icon

Kedy je vhodný čas na paušál pre dieťa?

12. aug 2026

Ahojte, chcem vas pekne poprosit o vase skusenosti s pausalom pre dieta. V akom veku ste dali vy. Vyhody nevyhody, skusnosti, odporucania su vitane.

Dieta ma akutalne 13r. Mobil ma teraz na kredit.
Nad pausalom vaham, lebo je to mesacny zavazok.

Strana
z2
anonym_4cfea8
12. aug 2026

Od 5tej triedy. Nebavilo má neustále dobíjať kredit, keď najviac potrebovala volať tak kredit nebol

Záväzok 😂však to sa dá hocikedy zrušiť , teraz platím hrozivých 10e

autor
12. aug 2026
@anonym_4cfea8

Od 5tej triedy. Nebavilo má neustále dobíjať kredit, keď najviac potrebovala volať tak kredit nebol

Záväzok 😂však to sa dá hocikedy zrušiť , teraz platím hrozivých 10e

@anonym_4cfea8 hocikedy?

patrike
12. aug 2026

Kam a preco potrebuje volat dieta na ZS tak, aby bolo nutne zvazovat pausal ? Nechapem. Aj keby robilo tych 20 priemernych dni v skole za kalendarny mesiac jeden hovor po skole "prid pre mna o XY hod", tak to je pri 5 centoch za minutu euro mesacne.

katarinaba
12. aug 2026

nemusis brat pausal, staci tie predplatne programy - napr. SWIPE od Telekomu. Strhava sa to priamo z platobnej karty, ktoru si tam nastavis. A toto sa da zrusit kedykolvek.
Pausal ma vypovednu lehotu, pokial na nom nie je viazanost - ci uz kvoli zariadeniu alebo vyhodnejsej cene.
Ved je uplne jedno ci ma kredit, predplatny program ci pausal - podstatny je signal, data a minuty - a kolko to cele stoji. Dobijanie sa da zautomatizovat. 25 a 17 rocni synovia maju tak - z karty to ide automaticky, vzdy rovnaka ciastka, dokonca si mozu kazy mesiac nastavit program inak. Neriesila by som ziadny pausal.

anonym_07a38c
12. aug 2026

Dôležité je koľko dát mesačne minie, koľko minút prevolá, koľko pošle SMS a od toho sa odvíja čo je vhodnejšie.
Teraz má akú mesačnú spotrebu, koľko platíš kredit a u ktorého operátora?

autor
12. aug 2026
@patrike

Kam a preco potrebuje volat dieta na ZS tak, aby bolo nutne zvazovat pausal ? Nechapem. Aj keby robilo tych 20 priemernych dni v skole za kalendarny mesiac jeden hovor po skole "prid pre mna o XY hod", tak to je pri 5 centoch za minutu euro mesacne.

@patrike to je velmi dobra otazka. Odpvedelala by som asi hlavne, lebo tlak soc.skupiny.
Mas deti?

autor
12. aug 2026
@katarinaba

nemusis brat pausal, staci tie predplatne programy - napr. SWIPE od Telekomu. Strhava sa to priamo z platobnej karty, ktoru si tam nastavis. A toto sa da zrusit kedykolvek.
Pausal ma vypovednu lehotu, pokial na nom nie je viazanost - ci uz kvoli zariadeniu alebo vyhodnejsej cene.
Ved je uplne jedno ci ma kredit, predplatny program ci pausal - podstatny je signal, data a minuty - a kolko to cele stoji. Dobijanie sa da zautomatizovat. 25 a 17 rocni synovia maju tak - z karty to ide automaticky, vzdy rovnaka ciastka, dokonca si mozu kazy mesiac nastavit program inak. Neriesila by som ziadny pausal.

@katarinaba o tejto alternative som nevedela. Dakujem

autor
12. aug 2026
@anonym_07a38c

Dôležité je koľko dát mesačne minie, koľko minút prevolá, koľko pošle SMS a od toho sa odvíja čo je vhodnejšie.
Teraz má akú mesačnú spotrebu, koľko platíš kredit a u ktorého operátora?

@anonym_07a38c mesacne okolo 10 eur. Niekedy viac a niekedy menej. V telecome.

Sms par, minuty-mu zvykneme mu zrusit a volat spat. Je to dost ukecane dieta. Data byva doma zvacsa na wifi

anonym_4bbcaa
12. aug 2026

Ved zalezi od toho ci potrebuje ak postacuje kredit tak by som ho nechala... Mam kamosku dospelu ktora stale je na kredite a pausal jej nechyba, ja bez pausalu by som neprezila a to doslova kedze ho potrebujem kvoli praci ktora mi plati ucty.

anonym_07a38c
12. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_07a38c mesacne okolo 10 eur. Niekedy viac a niekedy menej. V telecome.

Sms par, minuty-mu zvykneme mu zrusit a volat spat. Je to dost ukecane dieta. Data byva doma zvacsa na wifi

@anonym_autor tak potom mu daj na kredit Juro v Telekome za 5€ mesačne má 238 minút/SMS tie samozrejme neminie tak mu ostane kredit na ďalšie mesiace, možno ti bude stačiť dobíjať 5€ raz za 3 mesiace

Na internet (nepozerať na dátach videá) druhú SIM kartu 1GB v 4ke za 2€ alebo v O2 za 3€

Alebo môžeš skúsiť O2 Radosť za 7€ to má 4GB a 100 minút mesačne.

Prípadne 4ku kartu 1GB za 2€ + volanie a SMS za 0,051€/minútu, keď mesačne prevolá 50 minút tak to bude aj s internetom 4,55€

autor
12. aug 2026
@katarinaba

@katarinaba premyslam, to znamena, ze maju aj bankovy ucet. Ale tak maju vek.
V akom veku ste to riesili?

patrike
12. aug 2026
@anonym_autor

@patrike to je velmi dobra otazka. Odpvedelala by som asi hlavne, lebo tlak soc.skupiny.
Mas deti?

@anonym_autor Mna toto minulo, kdejake mobily a socialne siete, co sledujem u mladsich kolegov s mladsimi detmi, tak im musia nastavit rodicovsku kontrolu (data aj wifi), inak by cely den cumeli do mobilu.
Plne s nimi suhlasim a nevidim dovod podporovat skodlive zavislosti.

autor
12. aug 2026
@anonym_07a38c

@anonym_autor tak potom mu daj na kredit Juro v Telekome za 5€ mesačne má 238 minút/SMS tie samozrejme neminie tak mu ostane kredit na ďalšie mesiace, možno ti bude stačiť dobíjať 5€ raz za 3 mesiace

Na internet (nepozerať na dátach videá) druhú SIM kartu 1GB v 4ke za 2€ alebo v O2 za 3€

Alebo môžeš skúsiť O2 Radosť za 7€ to má 4GB a 100 minút mesačne.

Prípadne 4ku kartu 1GB za 2€ + volanie a SMS za 0,051€/minútu, keď mesačne prevolá 50 minút tak to bude aj s internetom 4,55€

@anonym_07a38c juj, myslim, ze som aj vdaka tvoju komentu som si spomenula, ze opomenula fakt, ze zvykol pozeral videa a aj hral, takze kredit sa rychlo minul.. Samozrejme potom nemohol zavolat nam.
Asi to budem musiet cele prehodnotit.
No fakt zostava, ze tlak soc. skupiny tam je..

katarinaba
12. aug 2026
@anonym_autor

@katarinaba premyslam, to znamena, ze maju aj bankovy ucet. Ale tak maju vek.
V akom veku ste to riesili?

@anonym_autor bankovy ucet maju, najmensi uz cca dva roky? netusim. Ale platby mozu ist z tvojej karty, je len na tebe ake cislo karty tam zadas na obnovu. Vsetkym to platim ja z mojej karty.

anonym_7ec3db
12. aug 2026

My máme v Telekome nastavené, že sa nám -rodičom dieťa dovolá aj bez kreditu. Inak za paušály deťom a pubertiakom moc nie som, keď tak skôr tie obdoby paušálov ako to swipe alebo tuším 4ka má tiež niečo také, tie deti ešte nevedia skontrolovať svoju spotrebu, takže dôjdu dáta príde SMS a raz dva si navýšia GB, čo uvidíš až pri faktúre.

autor
12. aug 2026
@patrike

@anonym_autor Mna toto minulo, kdejake mobily a socialne siete, co sledujem u mladsich kolegov s mladsimi detmi, tak im musia nastavit rodicovsku kontrolu (data aj wifi), inak by cely den cumeli do mobilu.
Plne s nimi suhlasim a nevidim dovod podporovat skodlive zavislosti.

@patrike viem presne o com pises.
Ani nevies ako mi ta nasa doba chyba v tomto smere.
Rodicom sa neumerne navysila zodpovednost..

sense
12. aug 2026

Moja ma pausa v podstate od prvej triedy ked dostala hodinky, neskor sme len prehodili Sim do Telefon. Stoji ma to 10 e mesacne

autor
12. aug 2026
@katarinaba

@anonym_autor bankovy ucet maju, najmensi uz cca dva roky? netusim. Ale platby mozu ist z tvojej karty, je len na tebe ake cislo karty tam zadas na obnovu. Vsetkym to platim ja z mojej karty.

@katarinaba to su mi vymozenosti dneska.
Ale ten napad sa mi paci. Automaticke dobijanie.

katarinaba
12. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_07a38c juj, myslim, ze som aj vdaka tvoju komentu som si spomenula, ze opomenula fakt, ze zvykol pozeral videa a aj hral, takze kredit sa rychlo minul.. Samozrejme potom nemohol zavolat nam.

@anonym_autor este jedna vec - mozno staci datovy program a telefonovat moze cez Whats App. A tiez ho treba naucit, ze pokial je to mozne, tak sa ma prihlasovat na wifi. Tak sme tiez fungovali. Jasne, ak sa nedal pouzit internet, tak normalne zavolali, to sa platilo potom zvlast, no bolo to tak max do eura za mesiac. Ty starsi uz su dost velky, volaju aj naozaj potrebne veci, takze tam sme tomu program prisposobili.
Ako som uz napisala - pozriet co naozaj potrebuje - kolko dat, kolko minut/sms a porovnat ceny. Plus signal aby mal.

autor
12. aug 2026
@anonym_7ec3db

My máme v Telekome nastavené, že sa nám -rodičom dieťa dovolá aj bez kreditu. Inak za paušály deťom a pubertiakom moc nie som, keď tak skôr tie obdoby paušálov ako to swipe alebo tuším 4ka má tiež niečo také, tie deti ešte nevedia skontrolovať svoju spotrebu, takže dôjdu dáta príde SMS a raz dva si navýšia GB, čo uvidíš až pri faktúre.

@anonym_7ec3db ano, moje obavy sa motali aj okolo navysenia dat, ked to prezenie..... Strasne rada by som tvarila, ze moj nie, ale mal uz slabe chvile..

autor
12. aug 2026
@katarinaba

@anonym_autor este jedna vec - mozno staci datovy program a telefonovat moze cez Whats App. A tiez ho treba naucit, ze pokial je to mozne, tak sa ma prihlasovat na wifi. Tak sme tiez fungovali. Jasne, ak sa nedal pouzit internet, tak normalne zavolali, to sa platilo potom zvlast, no bolo to tak max do eura za mesiac. Ty starsi uz su dost velky, volaju aj naozaj potrebne veci, takze tam sme tomu program prisposobili.
Ako som uz napisala - pozriet co naozaj potrebuje - kolko dat, kolko minut/sms a porovnat ceny. Plus signal aby mal.

@katarinaba prihlasovanie na wifi je doteraz jeho prioritou😁
Volanie cez wifi ho ucime, bol v zahranici nedavno, tak sme skusali

ivik4
12. aug 2026

Nas mal pred par dnami 11 a ma pausal uz rok. Za mna uplne zbytocne, nikdy nam nevolal klasicky hovor a ani sms nepise. Len cez net. Muzovi to je jedno, ten mu ho chcel dat 💁🏻‍♀️. Za mna by stacil kredit

patrike
12. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Ved moze mat extra kredit na data a extra na volania.

autor
12. aug 2026
@patrike

@anonym_autor Ved moze mat extra kredit na data a extra na volania.

@patrike to myslis ten swipe? Tam sa take da?

patrike
12. aug 2026

Na tom celom je tragikomicke, ze zahranicie uz ide cez plosne zakazy socoalnych sieti pod 16 rokov, u nas aspon zakaz pouzivat mobil v skole.
Dieta mobil nepotrebuje, ani z "bezpepecnostnych" dovodov, v skole je v bezpeci a ak uz sa ho rozhodnu uniest pedofili, tak mu prv zoberu mobil a nenechaju zo kamsi volat / pisat.
Ten pedofil sa prave prejavi cez onen mobil, vzdy je otazne, s kym dieta komunikuje a o com. Najvacsie riziko pre zdravie (nedostatok pohybu + zavislost) a bezpecnost dietata je mobil samotny. Ak uz, tak volacie hodinky na 2 preddefinovane cisla a hotovo.

anonym_544d23
12. aug 2026

@anonym_autor kredit je pre dinosaurov(vec 20 rokov dozadu) a najväcsia hlupost sveta, ked potrebujes volat, musis si ho dobijat, ked ho nevyuzijes, ti prepadne, najlepsi je pausal taky ktory co prevolas to zaplatis, poznam kolegyne ktore normalne pracuju ale su zgrlosky teda jedine kredit a ked nieco potrebuju prezvonia a cakaju ze im zavolam, no mam ich v pazi, potom doslova citim ako z nich miznu peniaze(hovor na ich ucet)...

autor
12. aug 2026
@patrike

Na tom celom je tragikomicke, ze zahranicie uz ide cez plosne zakazy socoalnych sieti pod 16 rokov, u nas aspon zakaz pouzivat mobil v skole.
Dieta mobil nepotrebuje, ani z "bezpepecnostnych" dovodov, v skole je v bezpeci a ak uz sa ho rozhodnu uniest pedofili, tak mu prv zoberu mobil a nenechaju zo kamsi volat / pisat.
Ten pedofil sa prave prejavi cez onen mobil, vzdy je otazne, s kym dieta komunikuje a o com. Najvacsie riziko pre zdravie (nedostatok pohybu + zavislost) a bezpecnost dietata je mobil samotny. Ak uz, tak volacie hodinky na 2 preddefinovane cisla a hotovo.

@patrike suhlasim, ze dieta mobil nepotrebuje.
A ver, ze keby som v okoli mala podporu- som stastna ako blcha.
Problem byva tlak soc.skupiny zvycajne z triedy.
Ten zvycajne vznika, ak dieta nie je doma vedene, aby bolo schopne sa rozpravat aj s inym dietatom na inu temu ako v tomto pripade chalana su to hry.
Dalej sa riesi aj ci mas kredit alebo pausal.
A to ani nejdem zacinat temu bank.uctu pre deti...
Bezpecie u nas nebol dovod.

anonym_07a38c
12. aug 2026
@anonym_544d23

@anonym_autor kredit je pre dinosaurov(vec 20 rokov dozadu) a najväcsia hlupost sveta, ked potrebujes volat, musis si ho dobijat, ked ho nevyuzijes, ti prepadne, najlepsi je pausal taky ktory co prevolas to zaplatis, poznam kolegyne ktore normalne pracuju ale su zgrlosky teda jedine kredit a ked nieco potrebuju prezvonia a cakaju ze im zavolam, no mam ich v pazi, potom doslova citim ako z nich miznu peniaze(hovor na ich ucet)...

@anonym_544d23 dobíjanie kreditu si vieš nastaviť automaticky pri poklese alebo pravidelne z platobnej karty nemusíš utekať niekde na prevádzku dobiť
kredit vydrží od nabitia rok, aj keď ti zrušia číslo, požiadaš o preplatenie kreditu a vyplatia ti ho
pri klasickom paušále zvyčajne máš niečo predplatené a čo neminieš ti prepadne a čo potrebuješ navyše priplatíš

autor
12. aug 2026
@anonym_544d23

@anonym_544d23 vidis, ten som zabudla. Vdaka.

Tak to vidim na studijnu hodinku na compom...

patrike
12. aug 2026
@anonym_autor

@patrike suhlasim, ze dieta mobil nepotrebuje.
A ver, ze keby som v okoli mala podporu- som stastna ako blcha.
Problem byva tlak soc.skupiny zvycajne z triedy.
Ten zvycajne vznika, ak dieta nie je doma vedene, aby bolo schopne sa rozpravat aj s inym dietatom na inu temu ako v tomto pripade chalana su to hry.
Dalej sa riesi aj ci mas kredit alebo pausal.
A to ani nejdem zacinat temu bank.uctu pre deti...
Bezpecie u nas nebol dovod.

@anonym_autor Uc ho financnej gramotnosti. Bude mat kredit, nech ti moze zavolat. Hrat sa moze doma na wifi, s nastavenim casoveho limitu hodina denne. Data mat nebude, ale ma sancu kupit si data za vreckove. Davas mu napr dvacku mesacne, tak ked poziada dobit kredit 8 eur, dostane na ruku len 12.

Strana
z2