Je verejný Instagram bezpečný pre trinásťročné deti?
Dcéra má 13 a chce si dať Instagram na verejný profil, lebo vraj ho tak má skoro celá trieda.
Ja osobne Instagram vôbec nemám, takže úprimne neviem, čo je tam dnes medzi deťmi bežné. Mne sa nepáči predstava, že jej fotky a videá môže vidieť hocikto, ale nechcem jej niečo zakazovať len preto, že tomu sama veľmi nerozumiem.
Majú vaše deti v tomto veku Instagram? Ďakujem krásne.
@anonym_autor Ake fotky tam chce zverejnovat? Ako sa uci nad knihami? Ci naspulene pery?
@anonym_autor 13 ročne dieťa nemá čo mat sociálne siete
V tomto veku nemám mať čo Instagram a ešte verejný profil a ty sa ešte pýtaš
Vies o tom,že je tam sexuálne obťažovanie,nasilie
zatial nech ho ma zamknuty
Nedovolila by som absolutne ani zamknuty, ani nijaky. Socialne siete od 16 rokov minimalne. Ved to tym deckam vobec neprospieva, nepotrebuju to, lepsie im je rozhodne bez nich.
Tak ju popros, nech ti vyhľadá na ig Zuzana.mamalife a potom si spoločne prezrite jej profil, neboj, po tých videách ho nieže bude mať zamknutý ale aj vymazaný.
Za mňa určite nie. V jej veku som mala súkromný profil až v 18tich som si dala verejný. Nakoľko ja pridávam aj nejaký obsah a snažím sa vypracovať.
Ale 13 no je dosť skoro. Je to nebezpečne nech si pozrie dokument V síti je to dostupné na voyu.
Za mňa len takých ľudí nich si pridáva ktorých pozná inak nie. Tiež som takto fungovala do 16tich.
Potom to bolo fajn spoznať ľudí. Za mňa dieťa sa ma naučiť používať sociálne siete a veľa o tom rozprávať sa s ním.
Tak ju popros, nech ti vyhľadá na ig Zuzana.mamalife a potom si spoločne prezrite jej profil, neboj, po tých videách ho nieže bude mať zamknutý ale aj vymazaný.
@anonym_faf633 Pozrela som si jej prvý príspevok.Som na sockách roky,nikdy sa ku mne nedostalo video s nevhodným sexuálnym obsahom,ani týranie zvierat....Mám FB,IG aj TT.Kto mi to vysvetlí?
Mám tam dookola to isté-stránky a ľudí,čo sledujem,reklamy s témami,ktoré sledujem.
@anonym_faf633 Pozrela som si jej prvý príspevok.Som na sockách roky,nikdy sa ku mne nedostalo video s nevhodným sexuálnym obsahom,ani týranie zvierat....Mám FB,IG aj TT.Kto mi to vysvetlí?
Mám tam dookola to isté-stránky a ľudí,čo sledujem,reklamy s témami,ktoré sledujem.
@rozculena lebo algoritmy vedia, čo budeš sledovať a čím ťa pripútajú, čo najdlhšie ku konzumácii obsahu. Skús si založiť nový účet s detským vekom, veľmi rýchlo sa ti zmenia príspevky.
@anonym_autor v tomto veku sa má dieťa učiť, pripravovať do školy, chodiť na krúžky, pomáhať v domácnosti, stretávať sa s kamarátmi a nie tráviť čas na sociálnych médiách. Otupuje im to mozog sú prestimulované, nedokážu sa sústrediť.. často sú deti na sociálnych sieťach ideálnym terčom pre psychopatov, manipulátorov, podvodníkov..
@rozculena lebo algoritmy vedia, čo budeš sledovať a čím ťa pripútajú, čo najdlhšie ku konzumácii obsahu. Skús si založiť nový účet s detským vekom, veľmi rýchlo sa ti zmenia príspevky.
@anonym_faf633 aha,takže deti tam chce algoritmus pripútať sexuálnym obsahom a týraním zvierat?
@anonym_autor či má súkromný profil alebo verejný, sledovať tam môže čo chce a to je podľa mňa nebezpečné samo o sebe. Neregulované sociálne siete pre dospievajúce deti. Pozri sa aké sú momentálne na Metu žaloby. Z akého dôvodu potrebuje dcéra verejný profil?Odôvodnenie “má to tak každý” je nedostatočné. Z akého dôvodu jej chýba verejný profil?
@anonym_faf633 aha,takže deti tam chce algoritmus pripútať sexuálnym obsahom a týraním zvierat?
@rozculena áno, čím väčšia senzácia, tým dlhšie bude dieťa zavesené na telefóne a sledovať to. Algoritmy vyvíjajú rôzny odborníci vrátane psychológov a psychiatrov.
Veď všade sa to už (konečne) zakazuje do istého veku a ty sa pýtaš či máš dovoliť... A ešte verejný? To vážne?
Jedna prakticka vec, ktora tu zatial nezaznela. Instagram dava deti do 16 rokov automaticky do tzv. tinedzerskeho uctu a ten je defaultne sukromny. Kym nema 16, na verejny si ho sama nezmeni, potrebuje na to suhlas rodica cez dohlad v aplikacii. Cize to rozhodnutie je realne na vas, nie na nej.
Ked to s nou budes riesit, oplati sa ten dohlad nastavit tak ci tak, aj keby profil ostal sukromny. Ja by som verejny v 13 nedaval, sukromny s tym, ze si sama schvaluje kto ju sleduje, je rozumny kompromis.
Nemyslím si, že potrebuje verejný profil - načo? Ale zároveň si myslím, že by bolo vhodné, aby medzi vami prebehla debata o ne/vhodnosti správania na internete/soc.sieťach, rizikách, benefitoch a tak celkovo. Čiže odporúčala by som sa o tom viac dovzdelať. Nemyslím to vôbec v zlom, práveže naopak píšem to s dobrým úmyslom.
Nedovolila by som, tolko pedofilov tam je… ze by bola otazka casu, kedy by jej taky baron poslal spravu 😅
13rocnej?!? Ludia robite si uz fakt srandu?! 🙈🙈 Boze kam speje tato chora doba
U nas je oficialne povoleny od 13, takze deti maju pristup az od 13, skor ich telefony nepustia. Takisto maju samozrejme VYLUCNE SUKROMNE profily, takze iba spoluziaci, sesternice/bratrancovia a nikto iny. Nemaju tam ziadne fotky, a ak aj, tvare rozmazane alebo zozadu fotene, aby boli neidentifikovatelne. Debata o tom, co ano a co nie je u nas doma priebezna a do hlboka sme sli pred tym, ako dostali telefon do ruk.....
Načo by bol 13ročnej instagram????? Wtf?
Môj syn má 11 rokov a dovolila som mu Instagram teraz v lete, ale kontrolujem ho. ale teda môj syn robí down hill a trailové zjazdy na biku, na helme má go-pro kamerku a potom si tie videjká strihá a to si dáva na insta. nikde mu nieje vidno tvár ani postavu. ale pokiaľ by sa tam malo malé dievča fotiť, istotne by som nedovolila. asi je iné dievča a chlapec. Inak z môjho pohľadu je Instagram bezpečný, mám ho a používam ho už dlhé roky. Algoritmus funguje perfektne, nikdy mi tam nič "nebezpečné" a nevhodné nevyskočilo. mám na ňom uložené stovky receptov, cvičení, kozmetiky. milion x lepší ako starožitný FB. a to mám 45 rokov 🙂
Načo by bol 13ročnej instagram????? Wtf?
@anonym_5e0f3b lebo nežijeme v stredoveku? ved instagram je hlavne pre mladých. a 13-ročné dievča už je riadna pubertiačka v dnešnej dobe
@anonym_autor v tomto veku sa má dieťa učiť, pripravovať do školy, chodiť na krúžky, pomáhať v domácnosti, stretávať sa s kamarátmi a nie tráviť čas na sociálnych médiách. Otupuje im to mozog sú prestimulované, nedokážu sa sústrediť.. často sú deti na sociálnych sieťach ideálnym terčom pre psychopatov, manipulátorov, podvodníkov..
@anonym_aeeb08 čo to tu toľko anonymov vypisuje? 😂 teoria je to pekná, žiaľ prax už je v dnešnej dobe iná.
Pozrite si najprv dokument V síti. V Čechách sa aj púšťal po školách na druhom stupni. Načo ho chce? Keď sa venuje nejakému hobby, tak IG je za mňa super, keď si navolí hneď na začiatku profily, ktoré ju zaujímajú, bude jej zobrazovať ten obsah a komunitu. Samozrejme poučiť, že neodpovedať na správy z random profilov. Otvorený určite nie. Veď keď si tam pridá celú triedu a známych, tak budú v kontakte. Za mňa je Instagram najnormálnejšia sociálna sieť, keď si dobre navolíš nastavenia. Z FB sa stala stoka, Tik Tok nemám, ale čo sledujem ľudí, čo sa venujú sieťam, tak je to masaker. Inak tvoj postoj "nevyznám sa a nerozumiem tomu" je trochu alibistický - je veľa ľudí, ktorí o fungovaní sociálnych médií a aktuálnych rizikách píšu, ja napr. sledujem Jakub Goda, Zuzana Kovačič Hanzelová má sama malú dcéru, Samo Marec teraz napísal super knihu, prípadne Krotitelia displejov, Digitální demence... Treba mať prehľad, aj keď máš pocit, že je to pre teba cudzie, lebo pre trinásťročnú je to súčasť fungovania, či sa nám to páči alebo nie.
@anonym_autor dcéra veľmi chcela instagram. V 13 som si ho teda nainštalovala a dovolila som jej tráviť nejaký čas na mojom insta. Tým pádom som videla čo si pozerá atď. Ja som sa zároveň naučila s tým pracovať, keď som niečo potrebovala, tak som sa jej opýtala a ona mi to vysvetlila. Ca o pol roka som jej dovolila vlastný, pod podmienkou, že bude súkromný, ale ok, nemusí už byť pod 100% kontrolou. Teraz má 15 a pred letom som jej dovolila verejný profil, nakoľko predáva nejaké handmade veci a chcela aby sa ľudia, ktorí od nej niečo kúpia, dostali na "jej" insta, kde si fotí výtvory. Ale tiež mi to musela najprv zdôvodniť. Argument, že to "majú všetci" nie je pre mňa argument. Hlavne preto, že to často nie je pravda. Stačí, že majú niečo dvaja traja a už sú to podľa nej "všetci". V tvojom prípade by som asi nesúhlasila, kým mi nevysvetlí, prečo túži zobrazovať svoje príspevky úplne cudzím ľuďom. Môže to mať nejaký skrytý dôvod, len to treba z dieťaťa vydolovať, u nás to na začiatku tiež nebolo jasné, že prečo to vlastne chce, až keď som nie a nie dovoliť, tak mi konečne vysvetlila, prečo je to pre ňu také dôležité. A mne to dalo zmysel. Držím palce.
@rozculena mne teda ano, kamoskinej dcere rozne navrhy pristelstiev, chlap s fotkou cipkovaneho vankusika kde mal polozeneho holeho oneho🙈
Decka to nevedia vyhodnotit odkliknu kazdeho ved treba co najviac sledovatelov.
A AI prispevky robia dobry bordel na sietach, dospelak ma probkem odlisit realitu a AI

prepáč, ale ty si rodič, ty si su na to, aby si jej zakazovala a usperňovala ju na správnu cestu, takže je na tebe ako sa postavíš k vydieraniu typu "skoro celá trieda"... nie neverím, že skoro celá trieda to ma, moja má 16r a len teraz v septembri si ho založila, lebo na SŚ cez neho komunikujú, inak by ho nemala. za mna nie je dôvod, aby malé deti, čo ona ešte je, mala prístup k info z celého sveta. je to zvytočné a preťažujúce pre detský organizmus. toť môj názor