, ale od kovid doby sme dohodnutý s rodičmi jej kamošky na rovnakých pravidlách, áno na začiatku mali tendenciu vyhýbať sa zákazom,ale čo som neodhalila ja tak odhalila ona a celý čas sme sa jednotné držali dohodnutého

anonym_ce192b
Dnes o 11:29
@123lucinda

chcela som vidiet napisany nazor inych mamiciek, lebo ma len 2 kamaratky a obidve su nonstop na mobile a uz aj my ako rodicia sme tym kamaratkam na smiech ze jej ho obmedzujeme.

@123lucinda Nechcem svojim príspevkom ospravedlniť deti, ktoré sú non-stop na mobile,Pc, ale pri jednom priatelskom stretnutí sme sa na túto tému rozprávali a ma prekvapilo, že aj dospelí ľudia/v spoločnosti boli 20-40 roční/závislosť vnímajú ako problém.Partnerky/partneri napriek tomu, že doba je uponáhľaná, voľna málo,aj to málo spoločného času premrhaju na sledovanie soc.sieti, písanie sukr.sprav ľuďom, ktorých v živote nevideli a na hranie hier.Je mi z toho smutno, lebo ja som ešte generácia, ktorá mala reálne kontakty s rovesníkmi, ktorá sa tešila zo spoločného času s partnerom.

anonym_3342e9
Dnes o 11:34

@123lucinda ako sa stalo za 12 rokov, že dieťa sa stane závislé? Tam by som začala a riešila s odborníkom na nelátkové závislosti. V ázijských krajinách napriklad decká idú natvrdo do tábora na rok, bez mobilu a armádny režim, disciplína, hranice

doda3103
Dnes o 11:35

Ako 12-rocna má toto povolené?! Môj má 15r a mobil mal iba na určitú čas povolení,keď mal zlé známky dostal tlačítkovy iba na volanie(chodil na ZŠ do mesta z dediny). Teraz už mu nedávam tlačítkovy ale tiež mu nedovolím celý deň sedieť pri mobile a nič nerobiť. U nás má dosť pozornosti keďže sa denne rozprávame o všetkom,chodí s nami na bicykel, prechádzky dlhé,s kamošmi na bicykel. Treba sa jej venovať viac

123lucinda
autor
Dnes o 11:39
@doda3103

Ako 12-rocna má toto povolené?! Môj má 15r a mobil mal iba na určitú čas povolení,keď mal zlé známky dostal tlačítkovy iba na volanie(chodil na ZŠ do mesta z dediny). Teraz už mu nedávam tlačítkovy ale tiež mu nedovolím celý deň sedieť pri mobile a nič nerobiť. U nás má dosť pozornosti keďže sa denne rozprávame o všetkom,chodí s nami na bicykel, prechádzky dlhé,s kamošmi na bicykel. Treba sa jej venovať viac

@doda3103 ona uz aj vylety vnima tak vnima ze si to nataca a robi videa....a ked jej nedovolime mobil tak si tie vylety ani neuziva a nudi sa a to mozme ist kamkolvek,nic ju nebavi

anonym_72c34e
Dnes o 11:41
@123lucinda

@doda3103 ona uz aj vylety vnima tak vnima ze si to nataca a robi videa....a ked jej nedovolime mobil tak si tie vylety ani neuziva a nudi sa a to mozme ist kamkolvek,nic ju nebavi

@123lucinda prečo si nemôže výlety natáčať? Veď to je fajn nápad.

123lucinda
autor
Dnes o 11:43
@anonym_72c34e

@123lucinda prečo si nemôže výlety natáčať? Veď to je fajn nápad.

@anonym_72c34e nataca si to na tik tok,neuuziva si ten vylet, len roztrasene trapne videa a fotky.

januska12323
Dnes o 11:45

Tak v prvom rade by si mala zatrhnúť prespávačky keď tam nevie dodržiavať pravidlá. S kamarátkou sa môže stretnúť aj poobede, zahrajú sa a doma už na mobile nebude. Odinštalovanie hry ti nepomôže, nie je blbá a buď si to zahrá u kamošky alebo stiahne znova.

anonym_72c34e
Dnes o 11:53
@123lucinda

@anonym_72c34e nataca si to na tik tok,neuuziva si ten vylet, len roztrasene trapne videa a fotky.

@123lucinda užíva po svojim

cimage
Dnes o 12:05
@ria_sprout

@ria_sprout ja som to pochopila tak, ze u kamaratky je na kamaratkinom mobile/tablete/pocitaci, tak tam obmedzeny pristup nevie nastavit.

Zakazala by som jej tam prespavacky. Nech sa stretavaju cez den a max o 21 doma.
Celkovo by som obmedzila mobil na hodinu denne. Je leto, moze robit vela ineho a nie umely internetovy svet. Deti uz nevnimaju realitu, jedine cez mobil.

anonym_1827f2
Dnes o 12:32

Je to závislosť,tak k tomu sa treba aj tak postaviť...

doda3103
Dnes o 12:33
@123lucinda

@123lucinda tak to nás v živote skoro nepovedal,vždy oforflal že musí ísť na výlet zo školy ale potom sám povedal bolo super s kamošmi.

anonym_820a65
Dnes o 12:40

Ja nechápem tie prespavačky deti u cudzích ľudí. My ako deti sme trávili, hlavne cez prázdniny, veľa času s kamarátmi, ale ani nás nenapadlo u niekoho prespávať. Načo? Je iné, keď je potrebné vykryť prázdniny a deti sú v táboroch, je tam nastavený nejaký režim, je tam väčšia komunita, dozor dospelých. Do 15 rokov by som určite nedovolila svojim deťom prespávať v cudzích domácnostiach.

Strana
z2